ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:305/571)

DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM, ŻURAWINĄ, PŁATKAMI MIGDAŁÓW I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ 218

płatki migdałów i pachnąca masłem kruszonka ...  cóż chcieć więcej?  Składniki wspaniale się komponują i dają nam ciasto o niebiańskim wprost smaku ...  W sezonie na rabarbar piekę je często, bo ... niestety sezon nie trwa wiecznie ... :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy(...)jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić (drewnianą łyżką lub mikserem z hakami).  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie dodać żurawinę, wymieszać. Następnie wyłożyć je na blachę, na nie wyłożyć odsączony na sicie rabarbar. Posypać wierzch kruszonką wymieszaną z płatkami migdałów, a kruszonkę

Walijskie Pichcenie
Rogale z makiem. 210

posmarowania mak do posypania (można zastąpić sezamem)       Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z wodą i wlewamy do mąki, odkładamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Jajka roztrzepujemy w mleku, wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy olej i sól, wyrabiamy gładkie ciasto (około 8 minut), przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy ciasto(...)ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i z każdej wałkujemy okrąg, dzielimy go na 8 równych części i formujemy rogale, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kolejne 20 minut, czyli aż rogale wyrosną. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte pieczywo smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i wkładamy

Rozpustne gotowanie
Kiełbaski w cieście 215

Kiełbaski w cieście to bardzo prosta przystawka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto w ten sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w przyozdobienie kiełbasek w oczka wykorzystując szprycę napełnioną majonezem. Takie kiełbaski mogą być również świetną propozycją na szybką przystawkę albo przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Sprawdźcie, a się przekonanie(...)będą smakować. Poniżej przedstawiam przepis i listę potrzebnych produktów. Składniki: 1/3 szklanki mąki ryżowej 1/3 szklanki maki kukurydzianej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 10 dag masła 12 małych kiełbasek 12 plasterków żółtego sera Ketchup Majonez Sól Przepis na kiełbaski w cieście Wymieszaj wszystkie mąki, posiekaj razem z masłem. Następnie dodaj jajko, szczyptę soli a także dodaj 2 łyżki zimnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piegusek a'la keks 199

Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać aż się rozpuści. Potem dodać mak i zmiksować. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzone roztopione masło. Wymieszać dokładnie łyżką. Mieszankę keksową oprószyć mąka ziemniaczaną. Dodać do ciasta i ponownie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły. Keksówkę 30x10 natłuścić i oprószyć bułkę tartą, przełożyć masę

Monia miesza i gotuje
Ciasto makowe na biszkopcie 190

lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę makową: – 500 g maku(...)masę. Dodawaj po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Do tak przygotowanej masy dodaj wcześniej przygotowany mak lub gotową masę makową z bakaliami. Wymieszaj już za pomocą łyżki. W drugiej misce ubij białka na sztywno. Dodaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto makowe przełóż do prostokątnej brytfanny o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożonej papierem

nietylkopasta.pl
Makowiec z samych białek 139

pieczenia 1 aromat migdałowy Tłuszcz i posypka do formy Wykonanie: Margarynę podgrzać i przestudzić.  Wymieszać mak z cukrem, mąką i dodać rozpuszczoną margarynę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z resztą składników, delikatnie wymieszać.  Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 170 stopni około 35 minut

Tradycyjna Kuchnia
CIASTO Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I GRUSZKAMI 249

Ostatnio miałam mniej czasu,ale obiecuję,że się poprawię.Witam Was pysznym ciastem...biszkopt z kropelkami czekoladowymi,delikatna masa czekoladowa i gruszki w niej zatopione... Biszkopt:   6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki 1 łyżeczka pr do pieczenia kropelki czekoladowe(200-250gr) do zapiekania lub cała czekolada  Ubić białka ze szczyptą soli,dodać żółtka,na końcu(...)ostudzić. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Ubić śmietanę,dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.1/3 masy wyłożyć na ciasto.Na niej poukładać cząstki gruszek i przykryć pozostałą masą.Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.Posypać startą czekoladą Myślę,że uwielbiające czekoladę osoby sięgną po ten przepis a zapewniam,ze się nie zawiodą

Niespełnione zdolności kulinarne
Biszkopt z truskawkami i galaretką. 149

bardzo lubię takie ciasta. Szczególnie wtedy, gdy upały dają się we znaki, takie orzeźwiające ciasto z zimną galaretką i owocami jest nie zastąpione. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej na czubku łyżki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Wykonanie

Agusiowe smakołyki
Czeburek idealny 236

środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być chrupiące i mieć bąbelki powietrza. Mięsko uduszone w środku pieroga jest przepyszne - aromatyczne i delikatne. Czebureki idealne dość łatwe niecałe 2 h ok 6 sztuk składniki * pół szklanki gorącej wody * szczypta soli * maki ile wejdzie nadzienie (u mnie) * 40 dag szynki wieprzowej zmielonej lub drobno

sierotka maRysia w kuchni
ciasto drożdżowe z serem 242

cukier waniliowy * 1/4 szklanki cukru Kruszonka: * 10 dkg masła * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki maki pszennej Masło rozpuściłam i pozostawiłam do ostygnięcia. Zrobiłam zaczyn. Mleko lekko podgrzałam i dodałam do niego drożdże oraz łyżkę cukru i 3 łyżki  mąki z wymierzonych wcześniej składników na ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy drożdże pracowały przesiałam mąkę

Pieprzyć z Fantazją
pieczone pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami 146

Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek to wspaniała alternatywa dla uszek w barszczu lub pasztecików. Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do czystego barszczu podczas wigilijnej wieczerzy choć oczywiście nie musicie czekać do Bożego Narodzenia. Pieczone pierogi drożdżowe to super pomysł na ciepłą kolację, u nas zniknęły błyskawicznie. Z podanej porcji składników wyszło około 40 pierożków(...)Wymieszałam łyżką, a potem przełożyłam ciasto na blat i wyrabiałam chwilę, aż było elastyczne i przestało przyklejać się do rąk. Ciasto rozwałkowałam na grubość około 3 mm (w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką) i wykrawałam krążki o średnicy 12 cm. Każdy krążek ciasta delikatnie rozciągałam w dłoniach i nakładałam na środek jedną łyżkę farszu. Ciasto sklejałam tak, jak pierogi. Ulepione

babka w formie
Ciasto Snicers 415

szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 150g masła 1,5 łyżki kakao Masa orzechowa: 300g orzechów włoskich (obranych) 2 łyżki miodu 100g cukru 100g masła Polewa (opcjonalnie): 250g krówek 7-10 łyżek mleka 1 łyżka masła     Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem

Di gotuje
Rurki z bitą śmietaną 175

Razem ze mną rurki piekły : Agnieszka ,  Joasia ,  Agnieszka . Marzenka. . 25 dkg maki 3 łyżki jogurtu naturalnego 20 g masła szczypta soli 1 jajko Z podanych składników szybko zagnieść ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do lodówki.Następnie rozwałkować cienko ciasto i pociąć na około 1,5-2 cm paski.Paski nawijać na przygotowane rurki

Moje domowe kucharzenie
MAŚLANE BUŁECZKI Z SEZAMEM 221

posypania: sezam lub mak Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać sezamem lub makiem Piec w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut

Walijskie Pichcenie