Składniki na ciasto kruche: 150g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka Składniki na bezę: 3 białka 140g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na warstwę makową: 500g suchego maku, 150g cukru, 3 łyżki miodu, kandyzowana skórka pomarańczowa, 100g rodzynek, 50g płatków migdałowych, 50g posiekanych(...)spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 10minut w temperaturze 180ºC do zarumienienia. Beza : Białka z solą ubić
Słodki Zakątekłyżki oleju 1/2 łyżeczki soli na wierzch: 1 jajko mak Drożdże mieszamy rozpuszczamy w miseczce w ciepłym mleku. Do dużej miski przekładamy wszystkie sypkie składniki, jajko, olej a następnie dodajemy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy by wyrosło w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 14 części, i z każdej(...)długości około 30 cm. Wałeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte paluchy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 st.C na 15-20 minut. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na czekoladowe ciasto z jabłkami i orzechami. Nie wymaga wiele pracy, jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki: 1,5 szklanki oleju szklanka cukru 6 jajek 3 szklanki maki 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg rodzynek 1 kg jabłek Sposób przygotowania: Orzechy posiekać, rodzynki i jabłka
Wasze Przepisygryzą ze sobą ! Żródło : KLIK Składniki : (blaszka 39,5 x 23,5 ) CIASTO : 1 szkl, mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 jajka 1 szkl cukru 1/2 szkl. oleju 1 szkl. kwaśnej śmietany kilka kropel aromatu waniliowego 2 szkl. maki pszennej 1/2 szkl szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody MASA BUDYNIOWA
Garnkowe fanaberiełyżek syropu klonowego/daktyle ego Pół szklanki rodzynek / można pominąć Laska wanilii Truskawki do dekoracji Maka 4 łyżki 15min 180 stopni spod 30 min z jogurtem 2 godziny w lodówce Tarta dla niemowlaka dosłownie „rośnie” w oczach. Truskawki na cieście można pokroić i układać dowolnie
Krupeczkipyszne bułeczki śniadaniowe. Naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Jeśli dobrze i odpowiednio długo wyrobisz ciasto, nie mogą się nie udać. Przełóż je swoimi ulubionymi dodatkami i będą idealne na śniadanie, lub zabierz je ze sobą do pracy lub szkoły. SKŁADNIKI: 500 G MAKI PSZENNEJ TYP 550 20 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 150 ML LETNIEGO MLEKA 100 ML LETNIEJ WODY 1 ŁYŻECZKA(...)MISECZKI WKRUSZYĆ DROŻDŻE, ZASYPAĆ JE ŁYŻECZKĄ CUKRU I ŁYŻKA MAKI. DODAĆ WODĘ I DOBRZE WYMIESZAĆ. CAŁOŚĆ PRZYKRYĆ I ODSTAWIĆ W CIEPLE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA. W MIĘDZYCZASIE DO MISKI PRZESIAĆ MAKE, ZROBIĆ W NIEJ DOŁEK I DODAĆ ROZTRZEPANE JAJKO ORAZ SOL. LEKKO WYMIESZAĆ ŁYŻKĄ A NASTĘPNIE CIĄGLE MIESZAJĄC DODAWAĆ MLEKO. KIEDY CIASTA NIE DA SIĘ JUŻ MIESZAĆ ŁYŻKA, ZACZĄĆ WYRABIAĆ
Pani M - kuchnia smakowitaszklanki cukru · 2 łyżki kakao · 2 łyżki wody Ciasto kruche: · 300 g mąki · 150 g zimnego masła(...)wody · 1 łyżka maki ziemniaczanej Przygotowanie: Mieszamy mąkę razem z cukrami. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem, do połączenia się składników Dodajemy rozmącone jajko i szybko zagniatamy. Ciasto wstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C . Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy
Mania GotowaniaSkładniki: 3/4 kostki margaryny palmy 4 łyżki cukru 3 żółtka 2 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z cytryny masa serowa 1 kg sera z wiaderka 2 budynie waniliowe 1 szklanka oleju rzepakowego 2 szklanki mleka 5 jajek 3/4 szklanki cukru sok z cytryny 3 białka 2 łyżki cukru 250 g pierników w czekoladzie Wykonanie(...)margaryny,cukru, żółtek, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz startej skórki cytryny (uprzednio sparzonej )zagnieść ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do miski wbijamy całe jajka dodajemy olej, mleko, cukier wszystko miksujemy mikserem około 15 minut. Nie przerywając miksowania dodajemy po 2 łyżki sera uprzednio roztrzepanego mikserem z dodatkiem budyniu na koniec dodajemy sok z cytryny
kgwjanczewoprzełamany kwaskowatym smakiem dżemu rozpływa się w ustach. Dziś już nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. Wystarczy kawałeczek ciasta i filiżanka kawy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Kawowa pianka: 600 ml śmietanki(...)masy jajecznej i delikatnie mieszamy, na zmniejszonych obrotach miksera. Na końcu dodajemy olej. Krótko miksujemy. Spód formy o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. 1/2 szklanki naparu kawowego słodzimy. Studzimy. Zimnym nasączamy biszkopt a następnie smarujemy go dżemem. Żelatynę
Fascynacje Anicytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej pół szklanki maku czarnego Bita śmietana: 200 ml śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: miąższ z połowy cytryny 3-4 łyżki powideł śliwkowych odrobina startej skórki z cytryny Grubo posiekana bądź grubo starta czekolada deserowa: by zetrzeć grubo czekoladę użyłam obieraczki do warzyw. Przygotowanie: Ciasto owsiane: 1. Płatki owsiane zmielić w młynku(...)szpatułką tak by mak połączył się z masą. 5. Przekładać masę bezową do brytfanny o takich samych wymiarach co pieczony uprzednio spód. Piec: 2 h w temperaturze 110 stopni, po czym studzić w piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia piekarnika. Beza powinna być chrupka z zewnątrz i miękka w środku, mocno makowa. Ostudzić. Bezę makową nakładać na ciasto owsiane posmarowane powidłami
KreatywnePinyCiasto jest proste w wykonaniu i sądzę, że nawet najmniej wprawionej w boje kucharce/kucharzowi nie może nie wyjść :) Składniki: 3 szklanki maki 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo śmietankowego 1 czubata łyżka kakao około 10 mandarynek 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy na jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać
Bon Appetit Małgorzatyzakwasie i na drożdżach . Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar Składniki na około 35 sztuk: Ciasto 150 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru szczypta soli 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 2 torebki suszonych drożdży 500 ml letniego mleka 850 g maki pszennej Nadzienie: 200 g miękkiego masła 150 g brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 1 jajko
Kulinarne przygody Gatitymasła Dodatkowo : nasiona do posypania bułek – słonecznik, siemię, czarnuszka lub mak 1 małe jajko 🔪 Instrukcje Do miski miksera przesiać mąkę dodać sól, wymieszać. W innym naczyniu wymieszać letnie mleko i wodę z drożdżami oraz miodem, wlać do miski z mąką, dodać masło, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
SprawdzonaKuchnia.plkolegi. Dajcie znać jak wyszło. SKLADNIKI jedna szklanka wody jedna szklanka maki ćwierć łyżeczki i soli pół szklanki oliwy z oliwek UWAGA Churros podobnie do sangrii i tortilli, jest takim przepisem, który każdy trochę modyfikuje. Moj przepis nie zawiera cukru w cieście i tradycyjnie sie go nie dodaje, ale jeśli chcemy to można wsypać trochę
Lubczyk i Wanilia