pieczenia. Wysyp na ciasto umyte i osuszone ręcznikiem papierowym owoce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut. Ciasto zostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Składniki 5 dużych jajek 40 g maki kokosowej lub 100g mąki ryżowej + 50g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 2 łyżki miodu lub 100 g erytrytolu
Eat me! Fit me!upiec, udadzą się każdemu. Zgodzicie się ze mną, że domowe pieczywo jest najlepsze. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 lekko kopiaste szklanki mąki tortowej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 1 mała płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżki maku sypkiego 1 kopiasta łyżka margaryny bielmar u mnie o smaku wiejskiego masła 150 ml zimnego mleka 1 jajko
Izabelawkuchnimimoza... Nazwa oczywiście od żółtych kwiatków akacji złotej która we Włoszech zakwita tuż przed dniem kobiet. Kwiatami obdarowywane są kobiety a ciasto jest dopełnieniem tego święta. Zapraszam po przepis! Składniki na biszkopt; 6 jajek 6 łyżek maki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 6 łyżek drobnego cukru odrobina żółtego barwnika lub kurkumy szczypta soli Przygotowanie; Białka oddzielić od żółtek
Radość kipiąca uśmiechem.stołu ;) 230 g mąki pszennej 175 g zimnego masła 130 g cukru pudru 25 g maku 1 jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego Mąkę, mak i cukier wymieszać. Dodać masło, ekstrakt i jajko, całość posiekać a następnie wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Rozwałkować i wykrawać foremką gwiazdki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem
Smakołyki Asiesencję) 1. Masło wraz z cukrem/cukrami ucieramy na puch. Dodajemy żółtka, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mak i całość zagniatamy. Chowamy do woreczka i do lodówki na 30 minut. 2. Gotowe ciasto dzielimy (nożem ambition) na pół i następnie pierwszy kawałek wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Tak samo postępujemy
Gotowanie...to proste !Pyszne, smaczne i szybkie ciasto marchewkowe. Idealne do kawy lub herbaty! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 5 łyżek maki gryczanej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat marchew Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy startą na grubych oczkach marchew. Mieszamy. Masę przelewamy
Truskawkowa FiestaOto pizza, której ciasto ma wiele zastosowań i poznaliście je już przy okazji keto pasztecików Powstała przez modyfikację znanej Wam już keto pizzy, gdzie odchodząc od
Ola la LCHFprostokąt, u dołu prostokąta wykładaj farsz zroluj odetnij nadmiar ciasta i odcinaj po kawałeczku paszteciki. Czynność powtarzamy aż skończy się ciasto i farsz. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką i pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni C z termoobiegiem, pieczemy na złoty kolor. NADZIENIE
SMYKWKUCHNIkołacza z serem, na stołach kuchni śląskiej często też gości wersja z jabłkami lub z makiem. U mnie zdecydowanie częściej pojawi się wersja z jabłkami, gdyż mak jest zbyt ciężko strawny. Takowy kołacz może być dobrą alternatywą dla typowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach
My sweet a lifeupieczenia białego "makowca" zainspirował mnie owoc pitahaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wierzch ciasta to beza. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Słodka. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym. Dla przełamania słodyczy podałam owoc pitahaji. Smakuje wybornie. Blat bezowy 4 białka jaj zielononóżki w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku
AZgotuj!powinno przyjąć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe (coś w rodzaju konsystencji ciasta na racuchy). Olej roślinny należy rozgrzać do temperatury ok. 180oC – ciasto wrzucone na dobrze rozgrzany tłuszcz powinno się zanurzyć do połowy oraz zaraz wypłynąć. Sushi maki z pieczonym łososiem w tempurze – przepis To sprawdzony przepis, dzięki któremu zaspokoisz swój apetyt na sushi, a jednocześnie zjesz ciepły posiłek. Składniki
Tradycyjna Kuchniakcal 500 g truskawek 0,5 l mleka 1,5 % 2 budynie śmietankowe 10 g cukru z prawdziwą wanilią 200 g maki pszennej jajko łyżka cukru 120 g zimnego masła 82% łyżka zimnej wody WYKONANIE: Kruche ciasto: 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier. 2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką bardzo zimnej
Atlas Smakówwkładać do miski w kolejności podanej powyżej. Wymieszać widelcem do powstania jednolitej masy (ok.10min.). Ciasto wylać/wyłożyć (będzie bardzo gęste) do posmarowanej tłuszczem blaszki. Rabarbar umyć, pokroić w 2-3 cm kawałki. Na wierzchu położyć rabarbar (zamiast owoców można użyć pokruszonego twarogu lub maku z bakaliami). Całość posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. Kruszonka Składniki kruszonki
Mieszam w GarnkuBrownies bez mąki i z niewielkim tylko dodatkiem cukru. Ciasto jest niskie i generalnie niewielkie (przyznaję, że robiłam je dla dwóch osób celem osłodzenia wieczoru - wiecie
Słodkie inspiracjewypieki z głębokiego tłuszczu do tej pory zawsze smażyłam normalnie - jasne ciasto, uformowane w tradycyjny faworek. Tym razem postawiłam na coś niebanalnego w połączeniu z ciekawym wyglądem, czyli dwukolorowe ciasto (białe i kakaowe) i w dwóch formach podania, aby urozmaicić wieloletnią tradycję 😌. JAK MYŚLICIE? UDAŁO MI SIĘ TO? 😉 Karnawał w pełni , więc korzystajcie z przepisu i zaskakujcie rodzinę(...)śmietany + 1 płaska łyżka* 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Sposób przygotowania: 3 szklanki maki przesiewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy 200g śmietany, i proszek do pieczenia. Zagniatamy jednolite i lekko klejące ciasto (na tym etapie takie ma być). Dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy czubatą łyżkę mąki i ponownie wrabiamy
Kolorowy Przepisownikmąki 100 g miodu 100 g maku 100 g cukru 250 g masła 4 żółtka szczypta soli lukier do dekoracji Zagniatamy ciasto z podanych składników, wkładamy na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Wałkujemy cienko, wykrawamy gwiazdeczki i pieczemy na złoty kolor w temp ok 180 st Po wystudzeniu lukrujemy
Gotowanie jest łatweT rochę zdrowej egzotyki za niewielką cenę :). Ciasto pieczemy z białej fasoli i zmiksowanych wiórków kokosowych, bez mąki i cukru, ale używamy białej czekolady i
SzczyptaSmaQPomimo tego, że są pracochłonne robię je dość często. Można je okrasić cebulką, lub boczkiem. Składniki: ciasto ziemniaczane: 800 gram ugotowanych ziemniaków 1500 gram surowych obranych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki zwykłej farsz: 500 gram przerośniętej łopatki 2 ząbki czosnku mała cebula przyprawy: sól, pieprz, majeranek Sposób wykonania: Mięso z łopatki zmieliłam, cebulkę obrałam, bardzo
Darcia w kuchnidodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w niecałej szklance wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy
Na Ciasteczkowych Papierachszklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g cukru 10 g cukru waniliowego 180 g margaryny 40 g maku 20 g wiórków kokosowych 1 jajko Do przełożenia: Pasta pomarańczowa z cynamonem (przepis tutaj ) Ciasto na ciasteczka jest kruche więc zagniatamy gładkie jednolite ciasto z wszystkich składników. Przygotowaną kulę wkładamy na jakiś czas do lodówki
VioletoweKucharzenieSkładniki na zakwas piwny 4 łyżki czynnego zakwasu żytniego 150 ml ciemnego piwa ( u mnie Krusovice) musi być ciepłe 100 g maki żytniej Wszystkie składniki wymieszać , przykryć szczelnie i pozostawić na 18 – 24 godziny. Składniki na ciasto właściwe: 650 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny (dałam „Smakowitą”) 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki
Na słodko lub wytrawnieNastępnie dodajemy ciepłe mleko i 75 g maki, mieszamy a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce ucieramy żółtka z resztą cukru, następnie dodajemy mąkę, zalewamy to wyrośniętymi drożdżami i wyrabiamy (nie dodając już więcej mąki). Gdy ciasto będzie miękkie i gładkie odstawiamy je do wyrośnięcia. Po około 90 minutach do wyrośniętego ciasta dolewamy rozpuszczone letnie masło i ponownie wyrabiamy(...)wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy elastyczne ciasto. Aby ulepić bułeczki musimy urwać kawałek ciasta, zrolować go w wałek długości około 20-25 cm. Następnie zawiązać pośrodku niego supełek a końce zapleść między sobą tworząc wianek (l ewy koniec ciasta umieścić na pętli i przełożyć przez środek, natomiast prawy koniec ciasta zawinąć do spodu i przełożyć przez pętlę
Słodkie Przyjemnościcukier wanilinowy, skórkę cytrynową i jajka, ucierać, aż do powstania jednolitego kremu. Mąkę (1 łyżeczkę odłożyć) z proszkiem do pieczenia i makiem wymieszać z kremem. Formę keksową o długości 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Następnie ciasto przełożyć do formy i wygładzić jego powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min w temp. 175 stopni Białka ubić
Mix smakubialek Bialka ubijamy na sztywna piane ze szczypta soli Do bialek dodac zoltka, wymieszac razem Teraz dodac wymieszane razem maki z cukrem pudrem Wszystko mieszamy az uzyskamy gladka konsystecje Do formy wylozonej papierem wlewamy ciasto Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy 35 - 40 min Po upieczeniu wyciagamy biszkopt i go rzucamy
Klaudynkowa kuchniaorzechowy smak możecie zastąpić płatki owsiane mielonymi orzechami. Sernik z orzechowym spodem i kruszonką Składniki : Spód : 3 łyżki masła 250 g ciastek orzechowych ½ szklanki mielonych orzechów 30 g roztopionego masła Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła ½ szklanki maki migdałowej 5-6 łyżek cukru ½ szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych Masa serowa: 1 kg sera
Mania Gotowaniaprzerobiłam je sobie na cytrynowe i upiekłam w formie do babki. Miękka i wilgotna, absolutnie pyszna, cytrynowa baba z makiem będzie idealna na Wielkanoc!! Muszę Wam się przyznać, że odwaliłam niezły numer piekąc to ciasto, bo wlałam sok z cytryn razem z pestkami :) Zorientowałam się, co zrobiłam, gdy zobaczyłam trzy pestki przyklejone do dna szklanki... Kolejne trzy wypatrzyłam miksując
Kraina Tysiąca Smakównaleśnikow, pasuje wiele sosów- jak mawia mój synek - Użyj wyobraźni- czyli słowa Barney -use your imagination :) Naleśniki: 2 szkl maki 2 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki oliwy sól Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka. Smażymy na niewielkiej ilości oleju . W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Kroimy na drobną kosteczke
Smaki Edytykostke Posypac mieso sola i wetrzec w nie sol Do miski wbic jajko rozrobic je, dosypac maka razem wymieszac i dodac troche mleka znow wymieszac az bedzie gladka konsystecja ( czyli robimy ciasto nalesnikowe tylko ze geste) Do ciasta dodajemy pieprz i papryke i razem mieszamy Kawalki miesa zanurzamy w ciescie nalesnikowym i odstawiamy
Klaudynkowa kuchniaprzed położeniem każdego naleśnika i zbyt długo ich nie smażyć, bo będą kruszące i mało sprężyste. Patelnia przed wylaniem porcji ciasta musi być rozgrzana, a smażyć na umiarkowanej mocy palnika. Naleśniki ryżowe świetnie smakują z nadzieniem z maku, bakalii i białego sera. Niestety proporcji na nadzienie nie podam, gdyż była to improwizacja w stylu mam to, to dodam jeszcze(...)ryżową i wodę, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Naleśniki smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni posmarowanej delikatnie masłem klarowanym. Odradzam smażenie tych naleśników zupełnie bez tłuszczu, gdyż będą się łamać. Ciasto na patelnię odmierzać najlepiej małą chochlą, wtedy naleśniki będą równe. Przed każdym wylaniem na patelnię ciasto wymieszać. Zbyt grubych i za mocno naleśników nie smażyć, bo będą twarde i trudno
Kuchcik gotujesucha. Można ją długo przechowywać. Z tego przepisu również można upiec babkę w piekarniku w temperaturze 180 C przez 45-50 minut. Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier, mak, rodzynki i wszystko zagotować. następnie zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z gazu i zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtka, olejek migdałowy i dokładnie wymieszać. Mąkę(...)gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać drobno zmieloną bułką tartą. Wlać ciasto do formy i zamknąć. Do garnka na dno położyć grubą szmatkę i włożyć formę. Wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości formy, przykryć garnek. Jak już woda się zacznie gotować
Kuchnia Pokoleńprzelewamy do miski lub misy robota kuchennego, dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto używając dłoni lub haka do zagniatania ciasta przez 3 minuty. Dodajemy 15g masła i ponownie wyrabiamy przez 1-2 minuty. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy na 250 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a następnie kroimy(...)ostrym nożem na 8 pasków o szerokości 2cm. Każdą z parówek/kiełbasek owijamy spiralnie paskiem ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy 8-10 minut. Smacznego! Na Thermomix (Hot dogi kibica): 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy cukier i 15g masła
Be Fit Be StrongWitajcie Kochani! Dziś zapraszam na soczysty makowiec japoński. Jest to ciasto makowe, pieczone bez spodu, przypominające masę makową, wzbogacone dodatkiem jabłek, które nadają mu wyjątkowej soczystości. Polewa czekoladowa dopełnia smaku, tworząc harmonijną całość. Składniki na makowiec japoński: forma 28x40 cm 400 g suchego, mielonego maku szklanka gorącego mleka 9 jajek 450 g cukru pudru 220 g masła w temperaturze(...)cukrem pudrem, następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas miksując. Do puszystej masy dodajemy zimny mak, jabłka i kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy do połączenia. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku około
Rozpustne gotowaniepropozycja na smaczne muffinki. Muffinki szarlotkowe, czyli typowo jesienne, z jabłkami, cynamonem, kardamonem i kubkiem ciepłego mleka. Ta wersja ciasta nie jest dla alergików, gdyż zawiera mleko i całe jajka. Bardzo smaczne i mięciutkie, zachęcam do spróbowania! 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 jajko 1 szklanka mleka(...)suche wymieszać. Składniki mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą cynamonu i kardamonu, a następnie połączyć z ciastem. Foremki na muffinki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Tak mi smakuje... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie