ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:311/571)

Domowy chleb pszenny 184

oliwek - łyżeczka cukru Do miski wsyp mąkę, zrób wgłębienie. W kubku rozmieszaj drożdże z wodą, wlej w wgłębienie wymieszaj z częścią maki, task aby utworzyłą się papka. Odstaw w ciepłe miejsce na 35 minut. Po tym czasie zarób ciasto, zagniatamy energicznie, tak aby ciasto się napowietrzyło. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Na stolnicy utwórz bochenki chleba, ułóż na blaszce

SMYKWKUCHNI
Pączki na piwie 68

upieczone zdjęcia zrobione! Oczywiście po południu pączki znów w dziwny sposób zniknęły , ale przynajmniej zdjęcia zostały. Pączki na piwie są niewiarygodnie lekkie i puszyste , rewelacyjne! Dodatek piwa sprawia, że ciasto pięknie rośnie , jest elastyczne i delikatne po upieczeniu. Pączki można przygotować w różnych wersjach, jeśli chodzi o kształt, mogą to być oponki , klasyczne pączki lub pączki mini. Pączki o klasycznym(...)rating-star-full svg * { fill: #343434; } Lekkie, puszyste i bardzo smaczne niewielkie pączusie. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, piwo Prep Time 30 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 50 minutes Servings 50 Author Anna Ingredients 450 g maki pszennej 50 g drobnego cukru 7 g suchych drożdży lub *14 g świeżych 175 ml piwa 1 łyżeczka ekstraktu

SprawdzonaKuchnia.pl
Chlebki drwala 100

Taka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem agrestem i kruszonką 68

bułeczki nadziane budyniem i agrestem z dużą ilością kruszonki. Drożdżówki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne.   Ciasto drożdżowe możemy przygotować według podanego przepisu lub po wyrobieniu poczekać, aż wyrośnie i wstawić na noc do lodówki. Wystarczy wówczas na drugi dzień wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na porcje, uformować kulki i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Dalej postępujemy(...)cukru   (40 g) 350 ml mleka 15 g cukru KRUSZONKA 80 g maki 50 g cukru 50 g masła Wykonanie ZACZYN Mleko wlewamy do miski, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 30 minut. CIASTO Masło roztapiamy i studzimy. Do zaczynu dodajemy mąkę, jaja, sól, mieszamy i przez około

Tajemnice Smaku
Bułeczki z serem 164

łyżką mleka mak do posypania - może być także sezam lub mix papier do pieczenia Jak przyrządzić? Składniki dobrze wymieszaj ze sobą w głębszej misce. Najpierw powoli i stopniowo dodawaj mąkę do wody i dokładnie mieszaj, tak by nie powstały grudki. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta wyrób kulki wielkości klasycznej bułeczki. Ułóż(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj o odstępie, bo nasz urosną. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posyp tartym żółtym serem oraz makiem i zrób nożem klasyczne nacięcie plusa + (będą kształtne jak ze sklepowej półki:) Poczekaj 15 minut, bułeczki ładnie urosną. Piecz 20 minut w temp. 190 stopni C na środkowej półce bez termoobiegu grzaniem góra-dół. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kulebiak z kapustą i grzybami 117

mak Na początku drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Następnie do miski przesiewamy mąkę. Później dodajemy zaczyn z drożdży, jajko, roztopione masło, resztę mleka i sól. Dokładnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto(...)odparuje cały płyn. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. Chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy farsz, pozostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu z jednej strony. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i sklejamy końce. Kulebiak przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (najlepiej łączeniem w dół), a górę smarujemy rozkłóconym jajkiem i obsypujemy makiem. Pieczemy w dobrze

PatiGotuje
Żołędziowe bułeczki :) 177

łyżka oleju rzepakowego - 1 jajko - sól do smaku - żółtko z wodą - do pospania sezam bądź mak Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i po upływie czasu dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut. Dzielimy na 4 części (chyba, że ktoś woli mniejsze bądź większe(...)wtedy wg uznania), formujemy kulkę, którą lekko spłaszczamy. Nożem nacinamy gwiazdkę, aby bułeczka przypominała kajzerkę :P Roztrzepujemy żółtko z niewielką ilością wody i smarujemy nim bułki, posypujemy makiem, sezamem. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 10 minut na 150*, następnie na 20 minut na 180*. I gotowe. Pyszne i chrupiące pieczywko w sam raz na śniadanko czy kolację

Zdrowie na języku :P
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 122

Smaku . Dokonałam jednak kilku istotnych zmian. Bułeczki wyrabiałam mikserem, ale opornie szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko nagrzanym piekarniku. Ładnie dały uformować się kształtne bułeczki. Dyniowe brioszki z makiem / powidłem 250 g purée z pieczonej dyni 35 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych drożdży instant(...)posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka Nadzienie: po 8 łyżeczek masy makowej, najlepiej domowej i powideł śliwkowych Pieczemy dynię i miksujemy ją na purée, odmierzamy potrzebną ilość. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy po 1 łyżeczce cukru i mąki. Wlewamy ciepły kefir i mieszamy. Odstawiamy by rozczyn szybko i mocno spienił się, piana powinna

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówka z rabarbarem 162

rabarbarem i kruszonką, idealne wieczorem do mleka i dobrego filmu. Jakich składników potrzebujemy Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki cukry 0,5 szklanki mleka 1 jajko 5 deg. drożdży (pół kostki) 63 g masła 0,5 kg rabarbaru Kruszonka: 0,5 szklanki maki 6 łyżek dużych cukru 70g masła Masło roztapiamy na patelence i przestudzamy, w misce drożdże zasypujemy

Niezły Młynek
Grissini – włoskie paluszki 115

bogatsze w smaku niż paluszki sezamowe ze względu na większy udział oliwy w cieście i dodatek masła. Dodanie do ciasta pieczonego czosnku lub parmezanu pozwala na uzyskanie smakowitych wariacji tego wypieku. Możemy też dodać mielonego czarnego pieprzu , sezamu, maku i nasion kopru włoskiego. Przepis , który tutaj prezentuje pochodzi z książki :  CHLEB- techniki wypieku ,przepisy, wskazówki  Wydawnictwa Buchmann. Jest(...)soli 5g drożdży instant Dużą pomocą będzie dla nas mikser planetarny. Wkładamy wszystkie składniki do dzieży i mieszamy na pierwszej prędkości przez 3 minuty, aż wszystkie składniki sie połączą. Ciasto powinno mieć średnią konsystencję. Mieszamy na drugiej prędkości 5 minut, aby rozwinąć siatkę glutenową w średnim stopniu. Wymagana temperatura ciasta to 24,5 stopnia C. Fermentacja wstępna: 1 godzina Dzielenie

Z Kuchni Do Kuchni
Rogaliki cynamonowe 102

Pyszne rogaliki, idealne na śniadanie z szklanką mleka, czy nawet do kawy zamiast ciasta. Ja lubię je zabierać na śniadanie do pracy, bo są smaczne i nie wymagają już żadnych dodatków tj. dżem. Mój syn zaś uwielbia je za to, że są posypane makiem. SKŁADNIKI Rogaliki: 250 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki(...)zagniatać ciasto stopniowo dodając masła. Gładkie i elastyczne ciasto uformować w kulę, miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na godzinę. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika posypać mąką ziemniaczaną. Masło na nadzienie rozpuścić w garnuszku, wyłączyć palnik i wsypać cukier trzcinowy i cynamon. Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia (masa powinna lekko zgęstnieć).  Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć

Passions hobbies life
Tarta z buraczkami i frankfurterkami 126

ciasto; 2 szkl mąki 1 łyżka smalcu 2 jajka 1 łyżka śmietany szczypta soli szczypta pieprzu nadzienie z buraczków 2 buraczki gotowane lub pieczone ok 500 g 200 ml mleka 3 łyżki maki szczypta soli 3 łyżeczki cukru pieprz 1 łyżka octu winnego 1 cebula łyżka oleju do smażenia 1 cukinia (mała) 500 g frankfurterek  (cienkie kiełbaski) 1 kulka

Gotowanie jest łatwe
Szybkie ciasto z rabarbarem 128

pełni obrodził , więc nie sposób o nim zapomnieć. Bardzo dobrze wypada w cieście, dlatego postanowiłam przygotować szybki i niedrogi placek z rabarbarem. SKŁADNIKI: 4 jajka 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki śmietany 18% 50 mil. słodkiej śmietanki 2 łyżki oleju 2 szklanki maki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 0.5 kg rabarbaru WYKONANIE Margarynę ucieramy

W kuchennym oknie Ewy
SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE 245

jeden z lepszych serników jakie jadłam. Niesamowicie delikatny, rozpływający się w ustach. Sernik , do którego powracać będziecie z wielką przyjemnością! Koniecznie spróbujcie!   SKŁADNIKI: ( duża blacha ok. 30x 24 ) CIASTO: * mąka – 500 g * cukier puder – 200 g * żółtko – 8 szt * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * cukier waniliowy – 2 łyżki * śmietana gęsta, kwaśna – 3 pełne(...)jakości ) – 1 kg * cukier puder – 250 g * budyń śmietankowy – 1 op * maka ziemniaczana – 2 łyżki * śmietana gęsta kwaśna – 1 szkl / 250 ml * cukier waniliowy – 1 łyżka * białko – 8 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąki przesiewamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz

Ostra na Słodko