ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:284/571)

LUKSUSOWE BUŁECZKI IMPREZOWE 624

Mini bułeczki drożdżowe - miękkie, puszyste i lekkie.  Bogate w smaku, bo przygotowane z ciasta z dodatkiem masła i jajek. Po uformowaniu i napuszeniu, dodatkowo posypane nasionami chia (lub makiem).   Są dosyć małe, dzięki czemu nadają się na imprezy i przyjęcia. Zawsze jako pierwsze znikają z talerza.  Oczywiście, można też uformować i upiec większe bułki, które będą(...)wyrośnięcia. Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułeczek), dolewamy wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko lub wodę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut.  Podczas miksowania, dodajemy po kawałku miękkie masło, kolejną porcję dorzucając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z ciastem. Na koniec ciasto powinno odchodzić

cool and minty
Cebulowe ciasteczka z kremem z pomidorów. 164

Witajcie :) Lubicie ciasteczka ? Pewnie tak jak każdy hihi A co powiecie na cebulowe i to z makiem ? Ciekawy pomysł na obiad lub np. na party ze znajomymi. Ostatnio zabraliśmy je na ogrodowe rozpoczęcie sezonu jako dodatek do piwa i wszyscy zajadali się nimi. Podaliśmy do tego salsę. Było pysznie :) Polecamy wypróbowanie tych ciasteczek.     Cebulowe chrupiące ciasteczka(...)Składniki ciasteczka: 600 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 duże cebule 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka octu winnego sól do smaku, kurkuma, tymianek, pieprz Cebule ucieramy na drobnych oczkach tarki. Wsypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy przetartą cebulę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki i układamy na blachę wysmarowaną

vegetanie
Jabłkowe Marzenie 85

Jabłkowe Marzenie Ciasto na upalne dni, bez masy, szybciutko się robi i szybko znika. Ciasto kakaowe z jabłkami, mascarpone, polane rozpuszczoną czekoladą. 16 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        4 ½ szklanki maki pszennej ·        2 łyżki proszku do pieczenia ·        1 szklanka cukru(...)cukier, kakao 2.    Następnie wbijamy jajka, wlewamy jogurt, mieszając łyżką wlewamy stopniowo mleko oraz olej 3.    Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i łączymy z ciastem 4.    Ciasto wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm 5.    Na koniec robimy kleksy z serka mascaropne 6.    Ciasto pieczemy 40 minut

Kulinarna Chwila
Chleb pszenny na zakwasie z makiem i chia 201

wody + 30g mąki jasnej pszennej j.w. Ponownie zaznaczam poziom zakwasu markerem i zostawiam do podwojenia objętości (ok. 2-3 godziny). Ciasto właściwe: Bezpośrednio po drugim dokarmieniu zakwasu robię autolizę: Mieszam ze sobą dokładnie: 350 g woda 15 g mak niebieski 15 g nasiona chia 100 g aktywny zakwas pszenny, przygotowany j.w. 450 g mąka jasna pszenna(...)zmieszane ze sobą  pól na pół) 50 g mąka pszenna pełnoziarnista typ 1580 Zostawiam na 1 godzinę w temperaturze pokojowej do autolizy (wchłonięcia wody przez mąkę). Następnie, do ciasta dodaję 11 g soli, oraz dodatkowe 10 g wody. Delikatnie wgniatam sól w ciasto, wstępnie mieszam wykonując kilka składań. Odpoczynek 2-3 minuty. Potem znowu kilka razy składam ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Śmietanowiec na mleku skondensowanym 123

blaszka 25x29 Składniki 1 PUSZKA MLEKA SKONDENSOWANEGO SŁODZONEGO 2 JAJA 6 ŁYZEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻKA SODY PODANE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ CIASTO PODZIELIĆ NA 3 CZĘSCI.DO DWÓCH DODAĆ PO 2 ŁYŻKI KAKAO,A DO TRZECIEJ 2 ŁYZKI SUCHEGO MAKU. 3 DUZE SMIETANY 18 % /400 ML/UBIĆ Z JEDNĄ SZKLANĄ CUKRU I SOKIEM Z JEDNEJ CYTRYNY. UPIEC 3 PLACKI W MAŁEJ(...)BLASZCE/JEDEN OK.10 - 15min.,180st.- ja piekłam każdy osobno /NA DOLE BLACHY POŁOŻYĆ BRĄZOWY PLACEK- POLAĆ ŚMIETANĄ.JAKO DRUGI PLACEK Z MAKIEM - POLAĆ ŚMIETANĄ.NA WIERZCHU POŁOZYĆ PLACEK OSTATNI,POLAĆ ŚMIETANĄ I GRUBO POSYPAĆ  WIÓRKAMI KOKOSOWYMI Składniki: 2 duże łyżki masła 3 łyżki cukru 130 g wiórków kokosowych Na patelni roztapić dwie łyżki masła. Do roztopionego tłuszczu dodać cukier

Kubki smaku
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 167

przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam, gdyż ciasto jest mięciutkie i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto jest dość uniwersalne.Przed pieczeniem powierzchnię polecam posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem. kminkiem, czy też suchym makiem, ostatnio bardzo modna jako posypka jest czarnuszka. Kapuśniaczki grzybowe świetnie smakują jako dodatek czystych zup. Paszteciki bardzo dobre są też(...)Kapuśniaczki grzybowe: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy za pomocą haka robota ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czosnkowe bułeczki 128

Jednym słowem pyszne;) Przepis zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje Wypieki  (ja zwiększyłam ilość czosnku w masełku i dodałam czosnek do ciasta) natomiast oryginalny przepis znajduje się na blogu Happy Home Baking . Serdecznie polecam:) Składniki: 400 gram maki chlebowej 20 g drobnego cukru pół łyżeczki soli 4 gram drożdży suchych lub 8 gram świeżych 260 gram mleka 30 gram roztopionego(...)Wykonanie bułeczek : Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (suche wymieszać z pozostałymi składnikami). Resztę składników umieścić w misce. Gdy drożdże urosną dodać je do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W między czasie przygotować "czosnkowo-pietruszkowe masełko". Po tym czasie delikatnie przerobić ciasto i uformować 10 bułeczek. Pozostawić

Krakowskie smaki Ani
Deserowy consensus - Seromakowiec 339

czasie wałkujemy ciasto na cienki placek, przenosimy go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.  Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem(...)Gotujemy kilka minut, wsypujemy cukier i gotujemy dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z makiem z ognia, dodajemy kaszę mannę i doprawiamy aromatem waniliowym, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli.  Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo po 1 łyżce

Bon Appetit Małgorzaty
Marlenka 198

inne miejsce (ja kładłam na tacę). Skrawki które nam zostały z ciasta też tak samo pieczemy, będą nam potrzebne do dekorowania ciasta. Składniki na masę: 1 opakowanie budyniu śmietankowego (gotujemy z dwoma łyżkami cukru) 500 ml mleka 1 maka krówkowa w temperaturze pokojowej (ja tym razem użyłam kakaowej) 1 kostka masła w temperaturze pokojowej Wykonanie: Budyń gotujemy(...)wtedy nie utworzy nam się kożuch. Maso ucieramy z masą krówką i dodajemy stopniowo ostudzony już budyń. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Całość przekładamy na zmianę raz blat ciasta i krem. Powtarzamy tak 6 razy. Górę ciasta posypujemy skruszonymi skrawkami ciasta które wcześniej upiekliśmy. Ciasto należy chłodzić minimum kilka godzin, aż do zmiękczenia blatów. SMACZNEGO

Słodkie ciacho
TRUSKAWKOWA CHMURKA 1181

Sezon truskawkowy  w pełni. Dziś kuszę lekkim ciastem ( ale nie w kalorie) . Polecam je na każdą porę dnia. Pyszne   Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie(...)oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy po żółtku, miksujemy, następnie stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Kolejny krok to dosypywanie maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy cały czas. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. pieczemy ok 15-20 minut w 170 st. Masa śmietanowa: Śmietany ubijamy na sztywno, do smaku dodajemy cukru pudru. Żelatynę zalewamy

Z Majeczką w kuchni
DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM (BEZ JAJEK) 209

masa makowa nigdy nie zastąpi domowej, ale z oszczędności czasu pokusiłam się o jej wypróbowanie. I nawet się nie zawiodłam! :) Mak porządnie zmielony i doprawiony. Dorzuciłam tylko posiekane orzechy i kilka kropli aromatu migdałowego.  A przepis na ciasto wykorzystałam z bloga  Moje Wypieki .  Zaciekawił mnie fakt, że w cieście drożdżowym ... nie ma ani jednego jajka! Dotychczas

Walijskie Pichcenie
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 374

łyżeczka proszku do pieczenia . Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Masa makowa: 20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit , 4 jajka , 3/4 szklanki cukru pudru , bakalie - użyłam: około 150 g rodzynek Kresto , około 150 g orzechów laskowych(...)choć raz mak, ten wie jakie to "fajne" ;) Orzechy posiekać na dowolną wielkość, rodzynki zaparzyć wrzątkiem, przestudzić i odcedzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać. Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu , 1 szklanka cukru , 8 jajek , 1 kostka masła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kantyczka 94

puch, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Dzielimy masę na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao i mieszamy. Trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Dno formy smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy kolejno warstwy. Ciasto białe bez dodatków, biszkopty, dżem, masa makowa, biszkopty, dżem i masa kakaowa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st

Gotowanie moimi oczami
Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 160

lepiej nie wiedzieć Składniki: Na nadzienie (podana podwójna porcja) : 500g białego maku 12 łyżek miodu 100 g marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych na suchej patelni 150 g orzechów włoskich (100+50), podprażonych na suchej patelni 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Na ciasto : ·          3,5 szklanki mąki(...)wałkowaniem. Po  ostatnim wałkowaniu i złożeniu, ciasto dobrze owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, choć najlepiej na całą noc (lub dzień ;)). Wyjmujemy z lodówki na 20-40 minut przed robieniem rogalików, w zależności od tego jak zimno mamy w tej lodówce :) Przygotowanie nadzienia zaczynamy od wsypania maku do miski i dodania 150 g migdałów

Bazując na smaku
Vollkornspätzle- pełnoziarnisty domowy makaron 130

wartosci i tradycji dla regionu. Przy wykonywaniu spätzli zasada jest taka: na 1 jajko bierzemy 100 g maki plus letnia woda lub mleko.I zawsze dodatkowo bierzemy 1 jajko wiecej niz jest osob do konsumpcji.Tradycyjnie tnie sie kluseczki prosto z deski,ktora pokrywamy ciastem do garnka z gotujaca osolona woda. Istnieja tez inne sposoby domowego wyrobu spätzli.Zagniecione ciasto przeciska(...)Skladniki na 2 porcje: 250 g maki pszennej pelnoziarnistej 125 ml wody mineralnej,zwyklej lub mleka 2 duze jajka 1/2 lyzeczki soli galka muszkatalowa do smaku 1/2 lyzeczki bialego pieprzu(niekoniecznie) 1 lyzka oleju 2 lyzki masla ghee Wszystkie skladniki umieszczamy w misce i recznie (drewniana lyzka) lub mikserem wyrabiamy na gladkie,lsniace ciasto,az ukaza sie pecherzyki powietrza.W duzym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!