które można zastąpić konfiturą. POTRZEBUJEMY: SPÓD : 10 dag mąki kukurudzianej 10 dag maki ryżowej 10 dag skrobii ziemniaczanej 10 dag masła 1 małe jajka 1/2 szklanki mielonych migdałów (można pominąć) 10 dag lub mniej brązowego cukru Z przesianej mąki, zimnego, pokrojonego masła, jajek, cukru zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 30 minut. FARSZ
WYSPA SZCZĘSLIWAmąkę i topione masło. Zagniatam nucąc pod nosem zasłyszaną w radiu piosenkę. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką i cichutko na palcach wychodzę... Magia potrzebuje czasu... Maślane rogaliki 20dag drożdży 2 jaja 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 50dag mąki 70g topionego masła łyżeczka soli mak lub sezam do posypania Drożdże, łyżkę cukru i mąki zalałam letnim mlekiem, wymieszałam
Zapiski Młodej ŻonyWykonanie: Najpierw przygotowałam mak Mleko zagotowałam i wsypałam do niego mak. Zostawiłam chwilę na małym ogniu. Odstawiłam z ognia do wystudzenia. * Jeśli wolicie mak zmielić sami, to kupcie suchy mak nie zmielony, potem trzeba go zaparzyć wrzącą wodą, odstawić na kilka godzin na sitku wyłożonym gazą, a następnie zmielić w maszynce 2 razy z sitkiem o drobnych oczkach) Teraz zrobiłam(...)Blaszkę (o wymiarach 25x36 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam kruszonkę migdałową. Ciasto wyłożyłam na dnie foremki, dobrze uklepałam i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 15 – 20 minut, aż się lekko zarumieniło. Wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Czas na zrobienie masy makowej Zimny mak przełożyłam na gazę i odcisnęłam z nadmiaru płynu. Przełożyłam do miski. Jabłka po obraniu
Kuchnia u Krysikruchość, no co będę więcej mówić. Z podwójnej porcji, którą zrobiłam w sobotę wieczorem zostało dzisiaj 4 ciastka :-))). Młody już krzyczy, że muszę zrobić kolejne :-). Ciasteczka z przepisu Oli - klik . Miłego dzionka :-)) Składniki na około 20 sztuk: 100 g maki ryżowej 110 g masła (musi być w temp. pokojowej) 80 g cukru trzcinowego 25 gorzkiego kakao 20 g skrobi(...)koniec dodaję posiekaną czekoladę i w miarę dokładnie mieszam. Na dużej blaszce rozkładam papier do pieczenia. Łyżką nabieram porcję masy, nakładam na papier i lekko ugniatam. Ciastka podczas pieczenia powiększą swoją objętość, więc trzeba pamiętać o zachowaniu większych odstępów. U mnie ciasteczek wyszło 20, bo robiłam takie średniej wielkości. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
kruche babeczkiłyżeczka cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: żółto wymieszane z 1 łyżeczką wody czarnuszka, mak, sezam do posypania wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz ok. 4 łyżkami letniej wody. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmieszane drożdże, pozostałą wodę oraz olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. do podrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy
Domowy Smak Jedzeniacytryny 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki cynamonu kruszonka: po 30 g zimnego masła, cukru i maki pszennej Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka . Dorzucamy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto. Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem. Każde
Dzieje kuchennej Wiewiórycienkie placki jest pracochłonne i może nawet zniechęcić do jego przygotowania . Wypróbujcie więc prostszą wersję, z lanym ciastem, które zdecydowanie przyspiesza całe wykonanie. Tort jest przepyszny, wiec powinniście koniecznie wypróbować. Składniki: 3/4 szklanki cukru kostka masła 4 duże jajka 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia masa: 2 kubki po 330 ml każdy(...)puch. Dodajemy wcześniej rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem miksujemy . W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją stopniowo do ciasta, mieszając łyżką. Ciasto pieczemy na papierze śniadaniowym na którym rysujemy okręgi wielkości tortownicy ok 24- 26 cm. Powinno nam z tej porcji ciasta wyjść 11-12 placków- na każdy
Z Majeczką w kuchnijajko+1 do posmarowania mak do posypania bułek W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać sól,rozczyn,jajko i olej. Dokładnie wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić nożem(...)tworząc wianuszek. Uformowane bułki ułożyć na blaszce (ja ścielę blaszkę papierem do pieczenia) i pozostawić około 20 minut by ładnie wyrosły. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec w temp. 180*C przez około 20 minut
Kolorowa kuchnia Elkiczekoladowa na drożdżach babka drożdżowa czekoladowa ponczowa babka parzona babka szafranowa babka kakaowa babka ponczowa babka z tartego ciasta kisielek czekoladowy łatwe ciastka czekoladowe mazurek czekoladowy mazurek czekoladowy II mazurek orzechowy mazurek różany obwarzanki albertynki piernik toruński piernik z makiem piernik żydowski szarlotka tani piernik wojenny tort czekoladowy korzenny tort dziaduch tort ze śliwek dania mięsne: pasztet z makaronu(...)babka z ryby bitki ze śledzi flądra smażona panierowana flądry zapiekane śledzie w pomidorach sosy: sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie sos tatarski sos z oliwek warzywa: buraki obsmażane w cieście jarmuż z kasztanami zupy: ogórkowa ze świeżych ogórków zwyczajna zupa rybna - rosolnik
królestwo garówgładkie i elastyczne ciasto (wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta). Z ciasta formujemy kulę. Wkładamy ja do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60- 90 min., aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto formujemy w okrągły pacek i kroimy dzielimy na ok. 12 trójkątnych części. Każdy trójkącik smarujemy(...)przykładowe zwijanie rogala). Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdego rogala smarujemy rozbełtanym masłem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180-190 st. C. przez ok. 20 min., aż będą złociste. Po upieczeniu studzimy na kratce. przykładowe zwijanie rogalików
Domowy Smak Jedzeniaswoim pokoiku z kawałkiem ulubionego ciasta A chwilę później przychodzi drugi mały pomocnik lub tatuś Ach… i jak tu robić spokojnie zdjęcia dla Was? Ciasto z malinami możecie przygotować z dodatkiem świeżych owoców lub tych z syropu. Możecie też je śmiało zabrać ze sobą w plener – nie rozpadnie się. Ja zazwyczaj moje ciasta z owocami oprószam cukrem pudrem(...)szklanki oleju rzepakowego 4 jajka klasy M niepełna szklanka cukru Polski Cukier * 1 łyżka maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 puszka malin w syropie 400 g lub świeże owoce cukier puder bez dodatków od Polski Cukier do oprószenia ciasta *pisząc niepełna szklanka mam na myśli około 4/5 szklanki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy
Słodkie okruszkiPieczeń rzymska z jajkiem – mięso mielone w innej odsłonie 10. Piersi kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką SŁODKOŚCI 11. Domowa pasc h a – przygotowana z zsiadłego mleka z dużą ilością bakalii 12. Babka makowa – czyli pomysł na wykorzystanie suchego maku; babka prosta do przygotowania, tania i bardzo smaczna! 13. Babka piaskowa, dwukolorowa – długo zachowuje
Ugotowaćdodatkowo 1 białko mak do posypania bułek Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać połowę mleka i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować (15-20 minut). Masło stopić, odstawić. Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, zaczyn, pozostałe mleko i cukier. . Dokładnie połączyć składniki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać(...)stopione masło i szczyptę soli. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (45-60 minut). Gdy ciasto wyrośnie, odpowietrzyć uderzając w nie i chwilę zagnieść. Podzielić na porcje i uformować bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra/ dół
Pełny talerzTradycyjne, pachnące, pyszne. Wykorzystałam śliwki i jabłka prosto z targu. Powstał przepis na szybkie ciasto drożdżowe, na maślance (zalegającej w lodówce). Cynamonowa drożdżówka z antonówką i śliwkami, na maślance 130 ml maślanki łyżka cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml maki pszennej 70 g masła, rozpuszczonego 50 g cukru 1 żółtko 1 mała antonówka, bez skórki i gniazda
Dzieje kuchennej Wiewiórykontroli i wyciekal nam z blachy, ktora nagle okazala sie dla niego zbyt ciasna. Mimo tego ciasto okazalo sie hitem popoludniowej kawy. Pulchne, lekko wilgotne w srodku, po prostu pyszne. Murzynek na musie skladniki: 1 kostka margaryny (250g) 4 jajka 1,5 szklanki maki 2 szklanki cukru - ja zawsze daje mniej 2 szklanki przecieru jablkowego 1,5 lyzeczki sody
Przysmaki Karolki