ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:288/571)

Domowe bułeczki drożdżowe 77

puszyste, delikatne. Nie potrzebują nawet wymyślnych dodatków, żeby smakować wyśmienicie. Nie jest to niestety najzdrowsze pieczywo, ponieważ upieczone jest ze zwykłej białej maki pszennej. Niestety prawdą jest, że takiego puszystego, lekkiego pieczywa nigdy nie uzyskamy z ciasta na bazie ciężkiej razowej mąki. Dlatego też takie białe pieczywo pojawia się u nas okazjonalnie. I kiedy już trafia na nasz stół

Healthycreations.pl
Masa makowa 106

maku. Masło topimy, dodajemy do maku. Miód, cukier, olejki dodajemy do maku. Całość dokładnie mieszamy.  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku. Delikatnie mieszamy. Gotowe :) Po wymieszaniu z białkami, masę makową od razu przekładamy na ciasto

Smak mojego domu
Chleb z makiem 165

Pieczywo z makiem , no i jest chleb z makiem, u mnie jak zwykle chlebek krojony na gorąco, po prostu muszę na gorąco od razu spróbować . Składniki na 1 bochenek: 40 g maku 650 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki soli 50 g masła, o temperaturze pokojowej lub roztopionego 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 375 ml mleka(...)średnie jajko, rozkłócone Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i  kilka łyżek mleka.Wymieszać i odstawić na kilka minut.Do większej miski wsypać mąkę, mak, sól.W mące zrobić dołek, wlać resztę  mleka, masło, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i nie klejące.  [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3  min/37

Moje domowe kucharzenie
Był taki dzień, wigilia w oczach dziecka 125

grubą solą. Mama przyrządziła je w pysznym oleju lnianym. Ze słodkości, to racuchy, jeszcze cieplutkie, delikatne, rumiane, posypane cukrem pudrem, kluski z makiem, miodem i bakaliami. Do picia pachnący korzennymi przyprawami kompot z suszu. Inne smakowite ciasta, niestety, dopiero w pierwszy dzień świąt. Jeden talerz będzie stał pusty to dla niespodziewanego gościa. Znów będę zerkała na drzwi i nasłuchiwała

Leśny Zakątek
DARMOWY E-BOOK 13 SŁODKICH PRZEPISÓW NA ŚWIĘTA 92

najlepsze pod słońcem ciasto z marchewki i cukiniowe brownie. Największym hitem (przynajmniej u nas) jest sero-mako-szarlotka. Zamiast 3 kawałków ciasta – sernika, szarlotki i makowca – jesz tylko jeden kawałek, który ma w sobie ser, mak i jabłka. Genialne, nieprawdaż? Każdy przepis opatrzyłam obliczeniami kaloryczności, ilości makroskładników, a także ilością wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych w porcji. Jest

Dietolog
3 pyszne i szybkie ciasta na każdą okazję 201

marmoladą                 Najłatwiejsza babka w łaty (niezawodna)                 Ciasto czekoladowo-serowe z niespodzianką (można użyć dowolnej konfitury, u mnie figa z makiem)                 Smacznego

Słodkie okruszki
na biszkoptach seromakowiec... 136

kokosowymi chrupkami stopić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać wierzch seromakowca, schować w chłodne miejsce najlepiej na całą noc - połączenie maku z twarogiem jest bardzo smaczne, aromatyczne i przy małym nakładzie pracy mamy świąteczne ciasto...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makowiec z podchmielonymi wisienkami 180

Coraz bliżej Święta… Na blogu pojawiać się będzie coraz więcej słodkich świątecznych inspiracji. Dziś zapraszam Was na jedną z nich. Dla wielbicieli makowców, idealny na

Słodkie okruszki
Miodownik 166

królują rogale, ale ja nie przepadam za białym makiem więc postanowiłam świętować słodkim miodownikiem z orzechami. Wykonanie zachęci nawet początkujących cukierników, a smak oczaruje Waszych gości. Sekretem smaku jest dobry miód (u mnie spadziowy), i oczywiście orzechy i masło. Słonecznego dnia Kochani życzę!. Przepis podaję na dużą blaszkę 40x24 cm. Ciasto: - 3 i 1/2  szklanki mąki pszennej

Apetyczna babeczka
NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI 118

szkl.wody 3 łyżki maku 5dag.margaryny 1/2kg.truskawek 1 szkl.śmietany 4 żółtka 10dag.cukru pudru 2 op.cukru waniliowego sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Margarynę stopić,przestudzić.Mąkę,jajka,mak,szczyptę soli,mleko i 1 szkl.wody zmiksować na gładkie ciasto.Dodać margarynę,wymieszać.Ciasto wylewać porcjami i smażyć naleśniki z obu stron.Gotowe naleśniki trzymać w cieple.Truskawki pokroić na kawałki.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Owsiane muffiny z malinami i kremem z ricotty 157

skórka z cytryny miód - opcjonalnie wykonanie: Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Mieszamy 60 g ricotty z jajkami i mlekiem. Dodajemy obie maki, proszek do pieczenia, ksylitol oraz słonecznik. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Napełniamy ciastem foremki do muffinek. Ja użyłam sylikonowych, nie trzeba ich smarować tłuszczem. Jeśli masz inne foremki koniecznie nasmaruj je masłem. Do każdej foremki włóż

Przysmaki Karolki
Rogaliki z makiem 156

średnicy ok. 32 cm. Przeciąć nożem na 12 części (pokroić jak pizzę). Na każdy trójkąt z ciasta kłaść łyżeczkę masy makowej. Ciasto zawijać w kształt rogala, zaczynając od podstawy trójkąta. Trzeba dokładnie je sklejać, żeby mak nie wydostał się w trakcie pieczenia. Jeśli jednak w kliku przypadkach rogal podczas pieczenia pęknie i część maku się wydostanie, nie przejmujcie się jakoś

Bullio
Korzenne, orkiszowe, odwrocone ciasto z jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.137 169

być wegańskie  (tym bardziej zapraszam wszystkich, którzy nie znają tej książki do zapoznania się z nią).  Korzenne, orkiszowe, odwrócone ciasto z jabłkami 6,5 łyżki masła 30 g cukru trzcinowego 1 słodkie jabłko 300 g maki pełnoziarnistej orkiszowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody po 1 łyżeczce mielonego imbiru i kardamonu 2 łyżeczki cynamonu(...)pieczenia i przyprawami. W rondelku podgrzewamy miód z masłem. Łączymy masę z mlekiem i jogurtem. Wlewamy płyn do suchych składników. Miksujemy. Na koniec dodajemy ocet i szybki mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Tortownice ustawiamy na blasze piekarnika (uwaga może wyciekać tłuszcz i sok z owoców!!!). Pieczemy ok godziny. Po 50 minutach sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem. Jeśli ciasto zbyt się rumieni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najpyszniejszy cebularz 152

Niestety przepis u na niego brak, ponieważ moja mama robi wszystko na oko. Zostało jej ciasta drożdżowego z pieczonych pierogów, więc zrobiłam cebularza; wystarczyło prz y smażyć cebulę, posypać makiem i upiec. Cebularz sam łamał się w rękach, był tak megaśnie puszysty i chrupiący, że nie było go po 5 minutach. Następnym razem zrobimy same cebularze :) i zdobędę przepis

Gotuj z Agnes
Leniwe 96

Dokładnie wymieszać, dodać mąkę i wyrobić. Masa powinna być nieco lepka, ale dawać się formować. Jeżeli jest zbyt wilgotna należy dodać nieco maki, jeżeli jest za sucha i nie chce się lepić, podlać niewielką ilością mleka. Ciasto podzielić na cztery części i na posypanej mąką stolnicy uformować dość cienki wałek, nieco go spłaszczyć (aby miał szerokość dwóch palców). Wałek

Codzienne Gotowanie
Migdałowy mazurek na białkach (bezglutenowy)… 222

Jeszcze nawet nie Tłusty Czwartek, a ja już nasmażyłam tyle pączków, że w czwartek chyba nawet na żadne nie spojrzę ;) To znaczy, ok, może nie całkiem

brunetkawkuchni
Kruche pierożki z kaszy gryczanej (ciastka z dżemem) 146

100g cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo: dżem/konfitura (polecam konfiturę figa z makiem od Eterno )  Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć łyżeczkę dżemu/konfitury. Pierożki delikatnie skleić - dociskając widelcem

Di gotuje
Bułki z marchewką i nasionami 141

stolnicę, złóż w kopertę, odczekaj 10 minut, po czym rozwałkuj ciasto lub rozciągnij palcami na prostokąt wielkości dużej blachy do pieczenia. Przełóż ciasto na blachę, posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp nasionami (u mnie sesam biały i czarny, mak, siemie lniane, płatki z jęczmiennej kaszy) podziel na kwadraty, a te na trójkąty. Przykryj chleb i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

codojedzenia
Chleb na zakwasie 162

pszennych 5 łyżeczek soli zakwas 5 szklanek wody ciepłej (letniej) Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek zakwasu, Nasmarować 3 keksówki  smalcem, nałożyć ciasto do połowy, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. piec w temp 170 st ok 50 min, termoobieg. Zakwas przez tydzień przechowywać w lodówce w pojemniczku. Zakwas na ten chlebek córka

Gotowanie jest łatwe
Wegańskie ciasto jogurtowe 107

wraz z swoimi dziećmi, jest naprawdę dziecinnie proste, bo cały bajer polega na tym, że za miarkę służy opakowanie po jogurcie. To ciasto można dowolnie bajerować dodając rodzynki, wiórki kokosowe, wanilię, skórkę pomarańczy, cytryny a nawet mak. Jest miękkie, wilgotne, pół słodkie. Podstawią jest miarka, w przypadku jogurtu kupionego to pojemnik po jogurcie a domowej roboty wybierzcie kubek/szklankę dowolnej

greenscarf
Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym 160

Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym SKŁADNIKI: 100 g maku 1 szklanka mleka po 1 łyżce: masła, miodu, cukru kilka pieczonych kasztanów kilka posiekanych orzechów włoskich  1 żółtko 200g mąki pszennej gorąca woda olej sos migdałowy (100 g płatków migdałowych, 2 krople aromatu migdałowego, łyżka miodu, 150ml śmietany)   Farsz: Mak opłukać i wsypać(...)gazy lub innego znanego sposobu. Ostudzić, zmielić wraz z kasztanami i orzechami  za pomocą blendera. W rondelku roztopić masło, dodać do maku, miodu i cukru. Spróbować i dosłodzić jeśli jeszcze trzeba. Całość wymieszać z żółtkiem. Ciasto: Najlepiej wykonać według znanego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Sos migdałowy Migdały porządnie rozkruszyć, i dodać do śmietanki. Dolać miód i 2 krople aromatu

MarciochaKucharzy
Ciasteczka chałwowe 144

Składniki : 1 szklanka pasty tahini ( domowej lub kupnej) 1 szklanka cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Chocolate Muffin Blog
MAŚLANY CHLEB 115

Przecinamy znowu w trójkąty, ale tym razem trójkąty wkładamy między „puste” miejsca z przodu Następnie odwijamy. 7. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciasta. 8. Całość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem. 9. Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie

w mojej kuchni
Chleb z ziemniakami na maślance 173

dwie części. Z każdej uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na  kolejne dwie godziny. Przed wstawieniem do piekarnika każde ciasto wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z jedną łyżką mleka a następnie posypać ziarnami sezamu, maku.. lub innymi . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 - 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Śniadaniowe mistrzów. 171

cukru pudru (0,6 + 0,6) 0,6 łyżeczki soli 0,75 łyżeczki suszonych drożdży 180 ml wody żółtko z wodą sezam, mak W misce łączymy mąki, sól, 0,6 łyżki cukru pudru, drożdże, wodę. Zagniatamy ciasto (jeżeli bardzo się klei podsypujemy mąką). Odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce do wystygnięcia. Następnie oprószamy blat i ręce mąką, formułujemy kulki

Brzuszki Łakomczuszki
MAKOWIEC 281

Nie przepadam za makowcami, ale moja rodzina i większość przyjaciół je uwielbia! Od kilkudziesięciu lat moja mama piekła makowiec wzorując się na sprawdzonym przepisie, niestety ten

Przepisy Aleksandry
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 223

formy wysmarowanej lekko olejem kokosowym( przy silikonowych formach) lub posmarowanej i wysypanej mąką. Dokładnie poprzyduszać, wygładzić  łyżką maczaną w wodzie, obsypać makiem lub innymi ziarnami, spryskać wodą i odstawić na ok.15 minut. Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć.    Wstawiamy je do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.35 minut

Smaczne Zdrowe
Marchewkowe placuszki 173

Odsedzamy. Drozdze rozpuszczamy w cieplym mleku i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie przelewamy cale mleko z drozdzami do miski z maka, dokladamy ugotowana marchewke i pozostale skladniki i wszystko miksujemy blenderem. Powstanie dosc luzne ciasto, ktore przykrywamy czysta sciereczka i pozostawiamy na 30 minut. Nasze bliny smazymy na rozgrzanym oleju lub masle z obu stron na rumiany kolor

Przysmaki Karolki
Kajzerki 124

drożdży świeżych 1½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła lub oleju mała garstka maku Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia i od dłoni. Dodać tłuszcz i wyrabiać do momentu aż ciasto stanie się matowe. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut (długie

Blondynka Gotuje
Pomyslowe sniadanie 142

lyzki maki 1 jajko  200 ml mleka  sol Wbijamy jajko do kubeczka Do jaajek  dodajemy stopniowo po lyzce maki i mieszamy  Dodac szczypte soli  W garnuszku zagotowujemy mleko  Do gotujacego mleka wlewamy ciasto mala lyzeczka i mieszamy  Powinny nam sie tworzyc rozno ksztaltne kluseczki  Wszystko chwilke gotujemy i mozna podawac  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Ciasto brzoskwiniowe z galaretką 152

rodzynek Składniki na masę: 2 puszki brzoskwiń 3 łyżki cukru 1 szklanka wody 2 duże budynie śmietankowe 1 łyżka maki pszennej 5 żółtek 1 kostka masła 3 paczki delicji brzoskwiniowych pół szklanki naparu kawy 2 galaretki brzoskwiniowe WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka, a następnie pozostałe składniki. Mieszamy mikserem. Wylewamy na prostokątną blaszkę. Pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku 124

Tradycyjnie kolejne Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez makowca.Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japoński .Rewelacja jeśli ktoś lubi mokre ciasta.Ten makowiec robi furorę i szczerze wam go polecam. Składniki: mak z puszki 1 szt jaja 5 szt cukier 3/4 szklanki margaryna cała ( 250 g) mąka tortowa 6 łyżek kasza manna(...)mąkę ,kasze i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łopatką.Dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę.Mak wykładamy z puszki, dodajemy orzechy i rodzynki oraz olejek migdałowy.Delikatnie znowu mieszamy łączymy składniki. Dodajemy starte jabłka i wystarczy tylko już zamieszać.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach( termoobieg) godzinę czasu. Po wyjęciu ciasto jest jakby rzadkie

Różowa kuchnia
Ucierane Ciasto z Żurawiną, Jabłkami i Kruszonką 115

stopniach, około 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy grubo cukrem pudrem. Kruszonka: 140 g maki pszennej 50 g cukru trzcinowego szczypta soli 55 g masła, rozpuszczonego Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Palcami łączymy, uzyskując konsystencje kruszonki. Posypujemy nią surowe ciasto i pieczmy. The post Ucierane Ciasto z Żurawiną, Jabłkami i Kruszonką appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto bananowe 147

pysznym ciastem bananowym o bardzo swiezym i aromatycznym smaku. Cynamon i rodzynki bardzo fajnie wspolgraja w bananami. Ja uzylam bananow malo dojrzalych i w kazdym doslownie kesie wyczuwalam ich swiezy smak. Z czystym sumieniem moge ten wypiek polecic do popoludniowej kawki lub herbatki. skladniki: 1/2 kg bananow 125 ml miodu 100g rodzynek 2 jajka 250g maki 125g cukru 125g masla(...)osobnej misce utrzec do bialosci miekkie maslo z cukrem. Wymieszac make, cynamon i proszek do pieczenia. Rodzynki wraz z maka dodawac na przemian z masa bananowa po 1 lyzce do utartego masla. Mieszac az sie wszystkie skladniki polacza. Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy. Ja uzylam keksowki. Pieczemy okolo 60 minut w temperaturze 180°C. Skorka powinna byc rumiana

Przysmaki Karolki
Bułeczki nocne 92

Całość dokładnie zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto można również zagnieść w robocie kuchennym z dodatkiem haka. Z gotowego już ciasta utworzyć wałek, który podzielić na 8 części. Z każdego kawałka utworzyć kulkę kilkakrotnie zawijając ciasto pod spód. Mam nadzieję, że wyraziłam się zrozumiale, łatwiej byłoby to pokazać. Tak uformowane ciasto na bułeczki ułożyć w wyłożonej tortownicy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami, sezamem lub makiem. Formę owinąć ściśle folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 10-12 godzin. Rankiem zdjąć folię spożywczą z tortownicy, wstawić bułeczki do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 200stopni i piec przez 25 minut. Oczywiście należy kontrolować w trakcie poziom upieczenia ponieważ

W garach u Gosi
Bułeczki nocne 164

łyżka oleju Opcjonalnie ziarna, mak, sezam do posypania bułek Przygotowanie : Mąkę, sól i olej włożyć   do miski. Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do miski z mąką. Całość dokładnie zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto można również zagnieść w robocie kuchennym z dodatkiem haka. Z gotowego już ciasta utworzyć wałek, który podzielić(...)części. Z każdego kawałka utworzyć kulkę kilkakrotnie zawijając ciasto pod spód. Mam nadzieję, że wyraziłam się zrozumiale, łatwiej byłoby to pokazać. Tak uformowane ciasto na bułeczki ułożyć w wyłożonej tortownicy (24-26) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami, sezamem lub makiem. Formę owinąć ściśle folią spożywczą i wstawić do lodówki

W garach u Gosi
Brownie z fasoli (bez cukru, tłuszczu i mąki) 146

Fasolowe brownie uwielbiam i lubię je robić kiedy mam ochotę na coś bardzo czekoladowego, ale przy okazji szybkiego i pożywnego. Na blogu przepis jednak do tej

Healthy food explorer
Mrowisko z ciasta faworkowego 190

miodu 2 szklanki drobnego cukru Do przybrania: mak wiórki kokosowe migdały orzechy rodzynki 1 litr oleju rzepakowego do smażenia faworków Przygotowanie: Z 2 szklanek mąki i 4 jajek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać więcej mąki. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, jeśli bez trudu będzie odklejać się od miski. Wyrobione ciasto przykryć miseczką i pozostawić na 30 minut(...)chciałam uzyskać polewę o smaku toffi, więc gotowałam ją ok. 25 minut, aż bardzo zgęstniała i stała się brązowa. Następnie rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek (użyłam maszynki do makaronu), z którego wycina się prostokąty (z połowy ciasta większe, a z drugiej połowy nieco mniejsze). Faworki smażyć (partiami, po kilka) na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Usmażone faworki układać

Codziennik Kuchenny
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem 144

Piękna złota jesień w pełni. Kosze pełne późnych owoców i warzyw i do tego królują pachnące śliwki. Kruche delikatne ciasto ze sło dką pianka z białek komponują się i dealnie z kwaskowatym smakiem śliwek i aromatem cynamonu. Skła dniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany   3 żółtka  1 i 1/2 łyżeczki proszku

ChilliJemy
Tarta jagodowa 195

smakuje wyśmienicie. Jeszcze ciepła przyjemnie chrupie (świetnie komponuje się z lodami śmietankowymi, które przyjemnie rozpływają się po cieście) na zimno też jest niczego sobie. Polecam ją w sezonie (i nie tylko :) ) Składniki : 400 g mąki pszennej 70  g maki kukurydzianej 200 g masła 100 g cukru 3 jajka 2 szklanki jagód kruszonka: 100 g masła, 120 g mąki

Słodkie Przyjemności
Wilgotne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami i kruszonką. Jedno z łatwiejszych. 167

tylko kilka. Nie warto go kroić bardzo gorącego, tylko pozwolić mu choć 15 minut przestygnąć. Składniki na tradycyjną prostokątną blaszkę 25x35: Ciasto: pół kostki drożdży (50 g) 220 ml podgrzanego mleka (ciepłego, nie gorącego) 4 jaja 60 dag maki pszennej typ 500 łyżka cukru + 3/4 szklanki cukru 125 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa) Dodatki : 0,5 kg rabarbaru(...)zalać mlekiem. Poczekać aż drożdże zaczną się ruszać. Gdy napęcznieją (po ok 10 minutach) dodać pozostałe składniki. Wbić jaja, wsypać mąkę, cukier, dodać masło i zagnieść na gładką masę. Ciasto jest dość luźne. Przykryć ściereczką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obrać rabarbar, pokroić w kostkę i zalać wrzątkiem. Pozostawić na czas wyrastania, by nadmiar kwasu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Normandzki chleb z jablkami Hamelmana 130

kostke - 140 g Lavain - maka chlebowa-160g                woda - 100 g               dojrzaly zakwas sztywny-30g (2 lyzki i 1 lyzeczka) WYKONANIE: przygotowanie Levain.Zaczyn przygotowac 12 godzin przed koncowym mieszaniem ciasta i zostawic przykryty folia(...)godziny.Dlugosc fermentacji zalezna jest od temperatury.Jesli ma trwac 2 godziny,zlozyc ciato po godzinie.Jesli ciasto bedzie fermentowac godzine,skladanie nie jest potrzebne dzielenie i formowanie.Ciasto podzielic na 2 porcje o wadze 0,680 kg i uformowac bochenki o okraglym lub podluznym ksztalcie.Ulozyc w koszyczkach wysypanych maka,przykryc sciereczka i pozostawic w cieplym miejscu do podwojenia objetosci piec przy normalnej ilosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!