ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:296/571)

CALZONE 96

pomidorowym, udekorowane listkami świeżej bazylii. Calzone to danie, które podacie zarówno na co dzień, w weekend lub na rodzinną uroczystość. Cazlone z warzywami i szynką Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 18% łyżeczka cukru pudru łyżeczka soli SKŁADNIKI NA FARSZ: 1 mała czerwona papryka 150 g dobrej(...)kurczaka lub parówki. Można także zrezygnować z dodatku mięsa. Calzone przez pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Jeśli zostanie Wam farszu możecie podać go z makaronem lub ryżem. PRZYGOTOWANIE: Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Farsz możecie przyrządzić nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Przed faszerowaniem calzone warto go trochę podgrzać, spróbować

Zasmakuj Kuchni
Chleb Drożdżowy Według Dawida 108

maku do obsypania po wierzchu 1. Z mleka, cukru, jednej łyżeczki mąki oraz drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misie szykujemy obie mąki, sól, oraz nasionka i płatki owsiane. Mieszamy całość trzepaczką/rózga napowietrzać mąkę w tym momencie. 3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy i dolewamy mleko wraz z wodą. Zaczynamy wyrabiać ciasto(...)ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h. 4. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie dzielimy na dwie części i wykładamy do wysmarowanych i obsypanych mąką blaszek (dno blaszek możemy wysypać płatkami owsianymi) Chlebki możemy naciąć lub nie i obsypać makiem bądź

Gotowanie...to proste !
Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny 123

łyżki oleju roślinnego do smażenia 50 ml wody dodatkowo: 2 łyżki maku   OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem. Odstaw na 15-20 minut aż się obudzą. Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy, olej i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godzin aby podwoiło swoją objętość(...)złoty kolor dodaj wody i duś przez 2-3 minuty. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat. Zagnieć chwilę, aby je odgazować i podziel na równe części. Z każdej części uformuj okrągły placek (wałkując lub rozciągając w jak pizzę), a na środku umieść porcję farszu cebulowego (kopiasta łyżka). Całość posyp makiem. Gdy cebularze będą już przygotowane odstaw je jeszcze

greenscarf
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką. Pyszne słodko - kwaśne. 276

Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. ) śliwki najlepiej węgierki, ale mogą być każde inne ok.1 kg. Ciasto - 45 dkg mąki - 20 dkg cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kostka masła 25 dkg - 2 zółtka - 1 jajko - śmietana 2 łyżki Kruszonka - 14 dkg maki - 10 dkg cukru - 10 dkg masła Dodatkowo - bułka tarta, cukier, cukier puder do posypania Wykonanie Do przesianej

Kuchnia z widokiem na ogród
Malzenstwo doskonale... 143

wlasnie one dodawaly temu ciastu calego aromatu i charakteru. Mimo paru niedoskonalosci moge powiedziec, ze to najlepszy tort jaki zrobilam w ostatnim czasie. Moi goscie byly zachwyceni i nastepnego dnia dopytywali czy zostaly jeszcze jakies resztki. Skladniki na biszkopt: 6 jaj 1,25 szklanki cukru 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki maki pszennej 3 lyzki kakao 1 lyzeczka(...)pieczenia Mikserem ubijamy bialka z cukrem na sztywna piane. Dodajemy do nich roztrzepane zoltka, mieszamy lyzka dosc energicznie. Maki, kakao i proszek do pieczenia nalezy dokladnie razem wymieszac i na koncu dodac do masy jajecznej. Mieszamy bardzo dokladnie i energicznie. Gotowe ciasto przekladamy do nasmarowanej tluszczem tortownicy, ale smarujemy tylko dno, brzegow nie nalezy smarowac. Pieczemy przez okolo 45 minut

Przysmaki Karolki
tort jabłkowy 129

maki ziemniaczanej szczypta soli Wykonanie Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Gdy już będa sztywne dodajemy łyżka po łyżce cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku,   ubijając tylko do połączenia sie składników. Wymieszane i przesiane mąki dodać do ubitej piany z żółtkami   mieszając szpatułka lub rózgą ). Ciasto przełożyć

w mojej kuchni
Naleśniki z makiem zapiekane w sosie pomarańczowym 146

mogą obyć się bez maku. Z roku na rok makownik przygotowuje moja Mama. Zawsze drożdżowy i w formie rolady. Równy, czasem delikatnie pęknięty, ale najsmaczniejszy na świecie. Przyznaję, że sama osobiście jeszcze nie robiłam próby, ale obawiam się, że wyszła by znacznie gorzej niż spod rąk Mamy. Póki co zrobiłam podejście ciut inne ;) Zamiast ciasta drożdżowego użyłam naleśników, przełożyłam(...)sól. Wszystko razem mieszamy za pomocą mątewki (tudzież rózgi, miksera). Ciasto pozostawiamy na ok 20 minut by odpoczęło, po czym na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.  Masa makowa: Masło wraz z miodem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego roztopienia się tłuszczu. Wrzucamy rodzynki i pozostawiamy do ostudzenia. Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok 30 minut

Kuchnia w czekoladzie
Chrupiące krokiety z truskawkami 112

łyżki roztopionego masła szczypta soli Nadzienie: 300g świeżych truskawek 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka maki ziemniaczanej Panierka: 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki bułki tartej 1 jajko Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania krokietów Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zmiksować mikserem. Z gotowego ciasta usmażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną 139

pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki tortowej typ 450 150 g miękkiego masła(...)łyżeczka proszku do pieczenia po garści: rozłupanych orzechów włoskich, suszonej żurawiny, wiórków kokosowych, maku. Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które

Zasmakuj Kuchni
Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną 123

pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki tortowej typ 450 150 g miękkiego masła(...)łyżeczka proszku do pieczenia po garści: rozłupanych orzechów włoskich, suszonej żurawiny, wiórków kokosowych, maku. Wykonanie: Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które

Zasmakuj Kuchni
domowe precle 126

mleka, letniego 2 łyżeczki soli dodatkowo mak, sezam, sól grubo ziarnista do oprószenia 4 łyżeczki sody do gotowania wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z ok.125 ml letniego mleka i ok 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy z solą a następnie dodajemy podrośnięty zaczyn oraz resztę letniego mleka i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki(...)ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na 10 części. Każdą z nich rolujemy w wałeczki o cieńszych końcach, oplatamy i przyklejamy do grubszej części. W dużym garnku zagotowujemy z sodą. Wkładamy precle (każdy z osobna) do gotującej się wody i gotujemy przez ok. 30- 40 sekund. Wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej, kładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy makiem

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto „Cycki Murzynki” 201

Ciasto piekłam pierwszy raz na specjalna okazję. Przyznam, że wyszło bardzo smaczne,chociaż zdjęcia nie oddają jego uroku. Należy  nadmienić ,że ciasto jest mocno alkoholowe. Moja wersja to nie tylko biszkopt makowo- kokosowy, ale również zwykły biały biszkopt i dżem wiśniowy. SKŁADNIKI Biszkopt jasny 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka(...)Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Wszystko delikatnie mieszamy drewniana łyżką Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.   Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.    Biszkopt  makowo-kokosowy: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak wiórki kokosowe  i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy  na blachę do pieczenia

W kuchennym oknie Ewy
Wypieki z rabarbarem czas zacząć 116

przypadku są to owoce, które akurat mam w domu. Rabarbar nie jest owocem ale jakże pożądanym warzywem w tym wypieku! Ciasto kruszonka z rabarbarem 6 porcji Składniki: 250 g owsianych płatków 50 g zmielonych migdałów 2 łyżki pszennej maki ¼ łyżeczki soli 150 g masła, zimnego 100 g brązowego cukru + 3 łyżki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 300 g rabarbaru(...)żaroodpornego naczynia wysyp zamrożone maliny. Obierz rabarbar i pokrój w kostkę. Dodaj do malin. Oprósz owoce cukrem i ziemniaczaną mąką i lekko przemieszaj. Przykryj owoce kruszonką. Na wierzchu posyp ciasto migdałowymi płatkami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika. Podziel do miseczek i udekoruj gałką lodów. Smacznego!   The post Wypieki z rabarbarem czas zacząć appeared

codojedzenia
Chalka orkiszowa z kardamonem i zurawina 142

sprawia,ze uswietni kazde swiateczne sniadanie.Dodalam jeszcze suszona zurawine,jesli nie lubisz mozesz ja pominac.chalka ma idealnie wywazone skladniki,a ciasto bardzo latwo sie formuje,wlasciwie nie wymaga podsypywania maka.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 2 chalki: 500 g maki orkiszowej jasnej 630 8 kapsli kardamonu 200 ml mleka 85 g masla 50g cukru 1 jajko L 1 paczuszka suchych drozdzy(...)kawalki,by sie rozpuscilo ( nie musi rozpuscic sie calkowicie) make,cukier,,sol,drozdze i kardamon umiescic w misie robota,dodac mleko z maslem oraz jajko i wyrobic hakiem do ciasta drozdzowego na gladkie ciasto,odchodzace od brzegow misy.Pod koniec wmieszac pokrojona zurawine.Mise przykryc folia spozywcza i postawic w cieple do podwojenia objetosci. wyrosniete ciasto podzielic na dwie czesci.Z kazdej uformowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto makowo ananasowe 412

kremem śmietankowo cytrynowym. Ciasto jest bardzo wysokie i dlatego też ładnie prezentuje się na stole.  Porcelana Magnum Bogucice. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki maku Masa śmietanowa  500 ml zimnej(...)ostudzić. Biszkopt makowy: Zimne białka ubić na sztywno. Nadal miksując dosypywać po łyżce cukru. Mąki przesiać wymieszać z makiem. Wsypywać stopniowo do ubitych białek i mieszać delikatnie silikonowa łopatką. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach około 20-25 minut. Ostudzić. Masa śmietankowa: Galaretki rozpuścić

Ala piecze i gotuje
Ciasto "Wiśniowa fantazja". 596

ciasto na blogu Moje Ciacho i tak mi się spodobało, że musiałam je upiec. Nie pożałowałam decyzji, a wręcz przeciwnie chce, żeby jeszcze więcej osób poznało ten przepis, bo ciacho jest naprawde pyszne i na dodatek bardzo efektowne. Polecam :)       Składniki: na biszkopt:   5 jajek   1 szklanka cukru 1/2 szklanki maku 1 szklanka mąki 2 łyżeczki(...)całości. Dodajemy powoli przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, pod koniec dodajemy mak i cały czas delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut

Symfonia smakowa