ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:298/571)

Ciasto Serowo - Makowe 73

czasie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, podpiekamy aż ciasto zacznie się rumienić. 2. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce, wyrabiamy na jednolitą masę, dość długo. (do czasu aż masa serowa nam trochę zgęstnieje) 3. Mak z puszki umieszczamy w misce, dodajemy żółtka i aromat, mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno

Dziś Ja gotuje
Oszukany sernik- zapiekanka twarogowo- makowa o smaku cytryny 122

zapiekanka twarogowa bez cukru i mąki – taki oszukany sernik cytrynowy z makiem Lubicie takie wynalazki? Składniki (forma 18cm): – 500g twarogu (u mnie 1 klinek firmy pilos i 1 twaróg drobno mielony firmy pilos) – 3 jajka – skórka z jednej cytryny – 20g maku mielonego – 20g skrobi kukurydzianej – słodzidło wg smaku (u mnie 50g miodu(...)smaku Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Twaróg, jajka, słodzidło i skrobię zbledować na gładką masę, dodać mak, ekstrakt wanilii i skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Dno formy (otwieranej) wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować ulubionym tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Po skończeniu

Smaki Armine
Ciasto Maślane z Truskawkami 64

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto maślane z truskawkami to smaczny domowy wypiek, który z pewnością posmakuje każdemu z Was. Jest ono bardzo delikatne, wilgotne, wręcz rozpływa się w ustach. Stopień wilgotności ciasta zależy od ilości masła, które do niego dodamy. Zachęcam do eksperymentowania i wybrania odpowiednio wilgotnego ciasta dla siebie. Poniżej przepis na pyszne ciasto maślane z truskawkami , które bardzo często(...)najczęściej przygotowujemy je z truskawkami, ale możecie dodać rabarbar, śliwki, czy wiśnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA CIASTO MAŚLANE Z TRUSKAWKAMI Składniki: 120 g miękkiego masła pół szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczeni 600 g truskawek Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym

Przepiski.pl
Francuski chleb Duval de Dieppe 160

Odgazuj ciasto, ponownie uformuj kulę, przykryj i odstaw na dalsze 15 minut do dalszej fermentacji. Odgazuj ponownie ciasto, ponownie uformuj kulę o jak najbardziej regularnym kształcie, jak najbardziej zwartą. Mocno sklej podstawę kuli, upewniając się, że jest szczelna. Umieść kulę na podsypanej maka blasze do pieczenia i pomaluj ją roztrzepanym jajkiem. Możesz pomalować dwu, trzykrotnie, aby mieć pewność, że kula

Grahamka, weka i kajzerka
Koniczynka 126

sezam lub mak do posypania Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać sól, cukier, olej, jajko i mąkę. Wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Rozwałkować i wycinać kółka. Wędlinę pokroić na plasterki. Przepis, trochę zmodyfikowany,pochodzi z http://tortelina.blogspot .com/2 012/11 /peciv a-dete lina.h tml Wykonanie: Ciasto rozwałkować(...)położyć plasterek wędliny, posypać pieczarkami ,nakryć drugim krążkiem ciasta , lekko docisnąć.I tak samo z serem żółtym- u mnie ser bez pieczarek... . Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) . Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając. Gotowe koniczynki posmarować jajkiem, posypać sezamem lub makiem. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym

w mojej kuchni
Chleb na zakwasie z ziarnami 124

piwo ale wówczas zamiast cukru miód. Tak wymieszana masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie sobie wyrasta. Teraz wystarczy tylko nasmarować wierzch oliwą i do pieca. Tutaj w wersji z makiem. CHLEB NA ZAKWASIE ( z 1kg mąki) 2 szklanki czyli 1/2kg mąki tortowej ( pszennej typ 450) 2 szklanki mąki pełnoziarnistej z otrębami(...)sercem masy odkładamy 3 duże łyżki na kolejny zakwas,  resztę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Najlepiej kupić dwie małe keksówki lub jedną długą i wysoką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12 godzin. Przed pieczeniem wierzch nasmarować delikatnie oliwą. Do piekarnika włożyć małe naczynie z wodą. Piec w nagrzanym

Jemy Pijemy
Arbuzowiec 321

patyczka. Wystudzić. Biszkopt z makiem: 3 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki suchego maku Mąkę przesiać, odstawić. Schłodzone białka z solą ubijamy na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier oraz sok z cytryny, miksując na wolnych obrotach miksera. Na koniec mąkę i mak. Mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy(...)masę śmietanową. Przykrywamy biszkoptem makowym. Dodatkowo: kawałek arbuza 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody, studzimy. Arbuza pozbawiamy skóry i odpestkowujemy, kroimy w kostkę. Układamy na wierzchu ciasta i zalewamy zimną tężejącą galaretką. Całość chłodzimy w lodówce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Strucla serowa 139

Czynność powtarzamy z drugą roladą. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Kruszonka : 50 g masła 1o0 g maki 60 g cukru Robimy kruszonkę – do zimnego masła dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy opuszkami palców – możemy użyć miksera z końcówką do ubijania białek. Gotową kruszonkę (kawałki pozlepianego ciasta) odstawiamy. Gotowe, wyrośnięte ciasto posypujemy przygotowaną kruszonką.  Ciasta wkładamy do rozgrzanego

Słodkie Przyjemności
Babka makowo-orzechowa z białek 120

wielbicieli suchych ciast nasza propozycja, babka makowa, doskonała alternatywa na wykorzystanie białek jeśli nam zostają, a tak się przecież zdarza, babka się zawsze udaje, doskonale smakuje, można lukrować, polewać czekoladą i z apetytem się częstować! Składniki: 6-8 białek 1 szklanka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego  maku mielonego 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 mały proszek(...)cukrem (jedno białko zostawiamy do lukru) na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy porcjami wymieszaną mąkę z makiem i orzechami oraz proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki połączyć ze sobą, na koniec wsypujemy startą skórkę z limonki. Ciasto wykładamy do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach

kgwjanczewo
Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami 148

Zapraszam na pyszną szarlotkę ,mocno owocową i podwójnie chrupiącą,bo z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny.Górę ciasta posypałam cukrem pudrem z ksylitolu,po prostu zmieliłam ksylitol w młynku do kawy. Składniki: 170 g mąki  orkiszowej jasnej 630 100 g maki ziemniaczanej 60 g ksylitolu lub cukru 125 g zimnego masła 1 jajko L 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pszenne bułki z makiem 129

razowej 50 g maku 50 g drożdży 800 ml zimnej wody 1 łyżka soli Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto Jeśli używasz miksera wyrabiaj ciasto hakiem. Dodaj sól, mąki i zagniataj ciasto do wytworzenia nitek glutenu (przeczytaj tutaj ). Przykryj miskę folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę(...)złóż kilka razy. Odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 16 porcji. Uformuj bułki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC. Natnij bułki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 12 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 10 minut. Upieczone

codojedzenia
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 146

się formować w bochen. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej i posypanej otrębami. Odstawiamy do wyrośnięcia na potrzebny czas. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami (czarnuszka, mak, sezam, słonecznik, dynia itp). Nagrzewamy piekarnik, pamiętając o naparowaniu. Pieczemy 10 min w 230 stopniach. Skręcamy temperaturę do 200 stopni

Mieszam w Garnku
Jak zrobić Kluski z makiem? 260

pozostałe proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Kluski z makiem są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać mak z puszki i gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Składniki: 200 g suchego maku mielonego 1/4 kostki masła 1/3-1/2 szklanki miodu bakalie (rodzynki,skórka pomarańczowa, orzechy(...)mak, chwilkę podsmażamy i dodajemy bakalie. Mieszamy dokładnie. Mąkę, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, mieszamy ciasto najlepiej hakiem robota, albo widelcem. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręką kilka minut na obsypaną mąką stolnicy, aż uzyskamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto makaronowe musi uzyskać trochę ciepła z rąk. Ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto czekoladowe / Chocolade cake 216

Skoro już mam krem czekoladowy  http://jollowanie.blogspot.com/2014/11/czekoladowa-bita-smietana-do-ciast-i.html wypadałoby zrobić ciasto. Padło na biszkopt. Przepis jest na duże ciasto. - 9 dużych jaj - 0,5 szklanki cukru pudru - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej - mniej niż połowa maki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie - skórka otarta cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, następnie żółtka, jedno(...)proszkiem . Tortownicę wykładamy  papierem do  pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Pieczemy góra-dół , 30 minut w 180°. Podczas, gdy biszkopt się piecze należałoby przygotować esencję do nawodnienia ciasta, aby nie było za suche. W tym celu zaparz dwie szklanki mocnej herbaty, dodaj na każdą szklankę po 3-4 łyżki cukru i po pół cytryny. Ja dodatkowo dodaje

Pasje Jolki
Seromakowiec 162

czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni Teraz masa makowa: podgrzać mocno mleko  i przełożyć do niego mak Gotować ok. 5-7 minut mieszając Wsypać cukier i gotować aż całość zgęstnieje Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka(...)sera z wiaderka Z białek ubić sztywną pianę Dodać ubite białka do serowej masy i delikatnie wymieszać Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową... ... a następnie masę serową  Ciasto piec 70 minut. Ja, po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, ponieważ ser z wierzchu zaczął się przypiekać Na święta - boskie! :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Seromakowiec 165

czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni Teraz masa makowa: podgrzać mocno mleko  i przełożyć do niego mak Gotować ok. 5-7 minut mieszając Wsypać cukier i gotować aż całość zgęstnieje Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka(...)sera z wiaderka Z białek ubić sztywną pianę Dodać ubite białka do serowej masy i delikatnie wymieszać Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową... ... a następnie masę serową  Ciasto piec 70 minut. Ja, po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, ponieważ ser z wierzchu zaczął się przypiekać Na święta - boskie! :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com