Pierniczki bakaliowe

Pierniczki bakaliowe

Pierniczki bakaliowe

składniki* 500 ml miodu* 300 g cukru pudru* 200 g margaryny* 150 g smalcu* 3 opakowania przyprawy do piernika* 1 łyżeczka cynamonu* 1 łyżeczka imbiru* 1,5 łyżeczki sody* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 4 jajka* 4-4,5 szklanki mąki pszennej* 1,5 szklanki mąki żytniej jasnej * 1/2 szklanki kwaśnej śmietany* 100 g suszonej żurawiny* 50 g posiekanych orzechów włoskich* 100 g płatków migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mix smaku

Warto przeczytać

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Pierniczki przepis

Znajdź przepisy na inne pierniczki w proponowanych pierniczkach!

Czytaj dalej...

Autor

NanalyNanaly

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pieczenie, ciasto, piernik, pierniczki, jajko, miód, imbir, cynamon, ciastka , orzechy, mąka, żurawina, mak, orzechy włoskie, włoska, lekkie ciasto, ciasteczka, ciasto z masa, ciasta z masa, sposoby na jajko, ciasto z makiem, ciasto z orzechami

Inne przepisy z Mix smaku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.