się formować w bochen. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej i posypanej otrębami. Odstawiamy do wyrośnięcia na potrzebny czas. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami (czarnuszka, mak, sezam, słonecznik, dynia itp). Nagrzewamy piekarnik, pamiętając o naparowaniu. Pieczemy 10 min w 230 stopniach. Skręcamy temperaturę do 200 stopni
Mieszam w Garnkupozostałe proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Kluski z makiem są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać mak z puszki i gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Składniki: 200 g suchego maku mielonego 1/4 kostki masła 1/3-1/2 szklanki miodu bakalie (rodzynki,skórka pomarańczowa, orzechy(...)mak, chwilkę podsmażamy i dodajemy bakalie. Mieszamy dokładnie. Mąkę, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, mieszamy ciasto najlepiej hakiem robota, albo widelcem. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręką kilka minut na obsypaną mąką stolnicy, aż uzyskamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto makaronowe musi uzyskać trochę ciepła z rąk. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkoro już mam krem czekoladowy http://jollowanie.blogspot.com/2014/11/czekoladowa-bita-smietana-do-ciast-i.html wypadałoby zrobić ciasto. Padło na biszkopt. Przepis jest na duże ciasto. - 9 dużych jaj - 0,5 szklanki cukru pudru - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej - mniej niż połowa maki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie - skórka otarta cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, następnie żółtka, jedno(...)proszkiem . Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Pieczemy góra-dół , 30 minut w 180°. Podczas, gdy biszkopt się piecze należałoby przygotować esencję do nawodnienia ciasta, aby nie było za suche. W tym celu zaparz dwie szklanki mocnej herbaty, dodaj na każdą szklankę po 3-4 łyżki cukru i po pół cytryny. Ja dodatkowo dodaje
Pasje Jolkiczasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni Teraz masa makowa: podgrzać mocno mleko i przełożyć do niego mak Gotować ok. 5-7 minut mieszając Wsypać cukier i gotować aż całość zgęstnieje Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka(...)sera z wiaderka Z białek ubić sztywną pianę Dodać ubite białka do serowej masy i delikatnie wymieszać Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową... ... a następnie masę serową Ciasto piec 70 minut. Ja, po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, ponieważ ser z wierzchu zaczął się przypiekać Na święta - boskie! :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniaczasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni Teraz masa makowa: podgrzać mocno mleko i przełożyć do niego mak Gotować ok. 5-7 minut mieszając Wsypać cukier i gotować aż całość zgęstnieje Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka(...)sera z wiaderka Z białek ubić sztywną pianę Dodać ubite białka do serowej masy i delikatnie wymieszać Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową... ... a następnie masę serową Ciasto piec 70 minut. Ja, po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, ponieważ ser z wierzchu zaczął się przypiekać Na święta - boskie! :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwody letniej mak, sezam do posypania Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, wsypuję dwie łyżki mąki i wody wlewam tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany.Odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętość. Do zaczynu przesiewam pozostałą mąkę, dodaję sol, resztę wody i wyrabiam ciasto mikserem. Przykrywam ściereczką, zostawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką(...)każdej strony. Na raz wkładam 3 sztuki do garnka bo urosną.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i wykładam na nią bajgle ugotowane. Smaruję je żółtkiem z mlekiem, posypuję sezamem, makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę około 15-20 minut aż się zrumienią
wesoła kuchniawcześnie:))) Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez tego piernika. Pachnący miodem i przyprawą korzenną, przekładany prawdziwymi powidłami śliwkowymi. To ciasto to esencja tych świąt. 1/2 kg prawdziwego miodu 2 szklanki cukru 250 dag smalcu lub masła 1 kg maki pszennej 3 jaja 3 łyżki kakao płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki zimnego mleka 1/2 łyżeczki soli 2/3 torebki przyprawy(...)Miód, cukier, tłuszcz podgrzać stopniowo niemal do zawrzenia. Masę studzimy i stopniowo dodajemy mąkę jaja, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól, przyprawy korzenne, kakao oraz bakalie. Bardzo starannie wyrobić ciasto, a następnie włożyć je do glinianego garnka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie podzielić ciasto na 3 części , rozwałkować i piec
Krylowa Kuchniazadowoleni i baaardzo mile zaskoczeni. Ciasto jest super wilgotne, a smakuje wybornie. Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka(...)szklanki mleka Wykonanie: Mak zaparzam i milę trzykrotnie. Białka ubijam na sztywną pianę. Margarynę ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku,miód, mąkę wymieszaną z sodą oraz zmielony mak. Na końcu dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam do połączenia składników. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w temp
Ciasteczkowy Potwórskórki pomarańczowej, która była dość mocno wyczuwalna w strucli. Z podanych składników upiekłam dwie strucle. Ciasto 50 dag mąki 12 dag cukru 10 dag masła 4 żółtka 1 szklanka mleka 4 dag drożdży szczypta soli Masa makowa (użyłam gotowej masy makowej) 25 dag maku 15 dag cukru pudru 2 żółtka migdały, rodzynki, orzechy olejek migdałowy Mąkę przesiać do miski. Zrobić(...)gęstość dobrej śmietany), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, włożyć do miski z mąką, wlać rozczyn, resztę mleka i dodać szczyptę soli. Wyrabiać ciasto dokładnie, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto powinno być dość gęste. Gotowe ciasto przykryci zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy
Kuchenne aromatyBiałkowiec z kokosem Białkowiec , ciasto białkowe , biszkopt z białek to super ciasto, dzięki któremu można wykorzystać nadmiar białek. Ciasto białkowe może być bazą do tortu - jako biszkopt. Natomiast upieczone w keksówce, z dodatkiem np. kokosu lub maku, polukrowane lub posypane cukrem pudrem będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Serdecznie polecam ten przepis, na pewno skorzystacie z niego nie raz :) Składniki(...)porcjami dodajemy wiórki kokosowe oraz mąki (ziemniaczaną i pszenną) wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy wystudzone masło oraz esencję waniliową i kończymy miksowanie. Przepisy na proste ciasta: Ciasto z rabarbarem , Placek ucierany z truskawkami , Ciasto cytrynowe Tak przygotowane ciasto na białkowiec wlewamy do keksówki wysmarowanej masłem lub do formy silikonowej. Ciasto pieczemy ok. 45 - 50 minut
KorniszonkiBiałkowiec z kokosem Białkowiec , ciasto białkowe , biszkopt z białek to super ciasto, dzięki któremu można wykorzystać nadmiar białek. Ciasto białkowe może być bazą do tortu - jako biszkopt. Natomiast upieczone w keksówce, z dodatkiem np. kokosu lub maku, polukrowane lub posypane cukrem pudrem będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Serdecznie polecam ten przepis, na pewno skorzystacie z niego nie raz :) Składniki(...)porcjami dodajemy wiórki kokosowe oraz mąki (ziemniaczaną i pszenną) wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy wystudzone masło oraz esencję waniliową i kończymy miksowanie. Przepisy na proste ciasta: Ciasto z rabarbarem , Placek ucierany z truskawkami , Ciasto cytrynowe Tak przygotowane ciasto na białkowiec wlewamy do keksówki wysmarowanej masłem lub do formy silikonowej. Ciasto pieczemy ok. 45 - 50 minut
Gotujemy i jemytygodni. Ale jeśli jeszcze dziś go nastawicie będzie równie smaczny. W tym roku moje ciasto leżakuje a zdjęcia piernika to ubiegłoroczne wypieki. Składniki; 50 dag miodu akacjowego Skworcu 1.5 szkl cukru 25 dag masła 1 kg maki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej Skworcu 125 ml mleka pół łyżeczki soli morskiej Skworcu
Radość kipiąca uśmiechem.posmarowania cebulaków Do garnuszka dajemy rozkruszone drożdże, zasypujemy cukrem, dolewamy pół szklanki letniego mleka, mieszamy, dodajemy 3 łyżki maki, mieszamy aby nie było grudek i odstawiamy rozczyn na około 20 minut w ciepłe miejsce. Łączymy ze sobą pozostałe składniki na ciasto, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kroimy cebulę,podsmażamy na oleju
Kuchnia u Bietkiodcedzić. Przełożyć mak do większej miski, dodać resztę składników, wymieszać i odstawić. Następnie przygotować rozczyn -pół szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Ucierać i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W między czasie roztopić margarynę, dodać resztę mleka i podgrzać. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie(...)ciepłe miejsce na 1 godzinę. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką i wyrobić jeszcze przez chwilę. Rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 cm. Blaszkę wyłożyć papierem i układać obok siebie kawałki ciasta. Przykryć ściereczką i dać ciastu jeszcze 15 min by trochę podrosło
Pink EnvelopeKlasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem, orzeźwiającą cytrusową skórką i chrupiącymi orzechami to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec z makiem smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi. Składniki: 380g mąki pszennej 65g masła extra 40g świeżych drożdży 120g cukru 2 jajka 150ml mleka 550g domowej masy makowej szczypta(...)soli Lukier: 100g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 60g skórki pomarańczowej 100g orzechów włoskich masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka
Szalona Kuchnia Ewelinypłynnego miodu mak lub nasiona do posypania Mąki z Mixem Omega wsyp do miski i wymieszaj. Drożdże rozpuść w wodzie. Do mąki wlej rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Dodaj sól, miód i oliwę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj 2 bochenki(...)połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. Następnie chleb posmaruj wodą i obficie obsyp ziarnami lub makiem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na dnie piekarnika połóż miskę wypełnioną kostkami lodu i wstaw do chleb. Piecz ok. 50 minut. Chleby studź na kratce. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa