ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:282/571)

Rolada z mango i malinami 183

Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek maki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 500 ml jogurtu greckiego 3 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki mleka 3

czarrna od kuchni
Drożdżowe bułki z makiem wyrabiane w automacie 215

Miękkie i puszyste bułki drożdżowe wypełnione makiem, które szybko znikają z talerza. Jeżeli jako nadzienia do bułek użyjemy wcześniej przygotowanej i zamrożonej masy makowej, ewentualnie

Przepisy Kulinarne
Bułeczki drożdżowe z borówkami 184

Małe co nieco do kawki 🙂 Składniki 50 dkg maki + 3 łyżki 5 dkg drożdży 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła 1/3 szklanki cukru + 3 łyżki 1

czarrna od kuchni
Ananasowy torcik słoikowy 283

Były już babeczki w słoikach, były bułki z makiem. Przyszedł czas na biszkopt pieczony w słoiku. Dziś deser w postaci torcika z pyszną pianką i

Ewa w kuchni
Najprostsze ciasto z rabarbarem 114

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przygotowanie tego ciasta trwa dosłownie 10 minut, a efekt zasmakuje każdemu – dzieciom, mamie, tacie, babci i dziadkowi! 1 szklanka maki ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 kostki masła 5 lasek rabarbaru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder(...)Masło roztopić i wystudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Suche składniki wymieszać z jajkami i roztopionym masłem. Można wymieszać mikserem lub po prostu łyżką. Ciasto wylać na małą tortownicę wysmarowana masłem, keksówkę lub na formę silikonową. Na wierzchu gęsto poukładać kawałeczki rabarbaru. Piec ok. 40 min. w 180 C. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem

Gotujemy i jemy
Bajeczne babeczki z galaretką 180

Składniki: 30 dag maki kostka margaryny 10 dag cukru 2 żółtka szczypta soli Ponadto  2 galaretki ( kolory oraz smaki  według uznania) owoce (dowolne) 250 ml. śmietany 30% Wykonanie: Wszystkie składniki łączmy ze sobą, zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny do schłodzenia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. i wyciskając krążki foremką do babeczek, wcześnie

kgwjanczewo
Precle 159

masła do posmarowania precli przed pieczeniem: żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody  do posypania: mak lub sól morska Do obgotowania precli: 1,5 litra wody 3,5 łyżki sody oczyszczonej Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem (ok. 10 minut). Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką(...)folią na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości ). W garnku zagotować wodę z sodą. Wyrośnięte ciasto, podzielić na 7-8 równych części, z każdej uformować wałek o długości ok. 50-60 cm. Formować precle ( instrukcja tutaj ), odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Nie czekając na wyrośnięcie, obgotować, zaczynając od precla uformowanego najwcześniej. Ostrożnie kłaść precle (każdego pojedynczo

Przepisy na domowy ser i chleb
Sojowy kebab – gyros i z OpenCard w Kyoto Sushi 145

lody w cieście tempura, słodkie pierożki z ciasta filo i lody z zieloną herbatą. Niestety restauracja nie bierze już udziału w programie OpenCard. Wielka szkoda….     Tomek i Karolina Rafał Karolina i ja Zanim jednak odwiedzisz Kyoto Sushi, warto wiedzieć, że pod konkretnymi nazwami kryją się różne rodzaje sushi: Sushi maki   Źródło: W ikipedia i strona restauracji - maki(...)maty, pokrojony na mniejsze kawałki) - futomaki (duże, płaskie krążki) - hosomaki (małe, wysokie krążki) - temaki (rożki z alg nori) - gunkan maki (łódeczki)   - nigiri (formowane w dłoni małe paluszki). Może Ci się również przydać poniższy mini-słownik: filo cienkie warstwowe ciasto, wyglądem przypomina ciasto francuskie kampyo suszona tykwa kabayaki węgorz japoński   miso tradycyjna zupa japońska, w składzie: bulion dashi, pasta

Qlinarnie i Qlinarnie
Paluchy z makiem 115

mleka 1 łyżeczka cukru/miodu/syropu klonowego/z agawy dodatkowo jajko mak i/lub gruboziarnista sól Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie, w które wlewamy masło i rozczyn. Dokładnie wyrabiamy ciasto, które następnie przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką(...)odstawiamy je na ok. 1-2 godzin, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej toczymy cienkie wałeczki i kroimy je na paluszki długości ok. 10 cm. Paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Paluszki smarujemy roztrzepanym jajem i sypiemy makiem i/lub solą. Pieczemy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym

Kucharzyca
Placek czekoladowo-gruszkowy 161

kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy gruszki.Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy

Anioły w kuchni
Pyszne ciasto przekładane " Cygańskie drogi" 209

porannej kawy jak znalazł :) Składniki:  ciasto 9 jajek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 torebeczka cukru wanilinowego  1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 1 kisiel żurawinowy  kilka kropli barwnika czerwonego 3 łyżki maku 2 łyżki kakao + 2 łyżki mąki do ostatniego placka masa(...)znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto: W misce ubijamy na sztywną pianę białka, cały czas ubijając dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko łączymy na gładką masę i dzielimy 4 części.  do pierwszej dodajemy kisiel oraz barwnik, mieszamy na gładką masę. do drugiej dodajemy mak, łączymy na gładką

Niezły Młynek
Drożdżowe ciasto z borówkami amerykańskimi 117

jajka, ponadto: 1 łyżka mąki, masło do wysmarowania formy, ok. 2 łyżki wiórek kokosowych, do podsypania, cukier puder do oprószenia ciasta. Przygotowanie: Formę smarujemy masłem i obsypujemy kokosem. W dużej misce w mleku mieszamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki maki i 1 łyżki cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wbijamy jajka, dodajemy

Moniki Smakołyki
Ciasto agrestowe z galaretką 141

Pyszne, orzeźwiające ciasto z masą agrestową i galaretką – idealne na ciepłe dni. Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g maki ziemniaczanej 140g szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Na koniec przesiewamy mąki

AleTorcik
Rogale Babuni 116

domową z malin) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Wsypać do miski ok. 700 g maki. Dodać posiekane masło i szczyptę soli. Drożdże, cukier i mleko rozpuścić delikatnie podgrzewając. Wlać do mąki, dodać jajka i zagnieść. Wszystko dobrze wyrobić rękoma. W razie potrzeby podsypywać mąką tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Uformować kulę, zawinąć w ściereczką. Włożyć do dużego garnka(...)użyłam domową z malin Sposób przygotowania Wsypać do miski ok. 700 g maki. Dodać posiekane masło i szczyptę soli. Drożdże, cukier i mleko rozpuścić delikatnie podgrzewając. Wlać do mąki, dodać jajka i zagnieść. Wszystko dobrze wyrobić rękoma. W razie potrzeby podsypywać mąką tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Uformować kulę, zawinąć w ściereczką. Włożyć do dużego garnka

Przepisy Babci
Staropolska ściągawka wigilijna 167

rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto przyrządzane mąki pszennej, żytniej lub mieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego(...)kształcie podłużnej bułki, zwykle nadziewane makiem, marmoladą, masą orzechową i lukrowane. Śledź - ryba morska z rodziny śledziowatych, określana jako ś. oceaniczny. W handlu znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone lub w konserwach. Ze ś. można przyrządzić wiele potraw na ciepło i zimno. Uszka - małe pierożki przyrządzane z wolnego ciasta cienko rozwałkowanego i pokrajanego na kwadratowe

Tradycyjna Kuchnia