ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:306/571)

Marchewkowe ciasto, przysmak bez mąki i cukru 170

Jesteś na diecie i masz ochotę na coś słodkiego? znam to uczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich

ciastkarnia na kruchym spodzie
Malinowa chmurka z chrupiącą bezą 4107

krem, wyłożyć na stężonej już galaretce. Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki maki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Przygotowanie: Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Formę o takich samych wymiarach jak ciasto kruche wysmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia na nim rozsmarować pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi

W garach u Gosi
Makowiec z żurawiną na kruchym cieście 148

minut. Z odłożonego ciasta wycinamy gwiazdki w różnych rozmiarach i umieszczamy w lodówce - będą potrzebne później. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.  Masa: 400 g mrożonej żurawiny 4 łyżki cukru (do żurawiny) 250 g mielonego maku 30 g masła(...)zgęstnienia konfitury. Mak zalać wrzącą wodą i odstawić do ostudzenia. Odcisnąć z nadmiaru wody. W misce wymieszać wszystkie składniki na masę i połączyć. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać delikatnie.  Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę żurawinową, następnie masę makową.  Piec 45 minut w 180*C.  Około 15 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć gwiazdki

Chocolate Muffin Blog
Bułeczki na maślance 109

łyżki oleju * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * jajko * mak, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier oraz proszek do pieczenia. W osobnej miseczce łączę wodę z olejem i maślanka. Wymieszanym płynem zalewam suche składniki i wyrabiam ciasto. Ciasto bardzo szybko się wyrabia - z łatwością odchodzi od ręki. Ciasto przykrywam i odstawiam na pół godziny. Blaszkę(...)piekarnika wykładam papierem do pieczenia a na nim z przygotowanego ciasta formuje bułeczki okrągłe lub podłużne. ( u mnie wyszło 12 małych okrągłych). Następnie zostawiam surowe bułeczki na kolejne pół godziny na blaszce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem, słonecznikiem i siemieniem lnianym ( u mnie 4 z makiem, 4 ze słonecznikiem

Kulinarne przygody
Wege chlebek dyniowy z makiem i krem kokosowo- truskawkowy (bez glutenu -krem, cukru białego, laktozy, wegańskie) 92

olej i dynie zmiksować na gładką masę. Mąkę orkiszową, owsianą, pestki dyni i słonecznika oraz mak i sól wymieszać razem. Do składników suchych dodać masę z dyni i mieszankę drożdżową. Całość wymieszać drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z odrobiną mąki orkiszowej i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Candy Pandas
Rozetki – bezglutenowe 98

ciastek, to nic nie szkodzi. Można poradzić sobie bez niej wystarczy, że przygotowane ciasto przelejecie do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego. W woreczku wytnijcie małą dziurkę i wyciskajcie fantazyjne kształty na gorący olej. Ciastka wyciskane z woreczka będą troszkę bardziej „puszyste” z wyczuwalnym miękkim ciastem w środku, natomiast smażone przy pomocy rozetki są bardzo chrupiące i cieniutkie. Proste(...)rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Bezglutenowe chrupiące rozetki z cienkiego ciasta ryżowego. Course Desery Cuisine Polska Keyword bezglutenowe, wanilia Prep Time 10 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 50 minutes Author Anna Ingredients 1 szklanka mleka 2 średnie jajka 1 3/4 szklanki maki ryżowej 1/2 laski wanilii 1 łyżka spirytusu 3 łyżki cukru trzcinowego Dodoatkowo cukier

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z orzechami 72

smaki, polecam kanapkę ze świeżym twarożkiem , karmelizowaną gruszką w miodzie 🙂 Chleb z orzechami jest dość czasochłonnym przepisem. Przygotowanie ciasta trzeba rozłożyć na kilka godzin i najlepiej piec go weekendowo. W piątek wieczorem proponuję przygotować zaczyn, a w sobotę dokończyć wyrabianie ciasta i pieczenie 🙂 Print Chleb z orzechami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniały chleb(...)mąki pszennej chlebowa 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej 70 g wody letnia (około 30 st C) Składniki na ciasto właściwe 190 g zaczynu czyli cały zaczyn przygotowany dnia poprzedniego 310 g wody letniej (około 30 st C) 370 g maki pszennej chlebowa + do podsypania przy formowaniu 30 g mąki pszennej razowej 2 g suszonych drożdży lub 5g świeżych

SprawdzonaKuchnia.pl
Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem 134

 Słodkie i delikatne w smaku rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, obficie nadziane masą makową. Nikt się im nie oprze! Ich wielkość sprawia, że na jednej sztuce

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik przekładany II wg Siostry Anastazji 154

Składniki: biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka maki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany ser

Pychotkaaa
Torcik bezowy z jabłkami i kremem śmietankowym 166

Torcik bezowy - z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem (orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent)  Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje

Gotuj Z Muzyką
Drożdżowy kwiat z masą makową 159

Zachciało mi się jakiegoś ciasta drożdżowego....takie podobne kwiaty widziałam już nie raz w internecie , ale jakoś nie miałam odwagi  , żeby zrobić...ale wcale to

Moje domowe kucharzenie
Prosty torcik z truskawkami i bitą śmietaną 419

ciasto z truskawkami, tak by owoce pozostały świeże (takie są według   mnie najsmaczniejsze), no i wykombinowałam takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje wyśmienicie :) Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżka kakao Nadzienie: 750ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 – 2 łyżki cukru pudru 3 śmietan – fixy ½ tabliczki(...)pieczenia. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i wkładamy do lodówki, by je schłodzić. Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta wkładamy do zamkniętej tortownicy lub pozostawiamy na spodzie z tortownicy i spinamy specjalną obręczą do tortów. Jeśli ciasto jest bardzo suche można go lekko skropić zimną przegotowaną wodą. Dobrze schłodzoną

Smakowy Raj
BUŁKI Z OLIWKAMI 71

świetna propozycja na kolację lub imprezowy stół. Bułeczki są bardzo puchate, lekko słodkie i wytrawne zarazem, dzięki dodatkowi oliwek. Do ciasta możesz dodać zamiennie inne dodatki, np. posiekane suszone pomidory, kapary, zielone oliwki, a wierzch posypać sezamem lub makiem. Takie bułeczki podasz na śniadanie, np. z twarożkiem na kanapki . Bułki odrywane z oliwkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej(...)plasterki lub w większe kawałki. Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokruszone drożdże, sól, cukier oraz oliwę (lub zamiennie olej, np. z pestek winogron). Wlewam ciepłą wodę oraz posiekane oliwki, ciasto mieszam drewnianą łyżką, następnie wyrabiam dłońmi do połączenia. Ciasto lekko się klei, nie przejmuj się. Odstawiam je na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można wstawić je do delikatnie

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowe pierogi z jagodami 95

Pierogi z jagodami - obowiązkowo do zrobienia latem :) Delikatne i pyszne. Ciasto jest elastyczne, sprężyste. Ciasto jest łatwe do wyrobienia i jędrne po ugotowaniu. Do pierogów używam zawsze niezawodna mieszankę Nutrifree Mix per pasta fresca - bez wątpienia to najlepsza maka do wszelkiego rodzaju pierogów, klusek, makaronów i naleśników. Pierogi z jagodami wyszły przepyszne - koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 300 g mixu do makaronów

Kuchnia bezglutenowa
bułeczki warkocze z makiem 137

ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 równe części (lub więcej) a następnie każdą na 3 części. Każdy kawałek rolujemy, łączymy po 3 i splatamy warkocze, sklejamy końce. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do podrośnięcia. Po tym czasie smarujemy bułeczki wodą lub mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia