ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:276/571)

Bułeczki z dziurką czyli bajgle 122

innych drożdżowych wypieków. Składniki: 0,5kg mąki Extra Wypiek MąkiBasia 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ( do ciasta) 2 płaskie łyżki cukru do gotowania 200ml ciepłego mleka+ 100ml ciepłej wody Jajko do posmarowania Dodatkowo: siemię lniane, mak, sezam lub nasiona słonecznika co kto lubi. Z drożdży, 3 łyżek mąki, łyżeczki cukru i płynów (woda + mleko)zrobić zaczyn

W garach u Gosi
Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z bialą czekoladą czyli Niedzielne Śniadanie odc.86 131

choć nie za bardzo dla małych dzieci, trochę straszny, chwilami irytujący, dzieciaki były zachwycone :) Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z białą czekolada ciasto: 10 g świeżych drożdży 220 ml ciepłego mleka 2 jajka, lekko rozbełtane 60 g cukru trzcinowego 150 g maki orkiszowej pełnoziarnistej 370 g mąki orkiszowej jasnej 60 g masła, rozpuszczonego nadzienie: 250 g jagód 40 g cukru trzcinowego łyżka(...)maki ziemniaczanej polewa: tabliczka białej czekolady łyżka śmietanki kremówki łyżeczka soku z cytryny Do dużej miski wkładamy drożdże, zalewamy mlekiem i mieszamy z 10 g cukru. Odstawiamy by drożdże ruszyły. Do miski wlewamy jajka, wsypujemy cukier i mąki. Zagniatamy ciasto. Gdy składniki są prawie połączone wlewamy masło i zagniatamy na gładkie, zwarte ciasto. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki

Dzieje kuchennej Wiewióry
KOLOROWA ZEBRA 147

tego ciasta zaczynałam swoją przygodę z pieczeniem. Jest łatwe, pyszne i bardzo ładne. Polecam :) SKŁADNIKI : 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 opakowania różowego kisielu (użyłam firmy Gellwe o smaku truskawkowym) 1,5 łyżki suchego maku 1 łyżka kakao WYKONANIE : Ubijamy białka(...)stopniowo do masy na przemian z wodą. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej miseczki dodajemy mak, drugiej kisiel a do trzeciej kakao i mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm (można użyć mniejszej ciasto będzie wtedy wyższe) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wylewamy po 3 łyżki każdego z 3 ciast, ja wlewałam makową, kakaową

Pani na deser
makowiec z kajmakowym marmurkiem 161

zdążyliście wymyślić ciasta na Święta to spokojnie, jeszcze sporo czasu. Ale jeśli nie macie pomysłu na makowiec to podpowiadam Wam ten przepis. Makowiec prosty ale smaczny i szybki do zrobienia. A do tego przechowywany w pudełku w lodówce długo pozostaje świeży, jest więc idealny na okres świąteczny.  *foremka 23*28 cm Składniki: 200 g maku 4 jajka(...)blenderem. Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć na puch z cukrem a białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać mak, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w mleku i sodę. Wmieszać delikatnie bakalie i pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem. Czekoladę rozpuścić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Dyniowe 228

podsmażyć z odrobiną cukru i cukrem waniliowym na oleju. Po czym wystudzić.   Mleko podgrzewamy z cukrem, dodajmy drożdże i odrobinę maki- odstawiamy do wyrośnięcia.   Do zaczynu drożdżowego dosypujemy make i dodajemy nasza wystudzoną dynię. Wyrabiamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około pół godziny. To ciasto podobnie jak klasyczne drożdżowe jest pyszne z dżemem:) zwłaszcza śliwkowym. Smacznego

Luźna Kuchnia
Sernik malinowo makowy 273

dużą ilością malin i spodem makowym biszkoptowym. Jak ktoś lubi mocno słodkie ciasta może dodać cukru do sera. Ja tego nie zrobiłam bo same galaretki są już słodkie. Prosty do zrobienia i każdemu uda się go zrobić. biszkopt makowy: 3 jajka wielkość M 40 g maku 3 łyżki mąki tortowej płaskie 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Trzcinowego(...)piana będzie lśniąca i dobrze ubita dodaję do niej żóltka i już tylko mieszam mikserem. Mąkę, proszek przesiewam, dodaję mak. Wsypuję do jajek i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut góra dół. Sernik: Galaretkę i żelatynę rozpuszczam

wesoła kuchnia
Bitki z makiem 132

chociaż kilka sztuk tych ciasteczek. Były dostępne z makiem i bez, ale ja zdecydowanie bardziej wolałam te posypane czarnymi ziarenkami. I przepis na takie właśnie bitki zaproponuję dzisiaj. Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek: 3 jajka (białka i żółtka osobno) 80 g drobnego cukru do wypieków 75 g mąki pszennej mak (do posypania) gęsty dżem lub marmolada (do przełożenia(...)wsypywać powoli przesianą mąkę i delikatnie (naprawdę bardzo delikatnie) wymieszać przy pomocy szpatułki. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości 1 cm i wyciskać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Tuż przed samym pieczeniem posypać makiem. Ciasteczka piec (obie blaszki na raz!) w temperaturze 180ºC z termoobiegiem przez około

Świat Ciasta
Brak tytułu 152

Ciasto z MIODEM GRYCZANYM - Królewskie Miody Jakiś czas temu otrzymałam przesyłkę od Królewskich Miodów. Postanowiłam miodek wykorzystać do ciasta. Wybrałam ten o mocnym smaku - gryczany. Miód gryczany jest pozyskiwany przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki, rosnących na czystych polach południowo-wschodniej Polski. Tworzy kompozycję barw od ciemnoherbacianej do brązowej. Ma słodki smak, w zapachu wyczuwalne są kwiaty gryki. Mód bardzo(...)się zarówno w wypiekach jak i do herbaty :) Zapraszam na zakupy:  http://www.krolewskie-miody.pl/oferta.html MIODOWY PRZEKŁADANIEC składniki:  50 dag maki 2 jajka 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru. Ciasto wyrobić, podzielić na 3 części. Piec w 180 stopniach C, przez ok. 15 minut. Jabłka: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe

kolorowotorcikowo
Cycki murzynki 183

cieście wykorzystamy nadmiar białek, jeśli oczywiście takie posiadamy:) Składniki na ciasto: 5 białek ubitych na pianę 1/2 szklanki cukru 10 dag kokosu 1 szklanka suchego maku (nie mielonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, kokos i mak oraz proszek do pieczenia - utrzeć razem Masę rozsmarować cienko w blaszce na papierze do pieczenia Piec(...)rozmieszać w szklance mleka Resztę mleka zagotować i wlać budyń, zagotować- dobrze mieszać Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu- ucierać razem Na upieczoną warstwę ciasta makowego rozsmarowujemy krem  Na wierzchu układamy ciastka delicje( można namoczyć je w alkoholu). Jeśli nie dysponujemy akurat budyniem to możemy zrobić krem z 1 i 1/2 szkl. mleka

Proste Potrawy
Jogurtowe bułeczki z makiem. 147

maku lub sezamu Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko. Mieszamy i na chwilę odstawiamy. Dodajemy następnie jogurt i ponownie mieszamy. Do zaczynu przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż do momentu kiedy będzie elastyczne i lekko lepkie. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodajemy odrobinę mąki jeśli zbyt gęste trochę mleka. Wyrobione ciasto(...)misce wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i z każdej z nich formujemy bułeczki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Bułeczki nacinamy na krzyż, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Tak przygotowane wkładamy

Miksturownik
Zawijaki wygnanowskie czyli drożdżowe bułeczki z owocami Niedzielne Śniadanie odc.104 156

test patyczka, bułki pięknie urosły i się zrumieniły a środek był nie upieczony.  Na szczęście to ciasto drożdżowe i kolejne 20 minut w piekarniku pozwoliła się ciastu dopiec... ale wierzcie mi nie lichym zaskoczeniem było obserwowanie teoretycznie już upieczonych strucli, które w czasie stygnięcia pękały z wierzchu i rosły, i rosły... :P Zawijaki wygnanowskie 30 g świeżych(...)cukru i 2 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Przykrywamy go i odstawiamy na ok 20 minut by ruszył. Do dużej miski wsypujemy resztę maki, cukru, sól, wlewamy resztę mleka i rozczyn a także 2 jajka i jedno żółtko. Ciasto zagniatamy ok 5 minut tak by stało się elastyczne i miękkie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny by ciasto urosło

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczny makowiec 191

łyżek do podsypywania 3 żółtka (i 3 białka - dwa do masy makowej i jedno do posmarowania ciasta przed nałożeniem masy) 40 g drożdży 250 ml mleka 100 g zwykłego cukru 100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g suchego, świeżego maku 100 g mielonych orzechów włoskich 50 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)drugą częścią ciasta. Blachę z makowcami przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180°C . Wstawić makowce do gorącego piekarnika i piec 50-55 minut. Po wyjęciu nie wyjmować z formy i z papieru dopóki nie będą letnie. Później trzeba wyjąć, żeby się nie zaparzyły i luźno przykryć ściereczką. Polukrować. Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem

Posadzone i zjedzone
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 4003

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Już dawno nie piekłam żadnego ciasta z owocami więc postanowiłam zrobić ciasto z brzoskwiniami. Ciasto wyszło delikatne i puszyste, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Polecam :-) Składniki: 320 maki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 120 g jogurtu naturalnego 150 g masła lub margaryny 180 g cukru(...)utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, przesianą mąkę, rozpuszczony tłuszcz i proszek do pieczenia. Średnią blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do blachy. Brzoskwinie pokroić w kostkę i wyłożyć na cieście. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić. Można posypać

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto Doroty 2 161

małe kawałki. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i wrzucamy wiśnie. Gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto kakaowe: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki maki pszennej 2-3 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty(...)wcześniej rozpuszczoną żelatynę  (trochę masy musimy odebrać, żeby dodać później do niej nutellę do kolejnej warstwy), wkruszamy chałwę i mieszamy. Do odebranej śmietany dodajemy nutellę i mieszamy. Przełożenie ciasta: ciasto orzechowe - masa z budyniem i wiśniami - ciasto kakaowe - masa śmietanowa z chałwą - ciastka petitki - masa z nutella - ciastka petitki - polewa

kruche babeczki
Makowiec na drożdżowym :) 160

się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas dajemy całą porcję) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem

Zdrowie na języku :P