ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:319/571)

Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane 126

szklanka ciepłego mleka 200 g masła 1 łyżeczka soli sezam i mak do posypania Sposób przygotowania: 1.  Drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłego mleka. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Do mąki dodajemy sól, jedno roztrzepane jajko, rozpuszczone drożdże i mleko i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na 8-10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy(...)odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem i makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Mięciutkie bułeczki lekkie jak chmurka (lekko słodkie) 249

Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam lub mak do posypania Wykonanie: Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Jak drożdże zaczną pracować wymieszać wszystkie składniki poza roztopionym masłem i żurawiną. Zacząć wyrabiać, po kilku minutach można dodać masło i żurawinę. Chwilę jeszcze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od miski. Miskę przykryć ściereczką(...)pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Ciasto musi min. podwoić swoją objętość. Po tym czasie uformować bułeczki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać np. sezamem lub makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 10-11 min. lub do ładnego zrumienienia;-) Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Czekoladowy mazurek z solonymi orzechami / Chocolate tart with salted nuts 136

Scroll down for recipe in English. Składniki: (blaszka o średnicy 25 cm.) Spód 200 g. maki pszennej 80 g. masła 2 żółtka 60 g. cukru pudru 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego Nadzienie 300 g. śmietanki 30% 50 g. gorzkiej czekolady 100 g. białej czekolady 3 łyżki mleka w proszku 120 g. orzeszków ziemnych solonych Do dekoracji garść(...)czekoladowe jajeczka kostki czekolady Mąkę wymieszaj z kakao i cukrem pudrem. Przesyp na stolnicę, dodaj masło i siekaj nożem, aż zostaną małe grudki masła. Dodaj żółtka i jogurt, zagnieć ciasto rękami. Rozwałkuj cienko i wylep ciastem dno i brzegi formy. Spód nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 20 minut. Jeśli ciasto będzie rosnąć, otwórz drzwiczki

Delicious Place
Biszkopt bezglutenowy najsmaczniejszy 121

informacje o mieszance tutaj . Biszkopt smakuje tak samo jak tradycyjny upieczony na mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki. Składniki: 5 jajek 120 g drobnego cukru  150 g maki bezglutenowej - u mnie Nutrii Free per dolci 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego(...)wymieszane mąki i olej. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką - na tym etapie nie używaj już miksera. Dno tortownicę o średnicy ok. 22 cm  wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.  Przestudź w formie, następnie wyjmij i wystudź na kratce

Kuchnia bezglutenowa
Domowa Chałka 189

odgazowaniu znowu kładziemy w to samo miejsce do wyrastania. (proponuję odgazowywać co 40 min - w sumie 2 razy) Gdy miną w sumie dwie godziny jego wyrastania to dzielimy ciasto na 2 części (czyli nasze 2 przyszłe chałki), a każdą z tych części na 4 kolejne. >>TUTAJ<<   jest filmik jak postępować przy zaplataniu chałki. Po zapleceniu(...)smarujemy z wierzchu wodą (jeśli ktoś chce to posypujemy również kruszonką lub innym dodatkiem - np. sezamem czy makiem) i wstawiamy do piekarnika na 35 min. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i czekamy aż ciepło stopniowo z piekarnika ucieknie (żebyśmy nie zrobili ciastu szoku termicznego, nikt tego nie lubi ;) , a następnie studzimy już chałki w dowolnym miejscu. Po całkowitym przestudzeniu

Jedzeniomania
Chleb pszenny musztardowy 140

masło do wysmarowania formy. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy sól, cukier, ok. 200 g maki  i dokładnie mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką,  pozostawiamy w temp. pokojowej na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu ciasta

Moniki Smakołyki
DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM, ŻURAWINĄ, PŁATKAMI MIGDAŁÓW I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ 149

płatki migdałów i pachnąca masłem kruszonka ...  cóż chcieć więcej?  Składniki wspaniale się komponują i dają nam ciasto o niebiańskim wprost smaku ...  W sezonie na rabarbar piekę je często, bo ... niestety sezon nie trwa wiecznie ... :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy(...)jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić (drewnianą łyżką lub mikserem z hakami).  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie dodać żurawinę, wymieszać. Następnie wyłożyć je na blachę, na nie wyłożyć odsączony na sicie rabarbar. Posypać wierzch kruszonką wymieszaną z płatkami migdałów, a kruszonkę

Walijskie Pichcenie
Rogale z makiem. 145

posmarowania mak do posypania (można zastąpić sezamem)       Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z wodą i wlewamy do mąki, odkładamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Jajka roztrzepujemy w mleku, wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy olej i sól, wyrabiamy gładkie ciasto (około 8 minut), przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy ciasto(...)ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i z każdej wałkujemy okrąg, dzielimy go na 8 równych części i formujemy rogale, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kolejne 20 minut, czyli aż rogale wyrosną. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte pieczywo smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i wkładamy

Rozpustne gotowanie
Kiełbaski w cieście 150

Kiełbaski w cieście to bardzo prosta przystawka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto w ten sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w przyozdobienie kiełbasek w oczka wykorzystując szprycę napełnioną majonezem. Takie kiełbaski mogą być również świetną propozycją na szybką przystawkę albo przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Sprawdźcie, a się przekonanie(...)będą smakować. Poniżej przedstawiam przepis i listę potrzebnych produktów. Składniki: 1/3 szklanki mąki ryżowej 1/3 szklanki maki kukurydzianej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 10 dag masła 12 małych kiełbasek 12 plasterków żółtego sera Ketchup Majonez Sól Przepis na kiełbaski w cieście Wymieszaj wszystkie mąki, posiekaj razem z masłem. Następnie dodaj jajko, szczyptę soli a także dodaj 2 łyżki zimnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piegusek a'la keks 146

Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać aż się rozpuści. Potem dodać mak i zmiksować. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzone roztopione masło. Wymieszać dokładnie łyżką. Mieszankę keksową oprószyć mąka ziemniaczaną. Dodać do ciasta i ponownie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły. Keksówkę 30x10 natłuścić i oprószyć bułkę tartą, przełożyć masę

Monia miesza i gotuje
Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową 132

końcu olej. Mieszając łyżką, wsypywać porcjami mąkę z budyniem. Na końcu dodać skórkę z cytryny i mak. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24-25 cm) i piec ok. 30-40 minut w 170 o C. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić na pół. Obie części ciasta nasączyć herbatą z cytryną. Przygotować masę czekoladową. Mascarpone utrzeć

Czerwień i błękit
Ciasto makowe na biszkopcie 130

lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę makową: – 500 g maku(...)masę. Dodawaj po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Do tak przygotowanej masy dodaj wcześniej przygotowany mak lub gotową masę makową z bakaliami. Wymieszaj już za pomocą łyżki. W drugiej misce ubij białka na sztywno. Dodaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto makowe przełóż do prostokątnej brytfanny o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożonej papierem

nietylkopasta.pl
Makowiec z samych białek 87

pieczenia 1 aromat migdałowy Tłuszcz i posypka do formy Wykonanie: Margarynę podgrzać i przestudzić.  Wymieszać mak z cukrem, mąką i dodać rozpuszczoną margarynę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z resztą składników, delikatnie wymieszać.  Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 170 stopni około 35 minut

Tradycyjna Kuchnia
CIASTO Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I GRUSZKAMI 181

Ostatnio miałam mniej czasu,ale obiecuję,że się poprawię.Witam Was pysznym ciastem...biszkopt z kropelkami czekoladowymi,delikatna masa czekoladowa i gruszki w niej zatopione... Biszkopt:   6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki 1 łyżeczka pr do pieczenia kropelki czekoladowe(200-250gr) do zapiekania lub cała czekolada  Ubić białka ze szczyptą soli,dodać żółtka,na końcu(...)ostudzić. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Ubić śmietanę,dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.1/3 masy wyłożyć na ciasto.Na niej poukładać cząstki gruszek i przykryć pozostałą masą.Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.Posypać startą czekoladą Myślę,że uwielbiające czekoladę osoby sięgną po ten przepis a zapewniam,ze się nie zawiodą

Niespełnione zdolności kulinarne
Biszkopt z truskawkami i galaretką. 95

bardzo lubię takie ciasta. Szczególnie wtedy, gdy upały dają się we znaki, takie orzeźwiające ciasto z zimną galaretką i owocami jest nie zastąpione. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej na czubku łyżki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Wykonanie

Agusiowe smakołyki