nasze były baaaardzo zróżnicowane) 1 1/2 szklanki maki + do podsypywania 100g masła, lub margaryny 180g opakowanie serka kremowego - u mnie Philadelphia garlic & herbs około 1/2 łyżeczki soli Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia, lub silikonowymi matami. Mąkę wsyp do miski, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Kiedy będzie całkowicie jednolite rozwałkuj je na cienko
Lejdi of the houseWyszły śliczne, były pyszne, ciasto było znakomite, świetnie się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis na bułki, jak zwykle, z niezawodnej strony Moje Wypieki Składniki na 12 bułeczek: 475 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży(...)drożdży świeżych 275 ml wody Ponadto: żółtko do posmarowania do posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp. przygotowanie W naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć
Stare GaryPrzepyszne świąteczne babeczki o wspaniałym aromacie Którym nikt się nie oprze Składniki • 2 szklanki maki • 2 jajka • 125 g margaryny • 2/3 szklanki mleka • 3/4 szklanki cukru • 2 łyżki czubate orzechów • 2 łyżki czubate migdałów • 2 łyżki przyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka amoniaku • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy • 100 g surowej masy marcepanowej polewa piernikowa • cukier puder(...)Zmniejszyć obroty miksera dodać pomarańczową skórkę kandyzowaną i starty na grubej tarce marcepan przemieszać wsypać mąkę. Dolewać mleko wymieszane z margaryną aż się połączą składniki Ciasto przełożyć do papilotek zastawić na 30 minut aby odpoczęło piec 180 stopni ok 30 min 4. Polewa piernikowa • wymieszać cukier z przyprawą do piernika wlać sok z cytryny
W królestwie smaków Beatyośmiornic 1 mała cukinie, lub różyczki kalafiora 15 dag tempury sól 1. Przygotowujemy tempurę, mieszankę maki i przypraw mieszamy z lodowata wodą, dokładnie mieszamy. 2. Warzywa kroimy, można lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron. 3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy
Apetyczna babeczkatruskawkami i coca colą. Do upieczenia ciasta użyłam foremki PAPILART .Foremki bardzo polecam, ciasto w takiej formie śmiało można zabrać na działkę lub piknik, jest bardzo wygodne:) Zapraszam do wypróbowania a zainteresowanych foremkami PapilArt zapraszam na stronę internetową http://papilart.pl/ :) Składniki : 2 i 3/4 szklanki maki typ 550 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 1 szklanka(...)Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać olej i coca colę, wymieszać, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Do foremki i formy wlewać na przemian po łyżce ciasta jasnego i ciasta ciemnego i tak do wykończenia
Sama słodycz i szczypta chilimak do posypania Dodatkowo: woda miód Thermomix przepisy. Obwarzanki. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy mleko. Dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/37 stopni/obr.3. Zaczyn zostawiamy na 10 min. Następnie dodajemy obydwie mąki, sól i jajko. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto zostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia na ok 45 min . Następnie ponownie wyrabiamy czas 1 min/Interwał. Ciasto(...)końce, dokładnie zlepiając ciasto. Obwarzanki zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką miodu. Na wrzącą wodę wrzucamy obwarzanki (wrzucałam po 2 szt) i obgotowujemy 1 minutę z każdej strony. Obwarzanki przekładamy na blachę do pieczenia. Wcześniej kładę na nią papier do pieczenia. Obwarzanki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem (można posypać również
Themo przepisydół, następnie 10-15 minut góra dół. biszkopt makowy Białka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli, powoli cały czas ubijając dodajemy: cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, mak i ocet. Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej pergaminem o wymiarach 35 x 26 cm i pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut dół, następnie(...)mieszamy w 1 szklance wody i dodajemy do mieszanki malin, cały czas gotując. Budyń malinowy rozpuszczamy w 1/4 szklance wody i łączymy z mieszanką malinową. Wszystko zagotowujemy i ostudzamy. Ciasto najlepiej układamy w blaszce w której wcześniej piekliśmy, w kolejności: biszkopt makowy -> krem karpatkowy -> krem malinowy -> biszkopt -> krem malinowy -> krem karpatkowy
Niezły Młynekdomu w każdą sobotę piekło się ciasto, teraz ja powielam tą tradycję. Oczywiście są też odstępstwa w formie lodów czy np., owoców. Ciasta piekę rzadziej niż kiedyś w moim rodzinnym domu ale raz na jakiś czas się pojawiają. Dziś proponuje Wam pyszne drożdżowe brioszki z kremem budyniowym... Pycha! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej(...)wanilię, sok z limonki i szczyptę soli. Na końcu przesiewamy mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite wykładamy na stolnice, rękami rozgniatamy aby utworzyć prostokąt, na nim układamy po kawałeczku masła na całej powierzchni. Ciasto składamy na pół i zagniatamy, wgniatając masło w ciasto. Możemy delikatnie podsypać mąką, trochę nam to ułatwi zagniatanie. Formujemy kule i odstawiamy
Radość kipiąca uśmiechem.żurku. Tym razem zapraszam na jajka w innej postaci. Jajka w bułeczkach z makiem. Bułki dzięki dodatkowi sosu pomidorowego są delikatne, aromatyczne i mocno pomidorowe. CHLEBKI Z JAJEM 200 G letniej 370 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży płaska łyżeczka soli mak do posypania 10 jajek 1 jajko rozbełtane SOS POMIDOROWY 1/3 szklanki koncentratu Pudliszki(...)wyrobić na gładką i elastyczną masę. Uformować kulę. Zostawić pod przykryciem na ok 1 godzinę. Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować. Na każdą rozwałkowaną część ułożyć po łyżce sosu oraz jajku i zwinąć. Brzegi zlepić. Chle bki posmarować rozbełtanym jajkiem oraz posypać makiem. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie pieczemy chlebki przez 20 minut
Kuchnia w oparachdużą blachę o wymiarach potrzebujemy: Składniki na ciasto 0,6 -0,7kg mąki pszennej 60 g drożdży 1 duże jajko 300 ml mleka 6 czubatych łyżek cukru szczypta soli 4 łyżki masła 4 łyżki wody Składniki na kruszonkę: 40 g masła w temp pokojowej kilka łyżek maki kilka łyżek płatków owsianych 3 łyżki cukru (lub mniej) Mleko podgrzać
WYSPA SZCZĘSLIWAjajko ,rozczyn ,część mąki, sól ,mleko I wyrabiać ciasto .Jest dość luźne, ale to zagwarantuje nam puszystość bułek.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło ,resztę mąki i wyrabiamy jeszcze kilka minut.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie formujemy bułeczki i odstawiamy na kolejne 0,5 godziny. Smarujemy żółtkiem ,posypujemy makiem i pieczemy w piekarniki nagrzanym wcześniej
Ladylaura.dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego pieczywa. Tradycyjny, podstawowy przepis na chleb na zakwasie wymaga jedynie wymieszania aktywnego zakwasu żytniego z pozostałymi składnikami. To takie proste - nie potrzeba składać ciasta, wystarczy jedynie czekać, aż pięknie urośnie. Po tym czasie wystarczy przełożyć chleb do foremki keksówki na kolejne rośnięcie i piec. Łatwy chleb razowy na zakwasie jest delikatnie lepki w środku(...)10x20 cm: 400 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego), 150 ml wody (delikatnie ciepłej), 100 g maki żytniej jasnej lub razowej, 300 g mąki pszennej, 3/4 łyżki soli, pół łyżeczki cukru Łatwy chleb na zakwasie, przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki na chleb, krótko zmiksować mieszadłami do ciasta drożdżowego - mieszamy do połączenia składników. Ciasto ma być luźne i klejące. Przykryć ściereczką, odstawić
Lekcje w kuchniwięc spróbowałam upiec jabłka jako sernik (skoro sernik z makiem z puszki wychodzi to czemu by nie spróbować z jabłkami). I tak oto powstał, jak się okazało, pyszny serniko jabłecznik z wiśniami :D Jeśli jesteś "znudzona" tradycyjną szarlotką i chcesz oczarować gości czymś nowym to polecam to ciasto ;) Jego wygląd i smak na pewno zaskoczy Ciebie i gości
Kulinarna (nie)codziennośćmamy do wyboru murzynki, oblewając ciasto polewą czekoladową albo... teściowej polewając je tężejąca galaretką galaretką :D Składniki (duża blaszka): Biszkopt: 150 g mąki 100 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt makowo-kokosowy: 200 g cukru 3/4 szklanki maku 100 g wiórek kokosowych 6 białek(...)mak, delikatnie wymieszać. Piec w 170*C około 30-35 minut. Krem: Połowę mleka wymieszać z żółtkami, budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka zagotować i dodać do niego mleko z żółtkami, zagotować i wystudzić. Masło ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i zmiksować na gładką masę. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, przykryć ciastem makowo-kokosowym
Malinowo w kuchnimieszanki przypraw piernikowych 2 jajka 500-600 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie : Margarynę , miód i cukier rozpuścić w garnku i wystudzić. Jajka zmiksować z przyprawami , dodać mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć z wystudzoną masą . Odstawić na ok godzinę . W tym czasie ciasto stwardnieje i będziemy mogli wycinać pierniczki. Ciasto rozwałkowujemy
Malinowa Kawiarenka