ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:314/571)

Muffiny z różą – czyli pączki inaczej ;) 136

dlaczego inne pączki ? bo dzięki róży i kolorze uzyskanym z mieszanki mąk wyglądają troszkę jak pączki, ciasto zresztą w środku też wygląda podobnie.  Muffiny z różą ( 12 sztuk )  suche składniki 140 gram cukru 200 gram mąki ( u mnie mieszanka maki pszennej, żytnej i pełnoziarnistej) * 1 łyżeczka sody mokre składniki 100 ml jogurtu naturalnego  2 jajka(...)misce ( większej ). Do większej miski z mokrymi składnikami dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy trzepaczką.  Formę na 12 muffinek smarujemy masłem. Do każdego gniazdka z formy dajemy łyżkę ciasta, potem łyżeczkę nadzienia i znowu łyżkę ciasta.  Wstawiamy formę  do nagrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy muffiny przez 18 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny, odstawiamy

Kuchnia na wzgórzu
lekkie jak puch ciasto ze śliwkami 369

ciągu ostatniego tygodnia piekłam to ciasto już trzy razy, z różnymi owocami. To chyba najlepsza rekomendacja. Zwłaszcza teraz latem, kiedy szukamy przepisów "na szybko".  *foremka 24*24 cm Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju łyżka kakao łyżeczka sody 1/2 kilograma śliwek Jajka ubić z cukrem na gęstą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SZYBKIE CIASTECZKA RAZOWE 198

razem dodałam do środka migdały. Pokruszyłam paczkę zblanszowanych migdałów i wmieszałam w ciasto.  Znalezione tutaj .  Składniki: -125g masła -80-100g ksylitolu -2 żółtka -szczypta soli -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(nie trzeba) -1 łyżka ekstraktu waniliowego(można dać cukier waniliowy) -150g maki orkiszowej pełnoziarnistej -150g mąki żytniej pełnoziarnistej -50g otrębów owsianych

Smaczne Zdrowe
Mleczne gofry ryżowe 133

mnie zachwyciły ! Są delikatne, leciutkie, puszyste. I zdecydowanie należy je piec z 2 porcji ciasta :) Mleczne gofry ryżowe Składniki na 4 sztuki: 1/2 szklanki mleka 1 czubata łyżeczka mleka w proszku 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maki ryżowej 1 duże jajo szczypta soli 2 łyżeczki oleju rzepakowego Wykonanie: Białko oddzielany od żółtka

Kulinarne przygody Gatity
FIT BROWNIE Z BANANAMI, OBŁĘDNIE DOBRE! 208

słodkiego, wtedy kiedy dbasz o swoją sylwetkę. Idzie wiosna, każda z Nas chce coś tam zrzucić, coś ujędrnić poprzez ćwiczenia, liczymy kalorie, więcej się ruszamy i zdrowo jemy. To ciasto jest idealne na ten czas. Jest dość wilgotne, ale nie zbyt mokre, jest słodkie, ale bez cukru, jest w smaku czekoladowe, ale bez czekolady! No i jeszcze te banany! PRZEPIS(...)laktozy - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego Żółtka, olej, mleko i połowę rozgniecionego banana wymieszaj trzepaczką. Maki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i erytrolem. Wymieszaj z mokrymi składnikami. Białka ubij na sztywno z solą. Delikatnie wprowadź do masy. Ciasto wylej do małej ceramicznej formy rozmiar standardowego zeszytu do szkoły. Ciasto pieczemy 45 minut w temp. 170 stopni

SMYKWKUCHNI
Przekładaniec świąteczny 155

przy nim zbyt dużo pracy niż się wydaje, a w dodatku ładnie się prezentuje.   Składniki: Ciasto: 400 gram mąki pszennej 250 gram cukru pudru 400 gram margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 100 gram suchego maku 100 gram wiórków kokosowych 2 duże łyżki kakao 100 gram posiekanych orzechów Masa jabłkowa: 2,5 kilograma jabłek 0,5 szklanki(...)puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy suchy mak, do drugiej dodajemy wiórki kokosowe, do trzeciej dodajemy kakao a do czwartej dodajemy posiekane orzechy. Cztery formy o wymiarach (24x29cm.), każdą masę wykładamy do formy, równomiernie rozsmarowujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Bajeczna Kuchnia
Świąteczny makowiec 118

masy tylko przygotowuję ją sama to zdarzało mi się pomimo płukania, że mak był zanieczyszczony mikro drobinkami piasku, albo pomieszany z o wiele tańszym, ale za to lekko gorzkim rzepikiem. Tym razem wszystko wyszło idealnie. Nie tylko wyglądało świetnie, ale też i tak smakowało. Przygotowanie tego ciasta zajęło mi co prawda pół dnia, ale było warto”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Ciasto jogurtowe z owocami 107

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to proponuję to pyszne i banalnie proste ciasto. Jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 5 minut, a po godzinie, ciasto może śmiało trafić na talerze. Owoce dodajcie takie jakie macie lub lubicie, nie ma tutaj żadnych narzuconych ograniczeń. Składniki : 2 szklanki mąki tortowej 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 szklanka cukru(...)rabarbar i truskawki) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Do maki dodać jogurt, olej, jajka oraz cukier. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia  się składników. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przełożyć połowę ciasta, Na cieście ułożyć pokrojony rabarbar obtoczony w cukrze, przykryć pozostałym ciastem, a na nim ułożyć truskawki ciasto

Gosia gotuje
Sernik z makiem 130

można dosłodzić stewią (jednak ja już nic więcej nie dodawałam, bo mak był dostatecznie słodki) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na masę serową miksujemy wykładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy mieszamy wszystkie składniki na masę makową i wylewamy na ser przy pomocy widelca robimy w cieście "zawijasy", żeby masa serowa lekko zmieszała się z masą makową (ja porobiłam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mleczna chałka drożdżowa z żurawiną 154

suszonej żurawiny 100g masła mak Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy bezpośrednio do misy robota. Dodajemy cukier, jedno jajko, szczyptę soli oraz oliwę z oliwek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku i dolewamy do reszty. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy za pomocą haka, dolewając powoli roztopione masło i dodając żurawinę. Po połączeniu składników ciasto przekładamy do miski wysmarowanej(...)bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia. 2. Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 2 nierówne części. Większą część dzielimy na trzy części i formujemy warkocz. Układamy w wysmarowanej olejem keksówce. Z drugiej mniejszej części również formujemy malutki warkocz, który układamy na środku. Smarujemy całość jajkiem i posypujemy makiem. 3. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia a następnie wkładamy

Kuchnia w czekoladzie
rolada z malinami 110

Ciasto, które upiekłam na imieniny dla mojej mamy. Składniki: biszkopt  5 jajek 4 czubate łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej nadzienie 500 ml śmietanki 30 % 4 czubate łyżki cukru maliny (około 1,5 szklanki ) Sposób wykonania:  Białka ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodać(...)blaszki, wylać przygotowaną masę,równomiernie rozprowadzić po całości blachy. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 20 - 25 minut. ( nie można doprowadzić do przesuszenia ciasta, gdyż podczas zwijania połamie się) Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i natychmiast jeszcze gorące zdjąć z formy, chwytając za brzeg papieru do pieczenia i układając na blacie ciastem do góry

Darcia w kuchni
Ciasto pijak ze śliwkami 210

jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, Na biszkopt makowo - kokosowy: 4 jajka, 1/2 szklanki suchego maku, 1/2 szklanki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru Na krem: 0,5 l mleka + 200 ml, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru, 3/4 szklanki cukru(...)obrotach do czasu połączenia składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut ( do czasu aż brzegi biszkoptu zaczną odstawać od blaszki).Wystudzić. W trakcie pieczenia ciemnego biszkoptu przygotować makowo - kokosowy. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę i dodajemy do niej mak, wiórki kokosowe oraz proszek

Nie tylko w kuchni
Sernik wiedeński z masłem orzechowym 204

jedną osobę). Dziś coś zupełnie nowego, połączenie sernika wiedeńskiego z bardzo orzechową nutą - lubicie masło orzechowe? CTo ciasto zasmakuje Wam na pewno! A zresztą sami oceńcie i dajcie znać! Składniki na sernik orzechowy 7 żółtek 7 białek 4 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki maki pszennej 100 g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki masła orzechowego Garść orzechów włoskich Sposób(...)partiami dodajemy ją do masy serowej. Masę przelewamy do okrągłej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką pszenną. Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 70 minut. Ciasto studzimy, a następnie wstawiamy pod przykryciem do lodówki (najlepiej na całą noc). Wierzch ciasta smarujemy masłem orzechowym i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Biszkopt jaglany dwukolorowy (z karobem, bez cukru i glutenu) 96

ciasta są jasne, a do części dodałam karob i przyprawę korzenną, więc kotek wyszedł łaciaty ;) Ciasto najlepiej wyszłoby w tortownicy, u mnie powstał w formie kotka i 5 muffinek. Biszkopt jaglany dwukolorowy 3 jaja 3 łyżki ksylitolu 3 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki karobu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno

FitKot
Ciasto piegusek na białkach 134

partii dodanego cukru. Mikser odkładamy. Partiami dodajemy mak i mieszamy delikatnie z białkami. Kolejno dodajemy partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec wlewami powoli olej cały czas mieszając oraz opcjonalnie możemy dodać sok z cytryny. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury

Kulinarne przygody