ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:343/571)

Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem 171

Składniki: 300 g   pieczonej dyni 650 g maki pszennej 500 30 g świeżych drożdży 250 g letniej wody 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonego rozmarynu grub a sól morska 2-3 gałązki świeżego rozmarynu Wykonanie: Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, 1 łyżeczkę mąki

Kulinarne przygody Gatity
topione rogaliki z makiem 88

składniki na ok. 36 szt.: 500 g mąki 40 g drożdży 120 ml letniego mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru 200 g masła 1 szczypta soli

Domowy Smak Jedzenia
Najlepsze twarogowe rogaliki 83

pokazywałam je już kilkakrotnie, ale za każdym razem coś zmieniam, by smakowały jeszcze lepiej. Tym razem do ciasta dodałam odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu wyszło miękkie i  przypominało ciasto francuskie. Rogaliki nadziałam konfitura z pomarańczy, ale sprawdzi się tu każda inna gęsta konfitura, marmolada, powidła lub kajmak. Szybkie, proste, a tyle radości;) Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka(...)nadziewane rogaliki Twarogowe rogaliki  Składniki (na 32sztuki) 250g twarogu 120g masła 250g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia mały słoik konfitury lub powideł opcjonalnie: białko do posmarowania i brązowy cukier do posypania albo cukier puder Mąkę i proszek przesiać, posiekać z masłem, dodać twaróg, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i schłodzić przez 30 minut. Ciasto podzielić

Obiad gotowy
Chleb razowy na drożdżach 137

słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę, miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych

moj przepis na
Domowe obwarzanki 120

jednego z etapów procesu wykonywania obwarzanków - od ważenia, czyli gotowania. Ciasto przed włożeniem do piekarnika należy obgotować w wodzie. Obwarzanek Krakowski został wpisany do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) przez Komisje Europejską. Zostały też unormowane jego wymiary, waga czy kolor. W Krakowie tradycyjne obwarzanki znajdziemy posypane makiem, sezamem, wielicką solą lub bez dodatków. Czasami też są posypywane startym serem

Pora coś zjeść
Babeczki na oleju 106

chcą upiec coś pysznego, jako niespodziankę dla bliskich osób. Muffinki maja tą przewagę nad czekoladowym ciastem, że są wspaniale podzielne, idealne by zapakować do pudełka na drogę, choćby do szkoły czy do pracy . PRZEPIS BABECZKI NA OLEJU Składniki babeczki na oleju: 1 szkl maki pszennej 1 szkl mąki pszennej graham typ 1850 1 szkl cukru trzcinowego 3 czubate łyżki ciemnego(...)pieczenia, sodę, posiekaną czekoladę. Potem do drugiej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie mokre składniki: mleko, olej, jajka, aromat migdałowy. W kolejnym kroku do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy. Finalnie ciasto przekładamy w foremki i od razu wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25 min. Artykuł Babeczki na oleju pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Jak zrobić naleśniki- crepes na maślance? 123

takim śmietankowym aromatem, który uzyskujemy całkowicie naturalnie, są też bardziej miękkie i elastyczne od tych robionych na mleku czy wodzie. Maślanka ma też jeszcze jedną pożądaną cechę, korzystanie napowietrza ciasto. Naleśniki na maślance możesz podać z różnymi dodatkami, ja zawsze wybieram to co proste i smaczne, tj. owoce.  Dzisiaj u mnie BIO kiwi . Powiem Wam tak szczerze, że dojrzałe(...)torbach zakupowych? Dajcie znać jestem bardzo ciekawa Waszej opinii.   Przepis na pyszne naleśniki na maślance: - 200 g maki pszennej lub orkiszowej - 500 g maślanki - 150 g wody - 2 szczypty soli - 1 jajko zerówka Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę, ciasto w misce wstaw do lodówki na 20 minut. Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników, zmocz ręcznik papierowy olejem kokosowym

SMYKWKUCHNI
Chleb żytnio pszenny 88

niski. Te proporcje z oryginalną ilością wody i zwiększoną mąki czynią ciasto o wiele bardziej ścisłym, więc podejrzewam, że dałoby się uformować z niego bochenek rękami i piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie. Składniki: 300g zakwasu żytniego 150g mąki razowej (żytniej lub pszennej) 210g maki pszennej 200ml wody 10g soli ok. 3 g drożdży masło otręby

W kuchni wieczorem
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami 219

Ciasto drożdżowe lubi być dobrze wyrobione i potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeśli uzbroimy się w cierpliwość to z pewnością zaskoczy nas nie tylko swoją wielkością, ale i smakiem. Nadzienie jakie zostało przygotowane jest soczyste i aromatyczne. Roladki poukładane w tortownicy po upieczeniu połączą się w piękny tort drożdżowy, idealny na święta. Składniki na tortownicę o średnicy(...)wgłębienie do którego wkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wlewamy mleko i dodajemy 100 g maki. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy pozostałą cześć mąki, masło, cukier, jajo i wyrabiamy rękoma na pulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Jabłka obieramy

Moniki Smakołyki
Kurs kuchni bałkańskiej i przepis na Gibanicę. 169

Nasze ciasto piekło się ok 40 minut. Wypieczoną baklavę należy polać gorącym syropem cukrowym. Płyn powienien mocno nasączyć ciasto. Nasza baklava była o smaku cytynowym. Cytryna świetnie zbalansowała słodycz ciasta. Przygotowaliśmy sałatę szopską. Pyszną, chrupiącą. Klasyczną. Popularną w Serbii, Macedonii i Czarnogórze. Potem z baraniny przygotowaliśmy słynny banjalucki  cevap. Sami uczyliśmy się formować mięso. Cevapi można usmażyć na rozgrzanej(...)Słowo "gibanica" pochodzi od arabskiego gban - ser. Przepisy na gibanicę są różne: z makiem, wiśnią, kapustą, szpinakiem, dynią lub kaszą manną. Gibanicę w Serbi je się o każdej porze dnia i jest przekąską, którą można szybko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości. Gibanica 500 g kory (ciasto filo) 300 gram tłustego twarogu 3 jaja opakowanie sera feta ok szklanki oleju

AZgotuj!
Drożdżowe bułeczki z nadzieniem owocowym 144

wcześniej. Długo zachowują świeżość oraz są miłym wspomnieniem smaku lata. Składniki: ciasto 400 mąki 200 ml mleka 100 g masła 50 g cukru 25 g świeżych drożdży 1 białko cukier puder do dekoracji nadzienie 250 g dżemu lub 200 g świeżych owoców(20 g cukru i 20 g maki ziemniaczanej) Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką

Ciasta z tradycjami
Tort makowo - śmietanowy z płatkami róż 196

razem z cukrem razem ubijamy do białości. Mąkę mieszamy z makiem dodajemy proszek do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny. Sypkie produkty wymieszane ze sobą dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy pieczemy 25 minut. Upieczone ciasto studzimy kroimy

kgwjanczewo
Bułeczki odrywane z cynamonową kruszonką. 232

kubka kawy czy mleka. Składniki : (20 sztuk) Ciasto: 3 i pół szklanki mąki (600g) 1 szklanka mleka (250ml) pół szklanki cukru (110g) 2 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki oleju (60ml)  4 dkg drożdży świeżych szczypta soli  Opcjonalnie 2 garści rodzynek (ok 150g) Kruszonka: 1/4 kostki miękkiego masła (60g) 3/4 szklanki maki (140g) 1/2 szklanki cukru (110g) 3 łyżeczki

Malinowa Kawiarenka
Ciasto truskawkowo kokosowe 251

owoców. Tak, więc dzisiaj zapraszam Was na mega pyszne ciasto. Połączenie smaków jak dla mnie idealne. Ciasto podane na talerzach z kolekcji Raphael i Jupiter z Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku Ale-raj sól szczypta 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blat kokosowy 3 białka (z dużych jajek(...)Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach

Ala piecze i gotuje
Ciasto orzechowe z gruszkami. 75

Dzisiaj przepis na pyszne jesienne ciasto. Ciasto orzechowe z gruszkami. Pyszne i aromatyczne, idealne do kawy. Smacznego! SKAŁDNIKI: 3 gruszki 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 200 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka startego imbiru szczypta soli Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Gruszki obrać(...)pieczenia. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać utarty imbir i zmielone orzechy włoskie. Calosc ponownie wymieszac. Okrągła formę o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto. Gruszki ułożyć na wierzchu ciasta, lekko je wciskając w ciasto . Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego to 180 st. C. Piec do suchego patyczka około 60 minut. Upieczone ciasto przestudzić

Pani M - kuchnia smakowita
Ciastka baletki 189

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo popularne ciasteczka z makiem o nazwie baletki :) Ciasteczka wielu z Was  zapewne kojarzą się

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Waniliowe ciasteczka z suszonymi śliwkami 103

Waniliowe ciasteczka z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi…cudownie kruche…przepyszne! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 190 g masła 3/4 szklanki pokrojonej suszonej śliwki 2/3 szklanki

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasto dziura w płocie 150

Składniki: Beza 6 białek 3/4 szklanki cukru pudru 150g wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Krem budyniowy 6

Pychotkaaa