ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:301/571)

Tureckie bułeczki z serem. 189

końcu dodajemy sól. Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami) co trwa jakieś 8-10 minut, następnie miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut, by ciasto urosło na tyle, by podwoiło swoją objętość. Jeśli ciasto przygotowujemy wieczorem, a chcemy je piec dopiero rano, należy natychmiast ciasto zabezpieczyć folią spożywczą i włożyć do lodówki, wyjmujemy(...)ciasto już pięknie wyrosło przekładamy je na stolnicę i delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt (owal) o wymiarach około 16x28 cm, smarujemy roztopionym masłem i kroimy wzdłuż dłuższego boku na 1-2 cm paski. Na tak przygotowane ciasto rozkładamy porcjami farsz i zwijamy tak jak roladę, lecz nieco pod kątem. Teraz wystarczy ciasto zwinąć

Rozpustne gotowanie
Drożdżowa gwiazda makowa 104

Drożdżowa gwiazda makowa Drożdżowa gwiazda makowa Składniki na ciasto drożdżowe: 50 g drożdży 500 g mąki pszennej 150 g masła 125 ml mleka 100 g cukru pudru łyżeczka cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 2 żółtka szczypta soli Drożdżowa gwiazda makowa Składniki na masę makową: 200 g maku cukru 50 g sparzonych rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich(...)środku ustawić szklankę (jako złącznik). Przekroić ciasto na 16 równych części (od szklanki do rantu okręgu). Skręcać 2-3 razy każdy, z powstałych pasków)i łączyć po 2 pasy ze sobą. Białkami które nam pozostały posmarować  wierzch gwiazdy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Przygotowanie masy makowej Umyty mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut

Pomysłowa kuchnia
Babka piaskowa z makiem 273

coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym domu gwiazdkowym hitem! Przygotowałam ją na bazie przepisu na babkę piaskową cytrynową , dodałam odrobinę mleka i mak oraz esencję migdałową. Jest delikatna puszysta, ale jednocześnie lekko krucha, rozpływa się w ustach, a delikatny aromat migdałów podkreśla smak maku. Jej przygotowanie zajmuje chwilę i jest(...)mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko połączyć miksując.  Wsypać mak i wlać mleko, dodać esencję migdałową (u mnie pół łyżeczki) i wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach.  Wyłożyć ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić

Kulinarne Inspiracje
Szarlotka 185

polplasterki 1/4 szkl. wody 1 szkl. cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka 6 białek 1/2 szkl.cukru 1 budyń bez cukru (proszek) 3 łyżki tartej bułki cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki

Moje domowe kucharzenie
Muffiny , babeczki czyli małe słodkie przyjemności 120

Podam podstawowe składniki do moich babeczek. Można dodać do ciasta kakao albo wanilię by zmienić smak. Dekoracja to już Wasza inwencja twórcza. Na pewno każdy zaszaleje na swój sposób.  babeczki z dżemem wiśniowym     Składniki : * 2 szklanki maki tortowej  * pół szklanki cukru pudru  * 2 łyżeczki proszku do pieczenia  * szklanka mleka * 100ml oleju  * 2 jajka

Magiczne Życie Marty
Bułeczki bankietowe 124

łyżką zimnej wody 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżka maku  Mak i migdały znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na kilka minut, aby drożdże ruszyły. Do miski wsypać przesianą mąkę i resztę składników, połączyć z drożdżami, zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą  i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Tak samo postąpić(...)ciast, mleczne podzielić na 9 kawałków, a razowe na 10 kawałków. Uformować z nich kulki. 3. Przygotować tortownicę o średnicy 25-26 cm, wysmarować tłuszczem.  4. Rozłożyć 12 kulek ciasta równomiernie przy ściance przygotowanej tortownicy, na przemian razowe i mleczne. Wewnątrz ułożyć drugi krąg z sześciu kulek, a na samym środku ostatnią kulkę z razowego ciasta. 5. Przykryć tortownicę

Apetyczna babeczka
Ziemniaczane kluski czarne 122

ściereczki i odciskamy z soku (sok zbieramy do miski). Do miski wrzucamy ziemniaki gotowane, odciśnięte surowe, łyżeczkę soli, 2 łyżki maki ziemniaczanej i skrobię – ten biały osad pozostały na dnie naczynia po odlaniu soku ziemniaczanego. Wyrabiamy ciasto. Na wrzącą się wodę wrzucamy uformowane kluski. Od zagotowania się wody z pyzami, gotujemy je jeszcze 5 min. Wychodzi ok 15 sztuk. Artykuł

Dorota Smakuje
Kruche pierożki z makiem 162

żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków gruby lub perłowy cukier do posypania Przepis na kruche pierożki z makiem: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.  Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki

Rodzinka w kuchni
Ciasto z cukinii, ciasto cukiniowe mocno czekoladowe, z kremem 382

Naszło mnie na cukinię i to pod różnymi postaciami. Była już tarta cukinią, upiekłam mężowi ciastka z cukinią i daktylami. Przyszła pora na ciasto. Ale ciasto

Mieszam w Garnku
KOSTKA KOKOSOWO- ORZECHOWA O SMAKU KAKAOWYM 173

Kiedyś robiłam kulki mocy. Teraz postanowiłam zrobić kostkę która w smaku przypomina kulki mocy, ale jest z nią mniej pracy:). Składniki na tę kostkę to wiórki

harrisa
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką 163

Mąkę odmierzamy i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól,olej i wlewamy wrzątek. Wyrabiamy ciasto. Gładkie i lśniące w dodatku jeszcze ciepłe.Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy najlepiej na stolnicy silikonowej( nie podsypujemy już ani grama maki) Literatką wykrawamy kółka i nakładamy warsz. Zlepione pierożki kładziemy na przygotowaną wcześniej ściereczkę i następnie na gorącą osoloną wodę wrzucamy.Cebule drobno pokrojoną

Różowa kuchnia
Muffinki cytrynowe z makiem 131

olej, dodać wyciśnięty sok z dwóch cytryn  oraz śmietankę, krótko zmiksować, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem i rózgą od miksera, lub łyżką  krótko zmieszać ręcznie –tylko do połączenia-nie ubijać ciasta mikserem bo powstanie nam przy pieczeniu zakalec.  Wylać ciasto do papierowych papilotek na babeczki do ¾ objętości.  Piec w nagrzanym

Wanilia i Kardamon
Pełnoziarnista babka cytrynowa 162

babkę, ale w nieco zdrowszej wersji! Pszenną mąkę zamieniłam na żytnią, a biały cukier na trzcinowy. Z dodatkiem soku z cytryny ciasto ma lekko kwaśny, a zarazem słodki smak! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1/2 szklanki mleka sok z cytryny aromat cytrynowy Sposób przygotowania: Jaja ucieramy

Truskawkowa Fiesta