ulubionymi owocami. Ciasto wychodzi mięciutkie i bardzo delikatne, a makówki smakują wyśmienicie. Swoje bułeczki nadziałam domowymi powidłami śliwkowymi – wyszło przepysznie. Spróbujcie Składniki: – 500-520g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 7g drożdży instant – 300ml ciepłego mleka (temp. max 40 stopni) – 1 jajko – 70g masła – 2 łyżki mielonego maku – 3-4 łyżki cukru(...)około 15 minut, aby drożdże „ruszyły”. Po tym czasie dodać jajko, roztopione i wystudzone masło, mak, sól i ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę (na dwa razy) i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 1-1,5h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto
Smaki Arminenastępnie żółtka. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto. Piec w temp 180 stopni C około 30 minut. Krem 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyzki maki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 250 g masła Żółtka utrzeć z cukrem , dodać kawę, mąkę i mleko(...)wody i odstawić aż zacznie tężeć. Polewa 100 g śmietany kremówki 100 g czekolady Śmietanę doprowadzić do wrzenia i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż powstanie jednolita polewa. Składanie ciasta Ciasto 1 1/2 kremu ułożyć rzędami ptasie mleczko zostawiając przerwy między rzędami i tam wlać gęstniejącą galaretkę. 1/2 kremu Ciasto 2 polewa ciasto z ptasim mleczkiem
O kuchni z uczuciemdojrzałe banany 2 jajka 100 g sera białego 4 łyżki wiórek kokosowych 3 czubate łyżki maki kukurydzianej cynamon Wykonanie: W misce blenderem miksujemy na gładka masę jajka, ser oraz banany, następnie dodajemy wiórki kokosowe, mąkę oraz cynamon, mieszamy delikatnie trzepaczką, gdyby ciasto było za gęste dodajemy odrobinę mleka. odstawiamy ciasto na 15-20 min. aby odpoczęło. Smażymy na rozgrzanej patelni
kgwjanczewoPierogi chyba wszyscy znają i lubią. Mogą być z makiem , owocami, mięsem , warzywami lub grzybami. Pomysłów na farsz jest tyle, ilu kucharzy. Każdy z nas na pewno ma swoje ulubione. Dzisiaj zrobiłam z rydzami, które są jednymi z moich „najlepsiejszych” grzybów. Do ciasta na pierogi dodałam szafran, dzięki czemu uzyskały ładny, żółty kolor i delikatny aromat
Oryginalny smakpłatków migdałowych Masa budyniowa : 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego 250 g masła kilka kropel olejku waniliowego Dodatkowo duży słoiczek ok 400 g dżemu porzeczkowego (lub powideł śliwkowych) Przygotowałam ciasto zagniatając wszystkie składniki na ciasto. Podzieliłam na dwie części. Ciasto wyszło takie kruche, że nie dało się
UgotujmyTo.plmięsożerców możesz dodać pokrojony boczek lub kawałki łososia, jak w przepisie na flammkuchen (przepis tutaj ). Doskonałe ciasto na pizzę przygotujesz z tego przepisu. Prosta, pyszna i nie ma potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów. Polecam! Składniki na 2 pizze: 250 g maki orkiszowej jasnej 140 ml wody 15 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju/oliwy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!słonecznikiem, a na górze ubita śmietana bez cukru z dodatkiem kakao i posypane to wszystko również słonecznikiem. Pychota :) Inspiracja: klik Składniki ciasto czekoladowe: 300 g gorzkiej czekolady 190 g masła 6 jajek 160 g cukru 150 g maki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Studzimy. Całe jajka(...)trochę nożem. Mikserem ubijamy masło na puszystą masę, dodajemy kajmak i 2/3 słonecznika. Blat nasączamy kawą, wykładamy na niego masę, przykrywamy drugim blatem, nasączamy go kawą i ciasto wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy łyżkę kakao, wykładamy całość na wierzchni blat i posypujemy słonecznikiem
kruche babeczkidlatego ciasto nie ma tego typowego dla panettone kształtu ale na smaku nic nie straciło. Zapraszam na ciasto drożdżowe Panettone. Ciasto drożdżowe Panettone – Składniki: 2 łyżeczki suchych drożdży 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru 425 g maki chlebowej (plus więcej do podsypywania) szczypta soli 75 g rozpuszczonego masła (niesolonego) 2 duże jajka + 1 małe roztrzepane jajko do smarowania(...)masło, jajka i wanilię i wszystko mieszamy. 4. Łączymy składniki płynne z sypkimi w jedną masę, którą wykładamy na powierzchnię oprószoną mąką i wyrabiamy około 10-15 minut aż ciasto zrobi się elastyczne. Po czym rozciągamy je i dodajemy suszone owoce i skórkę z pomarańczy (następnym razem namoczę owoce w rumie:)) i wyrabiamy aż wszystko się połączy. 5. Uformowane
UgotujmyTo.plSmaczne ziemniaczane pączki. Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że ciasto jest bardzo mięciutkie i wilgotne. Następnego dnia smakują tak jakby były świeżo upieczone. Składniki: 05 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 kg maki 50 g drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 1/2 kostki margaryny łyżka spirytusu lub octu dodatkowo: litr oleju dżem cukier puder Sposób wykonania: Ugotowane , wystudzone ziemniaki zmieliłam przez
Darcia w kuchnifont:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Blacha 25/30 cm Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 1,5 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka śmietany 18% 25 dag masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka(...)ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i mak, nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut. Słodkich wypieków! Normal
Wanilia i KardamonPrzez dużą ilość słonecznika bardzo syte, ale nie przeszkadza to w sięgnięciu po następny kawałek :) W dodatku inne niż większość ciast ze słonecznikiem bo bez masy kajmakowej. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki maki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 3 budynie waniliowe 200 g masła(...)jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty
Na Ciasteczkowych PapierachHmmm... jest niedziela więc do popołudniowej kawy czy herbaty przydałoby się jakieś ciasto! ja polecam to, oczywiście dziś go już nie upieczecie ale może w najbliższych dniach?! Polecam! Składniki; 50 dag suchego maku 30 dag cukru 25 dag masła 9 jajek 70 dag jabłek budyń śmietankowy 1 opakowanie 15 dag bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, skorka z pomarańczy) 1 flakonik(...)maszynkę razem z bakaliami. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Do masy maślanej dodajemy mak, budyń w proszku, olejek arakowy, proszek do pieczenia i kasze manne, jabłka starte i wszystko ze sobą mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszamy i przekładamy
Radość kipiąca uśmiechem.Surowa tarta z malinami to wegańska tarta bez pieczenia , którą wykonuje się z surowych produktów, takich jak orzechy, płatki, bakalie. Tarta jest bez dodatku rafinowanego cukru
Moja Delicjamojewypieki. Składniki na ok 40 ciasteczek o średnicy 5 cm: 100 g masła 82-83% (w temp. pokojowej) 250 g maki 50 g cukru pudru szczypta soli 100 ml śmietanki 30-36% Wykonanie: Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Następnie włożyć do lodówki na 60 min. Po schłodzeniu odrywać kawałki ciasta i rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując lekko
IMPRESJA SMAKU