ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:325/571)

Kostka kremowo-makowa z polewą malinową 182

ciasto to obowiązkowy deser.Dzisiaj przedstawiam przepis na puszystą kostkę makową z delikatnym kremem i polewą malinową.Ciasto jest bardzo delikatne i smaczne.Zachęcam do wypróbowania.  Biszkopt makowy 5 dużych jajek  1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka maku mielonego 1 szklanka cukru DIAMANT łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka wody Składniki powinny być(...)cukrem,wodą i octem ubijamy na puszysta masę,dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką.Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.Do masy wsypujemy w dwóch partiach mąki i mak,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do blachy o średnicy 27x36 cm (nie smarujemy boków blachy).Pieczemy 30-40 min. w 180 º C lub do suchego patyczka. Krem z ricottą

Anielskie wypieki
ciasto z kremem i prażonym słonecznikiem II 591

miniony weekend,a że był to weekend świąteczny miałam gości.  Ciasto wszystkim bardzo smakowało,było wręcz hitem wieczoru :-)  Jakiś czas temu podawałam przepis na bardzo podobne ciasto, tym razem zrobiłam je z inną masą i wyszło pyszniejsze :-) Wyglądało pięknie. Bardzo zachęcam Was do jego przygotowania SKŁADNIKI PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ BISZKOPT -6 jajek -3/4 szklanki cukru(...)budynie śmietankowe -4 żółtka -1 łyżka cukru waniliowego -3/4 szklanki cukru -3 płaskie łyżki maki pszennej -250 g masła lub margaryny SŁONECZNIK PRAŻONY -350 g słonecznika -150 g masła -4 łyżki mleka -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szklanki cukru pudru Przygotowanie naszego ciasta rozpoczynamy od upieczenia biszkopta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Grillowe pszenne placki na kefirze 202

grilluje. Można ciasto pierwsze przygotować, a potem w dwie osoby grillować, jedna ciasto wałkuje, a druga na grillu placki pilnuje. Dzięki współpracy 12 placków w kilka chwil zostanie upieczone i ze smakiem zjedzone. Na ciepło idealne, na zimno chrupiące, smaczne, zdrowe, jako przekąska genialne. Składniki: 500 g maki pszennej ( użyłam typ 405), 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka soli

Moniki Smakołyki
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM 285

Ostatnio bardzo polubiłam się ( baa! pokochałam ) z ciastem drożdżowym! Kiedyś absolutnie nie chciało „mnie słuchać”, a teraz za każdym razem rośnie pięknie, a po upieczeniu jest niesamowicie delikatne i puszyste! Dziś przygotowałam pyszne drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym. Ja wybrałam masło orzechowe piernikowe marki Primavika – obłędne! Idealne na słodkie śniadanie, przekąskę w pracy(...)albo deser do popołudniowej kawki. Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( ok. 12 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * mielony kardamon – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta + masło orzechowe piernikowe Primavika SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy

Ostra na Słodko
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 249

maku Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z miodem i z ok 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Zbyt gorąca woda zaparzy drożdże i chleb nie wyrośnie. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Mąki, sól i wszystkie ziarenka wymieszać w misce, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wlać(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika, ciasto posmarować z wierzchu wodą. Piec w 220 stopniach przez 30-40 min. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Chleby na drożdżach , Pieczywo Tagged: drożdże , len , mak , miód , mąką pełnoziarnista , pestki dyni , słonecznik

https:KKuchniaMniam
Babka pomarańczowo-kakaowa 226

Składniki: 220 g cukru 125 g masła 125 g margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego 170 g maki pszennej 80 g maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skorka z 2 pomarańczy 5 jajek 20 g kakao cukier puder do posypania Ostatnio wpadła mi w ręce gazetka Lidla, w której po raz pierwszy swoje przepisy zamiescił Paweł Małecki, który jest(...)temperaturze pokojowej. Cukier, cukier waniliowy, masło i margarynę ubić na puszystą masę. Następnie pojedynczo dodawać jajka, nie przerywając ubijania. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao, a do drugiej otartą skórkę z dwóch pomarańczy. Foremkę do babki o średnicy 22 cm, wysmarować dokładnie masłem lub margaryną i oprószyć maką

Świat Ciasta
Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu 118

Domowy mus jabłkowy pachnący cynamonem. W zależności od pożądanej konsystencji mus jabłkowy miksujemy blenderem lub ugniatamy widelcem/ugniataczem do ziemniaków. Gotowy mus jabłkowy można przełożyć do słoików

Moja Delicja
Kapuśniaki 170

drożdży świeżych 50 dkg kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do  smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. do oprószenia Grzyby namoczyć,następnie ugotować , odcedzić i pokroić.Kapustę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.Cebulę pokroić i  zeszklić na oleju do miękkości(...)jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Obydwie części  ciasta rozwałkować  [ osobno] na rozmiar mniej więcej 25 x 45 cm i przekroić na połowę. Na każdej połowie ciasta na środku rozłożyć 1/4 nadzienia.Zwinąć roladki i pokroić na małe kawałki.Przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Domowy kurtosz 144

papierze toaletowym, około 15szt folia aluminiowa Przygotowanie Z drożdży, cukru zwykłego, łyżki maki i odrobiny letniego mleka przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże ruszyły.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, resztę mleka, sól, cukier puder i zaczyn. Delikatnie wyrabiamy ciasto. Dopiero gdy wszystkie składniki będą połączone dodajemy roztopione masło, dalej wyrabiamy, aż ciasto wchłonie

Gotowanie moimi oczami
mięciutkie domowe nadziewane pierniczki 3560

składniki: 150 g maki pszennej 150 g mąki żytniej 45 g cukru 125 g miodu 2 łyżki mleka 50 g masła 1 jajko 1 łyża kakao 30 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki pieprzu, czarnego mielonego dodatkowo: powidła śliwkowe, dobrze wysmażone lub twarda marmolada lukier czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej wykonanie: W rondelku na małym podgrzewamy(...)rozpuszczenia się cukru i masła. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy pozostałe suche składniki, wbijamy jajko, mieszamy. Następnie wlewamy rozpuszczone składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 3 mm grubości. Przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek koła kładziemy ok. 1/2 łyżeczki nadzienia, przykrywamy drugim kółkiem i przy pomocy mniejszej foremki

Domowy Smak Jedzenia
Murzynek z serem 189

Składniki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1 cukier wanilinowy 6 łyżek wody 4 jajka 1,5 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 1/2 kg mielonego sera 1/3 kostki masła 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru 2 jajka polewa 1 czekolada mleczna 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę,cukier(...)cukier wanilinowy, kakao oraz wodę zagotowujemy w rondlu odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Łyżką drewnianą wyrabiamy dokładnie ciasto, na koniec dodajemy ubite białka.  Mikserem ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania dodajemy ser, budyń, sok z cytryny. Pod koniec miksowania dodajemy ubite białka delikatnie mieszając masę serową. Ciasto rozkładamy

kgwjanczewo
Makowiec z masą kajmakową 237

maku.  To moje pierwsze święta bez glutenu. Wiedziałam, że nie będę mogła jeść niektórych potraw. Nie stanowiło to dla mnie żadnego problemu. Jednak nie wyobrażałam sobie, że nie mogłabym skosztować pysznego, miękkiego i aromatycznego makowca. Wzięłam sprawy w swoje ręce. Poszukując inspiracji w internecie,  prowadząc rozmowy z moją mamą stworzyłam swój własny przepis na smaczne świąteczne ciasto

Pan i Pani Smith w kuchni
Gruszkowiec z budyniem - ciasto gruszkowe 279

oryginale to ciasto jest z jabłkami, ale gruszki też się świetnie sprawdzają! Najlepiej smakuje lekko schłodzone! Składniki: ok 1,5 kg gruszek, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 250g KASI 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki maki ziemniaczanej, opakowanie cukru wanilinowego, łyżka cynamonu, 3 budynie waniliowe, 1 litr mleka Przygotowanie: Budynie rozrabiamy w litrze mleka wg. dalszych

Lena Gotuje
Wianuszek wielkanocny 156

ponownie na blat i chwilę zagniatamy. Formujemy wałek i dzielimy go na 8-9 części. z każdego kawałka uformować kulkę. Aby uzyskać mniej-więcej równej wielkości zajączki można kawałki ciasta odważyć( u mnie każdy kawałek miał po 100 gramów). Następnie z każdej bułeczki uformować wałeczek o średnicy ok 1 cm /długi 50 cm Przekroić na połowę. Końce złączyć/sklei(...)minut aby trochę podrosły. Przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem, można posypać sezamem, makiem lub czarnuszką. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włożyć wianuszki i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok. 12 minut. Smacznego :) Zobacz również przepis na zajączki Wielkanocne z tego samego ciasta. Klik tutaj

Andzia Pichci
Szybka Paleo tarta z owocami i migdałami 149

bezglutenowe i bezzbożowe ciasto paleo :-) Paleo tarta z płatkami migdałowymi i owocami Ciasto najlepiej upiec w płaskiej formie do tarty, np. silikonowej - dobrze z niej wyciągnąć gotowy wypiek :-) Składniki: 6 jajek 2 dojrzałe banany (mogą być nawet przejrzałe) 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego i schłodzonego 3 łyżki maki kokosowej 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia pokruszone płatki(...)Jajka zmiksuj z olejem kokosowym i bananami. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę kokosową i wymieszaj wszystko razem. Na sam koniec dodaj płatki migdałowe i siemię lniane. Przełóż ciasto do formy i ozdób wierzch owocami i płatkami. Piecz około 45 minut. Ciasto jest niezbyt słodkie bo nie ma w nim cukru. Jeżeli chcesz można dosłodzić np. erytrytolem. Ta bezglutenowa tarta

Marta próbuje