ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:315/571)

Zdrowe ciasto z jabłkami 166

Ciasto z jabłkami w świątecznym klimacie i do tego fit? Nic prostszego. Dziś przepis na żytnie ciasto z jabłkami i płatkami migdałowymi. Ciasto bardzo lekkie, aromatyczne a co najważniejsze szybkie i łatwe w przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 2 duże jabłka 1 łyżka cynamonu 75 g masła 50 g miodu 100g cukru trzcinowego 75 ml mleka 2 jajka 150 g mąki(...)pieczenia w osobnej miseczce. Przestudzoną masę z rondelka przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy jajka i po trochu maki z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczkę olejku migdałowego. Wszystko miksujemy na dużych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. Jabłka przed dodaniem do ciasta można troche posypać cukrem jeżeli sa kwaśne. Ciasto przekładamy

Kulinarna Patilogia
Włoskie bułeczki ziołowe 115

jajko 2 łyżki maku 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego sól Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich około 100 ml letniego mleka. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła, czosnek, miód, olej i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mleko. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie(...)miejscu na około godzinę, aby co najmniej podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na małe kawałki (u mnie 15). Z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich nacinamy na krzyż, smarujemy rozkłóconym jajkiem. W miseczce łączymy mak, sezam, siemię lniane i sól. Taką mieszanką obsypujemy bułeczki i pozostawiamy

PatiGotuje
Ciasto Zebra 113

Klasyczne ciasto które kojarzy mi się z dzieciństwem, zawsze piekłam je z mamą. Szybko się je przyrządza a w dodatku jest bardzo smaczne. Składniki: 3 szklanki maki tortowej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Cukier puder do posypania Tłuszczo do formy Bułka tarta(...)posypania blachy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, miksując stopniowo wlewamy olej oraz wodę gazowaną. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy, ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Tortownicę (26 cm) smarujemy tłuszczem i posypujmy bułka tartą, na środek tortownicy wylewamy 2 łyżki masy jasnej i 2 łyżki

Bajeczna Kuchnia
Biszkopt z masą straciatella. 187

opóźnieniem, ale ważne, że już się kisi. Barszcz będę gotować w sobotę, więc zdąży się zakisić. Wracając do ciasta to piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka maki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Składniki na masę: 500 ml. śmietanki(...)kakao. Przesiać do jajek i zmiksować chwilkę mikserem na najniższych obrotach, tak żeby składniki się połączyły. Wymieszać jeszcze raz łyżką, bo mikser czasem na dnie dobrze nie wymiesza. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 25 minut. Masa: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i zostawić do lekkiego stężenia. Czekoladę pokroić

Agusiowe smakołyki
Porzeczkowa Marysieńka 153

cukru 2-3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 25 dag orzechów włoskich 5 białek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowo - budyniowy 400 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru(...)Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz

Jadło i czytadło
Bułeczki śniadaniowe z makiem 117

łyżeczki Dodatkowo jajko, 1 szt mleko, 1 łyżka mak, 1-2 łyżki Przygotowanie Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy. Mleko podgrzewamy, ma być letnie. Jajka roztrzepujemy. W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami , dodajemy sól i cukier. Dolewamy jajka i mleko, wyrabiamy. Pod koniec dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie elastyczne i miękkie. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysypanej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy, dzielimy na 15 części. Z każdej formujemy kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem w centymetrowych odstępach. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Po godzinie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem zmieszanym z mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
CHLEB ORKISZOWY ( NA DROŻDŻACH) 283

wysypać mąką lub otrębami. Gdy używamy silikonowych tę czynność pomijamy. Następnie do form przenieść ciasto i dokładnie wygładzić. Najlepiej łyżką maczaną w wodzie. Formy napełniamy do połowy. Na wygładzony, mokry chlebek można wysypać ulubione ziarna: sezam, siemię, słonecznik, itp. Ja swój posypałam makiem. Wierzch można jeszcze spryskać wodą, wtedy mamy pewność, że ziarna z upieczonego chlebka nam nie odpadną(...)ciepłe miejsce na ok.1-1,5h. Mój wyrastał 45 minut. Zauważyłam już przy bułkach, że gdy nie dodaję do nich cukru ani innych słodkich produktów typu miód itp. to ciasto szybciej wyrasta. Drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko skrobi, tak więc pieczemy chleb bez dodatku cukrów. Pieczemy w temp.200*C ok. 40-50 minut. Termoobieg. Piekłam swój 35 minut. Wyjąć

Smaczne Zdrowe
Maki na Monte Cassino 174

Ciasto wymyślone specjalnie na imieniny mojej mamy. Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1/2 szklanki maku 1/2 litra śmietany 36% 1 serek mascarpone lub żelatyna 2 galaretki truskawkowe Biszkopt makowy: Ubijamy na sztywną pianę białka. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na sam koniec(...)mak mieszając wszystko łyżką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°. Pieczemy 35 do 40 minut. Warstwa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej serek mascarpone lub rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Wykładamy na schłodzony już biszkopt. Górna warstwa: Galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wrzątku od podanej na opakowaniu. Gdy zacznie nam tężeć wylewamy delikatnie na całość. Ciasto należy

Słodkie ciacho
Pyszna Tarta z kremem waniliowym i czarną pożeczką. 154

zrobić z włoskimi czy laskowymi). (Gdy nie mamy syropu klonowego to orzeszki posypujemy suche. Po upieczeniu można polać ciasto polewą czekoladową). Zapiec jak wyżej. Ostudzić placki. Krem patissiere: 300 ml. mleka 50g, cukru 30 g. masła śmietankowego 2 łyżki maki pszennej 10 g ziemniaczanej (łyżka bez czubka) 3 żołtka nasiona z 1 wanilii (jeśli nie mamy to zastępuję część cukru(...)cukru i jedną łyżką galaretki cytrynowej. Ilość cukru można dosmakowywać. Podgrzewać do zgęstnienia. ostudzić. Składanie: Podstawa tarta z kruchym na to rozsmarować czarną porzeczkę, wylać krem waniliowy i przekryć ciastem kruchym

Kubki smaku
Płaski chleb z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym 154

łyżeczka cukru Wykonanie: Płatki owsiane i siemię lniane zmielić w blenderze na mąkę Drożdże, miód cukier i łyżkę maki wymieszać w cieplej wodzie. Przykryć folia spożywcza lub ściereczką. Zostawić do spienienia. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto około 10 minut Wyrobione ciasto przykrywamy folią/ściereczką i odkładamy na około 1,5 h do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat

Mohiella
Chałka z rodzynkami na słodko 124

mocno. Podzielić ciasto na trzy równe części. Uformować z każdej części wałek o grubości 2 cm. Następnie zwinąć ciasto w warkocz, zlepiając końcówki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką płócienną. Posmarować chałkę rozmąconym jajkiem i obsypać makiem lub czarnuszką. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30-35 minut. Chałka musi wyrosnąć i się zarumienić. Oczywiście upiec

Kuchnia Pokoleń
Szybka domowa masa makowa – bez mielenia 102

Nie jestem fanką gotowy mas makowych. Niesamowicie trudno jest znaleźć taką, która ma w miarę rozsądny skład. Najczęściej na pierwszym miejscu jest cukier i wszędzie przewija

Flymetothespoon
Ciastka kręcone przez maszynkę 89

komu w ogóle maszynka ;-). W każdym bądź razie, przez to właśnie sitko wychodzą "robaczki" z ciasta, które sklejając się ze sobą tworzą takie fajne ciasteczka o fikuśnym kształcie. Można je też dodatkowo posypać makiem, jeśli ktoś lubi. Moje dzieci je uwielbiają :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Makowiec zawijany 141

temperaturze 180 stopni, do uzyskania złoto-brązowego koloru.  Upieczone makowce wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy papier. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem  (1 szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody). Wierzch posypujemy skórką pomarańczową  lub makiem. Smacznego

Pyszności Słodkości