ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:298/571)

Bialo - brazowe ciasto z bita smietana. 354

maki 0.5 szkl kakao 3/4 szkl cukru 500 ml jogurtu naturalnego 3/4 szkl oleju 1 jajko 2 lyzeczki sody 1 aromat rumowy Wszystkie skladniki laczymy miksujac, wlewamy do formy wylozonej papierem ( 25x35 ) I wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Masa : 1 sniezka 1 l smietany do ubicia- double cream 2 biale czekolady 4 lyzki zelatany. Ciasto

Smaki Edyty
Kajzerki z makiem 235

łyżeczka soli (użyłam morskiej) 1 jajko 50 g masła Dodatkowo: białko, mak do oprószenia bułeczek Z drożdży, wody, cukru oraz łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Mąkę połączyć jajkiem, masłem, dodać sól i przygotowany zaczyn z drożdży. Ciasto wyrobić, aż będzie odstawało od ścianek miski i od tego momentu wyrabiać przez(...)olejem. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej uformować kulkę, a następnie lekko je spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posmarować lekko roztrzepanym białkiem, oprószyć makiem i naciąć. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut - jednak

Delicious Titbits
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 250

wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia.  Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i zmielone orzechy.  Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce  ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik: 1 kg białego sera 8 jajek 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej   200 g margaryny 450 g cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku(...)Ucierając dodajemy ser i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.  Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe  - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:   3 kg jabłek   4 galaretki cytrynowe  Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.  Jabłka

Pyszności Słodkości
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 342

masy dodajemy wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i zmielone orzechy. Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik: 1 kg białego sera 8 jajek 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej   200 g margaryny 450 g cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku

Salonik smaków
Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 134

będzie połączyć wszystkie składniki. Masa twarożkowa: 400 gramów twarożku homogenizowanego naturalnego , 4 łyżki cukru , 3 jajka , 3 łyżki maki ziemniaczanej . Wszystkie składniki łączymy razem - można zrobić to mikserem. ...oraz: 1 kg jabłek . Prostokątną (średniej wielkości) blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Utarte ciasto przełożyć na blaszkę, na nim ułożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Ja pokroiłam jabłka na ćwiartki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybki makowiec z masy makowej 151

mleka. Ciasto jest pyszne i co najważniejsze - bardzo proste oraz szybkie wykonaniu. W sam raz do popołudniowej herbatki . Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej 1 budyń waniliowy (dodałam śmietankowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g rodzynek 50g wiórek kokosowych 1 szczypta(...)solą ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę a następnie połączyć z resztą składników. Całość delikatnie wymieszać z pianą z białek.  Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Przygotować lukier. Mleko z masłem zagotować, przelać do miseczki i dokładnie utrzeć z cukrem. Ostudzone ciasto posmarować

Di gotuje
Kostka piernikowa 157

cukru 2 jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika Z podanych składników zagniatamy ciasto, przekładamy do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je ok 30 minut w 180 st.C Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki maki pszennej 2-3 łyżki kakao szczypta soli  Białka ubijamy na sztywno z odrobiną

Cynamonowe szczęście
Masa z białym makiem do rogali 201

Masa z białym makiem to idealny, przepyszny i niezastąpiony składnik rogali Świętomarcińskich. Jeśli pokusi Was, aby zrobić masę z niebieskim makiem

Słodki Pomysł
Pumpernikiel w Styczniowej Piekarni 180

sucha, można dolać 1-2 łyżki wody; gdy jest z kolei zbyt wilgotna, należy dosypać maki. Niestety trzeba to robić "na oko"i wyczucie, bo mąka mące nierówna, często różni się wilgotnością i trzeba tu po prostu samodzielnie eksperymentować w dążeniu do idealnej konsystencji ciasta. Miskę od wyrabiania lekko skropić olejem. Elastyczne i gładkie ciasto uformować w kulę, natrzeć olejem

Grunt to przepis!
Ciasto bananowe z czekoladą i orzechami. 176

kawałek do jutra to z pewnością wezmę je na uczelnię. Tymczasem udanego weekendu Wam życzę.   Ciasto bananowe z czekoladą: składniki: 2 banany 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 85% kakao) 50 g orzechów laskowych 125 g brązowego cukru 3 jajka 80 g maki pszennej 100 g mąki orkiszowej 25 g miękkiego masła 2 łyżki białego rumu 2 łyżeczki proszku

Przysmaki Karolki
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 200

jeszcze nie przyrządziłam danej potrawy. "Moja francuska kuchnia" Rachel Khoo stała na mojej półce już od dawna, na to ciasto przyszła pora dopiero teraz. Bez cukru, prawie bez ciasta, miszmasz bakaliowy w pomarańczowym wydaniu. Pyszna, mokra i świąteczna w gruncie rzeczy kombinacja rodem z Alzacji. Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka po 100 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, pokrojonych suszonych(...)łyżkami mleka Skórki pomarańczowe mieszamy z suszonymi owocami, przyprawami i rumem oraz sokiem z pomarańczy. Moczymy cała noc. Oba rodzaje maki mieszamy z solą, wodę mieszamy z drożdżami i łączymy z mąką. Zagniatamy ok 10 minut by otrzymać elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Do namaoczonych owoców dodajemy gruszkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasto i krem. Owoce i wino. Tarta z gruszkami, kremem śmietanowym i winną galaretką 267

jesień się zaczęła ? Była tarta z kurkami , później tarta z makiem i figami a dzisiaj będzie tarta na słodko, kremowo i soczyście. Myśląc nad tym jaki deser przygotować wiedziałam tylko to, że musi być z gruszkami bo miałam na nie ogromną ochotę. Uwielbiam gruszki w każdej postaci - w ciastach, deserach i w daniach wytrawnych. Zrobiliście w tym roku gruszki

Smaczna Pyza
Chałka 201

mnie 0,5 szkl mąki pszenno-żytniej typ 2000)  mak lub sezam do posypania Przygotowanie: W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę(...)wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi objętość.. Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki, podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach. Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią

Ala piecze i gotuje
Ciasto orzechowo - serowe 155

mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos) 125 g margaryny 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany

Różne smaki w kuchni
ciasto snickers 404

rozpuszczamy np. na patelni. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia a następnie wykładamy na blat ciasta i pieczemy składniki na masę budyniową: 700 ml mleka 100 g masła 1 i 1/2 budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 4 łyżki cukru dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej wykonanie: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania