wypróbowania. Ja jestem nim zachwycona. Składniki: 500 g. maki pszennej 40 g. drożdży 300 ml. ciepłej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru Wykonanie: Do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej. Wyrobić mikserem z hakami na gładkie ciasto i przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na cztery części
Agusiowe smakołykipyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela ang. łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania kminek lub mak do posypania Farsz: Grzyby namoczyć ok godziny w 1 szkl wody, gotować ok pół(...)oleju cebulkę oraz pokrojone grzybki. Całość wymieszać i dusić ok 30-40 minut, w razie konieczności odparować z nadmiaru wody. Usunąć liść laurowy i ziele ang. Farsz ostudzić. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i przeciąć wzdłuż na pół. Wzdłuż każdego płatu ułożyć farsz. Brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą, skleić i zwinąć w rulon. Kroić na niewielkie romby. Paszteciki układać na blaszce
Smakołyki AsiCzasy nastały takie, jakie nastały i czasami bardzo desperacko potrzebujemy zaj ą ć towarzystwo przez godzinę, czy dwie. A i nasza pojemność w kwestii zjadliwości upieczonych przez dziewczynki ciast, cookies i muffinów zaczęła drastycznie się kurczyć. St ą d plastelina. Większość przepisów woła o dodatek wodorowianu potasu (kamienia winnego), jako substancji stabilizuj ą cej. A ja, jak na złość, swój(...)szybko drewnianą łyżką. Dolej aromat, barwnik i olej. Zagnieć na gładką masę. W tym momencie NIE DODAWAJ więcej mąki! 'Ciasto' może się wydawać klejące, ale po ostudzeniu powinno być o wiele lepsze. Dopiero wtedy możesz ewentualnie zacząć dodawać po łyżeczce maki, zagniatając po każdym dodatku. Po ostudzeniu przechowuj w szczelnym pojemniku. NOTKI: Nasza plastelina była mocno klej
Lejdi of the houseCiasto lekkie i pachnące pomarańczą. Mięciutkie i mokre. Pyszności! Co nam trzeba? 4 jajka pół kostki masła 150 g cukru 200g maki pszennej np. Młynomag 50g mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza śmietana 36% ml 2 łyżki cukru pudru łyżka czubata kakao pół opakowania galaretki pomarańczowej- około 25-30 g 50ml gorącej wody skórka pomarańczowa kandyzowana
LatosiowydomProsty przepis na delikatne jak chmurka i bardzo pyszne ciasteczka z makiem na oleju. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1
Krokusowy Dompełne łyżki miękkiego masła 3½ szklanki mąki 1 łyżeczka cukru 1½ łyżeczka soli Dodatkowo: 1 małe jajko Ziarna sezamu, mak i czarnuszka Sposób przygotowania: Ciepłą wodę (ok 30⁰C) mieszamy z pozostałymi składnikami za pomocą miksera z założonym hakiem. Wyrobione ciasto pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat, ponownie
Kuchnia w czekoladziesernik galicyjski i napoleonka. Jeżeli jednak zamówimy napoleonkę to otrzymamy inne ciasto niż znamy. Tu jest to wielowarstwowe ciasto (kruche/półkruche) przekładane kremem. Otwarcie ogródka świętowaliśmy popijając Marengo, ukraińskie wino musujące - bardzo przyjemne „prosecco”. Degustowałam na zaproszenie siała baba mak i restauracja Kanapa . deska wykonana przez Deski Deseczki
królestwo garówPodczas świąt Bożego Narodzenia nie może u mnie zabraknąć sernika z makiem, moja rodzina go uwielbia. Sernik jest szybki i prosty do przygotowania więc polecam
Bajeczna KuchniaMasło – 50 g Jajka – 2 sztuki Szczypta soli Cynamon Konfitura Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, zmielonymi migdałami, makiem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do nich cynamon i sól. Wszystko mieszamy z jajkami, masłem i nasionami z laski wanilii. Ciasto formujemy w kulkę i odkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolne
Kuchnia Bon AppetitInaczej rzecz ujmując makowiec bez ciasta... Bardzo fajny smak, mocno aromatyczny i oczywiście znika ekspresowo:-) Z tym makowcem prowadzę trochę nierówną walkę. Próbowałam go zrobić na maku z puszki i wyszła paćka, smaczna ale jednak paćka.... Więc nie polecam. Próbowałam również zrobić swoją masę makową i z kolei wyszła za sucha... Ale się nie poddałam, zmodyfikowałam i wyszło (prawie) idealnie
Ze smakiem bez glutenupewno jest to coś innego niż zwykłe kanapki do szkoły lub pracy. Składniki (6 sztuk) 2 szklanki maki pełnoziarnistej pół szklanki wrzątku łyżka oleju sól Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszaj mąkę a olejem, solą oraz wrzątkiem. Ugnieć ciasto tak by wyszła jedna odchodząca od ręki duża kulka. Następnie podziel ją na 6 części i smaż na suchej patelni
wysmienitymiód podgrzać, wsypać przyprawę do piernika, wymieszać i odstawić na 10 minut. Jajka utrzeć z cukrem, wlać olej. Obie maki przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem i kakao. Do masy jajecznej wlać kwas z miodem, wsypać mąkę i zmiksować na gładkie ciasto. Keksówkę (11x28)* wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 55 minut w temp. 170stC
Obiad gotowywaniliowy – 1 łyżeczka Margaryna stopiona – 1 szklanka Dodatkowo: Cukier puder Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę, dodać mak, cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dokładnie ale szybko wymieszać ze stopioną letnią margaryną i wylać ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy babkowej. Piec w 180stC przez ok. 50 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyjąć
Camilla w kuchnimiodem i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie mąki łączymy ze sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę i zmieloną na pastę dynię. Wyrabiamy ciasto , aż do momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto
Łycha smakówmąkę,drożdże,proszek,cukier i sól Dodałam masło i rozgniotłam składniki. Wymieszałam ciasto z octem i śmietaną. Rozwałkowałam ciasto na placek około 2 cm. Wykraiwałam koła szklanką. Na koniec smarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem. Możecie je posypać dowolnymi ziarnami lub makiem. Piekłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut w temperaturze 190 stopni. SMACZNEGO! Polecam upiec chleb
potrawyregionalne