ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:301/571)

Tureckie bułeczki z serem. 193

końcu dodajemy sól. Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami) co trwa jakieś 8-10 minut, następnie miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut, by ciasto urosło na tyle, by podwoiło swoją objętość. Jeśli ciasto przygotowujemy wieczorem, a chcemy je piec dopiero rano, należy natychmiast ciasto zabezpieczyć folią spożywczą i włożyć do lodówki, wyjmujemy(...)ciasto już pięknie wyrosło przekładamy je na stolnicę i delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt (owal) o wymiarach około 16x28 cm, smarujemy roztopionym masłem i kroimy wzdłuż dłuższego boku na 1-2 cm paski. Na tak przygotowane ciasto rozkładamy porcjami farsz i zwijamy tak jak roladę, lecz nieco pod kątem. Teraz wystarczy ciasto zwinąć

Rozpustne gotowanie
Drożdżowa gwiazda makowa 109

Drożdżowa gwiazda makowa Drożdżowa gwiazda makowa Składniki na ciasto drożdżowe: 50 g drożdży 500 g mąki pszennej 150 g masła 125 ml mleka 100 g cukru pudru łyżeczka cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 2 żółtka szczypta soli Drożdżowa gwiazda makowa Składniki na masę makową: 200 g maku cukru 50 g sparzonych rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich(...)środku ustawić szklankę (jako złącznik). Przekroić ciasto na 16 równych części (od szklanki do rantu okręgu). Skręcać 2-3 razy każdy, z powstałych pasków)i łączyć po 2 pasy ze sobą. Białkami które nam pozostały posmarować  wierzch gwiazdy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Przygotowanie masy makowej Umyty mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut

Pomysłowa kuchnia
Babka piaskowa z makiem 277

coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym domu gwiazdkowym hitem! Przygotowałam ją na bazie przepisu na babkę piaskową cytrynową , dodałam odrobinę mleka i mak oraz esencję migdałową. Jest delikatna puszysta, ale jednocześnie lekko krucha, rozpływa się w ustach, a delikatny aromat migdałów podkreśla smak maku. Jej przygotowanie zajmuje chwilę i jest(...)mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko połączyć miksując.  Wsypać mak i wlać mleko, dodać esencję migdałową (u mnie pół łyżeczki) i wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach.  Wyłożyć ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić

Kulinarne Inspiracje
Szarlotka 188

polplasterki 1/4 szkl. wody 1 szkl. cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka 6 białek 1/2 szkl.cukru 1 budyń bez cukru (proszek) 3 łyżki tartej bułki cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki

Moje domowe kucharzenie
Muffiny , babeczki czyli małe słodkie przyjemności 123

Podam podstawowe składniki do moich babeczek. Można dodać do ciasta kakao albo wanilię by zmienić smak. Dekoracja to już Wasza inwencja twórcza. Na pewno każdy zaszaleje na swój sposób.  babeczki z dżemem wiśniowym     Składniki : * 2 szklanki maki tortowej  * pół szklanki cukru pudru  * 2 łyżeczki proszku do pieczenia  * szklanka mleka * 100ml oleju  * 2 jajka

Magiczne Życie Marty
Bułeczki bankietowe 127

łyżką zimnej wody 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżka maku  Mak i migdały znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na kilka minut, aby drożdże ruszyły. Do miski wsypać przesianą mąkę i resztę składników, połączyć z drożdżami, zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą  i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Tak samo postąpić(...)ciast, mleczne podzielić na 9 kawałków, a razowe na 10 kawałków. Uformować z nich kulki. 3. Przygotować tortownicę o średnicy 25-26 cm, wysmarować tłuszczem.  4. Rozłożyć 12 kulek ciasta równomiernie przy ściance przygotowanej tortownicy, na przemian razowe i mleczne. Wewnątrz ułożyć drugi krąg z sześciu kulek, a na samym środku ostatnią kulkę z razowego ciasta. 5. Przykryć tortownicę

Apetyczna babeczka
Ziemniaczane kluski czarne 125

ściereczki i odciskamy z soku (sok zbieramy do miski). Do miski wrzucamy ziemniaki gotowane, odciśnięte surowe, łyżeczkę soli, 2 łyżki maki ziemniaczanej i skrobię – ten biały osad pozostały na dnie naczynia po odlaniu soku ziemniaczanego. Wyrabiamy ciasto. Na wrzącą się wodę wrzucamy uformowane kluski. Od zagotowania się wody z pyzami, gotujemy je jeszcze 5 min. Wychodzi ok 15 sztuk. Artykuł

Dorota Smakuje
Kruche pierożki z makiem 166

żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków gruby lub perłowy cukier do posypania Przepis na kruche pierożki z makiem: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.  Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki

Rodzinka w kuchni
Ciasto z cukinii, ciasto cukiniowe mocno czekoladowe, z kremem 387

Naszło mnie na cukinię i to pod różnymi postaciami. Była już tarta cukinią, upiekłam mężowi ciastka z cukinią i daktylami. Przyszła pora na ciasto. Ale ciasto

Mieszam w Garnku
KOSTKA KOKOSOWO- ORZECHOWA O SMAKU KAKAOWYM 176

Kiedyś robiłam kulki mocy. Teraz postanowiłam zrobić kostkę która w smaku przypomina kulki mocy, ale jest z nią mniej pracy:). Składniki na tę kostkę to wiórki

harrisa
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką 169

Mąkę odmierzamy i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól,olej i wlewamy wrzątek. Wyrabiamy ciasto. Gładkie i lśniące w dodatku jeszcze ciepłe.Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy najlepiej na stolnicy silikonowej( nie podsypujemy już ani grama maki) Literatką wykrawamy kółka i nakładamy warsz. Zlepione pierożki kładziemy na przygotowaną wcześniej ściereczkę i następnie na gorącą osoloną wodę wrzucamy.Cebule drobno pokrojoną

Różowa kuchnia
Muffinki cytrynowe z makiem 134

olej, dodać wyciśnięty sok z dwóch cytryn  oraz śmietankę, krótko zmiksować, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem i rózgą od miksera, lub łyżką  krótko zmieszać ręcznie –tylko do połączenia-nie ubijać ciasta mikserem bo powstanie nam przy pieczeniu zakalec.  Wylać ciasto do papierowych papilotek na babeczki do ¾ objętości.  Piec w nagrzanym

Wanilia i Kardamon
Pełnoziarnista babka cytrynowa 164

babkę, ale w nieco zdrowszej wersji! Pszenną mąkę zamieniłam na żytnią, a biały cukier na trzcinowy. Z dodatkiem soku z cytryny ciasto ma lekko kwaśny, a zarazem słodki smak! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1/2 szklanki mleka sok z cytryny aromat cytrynowy Sposób przygotowania: Jaja ucieramy

Truskawkowa Fiesta
Ziemniaczane bułeczki na drożdżach. 140

drożdżach. Edyta Guhl. Witajcie Kochani w ten śnieżny, zimowy ranek. Trzymam się dzielnie, nie podjadam słodyczy, chociaż koleżanki blogerki kuszą pysznymi ciastami np. Joasia ,, Pysznym Puszkiem". Zabrałam się teraz za pieczenie chleba i bułeczek. Nastawiłam zaczyn z maki żytniej, który,, codziennie dokarmiam" i mam nadzieję, że niedługo poczestuję Was smacznym

dolcevitainmykitchen
Czekoladowiec 813

Czekoladowiec to kilka cienkich czekoladowych biszkoptów przełożonych bielutkim kremem. Ładnie wygląda i ciężko mu się oprzeć. Składniki ciasta: 6 jaj 1 margaryna 1 szkl. cukru 0.5 szkl mąki 1/3 szkl kakao 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy: 5 jaj 1 margaryna 5 łyżek cukru 2 cukry wanilinowe 1 łyżka mąki  1 szkl mleka Dodatkowo

Cukiernia Pychotki
Grasica cielęca w sosie grzybowym - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 135

godziny, zbierz tłustości, przydaj dwie łyżki dobrego gąszczu. Tej zaprawy użyć możesz do wszelkiego mięsiwa i ciast garnirowania. Jeżeli do ciasta, zrob trochę więcej sosu.  Składniki: 3 kg animeli cielęcej 0.1 kg podgrzybków mrożonych  100 g maki  2 l wywaru drobiowego  200 m białego wina wytrawnego  4 goździki  8 ząbków czosnku  5 liści

SzczyptaSmaQ
Piegusek z białek 118

Wykonanie: Ubiłam białka ze szczypta soli i cukrem na sztywno. Dodałam mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.Wsypałam zmielony mak( gotowy kupny) i wlałam olej. Zmiksowałam składniki. Blaszkę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu polałam rozpuszczona czekoladą w mleku. Polecam zrobić pyszna i fajna babeczka wychodzi

Różowa kuchnia
Makowiec japoński (makowiec z jabłkami) 378

Nie ma nic lepszego jak pyszne wilgotne ciasto, a jednocześnie puszyste i naszpikowane bakaliami :) Takim ciastem jest właśnie makowiec japoński, który również

Kuchenne Wariacje
makowiec kakaowy z orzechami 122

odcedzić i zmielić. W rondelku rozpuścić masło, dodać mak, jajka, mąkę ziemniaczaną i bakalie.Dokładnie wymieszać żeby jajka połączyły się z makiem. Mieszając gotować kilka minut. Połowę gorącej masy wyłożyć na spód biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć resztę masy i odstawić aby zastygła. Przygotować polewę: masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowiec na kruchym cieście 583

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na szybki makowiec na kruchym cieście. Ja użyłam gotowej masy makowej, którą dostałam od firmy Helio. Oczywiście jeśli

Marta Gotuje
Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie 205

otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g maki żytniej razowej 250 g maki gryczanej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie skadniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może byc twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej. Ciasto

Kulinarne przygody Gatity