Ciasto dla wielbicieli nutelli i pijanych śliwek - mój mąż uwielbia to zestawienie. Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szklanka maki pszennej 3\4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - delikatnie wmieszać. Upiec w 180st.C
Niespełnione zdolności kulinarneWspaniałe babeczki w małym stopniu w klimacie świątecznym. Z makiem i słonymi krakersami, które nadają babeczkom tego czegoś, co odróżnia je od innych ;). Bardzo ciekawy smak i połączenie. Nie zawiedziecie się, polecam! Składniki: (na 10 sztuk) 125 g miękkiego masła 1/2 szkl cukru 15 g cukru wanilinowego 2 jajka rozmiar L 1/4 szkl mleka 150 g mąki pszennej(...)kolei) i dalej miksować, aż składniki się połączą. Następnie wlać mleko oraz wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mak oraz pokruszone krakersy. Wszystko krótko zmiksować do połączenia na najniższych obrotach miksera. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto przelać do 2/3 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do ładnego wyrośnięcia
Nastoletnie Wypiekanieszklanka Dodatkowo: śmietana 30% 800 ml czekolada mleczna 200 gram 1. Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy obydwie maki przesiane i delikatnie mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia( same dno tylko i przelewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy go na cztery krążki. 2. Jabłka obieramy
Różowa kuchniasoli mąka do obsypania chleba Przygotowanie Do ciepłej wody wsypcie płatki owsiane i zostawcie na kilka minut, niech namokną. Wszystkie maki połączcie, przesiejcie. Wymieszajcie z drożdżami i solą i wsypcie do namoczonych płatków. Przez około 10 minut zagniatajcie ciasto (ja używam często do tego miksera z hakiem)- będzie miękkie i dosyć rzadkie, ale takie właśnie powinno być. Misę
OliveandThymeDawno już nie piekłam drożdżowego makowca,więc upiekłam a oto on: Składniki: ciasto:pół kostki drożdży 2 łyżki mleka 1/2 kg mąki 150 g masła 2 jajka 3 żółtka pół szkl cukru pół szkl kwaśnej śmietany masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 2 szkl gorącego mleka 1 garść jagód goji 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej 1 garść rodzynek(...)białka jaj Przygotowanie: Do miski wsypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem,odstawiamy do wystudzenia.Następnie dodajemy pozostałe składniki masy makowej i razem mieszamy.Odstawiamy. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka.Odstawiamy.Roztapiamy masło.Do miski wsypujemy mąkę,cukier,jajka,żółtka,śmietanę.Dodajemy przestudzone masło i wyrośnięte drożdże.Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: na japoński makaron udo 2 ½ szkl. mąki pszennej ok. 1 łyżeczki soli ok. 1 szkl. ciepłej wody maka do podsypywania Wykonanie Sól dodać do ciepłej wody i mieszać do rozpuszczenia. Dodać przesianą mąkę i wyrabiać ciasto ,aż mieszanina będzie krucha. Zagniatać przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Uformować kule,którą wsadzić do foliowego worka ,owijać worek grubym ręcznikiem
w mojej kuchnimiękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. (Przygotować przynajmniej dwie blaszki wyłożone papierem, gdyż ciastka muszą wystygnąć zanim je zdejmiemy
Codzienna kuchnia niecodziennagrubym cukrem kryształem, wykrawać dowolne kształty Piec w piekarniku w temp. 180 *C do lekkiego zarumienienia. Moje ciasteczka częściowo posypałam makiem :) przepis stąd Ciasteczek przed pieczeniem nie smarowałam białkiem. A jeśli nie pieczemy wszystkich na raz, to zarobione ciasto przechowujmy w lodówce, inaczej zrobi się miękkie i trudno będzie je rozwałkować
Proste Potrawymakowce inne niż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania. *źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka 24*24 cm: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 250 g maku 3 białka 1 jajko 1/2 kostki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g bakalii(...)pieczenia i włożyć do foremki na papier. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie składniki masy makowej umieścić w rondelku, zagotować i mieszając gotować chwilę. Ciepłą masę makową wyłożyć na biszkopt, rozsmarować i odstawić do wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną i wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki. Orzechy zalać mlekiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajeśli jeszcze do dyspozycji mamy sezonowe owoce z ogrodu mamy- to tym bardziej ;-) Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru Odrobina oleju do smażenia. Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga .Jesli ciasto jest
Radość kipiąca uśmiechem.olej rzepakowy Rapso, sól, pieprz, mąka do podsypania bułek. Przygotowanie: Bułki: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Ciasto dzielimy na równe części
Moniki SmakołykiOstatnio wymyśliłam sobie, że przygotuję domowe mleko owsiane , czyli roślinne mleko z otrębów owsianych, mleko wyszło świetne, ale została owsiana pulpa. Co z nią zrobić? Wyrzucić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki cukru pudru 1 jajko 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii 1 lyzeczka ekstraktu z migdalów 2 i 2/3 szklanki maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki obranych migdalów Wszystkie skladniki oprócz migdalów zmiksowac i zagniesc. Zawinac ciasto folia i schlodzic w lodówce ok. 30 min. Ciasto wyjac i formowac paluszki. Na koncu kazdego palca wciskamy migdal bez skórki, caly
w mojej kuchnipół łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 60 g orzechów włoskich 50g oliwek czarnych Wykonanie: Drożdże wymieszać z miodem i łyżką maki. Pozostawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą. Dodać 3 łyżki oliwy i drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do naoliwionej miski i pozostawić w cieple na 40 minut. Pokroić oliwki i orzechy. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać
Pyry na Gazrobiłam rogale marcińskie , więc zamroziłam ją sobie. Nie wiedziałam co z nią zrobić, więc zrobiłam ciasteczka z masą z białego maku- wyszły pyszne. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, cukier, mleko. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy masę makową i jeszcze raz krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy wałek
Aga w kuchniMusiałam szybko robić zdjęcia bo jeszcze chwila i nic by nie zostało. Mojej najmłodszej Córci aż się oczy zaświeciły na widok makowych ciasteczek. Od zawsze lubiła wszystko co z makiem i tak jej zostało, przynajmniej na razie, gusta zmienne są więc nigdy nie wiadomo. Póki co radość miała ogromną. Bowiem to ona jest największym łasuchem domowych, zdrowych słodyczy. Ciasteczka(...)mąki ziemniaczanej - 200g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 2 żółtka - 110g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru) - 4 łyżki suchego maku Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi. Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na pół, formujemy 2 kule, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na kilka minut
Smaczne Zdrowełyżka cukru Dodatkowo: jajko do posmarowania chałki Sposób przygotowania: 1. Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, drożdżami i jedną łyżką maki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. 2. Masło, topimy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksujemy mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Odstawiamy ciasto
Kuchnia domowa Anioleju 1 słoiczek powideł śliwkowych. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem , cukrem waniliowym i marcepanowym na gęsty kogel mogel. Dodać suchy mak , mąkę z proszkiem i olej . Wszystkie składniki wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nakładać po kopiastej łyżeczce ciasta.. Piec w temp 180 stopni około 10, 15 minut w zależności od piekarnika , ciasteczka maja być lekko rumiane. Po upieczeniu
Sama słodycz i szczypta chiliPiegusek Składniki: (na spora tortownicę) - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka maku - 1,25 szklanki cukru - 4 jajka - kostka margaryny lub masła - 1 szklanka
Gotuj Z Muzykątrochę wrzątku Wykonanie : Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, dodać miękkie masło, sól, odrobinę wody i wyrobić lekkie ciasto. Przełożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać paski szer. ok 1cm, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać solą i sezamem (kminkiem, makiem czym lubimy) i piec w temp.170st ok 15-20 min, do zrumienienia
Walijskie PichcenieCiasto z jablkami , co moge powiedzec o nim :) zawsze sie udaje- by go zrobic potrzeba tylko ok 10 min. Warto sprobowac, a dodajac kulke lodow smietankowych - pobije w smaku najlepszy tort :) Skladniki: 2 i 1/3 szkl maki 1.5 szkl cukru 6 jaj 4.5 lyzeczki proszku do pieczenia 0.5 szkl wody 0.5 szkl oleju 1-2 lyzki kakao dowolne owoce
Smaki Edytyżółtek 1/2 l mleka 5 łyżek cukru 2 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki maki zwykłej 1 cukier waniliowy 100 g masła Masa truskawkowa : 1,5 l musu z truskawek 1 galaretka truskawkowa 50 g żelatyny Blaszka o wymiarach 25/32 może być troszkę większa Wykonanie ciasta makowego : Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym, miodem i miękką margaryną, następnie dodać masę makową
Sama słodycz i szczypta chilimiesiącu musi być coś czekoladowego. Tym razem postanowiłam upiec ekstremalnie czekoladowe ciasto pochodzące z południa Stanów Zjednoczonych. Ciasto jest bardzo wilgotne, niesamowicie miękkie i lekkie. Pycha! Przepis znalazłam tutaj. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: 300 g maki pszennej 250 g masła lub margaryny 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukry i wymieszać, dodać jajka, maślankę, olej i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec dodawać stopniowo wystudzoną masę czekoladową cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do tortownicy, całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 160 stopni. Moje ciasto upieczone było po 1 godzinie. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić
Na słodko lub wytrawnieciasto znane wśród niektórych Pychotką a u innych Pani Walewska, Obie te nazwy idealnie pasja do tego ciasta. Jest pyszne i nadaje się na każdą okazję ... jak i bez okazji :) Polecam! Pani Walewska Składniki: około 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki maki ziemniaczanej, około 2 szklanki cukru, 250 g margaryny, 250 g masła, 8 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kokosowych, słoiczek powideł śliwkowych. Wykonanie: 3 szklanki mąki pszennej mieszamy z 1/3 szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia, Dodajemy pokrojoną w kostkę zimną margarynę, 6 żółtek, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie jednakowe części. Blachy wykładamy papierem do pieczenia
paapilotkaaprzykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejse na 1 godzine do fermentycji wstepnej wyrosniete ciasto wyrzucic na blat,zlozyc kilkakrotnie,uformowac w okragly lub podluzny bochenek i umiescic w koszyczku ( zlaczeniem do gory) do wyrastania na nastepna 1 godzine.Ciasto w koszyku obsypac maka i przykryc sciereczka kuchenna w miedzyczasie nagrzac piekarnik ,najlepiej z kamieniem do 250°C.Obracajac koszyczek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!które można zastąpić konfiturą. POTRZEBUJEMY: SPÓD : 10 dag mąki kukurudzianej 10 dag maki ryżowej 10 dag skrobii ziemniaczanej 10 dag masła 1 małe jajka 1/2 szklanki mielonych migdałów (można pominąć) 10 dag lub mniej brązowego cukru Z przesianej mąki, zimnego, pokrojonego masła, jajek, cukru zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 30 minut. FARSZ
WYSPA SZCZĘSLIWAmąkę i topione masło. Zagniatam nucąc pod nosem zasłyszaną w radiu piosenkę. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką i cichutko na palcach wychodzę... Magia potrzebuje czasu... Maślane rogaliki 20dag drożdży 2 jaja 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 50dag mąki 70g topionego masła łyżeczka soli mak lub sezam do posypania Drożdże, łyżkę cukru i mąki zalałam letnim mlekiem, wymieszałam
Zapiski Młodej ŻonyWykonanie: Najpierw przygotowałam mak Mleko zagotowałam i wsypałam do niego mak. Zostawiłam chwilę na małym ogniu. Odstawiłam z ognia do wystudzenia. * Jeśli wolicie mak zmielić sami, to kupcie suchy mak nie zmielony, potem trzeba go zaparzyć wrzącą wodą, odstawić na kilka godzin na sitku wyłożonym gazą, a następnie zmielić w maszynce 2 razy z sitkiem o drobnych oczkach) Teraz zrobiłam(...)Blaszkę (o wymiarach 25x36 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam kruszonkę migdałową. Ciasto wyłożyłam na dnie foremki, dobrze uklepałam i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 15 – 20 minut, aż się lekko zarumieniło. Wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Czas na zrobienie masy makowej Zimny mak przełożyłam na gazę i odcisnęłam z nadmiaru płynu. Przełożyłam do miski. Jabłka po obraniu
Kuchnia u Krysikruchość, no co będę więcej mówić. Z podwójnej porcji, którą zrobiłam w sobotę wieczorem zostało dzisiaj 4 ciastka :-))). Młody już krzyczy, że muszę zrobić kolejne :-). Ciasteczka z przepisu Oli - klik . Miłego dzionka :-)) Składniki na około 20 sztuk: 100 g maki ryżowej 110 g masła (musi być w temp. pokojowej) 80 g cukru trzcinowego 25 gorzkiego kakao 20 g skrobi(...)koniec dodaję posiekaną czekoladę i w miarę dokładnie mieszam. Na dużej blaszce rozkładam papier do pieczenia. Łyżką nabieram porcję masy, nakładam na papier i lekko ugniatam. Ciastka podczas pieczenia powiększą swoją objętość, więc trzeba pamiętać o zachowaniu większych odstępów. U mnie ciasteczek wyszło 20, bo robiłam takie średniej wielkości. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
kruche babeczkiłyżeczka cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: żółto wymieszane z 1 łyżeczką wody czarnuszka, mak, sezam do posypania wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz ok. 4 łyżkami letniej wody. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmieszane drożdże, pozostałą wodę oraz olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. do podrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy
Domowy Smak Jedzenia