ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:314/571)

Kluski śląskie 222

jedną część wyciągała, a w jej miejsce wsypywała mąkę ziemniaczaną, dodawała żółtko, szczyptę soli i wyrabiała ciasto... Zawsze było ono idealne. Polecam tę metodę, bo jest ona sprawdzona przez wielu.... Kluski śląskie SKŁADNIKI : 500/600 g ugotowanych ziemniaków około 4-5 dużych łyżek maki ziemniaczanej  (wsypujemy 4 część wg przepisu mojej mamy) 2 łyżki wody (wodę można zastąpić żółtkiem) sól(...)misce i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyciągamy i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1-2 łyżki wody lub żółtko i wyrabiamy na jednolite ziemniaczane ciasto.  Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczamy delikatnie tworząc kluseczkę i robimy w niej dziurkę.  Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rogale jak z dawnej piekarni. 205

jajko do posmarowania rogali mak do posypania Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miseczki, dodać drożdże i cukier. Zostawić na 20 minut. Masło i miód roztopić w rondelku. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać zaczyn drożdżowy i masło z miodem. Wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować(...)okrągły placek. Podzielić na 8 trójkątów. Następnie każdy trójkąt zwinąć ciasno w rogal. Gotowe rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Zostawić na 20-30 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut do zarumienienia

Agusiowe smakołyki
ciasteczka maślane z orzechami w środku 174

mąki pszennej 125 g maki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 125 g masła, schłodzonego ok. 200 g orzechów laskowych ok. 100 g czekolady mlecznej wykonanie: Orzechy prażymy na suchej patelni a następnie odstawiamy do wystudzenia. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder oraz masło, siekamy wszystko nożem a następnie zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy po kawałeczku ciasta, oblepiamy

Domowy Smak Jedzenia
Seromakowiec na kruchym spodzie 188

Wszystkie składniki zmiksowałam w mikserze (thermomix) na najwyższych obrotach przez 30 sekund. Zalałam masą, mak. Jako, że miałam jeszcze w lodówce małą puszkę kajmaku to to rozpuściłam ją w kąpieli wodnej i zmieszałam z masą serową.  Potem pozostało już tylko pieczenie. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 60-70 minut. Użyłam

ClauditteMissCooking
Pełnoziarniste, Migdałowe Ciasto Z Marcepanem I Czerwoną Porzeczką 116

Ciasto wychodzi słodziutkie więc jest idealne do kawy lub gdy mamy napad słodkiego, ale żeby nie było za słodko to co jakiś czas pojawia się nuta kwaskowatości w postaci czerwonej porzeczki ;)....... i uwaga to na dole to nie jest zakalec, jest to marcepan który opadł na dno ciasta. Składniki na blaszkę 17 x 17 cm: 1 jajko(...)porzeczki starta deserowa, czekolada na wierzch 1. Jajko miksujemy z mlekiem i cukrem. 2. Dodajemy obie maki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło, wszystko razem ucieramy na gładką konsystencję. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką, przekładamy ciasto. Marcepan rwiemy na kawałki i delikatnie układamy na cieście (on się zatopi i będzie albo

Gotowanie...to proste !
Ciasto orzechowo budyniowe-pyszne, łatwe, kremowe +FILM 150

proszkiem do pieczenia-miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto, biszkopt pieczemy około 30 minut w temp 170 stopni grzanie góra-dół.  Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, studzimy, wyrównujemy i kroimy na dwa spody. MASA BUDYNIOWA I Do garnka dajemy 2 budynie, łyżkę maki ziemniaczanej, cukier oraz mleko-wszystko mieszamy trzepaczką i gotujemy jak budyń-mieszamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jogurtowe bułeczki 155

stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem - można posypać sezamem, lub makiem i piec około 20 minut aż będą rumiane.  Wystudzić na kratce. Jeśli posiadacie maszynę do chleba to: włóżcie wszystkie składniki zgodnie z instrukcja. Nastawcie maszynę na program zagniatanie i wyrastanie. Po skończeniu programu wyjmijcie ciasto i postepujcie według przepisu. Przeepis pochodzi z bloga  Moje wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bajgle! 122

ciasto : Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Energicznie zagniatamy ciasto, tak aby dostało się jak najwięcej powietrza do ciasto. Ciasto nie może być twarde ani "tępe". Ma być puszyste i miękkie. (wszystko będzie zależało od mąki, jak jest za twarde dodaj troszkę mleka). Ciasto wyrabiamy co najmniej 30 minut. Nie skracamy tego czasu! Trenujemy mięśnie rąk ;-) Odstawiamy na 50 minut. Ciasto(...)wyjmujemy na stolnicę. Rolujemy wałeczki o grubości 2-3 cm. Pleciemy w warkocze i splatamy w kółeczka. Włączamy piekarnik.  Bajgle układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy makiem lub czarnuszką. Czekamy 15 minut jak troszkę podrosną. Wstawiamy do pieca. Pieczemy na złoty kolor. Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
WIELKANOCNA BABKA MAJONEZOWA Z BIAŁYM MAKIEM I FIGAMI. Mąka owsiana, bezglutenowa. 164

masą jajeczną. Miksujemy z makiem i majonezem. Mieszamy z pokrojonymi figami. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy np. kaszką kukurydzianką. Pieczemy: około 1 godziny w 170 stopniach + termoobieg, góra-dół. MAK BIAŁY: Jesteśmy ogromnymi miłośniczkami maku, więc do jego jakości (smaku, zapachu) przykładamy bardzo dużą rolę i często zgrzytamy zębami bo kupiony mak okazał się zwietrzały, więc słabo aromatyczny(...)grę. Jeśli więc chcecie mak "dobrej jakości" (jakkolwiek to brzmi) to polecamy SKWORCU . Nie wiemy czy jakość zawdzięczamy opakowaniu (które jest faktycznie szczelne) czy sposobom pakowania, przechowywania czy czego, ale nie wnikamy, tylko cieszymy się z naszych drobinek. Kto białego maku nie zna, ma ściągawkę: " MAK BIAŁY jest łagodniejszą i jednocześnie szlachetniejszą odmianą maku. Słodki smak tych drobnych nasion został

Wypisz Wymaluj
Ciasto Daniela 154

proszku do pieczenia Beza Składniki 6 białka 1 szklanka cukru pudru 1 ½ łyżki maki ziemniaczanej Wykonanie Na suchej patelni uprażyc orzechy i zmielić je drobniutko jak cukier. Do miski wsypać cukier,orzechy ,cynamon, proszek do pieczenia,mąke ,oraz wanilie. Dodac pokrojone zimne masło ,jajka i zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko ,do uzyskania jednolitej masy ,gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić

w mojej kuchni
Maślane rogale śniadaniowe 105

świeżych drożdży 2 jajka 100 g rozpuszczonego masła Do posmarowania: mleko lub roztrzepane jajko mak lub sezam Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i zostawić aż się spienią i lekko podrosną. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajka oraz wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto. Na końcu wlać stopione masło i ponownie wyrobić. Wyrabiać około 8-10 minut

Kocham..lubię..gotuję..
Bułeczki z pieczarkami, cebulą i szynką. 219

soli 150 g rozpuszczonej, ciepłej margaryny lub 150 ml oleju 250 ml ciepłego mleka 1 duże jajko (lub 2 małe) 2 łyżki pokrojonego szczypiorku żółtko do posmarowania sezam i mak do posypania NADZIENIE: 400 g cebuli 250 g pieczarek kilka plasterków szynki olej sól pieprz      Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie. Przygotowujemy rozczyn (przy drożdżach instant(...)ciasto już wyrosło dzielimy je na 16 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 15x18 cm. Ważne jest żeby nie podsypywać ciasta mąką, jeśli już to minimalnie. Na każdym placuszku rozkładamy 1/16 farszu z jednej strony, natomiast drugą stronę placuszka nacinamy co centymetr, tak jak na zdjęciu. Ciasto po stronie farszu sklejamy i zwijamy tworząc kształtne bułeczki

Rozpustne gotowanie
ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY Z ŻURAWINĄ I MASĄ PIERNIKOWĄ 153

prezentuje i z pewnością zrobi piorunujące wrażenie na gościach. Jest to ciasto przeznaczone na specjalne okazje - dość pracochłonne, ale raz do roku warto się "pomęczyć", aby upiec wykwintny tort 😉 Idealny na świąteczny stół! Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 1 szklanka maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Żurawina(...)przesianą przez sitko, mak i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35- 45 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest

Kuchnia MagdaLeny
Orzechowe jabłka – potwornie pyszna przekąska :) 187

Jeden z najszybszych deserów i słodkich smakołyków – kawałki jabłka posmarowane masłem orzechowym i posypane ulubionym dodatkiem. U mnie zwykle to są grubsze plastry. Ale jeśli

Lamarida.pl
domowe hot dogi 198

białko do smarowania opcjonalnie: ulubione zioła, ziarenka do posypania np. czarnuszka, mak, sezam wykonanie: Masło roztapiamy. Do miski wkładamy drożdże, cukier, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy mąkę wlewamy roztopione, jeszcze ciepłe masło oraz dodajemy jajko, sól i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy ciasto na ok. 10 min. do wyrośnięcia a następnie dzielimy na 12 równych

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania