Metoda 1-2-3 oznacza, że na każde jajko dodajemy 20 g cukru i 30 mąki (w tym 3/4 objętości stanowi mąka pszenna orkiszowa i 1/4 ziemniaczana). Ten wspaniały, wypracowany metodą prób i błędów przepis znalazłam tutaj i stosuję go od lat. Nigdy mnie nie zawiódł i chociaż zamieniłam lekką mąkę pszenną- 405 na dużo cięższą mąkę orkiszową 630 (używaną w Niemczech) i 700 (używaną w Polsce), funkcjonuje bez zarzutu. Biszopt upieczony z tego przepisu jest wilgotny, nie kurczy się i nie opada. Nie jest przesł... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...