ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:329/571)

Zupa cebulowa z koniakiem na karmelizowanej cebuli - Onion soup 169

dobrego sera, Posyp tylko ciutke serem jaki masz i nakryj kokilki z zupąi przed włożeniem do piekarnika plastrem francuskiego ciasta dociskając je do rantów kokilek. French Onion Soup with cognac. SKŁADNIKI: 250 g karmelizowanej cebuli - tutaj przepis 1 łyżka maki 1 łyżka świeżych listków tymianku 2 łyżki koniaku (cognac -francuskie brandy) 850-900 ml wołowego bulionu (domowy lub gotowy

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 130

obniżonej zawartości tłuszczu. Smak będzie taki sam, ale z pożytecznymi walorami odżywczymi.  Kutia Danie z dużą ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym. Ciasta i inne słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę

Truskawkowa Fiesta
Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż) 264

Cookitlean.pl też ostatnio pojawił się przepis na makowiec bezglutenowy i bez pieczenia, więc jest w czym wybierać. Samo ciasto jest pyszne, miękkie oraz soczyste. Robi się go szybko i prosto, czyli tak jak powinno być. Składniki: 200 g maku mielonego 4 jajka 3-5 łyżek miodu (zależy jak słodkie lubicie) szklanka mleka migdałowego 3 łyżki rumu (opcjonalnie) 1 szklanka mąki

PaleoLife
Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami 121

Jestem sernikożercą, nie da się ukryć. Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja

To co kocham
Bezglutenowe kruche ciastka z makiem 194

makiem. Nie kruszą się, są bardzo proste do wykonania i zawsze się udają. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI na ok.20 ciastek: 150 g mąki gryczanej - u mnie gryczana biała (klik) 60 g mąki ryżowej drobnej 40 g maku 120 g brązowego cukru + do dekoracji 120 g masła 1 jajko szczypta sody oczyszczonej Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, ryżową, mak, cukier, sodę(...)oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieś szybko wszystkie składniki, dodaj jajko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 5 cm, zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę. Schłodzone ciasto pokrój w poprzek na kawałki szerokości 1 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka posyp

Kuchnia bezglutenowa
Rolada makowa z bakaliowym kremem 221

sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając na najwolniejszych obrotach dodawać porcjami do masy jajecznej. Pod koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w 180 stopniach. Blacha

Ala piecze i gotuje
Chleb baltonowski z mieszanki 213

przedstawia się następująco: Na opakowaniu znajduje się przepis przygotowania, zarówno w automacie, jak tez i w piekarniku: Do ciasta chlebowego dodałem, zgodnie z sugestią na opakowaniu, jednego ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka oraz łyżkę oleju. Wierzch chleba posypałem białym makiem. Chlebek wyszedł bardzo dobry, o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce. Jest to dobra propozycja

Przepisy na domowy ser i chleb
CIASTO BANANOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI 248

Fajne. Szybkie. Wilgotne. Bananowe. Orzechowe. Ciasto na co dzień. Na wolną chwilę. Na podwieczorek. łatwe i szybkie. Czego chcieć więcej…   Co potrzebne: 2 szklanki pszennej maki pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Sernik królewski 181

proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg półtłustego twarogu 6 jajek 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 3 łyżki maki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać cukier, zimne masło, jajko. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki. Ser zmielić trzykrotnie. Masło utrzeć z cukrem, na puszystą masę. Wciąż ucierając dodawać

magiczna kuchnia Kasi
Makowe krakersy 151

160g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka mleka + 1 łyżka śmietany 12% na glazurę Przesianą mąkępołączyć z solą, makiem i cukrem. Dodać roztarte w palcach masło i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mieszaninę mleka i śmietany. Zagnieść gładkie, twarde ciasto i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na średniej grubości prostokąt i pokroić na nieduże kwadraciki. Przenieść krakersy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tartaletki z pieczarkami i suszonymi pomidorami. 100

trzymania ogólnie mówiąc - NAJ. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa ;-) To do dzieła!   składniki; 30 dag maki pszennej 1 jajko 20 dag masła lub margaryny 4 łyzki zimnej wody 1 łyzeczka soli   Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie spożywczą i chłodzić najmniej pół godziny. Nastepnie ciasto rozwałkować i wylepić nim tartaletki o średnicy

Radość kipiąca uśmiechem.
Rożki z serem i rodzynkami 140

wersji to miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;) ale w domu zabrakło mi mąki. Na szczęście było ciasto francuskie. Bardzo proste w wykonaniu. I przepyszne :) Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach... Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła. Zrobiłam z białym serem i rodzynkami. Czytaj więcej

bistro mama
Bułki na burgery i domowe burgery 179

letniego mleka.  Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Ciasto właściwe:  215 g mąki pszennej chlebowej,  2 żółtka,  łyżeczka soli,  3 łyżki cukru,  5 łyżek oleju rzepakowego,  sezam i mak do posypania,  jajko. Do zaczynu dodać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około

Z miłości do słodkości
Szagowki 302

odstawiamy do przestygniecia. Nastepnie ziemniaki przekladamy na stolnice i dodajemy do nich jajko, make ziemniaczana i 2 szklanki maki pszennej. Wyabiamy na jednolita mase, dodajemy pozostala make w razie koniecznosci.. Pamietajmy jednak, ze im duzej wyrabiamy to ciasto to ono staje sie bardziej luzne. Calosc dzielimy na kilka porcji i z kazdej formujemy walek o grubosci okolo

Przysmaki Karolki
Łatwe ciasto miodowe... 204

łyżki miodu 2 jajka, roztrzepane w miseczce 175g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka wody Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj dokładnie masłem. W misce ubij dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie gładkie, miękkie ciasto. Przelej do foremki i piecz przez 30 minut ( trzeba

Lejdi of the house
Sernik wiedenski- cheesecake 365

lyzki maki ziemniaczanej bakalie wdlg uznania Wykonanie: Bialka - ubijamy, na sztywna piane. Zoltka , cukier, maslo I make ziemniaczaną - ubijamy na puszysta mase  Bialka - ubijamy, na sztywna piane. Do masy zoltkowej dodajemy powoli ser, caly czas ubijajac . Gdy polaczymy mase z serem, na jednolita mase- czas na piane z bialek. Bialka dodajemy do ciasta, mieszamy powoli drewniana

Smaki Edyty
Ciasto jabłkowo bakaliowe 156

Ciasto drożdżowe z jabłkami i bakaliami :) , ma przepiękny aromat i idealne ciasto drożdżowe. Wyrosło ,,ponad miarę,, :) ,a jak smakowało.... Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 5 dag drożdży 8 dag masła 10 dag cukru  Składniki nadzienia: 4 jabłka - ja daje szarą renetę szczypta kwasku cytrynowego  orzechy włoskie marakuja (oczyścić z pestek) kantalupa(...)cynamonem. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać dwie łyżki mleka i 2 łyżki maki, zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę połączyć z wyrośniętymi drożdżami, ostudzonym masłem i pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto do czasu aż lśniące i zacznie odstawać od ręki. odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia

Apetyczna babeczka
Ciasto Afrykańczyk 169

ciasta makowego, ciasto na białkach i jabłka z galaretką :) Jest trochę pracochłonne, ale efekt potem super :) Polecam :)) Składniki ciasto makowe: 15 dag margaryny lub masła 8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag miodu płynnego 1 mała łyżeczka kakao 30 dag maku 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Margarynę/mas(...)utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, miód, mąkę, sodę oraz wcześniej sparzony i zmielony mak. Na koniec dodajemy pianę z białek, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Dzielimy na pół i pieczemy dwa placki.  Składniki placek biały: 1 szklanka białek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia

kruche babeczki
DROŻDŻÓWKA Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ 204

zawsze kocham wszystko co drożdżowe. Bo czy jest coś bardziej pysznego niż mięciutkie, aromatyczne  ciasto drożdżowe z maślaną, chrupiącą kruszonką? Do tego tylko filiżanka parującej kawy bądź kubek ciepłego mleka i ... "trwaj chwilo, jesteś piękna ... " Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka Na kruszonkę: 150g(...)żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.40 minut

Walijskie Pichcenie
herbatniki a la angielskie 144

składniki: 300 g mąki pszennej 170 g maki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 125 g masła 125 ml mleka 1/2 łyżeczki sody ziarenka z ok. 1/4 laski wanilii dodatkowo: cukier puder wykonanie: Przesianą make pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz cukrem pudrem. Dodajemy masło, ziarenka wanilii, siekamy nożem rozdrabniając i mieszając ze składnikami suchymi. Następnie tworzymy kopiec, robimy na środku(...)wgłębienie i powoli wlewamy mleko wymieszane z sodą. Siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. Wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C do lekkiego zrumieniania. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Kolorowe ciasto z masą truskawkową 397

wolnego gotowaniem. W efekcie mojej pracy postanowiłam stworzyć bloga. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccino Biszkopt : 5 jaj 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2 łyżki wody płaska łyżeczka proszku do pieczenia I  warstwa truskawkowa(...)dodajemy olej i wodę miksując chwilę do połączenia się płynów. Mąki przesiewamy przez sitko mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie dobrze wymieszana  wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach C na złoty kolor. I warstwa : Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne

Garnkowe fanaberie