ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:302/571)

Pyszna Tarta z kremem waniliowym i czarną pożeczką. 200

zrobić z włoskimi czy laskowymi). (Gdy nie mamy syropu klonowego to orzeszki posypujemy suche. Po upieczeniu można polać ciasto polewą czekoladową). Zapiec jak wyżej. Ostudzić placki. Krem patissiere: 300 ml. mleka 50g, cukru 30 g. masła śmietankowego 2 łyżki maki pszennej 10 g ziemniaczanej (łyżka bez czubka) 3 żołtka nasiona z 1 wanilii (jeśli nie mamy to zastępuję część cukru(...)cukru i jedną łyżką galaretki cytrynowej. Ilość cukru można dosmakowywać. Podgrzewać do zgęstnienia. ostudzić. Składanie: Podstawa tarta z kruchym na to rozsmarować czarną porzeczkę, wylać krem waniliowy i przekryć ciastem kruchym

Kubki smaku
Płaski chleb z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym 264

łyżeczka cukru Wykonanie: Płatki owsiane i siemię lniane zmielić w blenderze na mąkę Drożdże, miód cukier i łyżkę maki wymieszać w cieplej wodzie. Przykryć folia spożywcza lub ściereczką. Zostawić do spienienia. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto około 10 minut Wyrobione ciasto przykrywamy folią/ściereczką i odkładamy na około 1,5 h do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat

Mohiella
Chałka z rodzynkami na słodko 166

mocno. Podzielić ciasto na trzy równe części. Uformować z każdej części wałek o grubości 2 cm. Następnie zwinąć ciasto w warkocz, zlepiając końcówki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką płócienną. Posmarować chałkę rozmąconym jajkiem i obsypać makiem lub czarnuszką. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30-35 minut. Chałka musi wyrosnąć i się zarumienić. Oczywiście upiec

Kuchnia Pokoleń
Szybka domowa masa makowa – bez mielenia 187

Nie jestem fanką gotowy mas makowych. Niesamowicie trudno jest znaleźć taką, która ma w miarę rozsądny skład. Najczęściej na pierwszym miejscu jest cukier i wszędzie przewija

Flymetothespoon
Makowiec zawijany 189

temperaturze 180 stopni, do uzyskania złoto-brązowego koloru.  Upieczone makowce wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy papier. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem  (1 szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody). Wierzch posypujemy skórką pomarańczową  lub makiem. Smacznego

Pyszności Słodkości
Sernik makowy 130

28.11.2018 I znów wracam do sernika,tym razem z makiem. Uwielbiam serniki chyba jeszcze mi zostało sporo do wypróbowania:) Póki co zachęcam do wykorzystania przepisu

gotuj ze mną
13 przepisów na słodkie wypieki z dynią 171

frosch.blogspot.com/2017/12/piernik-dyniowy-prosty-bez-ucierania.html Chałka z dynią  http://frosch.blogspot.com/2013/09/chlebek-dyniowy.html Dyniowy warkocz drożdżowy z nadzieniem makowym  https://frosch.blogspot.com/2017/11/dyniowy-warkocz-drozdzowy-z-nadzienim.html Ciasto drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką  https://frosch.blogspot.com/2017/10/drozdzowe-z-dynia-sliwkami-i-kakaowa. Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem  https://frosch.blogspot.com/2015/11/drozdzowe-rogaliki-dyniowe-z-pigwa.html Sernik dyniowo - czekoladowy zebra  https://frosch.blogspot.com/2016/10/sernik-dyniowo-czekoladowy-zebra.html Dyniowa babka drożdżowa z powidłami i czekoladą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki drożdżowe makiem bogato nadziane 211

ostatnim pieczeniu Ślimaka drożdżowego z makiem , zostało mi jeszcze dużo niewykorzystanej masy makowej . Postanowiłam spożytkować ją w bułeczkach solidnie makiem nadzianych - jeszcze mi się ta makowa przyjemność jakoś nie przejadła :) Bazą jest tu moja ulubiona receptura na ciasto drożdżowe - jeszcze mnie do tej pory nie zawiodła! Ciasto z tego przepisu zawsze pięknie wyrasta, jest puszyste, wilgotne

Grunt to przepis!
CIASTO Z NUTELLĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 223

Ciasto dla wielbicieli nutelli i pijanych śliwek - mój mąż uwielbia to zestawienie. Biszkopt kakaowy:   6 jajek 1 szklanka maki pszennej 3\4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao  Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - delikatnie wmieszać. Upiec w 180st.C

Niespełnione zdolności kulinarne
SZYBKI CHLEB MIESZANY (PSZENNO-OWSIANO-ŻYTNI:) ) 197

soli mąka do obsypania chleba Przygotowanie Do ciepłej wody wsypcie płatki owsiane i zostawcie na kilka minut, niech namokną. Wszystkie maki połączcie, przesiejcie. Wymieszajcie z drożdżami i solą i wsypcie do namoczonych płatków. Przez około 10 minut zagniatajcie ciasto (ja używam  często do tego miksera z hakiem)- będzie miękkie i dosyć rzadkie, ale takie właśnie powinno być. Misę

OliveandThyme
makaron udo 174

Składniki: na japoński makaron udo 2 ½ szkl. mąki pszennej ok. 1 łyżeczki soli ok. 1 szkl. ciepłej wody maka do podsypywania Wykonanie Sól dodać do ciepłej wody i mieszać do rozpuszczenia. Dodać przesianą mąkę i wyrabiać ciasto ,aż mieszanina będzie krucha. Zagniatać przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Uformować kule,którą wsadzić do foliowego worka ,owijać worek grubym ręcznikiem

w mojej kuchni
Makowe kruche ciasteczka z witrażykami 230

miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.  (Przygotować przynajmniej dwie blaszki wyłożone papierem, gdyż ciastka muszą wystygnąć zanim je zdejmiemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasteczka 170

grubym cukrem kryształem, wykrawać dowolne kształty Piec w piekarniku w temp. 180 *C do lekkiego zarumienienia. Moje ciasteczka częściowo posypałam makiem :) przepis stąd Ciasteczek przed pieczeniem nie smarowałam białkiem. A jeśli nie pieczemy wszystkich na raz, to zarobione ciasto przechowujmy w lodówce, inaczej zrobi się miękkie i trudno będzie je rozwałkować

Proste Potrawy
makowiec pod orzechową pierzynką 193

makowce inne niż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania.  *źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka 24*24 cm: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 250 g maku 3 białka 1 jajko 1/2 kostki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g bakalii(...)pieczenia i włożyć do foremki na papier. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie składniki masy makowej umieścić w rondelku, zagotować i mieszając gotować chwilę. Ciepłą masę makową wyłożyć na biszkopt, rozsmarować i odstawić do wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną i wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki. Orzechy zalać mlekiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki z serem i musem z czarnej porzeczki. 184

jeśli jeszcze do dyspozycji mamy sezonowe owoce z ogrodu mamy-  to tym bardziej ;-)     Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru   Odrobina oleju do smażenia.   Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga .Jesli ciasto jest

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania