stołu ;) 230 g mąki pszennej 175 g zimnego masła 130 g cukru pudru 25 g maku 1 jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego Mąkę, mak i cukier wymieszać. Dodać masło, ekstrakt i jajko, całość posiekać a następnie wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Rozwałkować i wykrawać foremką gwiazdki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem
Smakołyki Asiesencję) 1. Masło wraz z cukrem/cukrami ucieramy na puch. Dodajemy żółtka, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mak i całość zagniatamy. Chowamy do woreczka i do lodówki na 30 minut. 2. Gotowe ciasto dzielimy (nożem ambition) na pół i następnie pierwszy kawałek wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Tak samo postępujemy
Gotowanie...to proste !Pyszne, smaczne i szybkie ciasto marchewkowe. Idealne do kawy lub herbaty! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 5 łyżek maki gryczanej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat marchew Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy startą na grubych oczkach marchew. Mieszamy. Masę przelewamy
Truskawkowa FiestaOto pizza, której ciasto ma wiele zastosowań i poznaliście je już przy okazji keto pasztecików Powstała przez modyfikację znanej Wam już keto pizzy, gdzie odchodząc od
Ola la LCHFprostokąt, u dołu prostokąta wykładaj farsz zroluj odetnij nadmiar ciasta i odcinaj po kawałeczku paszteciki. Czynność powtarzamy aż skończy się ciasto i farsz. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką i pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni C z termoobiegiem, pieczemy na złoty kolor. NADZIENIE
SMYKWKUCHNIkołacza z serem, na stołach kuchni śląskiej często też gości wersja z jabłkami lub z makiem. U mnie zdecydowanie częściej pojawi się wersja z jabłkami, gdyż mak jest zbyt ciężko strawny. Takowy kołacz może być dobrą alternatywą dla typowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach
My sweet a lifeupieczenia białego "makowca" zainspirował mnie owoc pitahaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wierzch ciasta to beza. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Słodka. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym. Dla przełamania słodyczy podałam owoc pitahaji. Smakuje wybornie. Blat bezowy 4 białka jaj zielononóżki w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku
AZgotuj!powinno przyjąć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe (coś w rodzaju konsystencji ciasta na racuchy). Olej roślinny należy rozgrzać do temperatury ok. 180oC – ciasto wrzucone na dobrze rozgrzany tłuszcz powinno się zanurzyć do połowy oraz zaraz wypłynąć. Sushi maki z pieczonym łososiem w tempurze – przepis To sprawdzony przepis, dzięki któremu zaspokoisz swój apetyt na sushi, a jednocześnie zjesz ciepły posiłek. Składniki
Tradycyjna Kuchniakcal 500 g truskawek 0,5 l mleka 1,5 % 2 budynie śmietankowe 10 g cukru z prawdziwą wanilią 200 g maki pszennej jajko łyżka cukru 120 g zimnego masła 82% łyżka zimnej wody WYKONANIE: Kruche ciasto: 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier. 2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką bardzo zimnej
Atlas Smakówwkładać do miski w kolejności podanej powyżej. Wymieszać widelcem do powstania jednolitej masy (ok.10min.). Ciasto wylać/wyłożyć (będzie bardzo gęste) do posmarowanej tłuszczem blaszki. Rabarbar umyć, pokroić w 2-3 cm kawałki. Na wierzchu położyć rabarbar (zamiast owoców można użyć pokruszonego twarogu lub maku z bakaliami). Całość posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. Kruszonka Składniki kruszonki
Mieszam w GarnkuBrownies bez mąki i z niewielkim tylko dodatkiem cukru. Ciasto jest niskie i generalnie niewielkie (przyznaję, że robiłam je dla dwóch osób celem osłodzenia wieczoru - wiecie
Słodkie inspiracjewypieki z głębokiego tłuszczu do tej pory zawsze smażyłam normalnie - jasne ciasto, uformowane w tradycyjny faworek. Tym razem postawiłam na coś niebanalnego w połączeniu z ciekawym wyglądem, czyli dwukolorowe ciasto (białe i kakaowe) i w dwóch formach podania, aby urozmaicić wieloletnią tradycję 😌. JAK MYŚLICIE? UDAŁO MI SIĘ TO? 😉 Karnawał w pełni , więc korzystajcie z przepisu i zaskakujcie rodzinę(...)śmietany + 1 płaska łyżka* 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Sposób przygotowania: 3 szklanki maki przesiewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy 200g śmietany, i proszek do pieczenia. Zagniatamy jednolite i lekko klejące ciasto (na tym etapie takie ma być). Dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy czubatą łyżkę mąki i ponownie wrabiamy
Kolorowy Przepisownikmąki 100 g miodu 100 g maku 100 g cukru 250 g masła 4 żółtka szczypta soli lukier do dekoracji Zagniatamy ciasto z podanych składników, wkładamy na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Wałkujemy cienko, wykrawamy gwiazdeczki i pieczemy na złoty kolor w temp ok 180 st Po wystudzeniu lukrujemy
Gotowanie jest łatweT rochę zdrowej egzotyki za niewielką cenę :). Ciasto pieczemy z białej fasoli i zmiksowanych wiórków kokosowych, bez mąki i cukru, ale używamy białej czekolady i
SzczyptaSmaQPomimo tego, że są pracochłonne robię je dość często. Można je okrasić cebulką, lub boczkiem. Składniki: ciasto ziemniaczane: 800 gram ugotowanych ziemniaków 1500 gram surowych obranych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki zwykłej farsz: 500 gram przerośniętej łopatki 2 ząbki czosnku mała cebula przyprawy: sól, pieprz, majeranek Sposób wykonania: Mięso z łopatki zmieliłam, cebulkę obrałam, bardzo
Darcia w kuchni