mnie 0,5 szkl mąki pszenno-żytniej typ 2000) mak lub sezam do posypania Przygotowanie: W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę(...)wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi objętość.. Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki, podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach. Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią
Ala piecze i gotujemąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos) 125 g margaryny 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany
Różne smaki w kuchnirozpuszczamy np. na patelni. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia a następnie wykładamy na blat ciasta i pieczemy składniki na masę budyniową: 700 ml mleka 100 g masła 1 i 1/2 budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 4 łyżki cukru dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej wykonanie: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem
Domowy Smak Jedzeniałyżki oleju 2 opakowania pasztetu Duda z jeleniem czarnuszka lub mak Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Następnie dolewamy wodę i wlewamy całośc do mąki, dodajemy sól, olej i 1 jajko, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli bardzo klei się do rąk podsypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości(...)środku tego prostokąta układamy plastry pasztetu i zlepiamy brzegi do środka, a następnie kroimy w paski ok 2 cm szerokości. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub makiem. Pieczemy ok 25 minut
Cynamonowe szczęściewyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C. przez ok 15 min., aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu cisto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a najlepiej upiec je dzień wcześniej. składniki na bezę: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając, aż białka masa
Domowy Smak Jedzeniawarstwy 4 łyżki kakao, do II warstwy 2 łyżki kakao, do III warstwy 2 łyżki suchego maku, do IV warstwy 100 g skórki pomarańczowej i 100 g rodzynek na krem: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 350 g margaryny (akurat w tym cieście sprawdzi się lepiej niż masło) 4 duże łyżki mąki 1 szklanka mleka łyżka kakao na wierzch
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłodkości, czyli na baletki (bitki) z makiem, bo w końcu piątek. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, muszę przyznać, że wypiekł się udał fajnie, a więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasteczka są biszkoptowe, mięciutkie i pyszne. Smacznego! Składniki (2 blaszki pojedynczych biszkopcików): 3 jajka 80 g drobnego cukru 75 g mąki pszennej mak do posypania gęsty dżem(...)łyżce i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy powoli (koniecznie przesianą!!) mąkę i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego z grubą, okrągłą nasadką i wykładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypujemy po wierzchu makiem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Wystudzone ciasteczka przekładamy dżemem
psgotujemyszklanki pełnoziarniste mąki (można zamienić na samą pszenną) 1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie) " W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę, jeśli(...)wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się. Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach. Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią
Mia Cucina Sofietapostanowienie. Nie będziemy szaleć w kuchni! Ale jakby nie układać jadłospisu, to zawsze w menu znajdzie się mazurek. Smaczne ciasto po które chętnie wszyscy sięgają. Próbowałam różnych przepisów lecz życie szybko zweryfikowało, który jest najlepszy. Oczywiście bakaliowy! Potrzebujemy: 35 dag maki pszennej 2 ugotowane żółtka 150 g masła olejek waniliowy 2/3 szklanki cukru pudru Dodatkowo: bakalie ( ile chcecie(...)żółtka, wsypujemy cukier puder i dodajemy olejek waniliowy. Całość zagniatamy i rozkładamy na blaszce. Nakłuwamy widelcem. Teraz trzeba włożyć do gorącego piekarnika i podpiec 10 minut. W czasie zapiekania ciasta robimy masę jajeczną. Do miski wbijamy jajko i cukier puder. Miksujemy i dodajemy sok z cytryny. Potem wlewamy roztopione masło i miksujemy. Wyjmujemy podpieczone ciasto i smarujemy dżemem
Tylko pysznieoliwek - 10g soli himalajskiej lub morskiej - 20g ziaren słoneczka (można pominąć) Posypka: - żółtko - 1/2 łyżki tłustego mleka lub wody z kroplą oliwy - ulubione ziarna (u mnie sezam, czarnuszka i mak) Drożdże rozkruszyć do miski, wlać wodę i dokładnie zamieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i całość wymieszać (tylko do połączenia składników) i odstawić w ciepłe miejsce na 2h do wyrastania(...)bułek (na dwóch blaszkach). Na płaskie bułki wykładam na blachę z piekarnika, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia kleksy z ciasta (średnio ok.2 łyżek na sztukę). Każdą bułkę smaruję roztrzepanym żółtkiem z mlekiem (lub wodą) i posypuję ziarnami sezamu, czarnuszki i makiem. Odstawiam na ok.30-40 minut. Po tym czasie wstawiam pierwszą partię do piekarnika nagrzanego do 225*C i piekę
Smaczne Zdrowemakowa koniecznie zrobiona własnoręcznie, słodka, miodowa i pełna bakalii. Idealne ciasto na Nowy Rok! A ja, korzystając z okazji życzę wszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku! Składniki Masa makowa najlepiej przygotować ją 1-2 dni wcześniej 100 g rodzynek 1/2 szklanki rumu 1 3/4 szklanki suchego niebieskiego maku 2 szklanki tłustego mleka 50 g cukru z wanilią(...)Rodzynki zalać rumem i odstawić. Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 min. Wyłączyć gaz, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Zmielić trzykrotnie przez maszynkę. Dodać rodzynki wraz z rumem, miód, skórkę z pomarańczy i migdały. Dokładnie wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki. Formę do ciasta o wym. 37x23 cm wyłożyć papierem
Słodkie inspiracjedrożdżówki z kruszonką . Są bardzo smaczne , zawsze piekę większą ilość , szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kilograma mąki pszennej 0,5 szklanki ciepłego mleka 50 gram drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru 0,5 kostki margaryny Kruszonka: 150 gram maki pszennej 80 gram cukru 100 gram masła Dodatkowo: kilka łodyg rabarbaru kilka łyżek cukru 1 jajko
Bajeczna KuchniaZachęcam Was do spróbowania ...zdjęcia nie oddają pełnego smaku i atrakcyjności Przepis Ciasto brownie 200 g ciemnej czekolady 135 g masła 3/4 jasnego brązowego cukru (może być tez biały) 3 duże jaja 80 g maki pszennej aromat wanilii lub pasta waniliowa lub co kto ma Masło rozpuścić(...)Tortownice lub inna formę (21cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia-dno tylko- i wlać masą. Piec 180 stopni około 25 minut - Uwaga ciasto jest z natury wilgotne i jak to bywa z klasycznym brownie zakalcowate. Jest upieczone jak po wbiciu patyczka i nie będzie śladu surowego ciasta . Odstawić do wystudzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto. 2/3 ciasta wykładamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę i resztę ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut. NADZIENIE: 1,2 litra śmietany 18 % 180 g cukru ziarenka z 1 wanilii 4 łyżki maki 4 białka 250 g mrożonych owoców jagodowych (u mnie 150 g jagód i 100 g porzeczek-czarnych i czerwonych(...)koniec dodajemy ubite na sztywno białka, mieszamy, wykładamy na schłodzony spód, na masie równomiernie rozkładamy owoce, a na nie ścieramy (na grubych oczkach tarki) pozostawiony kawałek ciasta. Całość wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut na złotobrązowy kolor. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto
Rozpustne gotowaniecukru lub nawet 3/4 szklanki 1 szklanka mleka kokosowego 1 lyzka soku z cytryny 1-2 lyzki maki ziemniaczanej 2 bialka dodatkowo:100 g bialej czekolady i raffaello do dekoracji Wykonanie: skladniki na spod sernika wyrobic na jednolita mase.W razie potrzeby,gdyby ciasto bylo bardzo zwiezle dodac 1-2 lyzki zimnej wody.Uformowac w kule,zawinac w folie i wlozyc(...)godziny.Nastepnie wylepic dno tortownicy ciastem,ponakluwac widelcem i podpiec w 180°C okolo 10-15 minut tortownice wylozyc papierem do pieczenia,bok wysmarowac maslem.W misie miksera umiescic ser,jogurt grecki,zebrac i dodac gorna,gesta ,biala czesc z puszki mleka kokosowego i cukier.Przez sitko przesiac budyn waniliowy lub make ziemniaczana ( gdy uzywasz maki ziemniaczanej dodaj cukier lub extrakt waniliowy ).Wymieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!