Ostatnio miałam mniej czasu,ale obiecuję,że się poprawię.Witam Was pysznym ciastem...biszkopt z kropelkami czekoladowymi,delikatna masa czekoladowa i gruszki w niej zatopione... Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki 1 łyżeczka pr do pieczenia kropelki czekoladowe(200-250gr) do zapiekania lub cała czekolada Ubić białka ze szczyptą soli,dodać żółtka,na końcu(...)ostudzić. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Ubić śmietanę,dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.1/3 masy wyłożyć na ciasto.Na niej poukładać cząstki gruszek i przykryć pozostałą masą.Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.Posypać startą czekoladą Myślę,że uwielbiające czekoladę osoby sięgną po ten przepis a zapewniam,ze się nie zawiodą
Niespełnione zdolności kulinarnebardzo lubię takie ciasta. Szczególnie wtedy, gdy upały dają się we znaki, takie orzeźwiające ciasto z zimną galaretką i owocami jest nie zastąpione. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej na czubku łyżki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Wykonanie
Agusiowe smakołykiśrodku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być chrupiące i mieć bąbelki powietrza. Mięsko uduszone w środku pieroga jest przepyszne - aromatyczne i delikatne. Czebureki idealne dość łatwe niecałe 2 h ok 6 sztuk składniki * pół szklanki gorącej wody * szczypta soli * maki ile wejdzie nadzienie (u mnie) * 40 dag szynki wieprzowej zmielonej lub drobno
sierotka maRysia w kuchnicukier waniliowy * 1/4 szklanki cukru Kruszonka: * 10 dkg masła * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki maki pszennej Masło rozpuściłam i pozostawiłam do ostygnięcia. Zrobiłam zaczyn. Mleko lekko podgrzałam i dodałam do niego drożdże oraz łyżkę cukru i 3 łyżki mąki z wymierzonych wcześniej składników na ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy drożdże pracowały przesiałam mąkę
Pieprzyć z FantazjąPieczone pierogi z ciasta drożdżowego wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek to wspaniała alternatywa dla uszek w barszczu lub pasztecików. Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do czystego barszczu podczas wigilijnej wieczerzy choć oczywiście nie musicie czekać do Bożego Narodzenia. Pieczone pierogi drożdżowe to super pomysł na ciepłą kolację, u nas zniknęły błyskawicznie. Z podanej porcji składników wyszło około 40 pierożków(...)Wymieszałam łyżką, a potem przełożyłam ciasto na blat i wyrabiałam chwilę, aż było elastyczne i przestało przyklejać się do rąk. Ciasto rozwałkowałam na grubość około 3 mm (w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką) i wykrawałam krążki o średnicy 12 cm. Każdy krążek ciasta delikatnie rozciągałam w dłoniach i nakładałam na środek jedną łyżkę farszu. Ciasto sklejałam tak, jak pierogi. Ulepione
babka w formieszklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 150g masła 1,5 łyżki kakao Masa orzechowa: 300g orzechów włoskich (obranych) 2 łyżki miodu 100g cukru 100g masła Polewa (opcjonalnie): 250g krówek 7-10 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem
Di gotujeRazem ze mną rurki piekły : Agnieszka , Joasia , Agnieszka . Marzenka. . 25 dkg maki 3 łyżki jogurtu naturalnego 20 g masła szczypta soli 1 jajko Z podanych składników szybko zagnieść ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do lodówki.Następnie rozwałkować cienko ciasto i pociąć na około 1,5-2 cm paski.Paski nawijać na przygotowane rurki
Moje domowe kucharzenieposypania: sezam lub mak Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać sezamem lub makiem Piec w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut
Walijskie PichcenieWitajcie po długiej przerwie! :) Na dobry początek mam do zaproponowania nieco pracochłonne, ale za to pyszne ciasto- Mrówka. Przepis podpatrzyłam na blogu Cukrem i Miodem , nieco go zmodyfikowałam. Zanim przystąpicie do robienia doczytajcie przepis do końca- pozwoli Wam to zaoszczędzić trochę czasu ;) Polecam i życzę smacznego! :) Blaszka 22x33cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka +2 żółtka 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Piana makowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru szklanka maku 100g wiórków kokosowych Piana kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych Masa budyniowa: 8 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier waniliowy 320g miękkiego
Czerwona Porzeczkadziś weny twórczej, więc napiszę tylko, że ciasto wyszło kruche, lekko kwaskowe w smaku, a resztę sprawdźcie sami:) Składniki: 45 dag rabarbaru 15 dag miękkiego masła 10 dag cukru sól 3 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 20 dag maki pszennej 15 dag migdałów 50 g płatków owsianych cukier puder Wykonanie: Rabarbar myję, oczyszczam z włókien i kroję na kawałki
Ciasteczkowy PotwórCiasto zrobiłam z niebieskiej kukurydzy, ale można zrobić z żółtej lub z dowolnej mąki. 250 gram mąki z niebieskiej kukurydzy 4 jaja 100 gram miodu 100 gram masła lub oleju z pestek winogron 3 pomarańcze u mnie czerwone 100 ml soku pomarańczowego 2 łyżki maku niebieskiego płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 2 łyżeczki cukru trzcinowego orzeszki piniowe(...)miód. Teraz dodać mąkę kukurydzianą, wanilię, sodę, sok z pomarańczy z masłem oraz mak. Delikatnie wymieszać. Na dno formy wsypać cukier trzcinowy, położyć pokrojone w plasterki pomarańcze. Następnie masę przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec 40 minut w 180 stopniach C. Po sprawdzeniu patyczkiem kiedy ciasto się upiecze odwrócić ciasto i pozostawić do wystygnięcia. Na wierzch posypałam prażone orzeszki
AZgotuj!szkl olej, 1/4 szkl jajko, 1 szt Składniki na grzybki masło orzechowe, 1 kopiasta łyżka serek mascarpone, 1-2 łyżki białko jajka, 1 szt cukier puder, 4 łyżki mak, 1 łyżka Przygotowanie W dwóch miskach mieszamy osobno składniki mokre i suche. Do składników suchych wlewamy mokre, krótko miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do foremek na muffinki (12 szt), pieczemy(...)ogonek). Do rozkruszonego ciasta dodajemy masło orzechowe i serek mascarpone (najpierw jedną łyżkę, potem ewentualnie drugą). Masa ma zwarta i nie może być za miękka. Z masy formujemy 12 grubych wałeczków (ogonków) i ustawiamy pionowo. Białko jajka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukier puder. Każdy wałeczek smarujemy białkiem, jeden koniec obsypujemy makiem. Do kapelusików
Gotowanie moimi oczamijedną część wyciągała, a w jej miejsce wsypywała mąkę ziemniaczaną, dodawała żółtko, szczyptę soli i wyrabiała ciasto... Zawsze było ono idealne. Polecam tę metodę, bo jest ona sprawdzona przez wielu.... Kluski śląskie SKŁADNIKI : 500/600 g ugotowanych ziemniaków około 4-5 dużych łyżek maki ziemniaczanej (wsypujemy 4 część wg przepisu mojej mamy) 2 łyżki wody (wodę można zastąpić żółtkiem) sól(...)misce i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyciągamy i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1-2 łyżki wody lub żółtko i wyrabiamy na jednolite ziemniaczane ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczamy delikatnie tworząc kluseczkę i robimy w niej dziurkę. Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajko do posmarowania rogali mak do posypania Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miseczki, dodać drożdże i cukier. Zostawić na 20 minut. Masło i miód roztopić w rondelku. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać zaczyn drożdżowy i masło z miodem. Wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować(...)okrągły placek. Podzielić na 8 trójkątów. Następnie każdy trójkąt zwinąć ciasno w rogal. Gotowe rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Zostawić na 20-30 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut do zarumienienia
Agusiowe smakołyki