odrobinę za mdłe i za bardzo kokosowe. Wystarczyło zastąpić likier kokosowy ponczem cytrynowym, a ciasto zyskało orzeźwiający smak. Zamiast grubej warstwy posypki kokosowej użyłam 2 łyżki podprażonych wiórek i gotową posypkę dekoracyjną o smaku ananasowym. Składniki na biszkopt 5 jajek ¾ szklanki cukru ¼ szklanki maki ziemniaczanej ¾ szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem(...)lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Dodajemy po łyżce mąki i mieszamy już ręcznie, delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 170 stopni przez 30-35 min. Upieczony i przestudzony przekrawamy na dwa blaty. Masa: 2 suche bułki- kajzerki ½ szklanki cukru 1 kostka masła 3 szklanki mleka
Kasia i jej kobiecy światBardzo lubię tę szarlotkę. Kruche ciasto, jabłka i orzechy włoskie. Myślę, że to właśnie dodatek orzechów powoduje, że jest tak pyszna. Sama tłukłam orzechy, tłuczkiem do mięsa :) Trochę mi przy tym zeszło, ale było warto. Składniki: 2 szklanki maki 1/2 szklanki cukru 100 g. masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 1 kg jabłek
Agusiowe smakołykicukru 1 łyżeczka soli 30 g masła jajko mak, sól, sezam (do posypania) Przygotowanie: Do ciepłego mleka z wodą dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy do aktywacji drożdży, na ok. 10 min. Do rozczynu dodajemy połowę mąki i dokładnie wyrabiamy, dodajemy pozostałą mąkę wraz z solą i zagniatamy elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy miękkie masło. Odstawiamy(...)godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa walce, a walce na osiem części. Z każdej części formujemy jednakowe walce o długości 30 cm i łączymy po dwa w warkoczyk. Każdy warkocz obwarzamy we wrzącej wodzie z solą przez ok. 30 sek. z każdej strony. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy makiem, solą lub sezamem
Kuchnia ŁukaszaKrem jest puszysty, delikatny i orzeźwiający. W środku cytrynowa galaretka i zwieńczony pianką na bazie śmietany i galaretki. Ciasto robiłam dla gości i zrobiło duże wrażenie zarówno smakowe jak i wizualne. Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżeczka proszku Masa budyniowo - cytrynowa 2 budynie śmietankowe 2 szkl wody 130 ml soku z cytryny(...)przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Do momentu uzyskania średnio lejącego lukru. Warstwy ciasta: biszkopt masa budyniowo - cytrynowa, galaretka cytrynowa, pianka z śmietany i galaretki, herbatniki i na końcu lukier cytrynowy
Ala piecze i gotujegorzka, najlepszej jakosci czekolade albo kakao. Uzupelniam w ten sposob braki magnezu i poprawiam sobie humor. Ciasto czekoladowe z kremem z mascarpone skladniki: 350g gorzkiej czekolady 110g cukru + 75 g do bialek 150g masla 1/4 filizanki espresso 4 jajka 35g kakao 50g maki 75g rodzynek Krem z mascarpone: 350g serka mascarpone 1 czubata lyzka cukru pudru 50ml Amaretto wykonanie: Rodzynki(...)Amaretto. Bialka ubijamy na sztywna piane z dodatkiem cukru. Gotowe bialko powinno byc lsniace. Dodajemy je do masy czekoladowej na 3 razy i za kazdym razem delikatnie mieszamy. Ciasto przekladamy do tortownicy (24 cm) wylozonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 1 godzine lub do czasu gdy boki ciasta beda juz dobrze upieczone. Srodek ma pozostac
Przysmaki Karolkimleka 3 łyżki mąki pszennej (około 40g) 3 łyżki maki ziemniaczanej (około 43g) 150 g masła 120 g cukru kryształ 2 łyżeczki cukru waniliowego warstwa truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 700 ml wrzątku około 300 g truskawek Użyłam tortownicy o średnicy 26 cm Link do filmu z przygotowania: Ciasto truskawkowe z kremem budyniowym https://www.youtube.com/watch?v=vIG_G97zjCE Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto, ciasto
Uwaga Babcia GotujeWspaniałe, drożdżowe, mięciutkie bułeczki z makiem, można zastosować inne nadzienie, marmoladę, serek, ale zapewniam, z makiem są niecodzienne, po prostu - rewelacja! Skł a dniki: 1 kg mąki krupczatki + 3 szklanki mąki tortowej 5 żółtek 3/4 kostki drożdży (70 g) 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki masła lub margaryny puszka masy makowej Wykonanie: Mąki mieszamy, wbijamy żółtka(...)miseczce, pod ściereczką. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy do pozostałej mąki, mleko z cukrem podgrzewamy na letnio, przelewamy do mąki, wszystko mieszamy ręką, lekko wyrabiając, masło podgrzane, roztopione wlewamy do ciasta i wyrabiamy jednolite ciasto, formujemy kulę zostawiamy w misce pod ściereczką do wyrośnięcia. Masa podwoi objętość, wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, kroimy na pasy o szer
kgwjanczewougotowanego mięsa 2 cebule 0,5 papryki czerwonej 1 pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej namoczonej w mleku jajko sól pieprz jajko do posmarowania sezam lub mak do posypania Przygotowujemy rozczyn. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z połową porcji ciepłego mleka, następnie wlewamy(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na około 16 części. Każdą zagniatamy, formujemy kulki, a następnie wałkujemy na owalne placki. Nakładamy 1/16 farszu i zlepiamy jak pieroga, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odkładamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub makiem i pieczemy
Rozpustne gotowaniePrzepis z ksiażki '1 mix, 50 cakes' . Składniki: (keksówka okolice 10/20cm, czyli około 10 porcji) 185g maki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mixed spice (mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, oraz czasami dodatkowo goździków, imbiru, kolendry i kopru) 175g niesolonego masła, lub margaryny do pieczenia 100g drobnego cukru 75g miałkiego, jasno-brazowego cukru 3 jajka, roztrzepane widelcem(...)wyłożona pergaminem do pieczenia. W sporej misce wymieszaj makę, proszek do pieczenia i mixed spice. Dodaj masło, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj zmiksuj wszystko dokładnie na gładkie ciasto, a następnie wmieszaj połowę daktyli. Wylej ciasto do foremki i posyp pozostałymi daktylami. Piecz przez 40-50 minut, lub do czasu, aż ciasto będzie ładnie wyrośnięte i złotawe. Zostaw
Lejdi of the houseskładniki: 250 g maki 250 ml maślanki 65 g masła 1 jajko 90 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli ziarenka z 1/2 laski wanilii dodatkowo: bita śmietana, starta czekolada lub kakao wykonanie: Masło roztapiamy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mieszamy z maślanką oraz jajkiem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier puder, sól, proszek(...)pieczenia oraz sodę. Wymieszane składniki mokre łączymy z suchymi, dodajemy ziarenka wanilii i mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffiny (ok. 12 szt.). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 st. C, do tzw. suchego patyczka przez ok. 25 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy startą
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 250 g maki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 100 g suszonych fig Helio 60 g orzechów laskowych lub migdałów 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Suszone figi oraz orzechy kroimy n mniejsze kawałki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz solą. W osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem(...)puszysta masę. Do masy jajeczne dodajemy suche składniki i mieszamy np. szpatułką. Następnie dodajemy pokrojone figi oraz orzechy. Wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie część. Mokrymi dłońmi przekładamy (najpierw jedną część) na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując podłużny wałek, lekko spłaszczony. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo, układamy zachowując odstęp gdyż ciasta podrosną. Pieczemy
Domowy Smak JedzeniaBiszkopt makowy z puszystym kremem karpatkowym i bita śmietanka . Całość wyśmienicie się komponuje. Ciasto jest naprawdę pyszne! Gorąco polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g maku suchego Oraz opakowanie kremu kremu karpatkowego +to co potrzebne do jego przygotowania tak jak na opakowaniu(...)dodając po łyżce cukru.Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując. Mąki przesiewamy do miski,dodajemy proszek i mak.Powoli wsypując dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.45 minut w 180 st.C. Po upieczeniu biszkopt upuszczamy na ziemię z wysokości kolan i odstawiamy do wystudzenia.Kiedy jest zimny wyciągamy
Przepisy mojej mamyCygańskie ścieżki to nazwa kolorowego ciasta, przełożonego masą serową z dodatkiem galaretek. Przygotowanie samego ciasta jest podobne do popularnej "Zebry", z tym, że tutaj paski są w kilku kolorach - z dodatkiem kisielu, kakao i maku. Do przełożenia użyłam masy z serka homogenizowanego, wymieszanego z galaretkami o różnych smakach. Całość oblałam polewą czekoladową. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaSiemię lniane zalej ciepłą wodą i odstaw na 30 minut, aż powstanie konsystencja kisielu. 2. Dodaj szczyptę soli, mak, cebulkę, czosnek, paprykę i otręby, po czym wszystko zblenduj. 3. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż łyżką porcje ciasta i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut. 4. Pod koniec pieczenia wbij do miseczki jajka, dodaj
Z notatnika dietetykakręci nosem bo wszyscy lubią naleśniki. Tym razem z serem ricotta, na słodko. Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyżki cukru Odrobina oleju do smażenia. Przygotowanie naleśników; Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózgą .Jeśli
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczki cukru niepełna łyżeczka soli 1 opakowanie drożdży instant (8 g) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek + sezam lub mak do posypania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, dodajemy sól i cukier. Następnie dolewamy ciepłe mleko i rozpuszczony smalec. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką, warto to robić chwilę dłużej. W razie potrzeby podczas wyrabiania posypujemy rękę delikatnie mąką. Ciasto odstawiamy
Słodkie okruszkidobrego sera, Posyp tylko ciutke serem jaki masz i nakryj kokilki z zupąi przed włożeniem do piekarnika plastrem francuskiego ciasta dociskając je do rantów kokilek. French Onion Soup with cognac. SKŁADNIKI: 250 g karmelizowanej cebuli - tutaj przepis 1 łyżka maki 1 łyżka świeżych listków tymianku 2 łyżki koniaku (cognac -francuskie brandy) 850-900 ml wołowego bulionu (domowy lub gotowy
Sztuka gotowania w/g Samiryobniżonej zawartości tłuszczu. Smak będzie taki sam, ale z pożytecznymi walorami odżywczymi. Kutia Danie z dużą ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym. Ciasta i inne słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę
Truskawkowa FiestaCookitlean.pl też ostatnio pojawił się przepis na makowiec bezglutenowy i bez pieczenia, więc jest w czym wybierać. Samo ciasto jest pyszne, miękkie oraz soczyste. Robi się go szybko i prosto, czyli tak jak powinno być. Składniki: 200 g maku mielonego 4 jajka 3-5 łyżek miodu (zależy jak słodkie lubicie) szklanka mleka migdałowego 3 łyżki rumu (opcjonalnie) 1 szklanka mąki
PaleoLifeJestem sernikożercą, nie da się ukryć. Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja
To co kochammakiem. Nie kruszą się, są bardzo proste do wykonania i zawsze się udają. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI na ok.20 ciastek: 150 g mąki gryczanej - u mnie gryczana biała (klik) 60 g mąki ryżowej drobnej 40 g maku 120 g brązowego cukru + do dekoracji 120 g masła 1 jajko szczypta sody oczyszczonej Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, ryżową, mak, cukier, sodę(...)oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieś szybko wszystkie składniki, dodaj jajko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 5 cm, zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę. Schłodzone ciasto pokrój w poprzek na kawałki szerokości 1 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka posyp
Kuchnia bezglutenowasztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając na najwolniejszych obrotach dodawać porcjami do masy jajecznej. Pod koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w 180 stopniach. Blacha
Ala piecze i gotujeprzedstawia się następująco: Na opakowaniu znajduje się przepis przygotowania, zarówno w automacie, jak tez i w piekarniku: Do ciasta chlebowego dodałem, zgodnie z sugestią na opakowaniu, jednego ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka oraz łyżkę oleju. Wierzch chleba posypałem białym makiem. Chlebek wyszedł bardzo dobry, o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce. Jest to dobra propozycja
Przepisy na domowy ser i chlebFajne. Szybkie. Wilgotne. Bananowe. Orzechowe. Ciasto na co dzień. Na wolną chwilę. Na podwieczorek. łatwe i szybkie. Czego chcieć więcej… Co potrzebne: 2 szklanki pszennej maki pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuproszku do pieczenia masa serowa: 1 kg półtłustego twarogu 6 jajek 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 3 łyżki maki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać cukier, zimne masło, jajko. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki. Ser zmielić trzykrotnie. Masło utrzeć z cukrem, na puszystą masę. Wciąż ucierając dodawać
magiczna kuchnia Kasi160g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka mleka + 1 łyżka śmietany 12% na glazurę Przesianą mąkępołączyć z solą, makiem i cukrem. Dodać roztarte w palcach masło i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mieszaninę mleka i śmietany. Zagnieść gładkie, twarde ciasto i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na średniej grubości prostokąt i pokroić na nieduże kwadraciki. Przenieść krakersy
Przepysznik - BLW i nie tylkotrzymania ogólnie mówiąc - NAJ. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa ;-) To do dzieła! składniki; 30 dag maki pszennej 1 jajko 20 dag masła lub margaryny 4 łyzki zimnej wody 1 łyzeczka soli Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie spożywczą i chłodzić najmniej pół godziny. Nastepnie ciasto rozwałkować i wylepić nim tartaletki o średnicy
Radość kipiąca uśmiechem.wersji to miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;) ale w domu zabrakło mi mąki. Na szczęście było ciasto francuskie. Bardzo proste w wykonaniu. I przepyszne :) Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach... Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła. Zrobiłam z białym serem i rodzynkami. Czytaj więcej
bistro mamaletniego mleka. Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Ciasto właściwe: 215 g mąki pszennej chlebowej, 2 żółtka, łyżeczka soli, 3 łyżki cukru, 5 łyżek oleju rzepakowego, sezam i mak do posypania, jajko. Do zaczynu dodać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około
Z miłości do słodkościodstawiamy do przestygniecia. Nastepnie ziemniaki przekladamy na stolnice i dodajemy do nich jajko, make ziemniaczana i 2 szklanki maki pszennej. Wyabiamy na jednolita mase, dodajemy pozostala make w razie koniecznosci.. Pamietajmy jednak, ze im duzej wyrabiamy to ciasto to ono staje sie bardziej luzne. Calosc dzielimy na kilka porcji i z kazdej formujemy walek o grubosci okolo
Przysmaki Karolki