ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:308/571)

Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar 137

zakwasie i na drożdżach . Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar Składniki na około 35 sztuk: Ciasto 150 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru szczypta soli 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 2 torebki suszonych drożdży 500 ml letniego mleka 850 g maki pszennej Nadzienie: 200 g miękkiego masła 150 g brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 1 jajko

Kulinarne przygody Gatity
Bułki pszenne z ziarnami 102

masła Dodatkowo : nasiona do posypania bułek – słonecznik, siemię, czarnuszka lub mak 1 małe jajko 🔪 Instrukcje Do miski miksera przesiać mąkę dodać sól, wymieszać. W innym naczyniu wymieszać letnie mleko i wodę z drożdżami oraz miodem, wlać do miski z mąką, dodać masło, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę

SprawdzonaKuchnia.pl
Churros 212

kolegi. Dajcie znać jak wyszło. SKLADNIKI jedna szklanka wody jedna szklanka maki ćwierć łyżeczki i soli pół szklanki oliwy z oliwek UWAGA Churros podobnie do sangrii i tortilli, jest takim przepisem, który każdy trochę modyfikuje. Moj przepis nie zawiera cukru w cieście i tradycyjnie sie go nie dodaje, ale jeśli chcemy to można wsypać trochę

Lubczyk i Wanilia
Bułki pszenno-orkiszowe 152

świeżych drożdży 300 ml wody 1 łyżka margaryny 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka miodu sól do posmarowania 1 białko + odrobina mleka do dekoracji jasny sezam mak  Przygotować rozczyn: mleko lekko podgrzać, następnie dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko ze sobą wymieszać i odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wsypać(...)miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ręcznikiem i odstawić do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Następnie z ciasta uformować wałek i wyciąć 9 kawałków. Z każdej porcji ciasta uformować bułkę (łączeniem układać do dołu). Ponownie przykryć ręcznikiem do lekkiego podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem oraz sezamem. Piec około

Ugotować
Placek drożdżowy z pomarańczami 68

Czas czytania: 2 min Lubicie ciasta drożdżowe, jeśli tak to mam dla Was pyszny przepis na placek drożdżowy z pomarańczami. Bardzo łatwy przepis zaczerpnięty z książki Marka Łebkowskiego, choć odrobinę zmodyfikowany. Ciasto drożdżowe jeszcze surowe dzielimy na dwie części. Pomiędzy warstwy ciasta nakładamy gotowanymi w cukrze pomarańczami, można uprościć sobie sprawę i zamiast pomarańczy w syropie użyć gotowego dżemu. Namawiam(...)rating-star-full svg * { fill: #343434; } Drożdżowe z ;pomarańczami, wspaniałe! Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, pomarańcza Prep Time 40 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 50 g świeżych drożdży 500 g maki pszennej 180 ml mleka 150 g cukru 100 g masła 5 żółtek 1 łyżka cukru waniliowego

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówka z makiem i śliwkami. 155

Odkopałam przepis ,który od dawna czekał w kolejce -pilne ! .Mówię o drożdżówce z makiem i śliwkami ,z odrobiną lukru i jedzoną koniecznie lekko ciepłą …w taki dzień ,jak dziś ,deszczowy , pasowała idealnie. Składniki : foremka o średnicy 26 cm 400 g mąki 100 g masła ,roztopić ,ostudzić 160 ml mleka 25 g świeżych drożdży 60 g cukru szczypta soli(...)masa makowa Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku ,razem z cukrem i solą i odstawić na 15 minut ,aż zaczną pracować . Następnie dodać mąkę ,jajko i letnie masło i wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od rąk .Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 cm na 40 cm i pokroić go wzdłuż

Ladylaura.
Ciasto Marysieńka z kremówką 319

szklanka drobnego cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 25 dag orzechów włoskich 5 białek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy 2 kubki kremówki po 330 ml. 2 łyżki cukru pudru

Jadło i czytadło
Snikers 357

rodzajami przepisu na snikersa. Uważam ,że ten , który prezentuję, najbardziej upodabnia się do prawdziwego snikersa. SKŁADNIKI Ciasto: 1/2 kg, mąki  1/2 margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki modu 2 jajka  2 płaskie łyżeczki sody  Masa: 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna

W kuchennym oknie Ewy
Truskawki w koszyczkach 151

truskawki zalane w galaretce w koszyczkach :) Składniki: 30 dag maki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka mleka, skórka z 1 cytryny, szczypta sody oczyszczonej, 2 galaretki truskawkowe, ½ kg truskawek. Wykonanie: Wsypać do mąki cukier puder, dodać żółtka, sodę oczyszczoną wymieszaną z mlekiem i masło. Wyrobić ciasto starannie i odłożyć na pół godziny w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Orkiszowo-zytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie 141

zaliczenia mieliśmy zebranie w szkole i jeszcze czeka nas lekarz. Wiedząc o tym, że pewnie będzie mi ciężko poczyniłam weekendowe, kulinarne przygotowania. Powstały słodkości w sam raz do śniadaniówki, ciasto z owocami, kotleciska a także chleb. Pyszny, okrągły, chrupiący bochen.  Recepturę odrobinę zmienioną zaczerpnęłam z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej.  Wcześniej, jak się okazało, korzystałam już z tego(...)siemieniem i reszta składników: 10 g świeżych drożdży 100 g żytniej maki chlebowej typ 720 400 g maki orkiszowej typ 630 210 ml wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli Przy pomocy rąk lub haka zagniatamy ciasto. Będzie dość zwarte. Formujemy kulę, wkładamy do naoliwionej miski i zostawiamy na półtorej godziny pod przykryciem. Po tym czasie ciasto powinno potroić

Dzieje kuchennej Wiewióry
PANI WALEWSKA ZWANA PYCHOTKĄ 134

przygotować masę należy, zagotować jedna szklankę mleka z cukrami. Drugą rozmieszać z żółtkami i maka (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować.   Ostudzić.   Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń cały czas ucierając. Placki ciasta przełożyć masą i schłodzić minimum 3 godziny w lodówce

Kuchnia w opałach
MAŚLANKOWY JABŁECZNIK Z RABARBAEM 114

Kiedy rabarbar pojawi sie w ogrodzie chętnie wykorzystujemy go do ciast, dziś proponuję taki jabłecznik z rabarbarem na maślance, palce lizac! Składniki: 1.5 szkl.maślanki 3 jajka 1,5 szkl cukru cukier waniliowy 3,7 szkl maki 3/4 szkl oleju 4 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl cukru 1/2 kostki masła dodatkowo; 1/2 kg jabłek

Z Majeczką w kuchni
Muffiny z kajmakiem i kruszonką 154

pewno Wam się przyda. Babeczki są przygotowane według mojego ulubionego przepisu, który najczęściej wykorzystuje do przygotowania tego wypieku. Do ciasta można dodać owoce lub czekoladę, ja dziś zaproponuję jednak kajmak. Aż ślinka cieknie na samą myśl, prawda? Składniki : 210 g maki 125 g cukru 3 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki(...)ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy. Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości.  Przygotowujemy kruszonkę: Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać muffiny. Wierzch

Słodkie Przyjemności
Jesienne ciastka - grzybki 333

część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm Wycinać szeroką szklanką 15 krążków i układać je na odwróconych "do góry nogami" foremkach do babeczek. Warto je wcześniej wysmarować masłem, żeby ciasto nie przywarło. Nadać krążkom z ciasta kształt grzybowych kapeluszy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Wyjąć i wystudzić. Średnią część ciasta rozwałkować(...)stopni i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki z jednej strony nieco grubsze, z drugiej cieńsze, tak aby zmieściły się w dziurkach wyciętych w krążkach. Grubszą końcówkę zamoczyć w białku i posypać makiem - będzie to imitacja ziemi na nóżce grzybka. Wałeczki upiec podobnie jak poprzednie elementy, z tym że potrzebują

Kulinarne Inspiracje
Ciasto z czekoladą i morelami 110

rok.Latem gdy wybor owocow jest najwiekszy i sa najsmaczniejsze, bo sa swieze to ciasta smakuja wyjatkowo.Dzis bardzo proste i smaczne ciasto z morelami .Aromatyczny,delikatnie czekoladowy spod i miesista wilgotna gora morelowa.Owocow jst naprawde sporo.Pycha Skladniki na blaszke 250 maki orkiszowej 1050 (lub pszennej) 4 jajka L 100 g gorzkiej czekolady o smaku pomaranczowym 150 g masla 100 g brazowego(...)proszkiem do pieczenia i z koniakiem wymieszac z ubita masa czekoladowo-maslana bialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane i przy pomocy szpatulki wymieszac z masa czekoladowa ciasto rozprowadzic rownomiernie na blaszce.Ulozyc na ciescie morele piec 30-35 minut w 175°C w miedzyczasie podgrzac konfiture z moreli i przetrzec przez sitko. Jeszcze gorace ciasto posmarowac konfitura

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!