odcedzić i zmielić. W rondelku rozpuścić masło, dodać mak, jajka, mąkę ziemniaczaną i bakalie.Dokładnie wymieszać żeby jajka połączyły się z makiem. Mieszając gotować kilka minut. Połowę gorącej masy wyłożyć na spód biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć resztę masy i odstawić aby zastygła. Przygotować polewę: masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na szybki makowiec na kruchym cieście. Ja użyłam gotowej masy makowej, którą dostałam od firmy Helio. Oczywiście jeśli
Marta Gotujeotrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g maki żytniej razowej 250 g maki gryczanej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie skadniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może byc twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej. Ciasto
Kulinarne przygody Gatitymak Wieczorem: Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą „ruszyć”, to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto(...)jeszcze mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć. Rano: Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 12 części. Uformować bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce. Przykryć
dom-agi.plGALARETKĄ SERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄ SERNIK ŚMIETANKOWY Z CZEREŚNIAMI SERNIK Z BRZOSKWINIAMI POMARAŃCZOWY SERNIK a ostatnio taki Z MAKIEM Wszystkie smakowały równie wyśmienicie! Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik! Tym razem wersja dwukolorowa przypominająca znane i lubiane CIASTO ZEBRA . Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości. Smakuje wręcz
Ostra na SłodkoZwykłe ciasto na pizze upieczone w piekarniku zamieniło się w chrupiące poduszki które można napełnić tym, co się lubi. Poduszki pszenne. około 50 dag maki pszennej białej 3 dag drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek Extra V. 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka letniej wody Wsyp mąkę do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz
Gotuj Sam!masła 25 g cukru ponadto: 1 żółtko 2 łyżki mleka Z mleka,1 łyżeczki cukru i 1 łyżki maki zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę,dodać cukier,sól,jajko,puree z dyni,wlać wyrośnięte drożdże,dodać roztopione masło i wyrobić dokładnie ciasto. Ciasto oprószyć mąką,miskę przykryć ścierką i odstawić na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie
Kolorowa kuchnia Elkikabanosami ! Serwowane koniecznie z lekko ostrym sosem pomidorowym ! Ciasto: ( na dwie pizze ok 25 cm i 11 szt. mini-calzone ) 25 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml ciepłej wody 500 g maki pszennej Farsz do mini-calzone: 2 kabanosy wieprzowe Tarczyński konserwowa czerwona(...)Analogicznie przyrządzamy drugą pizzę. Mini-calzone: Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek grubości ok 5-7 cm. Szklanką o średnicy ok 9 cm wycinać kółka. Na każde nakładać dużą łyżkę farszu. Złożyć na pół jak pierogi, brzegi DOKŁADNIE zlepić. Posmarować rozbełtanym jajkiem ( lub zwilżyć wodą ) i posypać mieszanką sezamu, maku i soli himalajskiej. Do piekarnika wstawiamy pustą blachę
Atlas Smakówwody 15 g maku 200 g mąki, wodę, drożdże i cukier dokładnie razem wymieszać. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dosypać resztę mąki i sól, zagnieść gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, odstawić na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić(...)uformować z każdej części okrągłą bułeczkę, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, posypać makiem. Każdą naciąć ostrym nożem. Piec w 220 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Połowa listopada... Czy to źle, że powoli zaczynam myśleć o świątecznych łakociach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekolada to lekko tracimy głowę. Zawsze a to zawsze sięgając po następny kawałek usprawiedliwiam się, że to przecież niczym sałatka Ciasto jest ala murzynkowe, wilgotne, puszyste i sycące. Jest bardzo smaczne a dodatkowo powstaje bardzo szybko. Składniki: 350 g maki pszennej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)składników wlewamy mokre. Lekko mieszamy. Wsypujemy cukinię i orzechy. Mieszamy całość do połączenia się. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ganache: 200 g gorzkiej czekolady 110 ml śmietany
Made By Mom And Sondodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do lekkiego stężenia. Krem: 2,5 szklanki mleka
Na Ciasteczkowych Papierachskładniki na 1 biszkopt a potrzebujemy 2 szt: 110 g maki orkiszowej 25 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 3 jajka (osobno białka i żółtka) 1 szczypta soli opcjonalnie: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do połączenia się. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę(...)opcjonalnie proszkiem do pieczenia ( ja do jednego z biszkoptów nie dodałam, dlatego jest różnica kolorów) i mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone 70 g cukru pudru 1 żółtko wykonanie: Żółtko i cukier
Domowy Smak Jedzeniaśniadanie:) Składniki (na 16 sztuk): 300g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki maki + do posypywania 16 truskawek do podania: śmietana prażone płatki migdałów brązowy cukier truskawki Twaróg rozetrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć papierowym ręcznikiem. W międzyczasie w garnku zagotować wodę. Ciasto podzielić na 16 części
Obiad gotowyrogale. Ja proponuję Wam mniej pracochłonną ich wersję – bo drożdżową- i bez maku- bo jak niektórzy pisali- nie przepadają za nim. A więc powstały rogale proste w wykonaniu, ze smacznym , sycącym orzechowo – pomarańczowym nadzieniem ; ) Polecam. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 20 sporych sztuk. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka
Domowe ciastałyżeczki otrąb pszennych 1 łyżeczka soli 340ml wody o temperaturze 20-25 stopni 7g drożdży instant ziarna do posypania : sezam, mak, słonecznik itp. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce, mieszamy szpatułką, aby otrzymać nierówne ciasto. Krok 2. Następnie wyrabiamy ciasto mikserem przez 10-15 minut (mieszadłami do ciasta, na najniższych obrotach). Ciasto ma być sprężyste
Moja Książka Kucharska