ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:302/571)

Orkiszowo-zytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie 157

zaliczenia mieliśmy zebranie w szkole i jeszcze czeka nas lekarz. Wiedząc o tym, że pewnie będzie mi ciężko poczyniłam weekendowe, kulinarne przygotowania. Powstały słodkości w sam raz do śniadaniówki, ciasto z owocami, kotleciska a także chleb. Pyszny, okrągły, chrupiący bochen.  Recepturę odrobinę zmienioną zaczerpnęłam z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej.  Wcześniej, jak się okazało, korzystałam już z tego(...)siemieniem i reszta składników: 10 g świeżych drożdży 100 g żytniej maki chlebowej typ 720 400 g maki orkiszowej typ 630 210 ml wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli Przy pomocy rąk lub haka zagniatamy ciasto. Będzie dość zwarte. Formujemy kulę, wkładamy do naoliwionej miski i zostawiamy na półtorej godziny pod przykryciem. Po tym czasie ciasto powinno potroić

Dzieje kuchennej Wiewióry
PANI WALEWSKA ZWANA PYCHOTKĄ 149

przygotować masę należy, zagotować jedna szklankę mleka z cukrami. Drugą rozmieszać z żółtkami i maka (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować.   Ostudzić.   Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń cały czas ucierając. Placki ciasta przełożyć masą i schłodzić minimum 3 godziny w lodówce

Kuchnia w opałach
MAŚLANKOWY JABŁECZNIK Z RABARBAEM 126

Kiedy rabarbar pojawi sie w ogrodzie chętnie wykorzystujemy go do ciast, dziś proponuję taki jabłecznik z rabarbarem na maślance, palce lizac! Składniki: 1.5 szkl.maślanki 3 jajka 1,5 szkl cukru cukier waniliowy 3,7 szkl maki 3/4 szkl oleju 4 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl cukru 1/2 kostki masła dodatkowo; 1/2 kg jabłek

Z Majeczką w kuchni
Muffiny z kajmakiem i kruszonką 164

pewno Wam się przyda. Babeczki są przygotowane według mojego ulubionego przepisu, który najczęściej wykorzystuje do przygotowania tego wypieku. Do ciasta można dodać owoce lub czekoladę, ja dziś zaproponuję jednak kajmak. Aż ślinka cieknie na samą myśl, prawda? Składniki : 210 g maki 125 g cukru 3 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki(...)ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy. Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości.  Przygotowujemy kruszonkę: Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać muffiny. Wierzch

Słodkie Przyjemności
Jesienne ciastka - grzybki 348

część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm Wycinać szeroką szklanką 15 krążków i układać je na odwróconych "do góry nogami" foremkach do babeczek. Warto je wcześniej wysmarować masłem, żeby ciasto nie przywarło. Nadać krążkom z ciasta kształt grzybowych kapeluszy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Wyjąć i wystudzić. Średnią część ciasta rozwałkować(...)stopni i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki z jednej strony nieco grubsze, z drugiej cieńsze, tak aby zmieściły się w dziurkach wyciętych w krążkach. Grubszą końcówkę zamoczyć w białku i posypać makiem - będzie to imitacja ziemi na nóżce grzybka. Wałeczki upiec podobnie jak poprzednie elementy, z tym że potrzebują

Kulinarne Inspiracje
Ciasto z czekoladą i morelami 132

rok.Latem gdy wybor owocow jest najwiekszy i sa najsmaczniejsze, bo sa swieze to ciasta smakuja wyjatkowo.Dzis bardzo proste i smaczne ciasto z morelami .Aromatyczny,delikatnie czekoladowy spod i miesista wilgotna gora morelowa.Owocow jst naprawde sporo.Pycha Skladniki na blaszke 250 maki orkiszowej 1050 (lub pszennej) 4 jajka L 100 g gorzkiej czekolady o smaku pomaranczowym 150 g masla 100 g brazowego(...)proszkiem do pieczenia i z koniakiem wymieszac z ubita masa czekoladowo-maslana bialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane i przy pomocy szpatulki wymieszac z masa czekoladowa ciasto rozprowadzic rownomiernie na blaszce.Ulozyc na ciescie morele piec 30-35 minut w 175°C w miedzyczasie podgrzac konfiture z moreli i przetrzec przez sitko. Jeszcze gorace ciasto posmarowac konfitura

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
OPONKI SEROWO-ŚMIETANOWE 119

tylko z zewnętrzną warstwą, która jest oprószona mąką. By oponki nie wchłaniały tłuszczu warto dodać trochę spirytusu do ciasta.  SKŁADNIKI OPONKI 250 g twarogu 100 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego  2 żółtka 4 łyżki cukru 250 g maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu olej roślinny do smażenia LUKIER MALINOWY(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. W malakserze rozcieramy twaróg z żółtkami, śmietaną i cukrem (można użyć miksera). Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i spirytus. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i oprószając mąką formujemy kulę. Dłońmi rozpłaszczamy ją na gruby placek i delikatnie rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm. Szklanką o średnicy 5 cm wycinamy

cool and minty
ciasto makowe 928

całkiem inne od drożdżowej strucli, lecz nie mniej od niej pyszne. składniki  ciasto 135 g miękkiego masła lub dobrej margaryny 350 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego masa makowa 250 g mielonego maku 1,5 szklanki mleka 4 jajka 4 łyżki mąki  75 g masła(...)łyżki miodu sposób wykonania Do garnka wsypujemy zmielony mak zalewamy mlekiem, podgrzewamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty.   Następnie garnek zdejmujemy z ognia  dodajemy miód, masło i  rodzynki, po czym zostawimy  makową masę do wystudzenia na około 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy ciasto  na spód i wierzch naszego makowca

Miód i pieprz
Kruche i wilgotne ciasto z truskawkami - słodki smak słońca 161

zbyt szybko. Ponadto mój Mąż już dawno wspominał, że mogłabym upiec w końcu jakieś ciasto. Okazja stał się Dzień mamy i siatka truskawek do zagospodarowania. Przepis jest pyszny, prosty i sprawdzony, więc naprawdę polecam. Składniki (na dwie blachy pasztetowe lub jedna kwadratową): 500 g maki pszennej ok 100 g cukru pudru kostka masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kuchnia po mojemu
bagietka z maki białej orkiszowej 144

Składniki 500g maki białej orkiszowej 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę 3/4 całości. W miarę wyrabiania dodać resztę wody. Wyrabiać mikserem z hakiem około 6-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę .Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć(...)Podzielić na 3-4 części. Każdą część rozwałkować i zwinąć każdą część jak roladę . Tak zrolowane ciasto wyłożyć na blaszkę ,którą włożyć do worka foliowego na ponownie 1 godzinę .Piec w nagrzanym piekarniku góra-dół w 220 ° C do złocistego koloru.:)) z tej maki wyszły inne w smaku,skórka chrupiaca i środek miekki ,ale smak ...osobiscie wole z maki zwykłej

w mojej kuchni
Sernik z kaszą manną na biszkopcie. 721

przepyszny. Biszkopt mięciutki i wilgotny. Będę robić częściej, bo jest szybszy i wygodniejszy w wykonaniu, niż na cieście kruchym, a smakuje rewelacyjnie. Spróbujcie koniecznie i przekonajcie się sami. Składniki Biszkopt: : 2 jajka (jeśli małe to 3) 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki maki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( miałam w wiaderku) 6 jajek

Agusiowe smakołyki
Makowiec japoński z kokosowo-orzechowym karmelem - 2 wersje!! (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 121

Komosę przepłukać pod strumieniem ciepłej wody (pominąć w 1 wersji). 2. Mak (i komosę) wsypać do garnka i zalać odpowiednią ilością płynów. Gotować do miękkości i wchłonięcia płynu. Zostawić pod przykryciem na kilkanaście minut. 3. W tym czasie suszone owoce pociąć na mniejsze kawałki (duże będą utrudniać krojenie ciasta). Wsypać je do garnka wraz z chia, przemieszać i znów przykryć

Candy Pandas
Rolada z bitą śmietaną i galaretką 653

żółtek 100 g cukru 4 białka 80 g mąki pszennej 20 g maki ziemniaczanej szczypta soli Masa: 1/2 l śmietany kremówki najlepiej 30% 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe fix do ubijania śmietany Dodatkowo 1 galaretka truskawkowa. smażone jabłka czarna i biała polewa do ciast WYKONANIE Najlepiej wcześniej przed pieczenie przygotować galaretki.  Dwie pójdą do bitej

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi 135

piecze ze mną to pyszne ciasto na maślance z morelami i borówkami? Zapraszam po przepis.   Ciasto na maślance z morelami i borówkami Proporcje na formę o wymiarach Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 3 jajka 2 i 3/4 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 10 polskich moreli(...)puszystą masę. Następnie polowi wlewam maślankę i olej, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, tez cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być gęste. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto, wyrównujemy. Na wierzchu układamy borówki i morele. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe cebularze z serem, pieczarkami posypane makiem 175

łyżki oleju 3 cebule posiekane w piórka 3 duże, pieczarki 3 plastry żółtego sera 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, suszony tymianek 15 dag tartego sera 1 łyżka maku Farsz: Cebulę kroimy w piórka, pieczarki ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju, doprawiamy octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymiankiem. Zaczyn: Drożdże wymieszać w ciepłym mleku i cukrze. Dosypać 4 łyżki mąki(...)gorącą wodę, olej, wbić jajka, dosypać sól. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5-6 cm. Na środek nałożyć trochę tartego sera oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Posypać makiem. Piec w 190 stopniach C około

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania