ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:323/571)

Drożdżowe kapuśniaczki 258

Drożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczka cukru 50 g roztopionego masła Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 30 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka(...)majeranku 1/2 łyżki tymianku sól, pieprz Dodatkowo: 1 małe jajko do posmarowania kminek / mak / sezam / czarnulka do posypania Sposób wykonania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać łyżkę mąki i cukier. Odstawić do podrośnięcia. 2. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dodając do niego rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 godzinę do podrośnięcia

Kuchnia domowa Ani
Szybkie bajgle z 2 składników – bez drożdży, bez gotowania! 231

dobrze się formować, musi odchodzić od miski i nie może się kleić do rąk. Dzielimy ciasto z pomocą wagi na 6-8-12… itd. równych porcji. Porcje ciasta formujemy w długie cienkie wałeczki, owijamy wokół dłoni, sklejamy końce i rolujemy miejsce zlepienia na stolnicy. UWAGA! Otwór musi być duży – bajgle mocno rosną! Nawet jeśli wydaje Wam się(...)soli + 400g jogurtu greckiego, gęstego + odrobina mąki do podsypania przy zagniataniu ciasta DO DEKORACJI 1 jajko od szczęśliwej kury mieszanka nasion   *W zależności od producenta, płaska 5ml łyżeczka proszku do pieczenia waży od 4-4,5 do 5g. MOJA MIESZANKA NASION i PRZYPRAW DO BAJGLI 4 łyżeczki maku 3 łyżeczki jasnego sezamu 2 łyżeczki czarnego sezamu 2 łyżeczki nasion

Karo in the Kitchen
Delicja makowa 420

nadal lubię tylko jagodowy i serniki na zimno). W tym roku się zbuntowałam i powiedziałam, że mama może piec co chce, ale ja MUSZĘ zrobić coś nowego. Przynajmniej jedno ciasto, które lubię. I w ciemno wybrałam delicję makową, znalezioną na Kwestii Smaku . No nie mam pytań, delicja jest absolutnie fantastyczna. Idealnie wyważona słodkość biszkoptu z żurawiną i kawową pianką(...)już jej nie ma. Składniki: Biszkopt makowy: 4 jajka (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki cukru (100 g) 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Nasączenie: sok z 3 limonek Przełożenie: 1 słoiczek 230 g żurawiny (do mięs i serów) Masa kawowa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

wcinaj to
Ciasto, ktore nie powinno sie udac ;) 217

placek da sie jeszcze uratowac, ale dopieklam je tak jak nakazywal przepis. Na szczescie ciasto jakos znioslo te wszystkie niedogodnosci i wraz ze sokiem malinowym smakowalo tak jak to sobie wyobrazalam. Tego mi wlasnie bylo trzeba. Cisto z jagodami i malinami skladniki: 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki maki pszennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 0,5 kostki(...)posypania wykonanie: Miekkie maslo ucieramy na pulchna mase. Dodajemy po jednym jajku i cukier, caly czas ucieramy. Na koncu dodajemy make i proszek do pieczenia oraz 3 lyzki wody. Ciasto wykladamy na mala blache lub tortownice nasmarowana tluszczem i wysypana bulka tarta. Ciasto posypujemy smietan-fixem, a nastepnie ukladamy dosc gruba warstwe umytych i osuszonych owocow. Ciasto pieczemy przez

Przysmaki Karolki
Nocne bułeczki 125

minut. Jeśli ciasto klei się do rąk, podsypujemy mąką. Przykrywamy ciasto miską i pozostawiamy na 5 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze przez 3 minuty, przekładamy do miski wysmarowanej dokładnie olejem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano wykładamy ciasto na obsypany mąką blat. Dzielimy na 12 części. Każdą część formujemy w bułeczki(...)dowolnym kształcie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem lub jajkiem, obsypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 210st. Studzimy na kratce

Gotowanie moimi oczami
Jablecznik mojego dziecinstwa 212

zrobilam podwojna porcje jablek. Do caista dalam ich naprawde duuuuzo. Balam sie troche, ze ciasto sobie nie poradzi z tym nadmiarem musu jablkowego, ale nic takiego sie nie stalo. Ciasto wyszlo wspaniale, lekkie, slodkawe i zarazem nieco kwaskowe od jablkowego nadzienia. Moje ulubione :) Jablecznik skladniki: Oryginalny przepis jest na duza blache, ja zmienilam proporcje chcac dostosowac je do tortownicy. Podaje(...)szklanki) 1,5 szklanki maki pszennej (0,75 szklanki) 1,5 szklanki maki ziemniaczanej (0,75 szklanki) 3 lyzeczki proszku do pieczenia (1,5 lyzeczki) 1 cukier waniliowy przecier jablkowy wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Nastepnie dodajemy pozostale skladniki i dokladnie ucieramy ciasto. 2/3 ciasta wykladamy na posmarowana tluszczem blache i podpiekamy ja w piekarniku w temperaturze

Przysmaki Karolki
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 160

Najlepszy mazurek! Genialny, kruchy orzechowy spód i mleczna czekolada! Czego chcieć więcej ;) Inspiracja : Kwestia Smaku Składniki: spód:  170 g maki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych ( kupiłam całe orzechy i zmieliłam drobno blenderem ) 3,5 łyżki cukru 150 g zimnego masła jajko masa: 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 80 ml śmietanki 30 % dodatkowo 3 łyżki zrumienionych(...)miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia i rozwałkować na placek trochę większy od formy

Atlas Smaków
Ciasto ze słonecznikiem. 176

biszkopt jest cudowny, mięciutki i delikatny. Od tej pory, to będzie mój ulubiony przepis na ciasto biszkoptowe. Piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski) 5 łyżek maki tortowej 4 łyżki maki ziemniczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem(...)rondelka z gorącą wodą, żeby zrobiła się bardziej smarowna. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na jedną część wyłożyć masę śmietanową. Przykryć drugą częścią ciasta. Lekko docisnąć. Na wierzch biszkoptu rozsmarować masę krówkową. Następnie posypać uprażonym słonecznikiem. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą

Agusiowe smakołyki
Cookies czekoladowe... 188

150g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 50g kropelek z czekolady - u mnie mleczna, ale ciemna też zadziała Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Ubij mikserem masło, cukier i golden syrup - powinna powstać kremowa, jasna masa. Wmieszaj makę, wanilię i czekoladę. Ewentualnie zostaw w lodówce na godzinę - jeśli ciasto wydaje(...)następnie wyjmij na kratkę i ostudź całkowicie. ALBO: zrób kulki z surowego ciasta, zamroź i przełóż do pojemnika, lub torebki foliowej; kiedy masz ochotę na świeżo upieczone ciasteczka wrzuć je do nagrzanego piekarnika, postępujac jak powyżej, ale dodajac 1 minutę do czasu pieczenia; zastap 2 łyżki maki kakao - powstana ciasteczka podwójnie czekoladowe; wersja wegańska - użyj bezmlecznej margaryny i czekolady

Lejdi of the house
DROŻDŻÓWKI Z MARMOLADĄ I OWOCAMI 185

miało można wykorzystać ulubione, mrożone owoce. SKŁADNIKI: ( ok. 12 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta + marmolada wieloowocowa i ulubione owoce ( borówki, maliny, jeżyny, aronia ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy

Ostra na Słodko
Maślane rogale drożdżowe z dżemem 177

wierzchu lub mak Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, następnie z łyżką mleka oraz 1 łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej misy, dodajemy zaczyn drożdżowy, jogurt, jajka, pozostały cukier, sól i ciepłe mleko. Wszystko razem wyrabiamy (najlepiej mikserem z założonym hakiem) i dodajemy masło. Ponownie wyrabiamy i w momencie gdy ciasto ładnie już odchodzi(...)cienką warstwą dżemu, po czym zwijamy od góry do dołu, dociskając ciasto dłonią. Pomocny może okazać się filmik instruktażowy Tomasza Klimczaka, który znajdziecie à tutaj. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość szerokiej odległości od siebie, bo sporo urosną. Smarujemy mlekiem i posypujemy makiem lub cukrem trzcinowym. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 1 godzinę

Kuchnia w czekoladzie
Bułki i chleb marchewkowe 188

oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mieszanka wszystkich trzech) Przygotowanie zaczynu: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie

Proste Potrawy
Cygańskie ścieżki 316

Składniki na ciasto białka jaj, 9 szt żółtka jaj, 4 szt cukier, 1 i 1/2 szkl mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl + dodatkowo 2 łyżki cukier waniliowy, 1 opak proszek do pieczenia, 2 łyżeczki olej, 1 szkl kakao, 1 łyżka kisiel wiśniowy, 1 opak mak suchy, 3 łyżki Składniki na masę serek waniliowy, 400g 5 kolorowych galaretek Przygotowanie Białka

Gotowanie moimi oczami
Ciasto Popapraniec 393

chcę zaprosić na kawałek pysznego ciasta. Nazwa jego jest dość specyficzna, ale gdy tylko zobaczyłam, że zawiera w sobie jabłka, to wiedziałam, że kiedyś je zrobię. Kocham z nimi wypieki, więc nie mogło stać się inaczej. Przepis trochę zmodyfikowałam, ale to też już norma. Po pierwsze pominęłam mak – nie przepadam za nim, a po drugie nie rozdzielałam warstw, kakao

Fabryka pomysłów
Chleb pszenno- żytni na zakwasie ze słonecznikiem 188

dużej czystej misce mieszamy aktywny zakwas z maka żytnią i letnią wodą. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin, najlepiej jednak zaczyn odstawić na 16 godzin. Po tym czasie przygotowany zaczyn mieszamy z mąką, wodą, solą, cukrem i ziarnami słonecznika. Całość mieszamy drewnianą łyżką przez około 5 minut. Ciasto mieszamy łyżką bo ciasto jest bardzo luźne więc

Krakowskie smaki Ani