ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:282/571)

Pyszne ciasto przekładane " Cygańskie drogi" 215

porannej kawy jak znalazł :) Składniki:  ciasto 9 jajek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 torebeczka cukru wanilinowego  1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 1 kisiel żurawinowy  kilka kropli barwnika czerwonego 3 łyżki maku 2 łyżki kakao + 2 łyżki mąki do ostatniego placka masa(...)znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto: W misce ubijamy na sztywną pianę białka, cały czas ubijając dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko łączymy na gładką masę i dzielimy 4 części.  do pierwszej dodajemy kisiel oraz barwnik, mieszamy na gładką masę. do drugiej dodajemy mak, łączymy na gładką

Niezły Młynek
Drożdżowe ciasto z borówkami amerykańskimi 122

jajka, ponadto: 1 łyżka mąki, masło do wysmarowania formy, ok. 2 łyżki wiórek kokosowych, do podsypania, cukier puder do oprószenia ciasta. Przygotowanie: Formę smarujemy masłem i obsypujemy kokosem. W dużej misce w mleku mieszamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki maki i 1 łyżki cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wbijamy jajka, dodajemy

Moniki Smakołyki
Ciasto agrestowe z galaretką 148

Pyszne, orzeźwiające ciasto z masą agrestową i galaretką – idealne na ciepłe dni. Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g maki ziemniaczanej 140g szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Na koniec przesiewamy mąki

AleTorcik
Rogale Babuni 119

domową z malin) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Wsypać do miski ok. 700 g maki. Dodać posiekane masło i szczyptę soli. Drożdże, cukier i mleko rozpuścić delikatnie podgrzewając. Wlać do mąki, dodać jajka i zagnieść. Wszystko dobrze wyrobić rękoma. W razie potrzeby podsypywać mąką tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Uformować kulę, zawinąć w ściereczką. Włożyć do dużego garnka(...)użyłam domową z malin Sposób przygotowania Wsypać do miski ok. 700 g maki. Dodać posiekane masło i szczyptę soli. Drożdże, cukier i mleko rozpuścić delikatnie podgrzewając. Wlać do mąki, dodać jajka i zagnieść. Wszystko dobrze wyrobić rękoma. W razie potrzeby podsypywać mąką tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Uformować kulę, zawinąć w ściereczką. Włożyć do dużego garnka

Przepisy Babci
Staropolska ściągawka wigilijna 170

rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto przyrządzane mąki pszennej, żytniej lub mieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego(...)kształcie podłużnej bułki, zwykle nadziewane makiem, marmoladą, masą orzechową i lukrowane. Śledź - ryba morska z rodziny śledziowatych, określana jako ś. oceaniczny. W handlu znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone lub w konserwach. Ze ś. można przyrządzić wiele potraw na ciepło i zimno. Uszka - małe pierożki przyrządzane z wolnego ciasta cienko rozwałkowanego i pokrajanego na kwadratowe

Tradycyjna Kuchnia
PLACEK CZEKOLADOWO-GRUSZKOWY 159

pokrojone w kostkę Polewa; 300 ml kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Wykonanie; Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy gruszki.Ponownie mieszamy. Piekarnik

Anioły w kuchni
Cynamonowe rolsy z migdałami 150

oraz: powidła, dżem, nutella  1 białko do posmarowania mak, sezam lub inne ziarna do posypania Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtko, szczyptę soli i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce(...)miejsce na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy tak, aby miało kształt koła. Nacinamy je następnie na 6 trójkątów * (jak na zdjęciu), na każdy trójkąt nakładamy powidła, dżem lub nutellę. Następnie zawijamy każdy trójkąt osobno, zaczynając od spodu w kierunku wierzchołka. Rogale smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

bistro mama
Chlebek z pestakami dyni. 147

posypania    Wykonanie : Do miski wlać ciepłą wodę i ciepłą śmietanę, następnie dodać drożdże, cukier i 3 łyżki maki, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Do zaczynu wsypać resztę mąki, dodać sól, olej  i 2 łyżki pestek dyni.Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypać odrobiną mąki i jeszcze raz zagnieść. Przełożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Pieguskowiec z truskawkami i lemon curd 104

Składniki na ciasto: 150 g mąki kokosowej 5-6 białek pół szklanki oleju kokosowego 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g maku niebieskiego Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek galaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki

Karczma Honorietty
JAGODOWY BÓR – CIASTO SZPINAKOWE Z PIANKĄ JAGODOWĄ 2254

stwierdziłyśmy, że jest to jedno z lepszych ciast, jakie przygotowałyśmy inspirując się blogami kolegów czy koleżanek po fachu. Polecam! A Kasi dziękujemy za przepis i czekamy na nowe wypieki! SKŁADNIKI: ( 24×30 ) CIASTO SZPINAKOWE: * szpinak – 450 g * jajko L – 2 szt * cukier – 80 g * olej – 125 ml * maka pszenna – 180 g * proszek do pieczenia(...)180C. Studzimy, ponczujemy. MASA CZEKOLADOWA: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę podgrzewamy, do gorącej dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę ( hartując wcześniej (, odstawiamy do tężenia. Tężejącą rozsmarowujemy na cieście szpinakowym, chłodzimy co najmniej 45 minut. MASA BORÓWKOWA: Borówki miksujemy na gładki muz z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mascarpone miksujemy z jogurtem greckim, dodajemy borówki. Wylewamy na schłodzoną

Ostra na Słodko
TRUSKAWKOWE CIASTO DLA MAMY, ZE ŚMIETANKĄ Z MASCARPONE NA KRUCHYM SPODZIE Z WARSTWĄ SŁODKIEJ BEZY 188

Mamie prezent, odwiedź ją, przynosząc pyszne, samodzielnie wykonane ciasto, dziękując za cudowne dzieciństwo pełne truskawek i bitej śmietany. SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE (PIEKĘ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 3 żółtka (białka zostawiam do bezy, zostawiam w temperaturze pokojowej) 1 i 1/2 szklanki maki 1/2 kostki masła (zimnego) 3 łyżki cukru  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cukru waniliowego

Upiecz sobie babeczkę
Seromak na kruchym cieście 424

przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę.  2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit),  3 szklanki mleka,  200g cukru,  2 jajka,  skórka z cytryny,  50g orzechów włoskich(...)łyżka cynamonu.  Zmielony mak zagotować z 2 szklankami mleka, cukrem i skórka z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10minut. Dodać surowe żółtka, pozostałą szklankę mleka i mąkę. Ponownie zagotować, po czym przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać do masy. Gotową masę rozsmarować na cieście. Masa serowa:  750g białego sera

Z miłości do słodkości
Placek na białkach z czekoladą i truskawkami 88

rozpływającej się w ustach czekolady. W moim domu gościło już niejednokrotnie! Koniecznie spróbujcie takiego połączenia i przy okazji zerknijcie na przepis: ciasto na białkach z brzoskwiniami - klik . (Tortownica o średnicy 18 cm)   3 białka 100g cukru 100g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g masła/margaryny Dodatkowo: 150g truskawek + 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 50g czekolady (u mnie(...)wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę. Masę przełożyć do natłuszczonej formy. Umyte oraz osuszone truskawki bez szypułek przekroić na pół, delikatnie obtoczyć w mące i ułożyć (przecięciem do góry) na wierzchu ciasta. Placek piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Po ostudzeniu udekorować czekoladą roztopioną z odrobiną mleka. (*) Pamiętajcie, że ciepłe białko, czyli

Di gotuje
Babka makowa 144

masę stopniowo dodając po jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Do wyciśniętego

Kuchenne Wariacje