ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:310/571)

The best of 2017 187

przepisy w minionym roku: Bitki schabowe w sosie myśliwskim Kiszone rzodkiewki Zupa grzybowa z suszonych grzybów Świateczna, drożdżowa gwiazda z makiem Koktajl z jagodą kamczacką Pełnoziarnisty chleb orkiszowy. Dieta - szybka przemiana " Dieta szybka przemiana" Haylie Pomroy Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszona kapustą Oponki serowe - prosty przepis Galaretka z kurzych łapek Dużą popularnościa cieszyły się również

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PLACUSZKI JAK U BABCI 3 SKŁADNIKOWE 130

kopiastych łyżek mąki 3 łyżki mleka 2 jajka sól dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Do maki dodajemy mleko, dodajemy też żółtka, delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na piane  z dodatkiem soli, dodajemy do ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy, tylko tyle aby połączyć składniki. Łyżką nakładamy placuszki na rozgrzany olej. Uważamy przy przewracaniu, placuszki są delikatne. Usmażone

Z Majeczką w kuchni
Słodka kanapka z truskawkami 167

będzie za krótki żeby go przepleść ponownie przez pozostałe. Łączymy dokładnie końce chałki i podwijamy je pod spód. 5. Uplecione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1,5h. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy klasyczną kruszonką lub makiem. 6. Chałkę pieczemy przez 30 min w 170st. 7. Gotową, wystudzoną chałkę kroimy na grube kromki. Smarujemy je masłem, układamy

Podwójnaporcja
Chleb rozmaitości. 101

łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane,  słonecznik, rodzynki, po 3 łyżki i mak do posypania. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe...  Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy 2 chleby.  Wkładamy do foremek, czekamy żeby zaczęło rosnąć...rozgrzewamy piekarnik, do 200 st.C

chleba naszego
BABKA BIAŁKOWA Z KOKOSEM I MAKIEM 162

mleko, zmiksować i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać wiórki kokosowe z makiem - dokładnie wymieszać. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta kokosowo - makowego. Wszystkie składniki dokładnie, ale bardzo delikatnie połączyć najlepiej za pomocą szpatułki. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę

Ciastka - domowe słodkości
Bułki pszenne (ok.10sztuk) 162

drożdży łyżeczka cukru 250g wody 500g mąki pszennej 40g oleju łyżeczka soli żółtko do smarowania pestki dyni, lub inne (otreby, mak) Drożdże , cukier i wodę rozpuścić .  Dodać mąkę olej, sól - wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. ciasto podzielić na 10 bułeczek, posmarować żółtkiem, potrzepać gruboziarnistą solą i wyłożyć pestki dyni. Piec na 200'C - ok 20minut

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Włochy: Ravioli 98

przepis, ale będziecie musieli zatrudnić wyobraźnię, by trzecim okiem ujrzeć jak smakowicie wyglądały. Ravioli na słodko i na wytrawnie 300 g maki 2 jajka 1 żółtko ciepła woda łyżka octu szczypta soli Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne, zwarte ciasto i na 30 minut wstawić do lodówki. 250g serka ricotta 300g jagód 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffiny jaglano-sezamowe 146

albo rozgniecionego banana (ja wrzuciłam obydwa), dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po dokładnym wymieszaniu, na koniec, wrzucić rodzynki. Ciasto nakładać do papilotek bądź foremek silikonowych do 3/4 wysokości i posypać amarantusem (może być też sezam, mak albo cokolwiek innego przyjdzie wam do głowy). Piec 35 minut w 180 stopniach celcjusza (do suchego patyczka). Powinny mieć złoty kolor

Przepysznik - BLW i nie tylko
Amoniaczki Babci Julii 177

będzie się cudownie pienił i śmierdział ;) ale jest to tylko chwilowy efekt. Dodajemy mleko i amoniak do ciasta i wyrabiamy. Ciasto wałkujemy, ale niezbyt cienko. Wykrawamy foremkami dowolne wzory, maczamy w białku i cukrze krysztale wymieszanym z makiem. Pieczemy na złoty kolor. I gotowe

Lawendowe Niebo
RÓŻANE MAKARONIKI 116

miski po jej odwróceniu, stopniowo dosypywać cukier, ciągle miksując. Dodać barwnik i wodę różana, zmiksować. Do masy z białek dodawać mieszankę maki migdałowej i cukru pudru, delikatnie mieszając szpatułką, najlepiej silikonową. Masa musi być bardzo dokładnie wymieszana. Wypełnić ciastem krążki w macie do wypieków makaroników, jeśli takiej maty nie posiadamy można na papierze do pieczenia narysować kółka i przy pomocy

Kuchnia w opałach
Oszukane Rogaliki z mirabelką 108

cukru łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła słoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite  Sposób przygotowania 470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki. Miękkie masło rozcieramy. Placki (7 sztuk) smarujemy masłem

Słodkie Przyjemności
Pierniczki bakaliowe 121

rodzynek Sposób wykonania Miód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia. Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować.  Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco rozdrobnić przy pomocy blendera) i zmiksować. Naczynie z ciastem przykryć

Mix smaku
Kolorowa fantazja 192

Ciasto, kolorowe, smaczne, jedno z wielu na święta, jednak w natłoku kuchennych obowiązków nie utrwaliłam etapów przygotowania. Pomysł na ciasto zmodyfikowane przeze mnie zaczerpnęłam TU SKŁADNIKI Na biszkopt 8 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 4 łyżki wody Masa: Kolor masy zależy od koloru galaretki

W kuchennym oknie Ewy
Sernik kokosowy z truskawkami - IDEALNY 138

kokosowego kremu z puszki (85 % extraktu z kokosa) 3 jajka L 3/4 szklanki cukru 3 lyzki maki ziemniaczanej lub budyn waniliowy Dodatkowo: 150-200 g truskawek i 1 op.Tortenguss WYKONANIE : Sucharki lub ulubione ciastka zmiksowac w blenderze Wmieszac maslo i wiorki kokosowe. Foremke wylozyc papierem do pieczenia i obrecz od srodka wysmarowac maslem. Nastawic piekarnik na 175 ° C. Rozdrobnionymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!