ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:300/571)

Chaos i róg obfitości. Bread cones. 121

łyżką mleka do posmarowania bułeczek  sezam i mak do posypania Świeże drożdże wsypać do letniego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką). W większej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, dodać roztrzepane jajko, mleko z drożdżami i masło, wyrobić.  Ciasto powinno być miękkie i gładkie; uformować je w kulę(...)makiem.  Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, lekko przestudzić i usunąć metalowe foremki. Nadziewać dowolną pastą, sałatką czy zamienić w fantazyjnego hot-doga:) Smacznego! *cytaty pochodzą z Mitologii Jana Parandowskiego oraz Mitów Greckich dla dzieci i młodzieży **pomysł na bułki-rożki pochodzi z tej strony (klik) *** przepis na ciasto do bułek pochodzi

KUCHARNIA
CHLEB PSZENNY – NAJPROSTSZY PRZEPIS 100

Mozna go zrobić dzień wcześniej. SKLADNIKI: 500 G MAKI PSZENNEJ MAKA CHLEBOWA NP.: TYP 650 300 ML WODY 7 G SUCHYCH DROŻDŻY 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK 1 ŁYŻECZKA SOLI ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: MAKE PRZESIAĆ DO MISKI, W MACE ZROBIĆ DOŁEK, DODAĆ SOL, DROŻDŻE, OLEJ I WODĘ. ZAGNIEŚĆ CIASTO NA CHLEB. JEŚLI CIASTO OKAŻE SIĘ ZBYT ZBITE, MOŻNA DODAĆ(...)LODÓWKI, GDZIE POWOLI BĘDZIE WYRASTAŁ I UPIEC GO RANO. WYROŚNIĘTE CIASTO ODPOWIETRZYĆ LEKKO JE UGNIATAJĄC. Z CIASTA UFORMOWAĆ BOCHENEK I WYŁOŻYĆ NA FORMĘ WYŁOŻONA PAPIEREM DO PIECZENIA. PONOWNIE PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA NA NASTĘPNĄ GODZINĘ. KIEDY CHLEB WYROŚNIE, POSYPAĆ GO MAKA A NA CHLEBIE, OSTRYM NOŻEM ZROBIĆ NACIĘCIA. CHLEB WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO TEMPERATURY

Pani M - kuchnia smakowita
Wilgotny zwijany makowiec z gotową masą makową 152

makowa: Masa makowa z puszki 850 g Białka 2 przygotowanie: Do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę maki, łyżkę cukru oraz 50 ml letniego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do osobnej miski wsypać pozostałe składniki na ciasto: mąkę, żółtka, cukier, rozpuszczone i przestudzone masło, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto do momentu

Kulinarne przygody
30-minutowe ciastka – z 2 składników! 173

jest pyszna i zdrowa. A jak można je wzbogacić? Żeby zostały zdrowe i pożywne można dodać do masy łyżkę stołową masła orzechowego (i wtedy jeszcze odrobinę płatków) które wzbogaci ciastka o nienasycone kwasy tłuszczowe, a te z kolei wzmocnią ‘nasercowe’ działanie potasu i magnezu z bananów.   Możemy wsypać garść posiekanych włoskich orzechów lub migdałów. Same w sobie będą(...)słodkie przyprawy- cynamon, anyż, kardamon, goździki, skórkę startą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom ciasteczek polecam czekoladę- zwykłą albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają się podczas pieczenia i zachowują kształt) albo zwyczajną, tylko pokrojoną grubiej ostrym nożem

Karo in the Kitchen
Kostka bounty 255

wracajmy do kostki która już kusi swym smakiem - polecam, zapewniam, że zniknie błyskawicznie.  Kostka bounty   Składniki : ciasto murzynek : 250 g margaryny 1 czubata szklanka cukru 4 łyżki kakao 125 ml wody 6 jajek 2 czubate szklanki maki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masa kokosowa : 210 g masła 1/2 szklanki cukru 330 ml kwaśnej śmietany(...)zagotowujemy), odlewamy 125 ml na polewę, pozostałość studzimy. Do zimnej masy wbijamy żółtka, miksujemy następnie dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem blaszkę. Murzynka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 -35 minut do suchego patyczka. Ciasto studzimy, przekrawamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ravioli lub uszka do barszczu 130

oczywiście formą umowną, bo tradycjonaliści mogą śmiało lepić uszka. jeśli dodatek śledzia w farszu jest za mało eksperymentalny, to zróbcie ciasto, jak na pierogi pieczone . dla tradycjonalistów polecam farsz kapuściano-grzybowy . a na deser słodkie pierogi z makiem . dziś też jest ostatni moment, żeby samodzielnie ukisić zakwas buraczany na doskonały barszcz - zostało 7 dni do świąt :) ravioli grzybowo-śledziowe(...)drobno posiekaj. Zeszklij ją na oleju i dodaj również bardzo drobno posiekane grzyby. Gdy masa przestygnie dodaj również drobno posiekanego śledzia i jajko, wymieszaj wszystko i dopraw. Mąkę na ciasto wsyp do garnka, zrób w niej dołek i wlej trochę wrzątku. Wymieszaj łyżką, żeby nie poparzyć palców, dopiero, gdy przestygnie zagnieć ciasto i odstaw w przykrytym garnku na kilkanaście minut

Eksperyment sobotni
Galette - rustykalna tarta z jeżynami 147

skusi kazdego lakomczucha.Kruche ciasto jest idealne,nawet przy tak wilgotnych owocach jak jezyny nie nasiaka wilgocia.Jedyny warunek,musisz poczekac,az ciasto ostygnie i dopiero wtedy je kroic.Pracy przy nim niewiele,a efekt koncowy pyszny. Bardzo polecam. Skladniki: 250 g maki - uzylam orkiszowej 630 60 g cukru pudru 125 g masla 1 jajo M szczypta soli jezyny-okolo(...)mokry piasek".Dodac jajko i  zagniesc do polaczenia skladnikow w zgrabna kule.Odlozyc do lodowki na 30 minut umyc,odszypulkowac i osuszyc na papierowym reczniku jezyny rozwalkowac schlodzone ciasto na papierze do pieczenia na placek o grubosci 0,5 cm na ksztalt okregu o srednicy okolo 35 cm.Brzegi nie moga byc  rozwalkowane za cienko,bo przy zakladaniu popekaja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bajgle domowe 100

rozczyn , ciasto  wyrabiać  przez około 4 minuty, ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą,  odstawić  w ciepłe miejsce na około 60-90 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat lekko ugnieść, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Ciasto podzielić na 10 lub 12 części, najlepiej ciasto odmierzyć przy(...)pomocy wagi, aby bajgle były równe. *Każdy  kawałek  ciasta  obracać  w dłoniach tak, aby powstała gładka  kulka  (dłonie można naoliwić), kciukiem przebić ciasto w środku, następnie  rozciągnąć  palcami dziurkę bajgla tak, aby powiększyła się do około 6 -7 cm średnicy. Przygotowane bajgle  układać  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto jogurtowe z truskawkami w aromacie wanilii 416

truskawek 2 jajka 150 g masła 350 g jogurtu naturalnego (typu greckiego) 100 g cukru trzcinowego 400 g maki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 cytryna 1 laska wanilii dodatkowo: bułka tarta PRZYGOTOWANIE ciasta jogurtowego ze świeżymi truskawkami Na początku łączymy suche składniki . Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia sodę

kulinarnyJa
Cebularze 180

części. Z każdej części uformować kulkę, zawijając końce ciasta pod spód. Każdą kulkę rozwałkować, na placek o średnicy około 15 cm. Placki układać na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, w ostępach 2-3 cm. Farsz: 3 cebule 2 łyżki oleju 3 łyżki maku u mnie 1 łyżka kminku zamiast maku 1/2 lub 3/4 łyżeczki soli 1 jajko

moj przepis na
Rogaliki maślane 191

jajko do posmarowania do posypania mak Kresto Przygotowanie: Do misy z robota wlać ciepłą wodę, wsypać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego  dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić(...)godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Ułożyć na  blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.  Piec

Ala piecze i gotuje
Ciasto kruche ze śliwkami 288

też pod koniec lata nie mogło zabraknąć u mnie ciasta ze śliwkami. Moim zdaniem do śliwek pasuje najlepiej ciasto ucierane, drożdżowe lub kruche. A jak kruche to wiadomo najlepsze na maśle i z dodatkiem mąki krupczatki. Składniki: 200 g maki pszennej 180 g mąki krupczatki 5 żółtek 200 g masła 100 g cukru 50 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku(...)puder do prószenia Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąki dodać zimne pokrojone masło, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować wałek 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*23 cm. Piekarnik nagrzać góra-dół na 180 stopni i podpiec ciasto na złoto

Ala piecze i gotuje
Knedle ziemniaczane z truskawkami 102

truskawek 5 dkg masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżka maku Ziemniaki obrać, ugotować i lekko jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mąkę oraz jajko. Zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić wałek o grubości około trzech centymetrów. Kroić równe kawałki o długości trzech centymetrów. Każdy kawałek spłaszczać na dłoni, nakładać(...)rozpuścić, dodać bułkę tartą. Smażyć 30 sekund. Niewykorzystane truskawki zblendować, dodać łyżeczkę cukru oraz kwaśną smietanę. Kluski podawać z sosem śmietanowo-truskawkowym, masłem i bułką tartą, dodatkowo delikatnie posypane makiem. Knedle ziemniaczane z truskawkami Smacznego! Knedle ziemniaczane z truskawkami Najlepiej jest użyć średniej wielkości truskawek. Ja miałam duże więc do każdego knedla wkładałam tylko połowę truskawki. Ziemniaki są najbardziej

mecooks
Vermont Sourdough i bułki, czyli bajeczne pieczywo na zakwasie 170

jednocześnie pozostały mocno wilgotne :)  Przepis znalazłam u  Trufli . Vermont Sourdough i bułki zaczyn: 150 g maki pszennej chlebowej 188 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego. Wszystkie skladniki wymieszac, zakryc szczelnie folia zostawic na 12-16 godzin. ciasto właściwe: 750 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki żytniej razowej 462 g wody 1 czubata łyżka soli morskiej

Dzieje kuchennej Wiewióry