ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:343/571)

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem owocowym 148

wcześniej. Długo zachowują świeżość oraz są miłym wspomnieniem smaku lata. Składniki: ciasto 400 mąki 200 ml mleka 100 g masła 50 g cukru 25 g świeżych drożdży 1 białko cukier puder do dekoracji nadzienie 250 g dżemu lub 200 g świeżych owoców(20 g cukru i 20 g maki ziemniaczanej) Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką

Ciasta z tradycjami
Tort makowo - śmietanowy z płatkami róż 201

razem z cukrem razem ubijamy do białości. Mąkę mieszamy z makiem dodajemy proszek do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny. Sypkie produkty wymieszane ze sobą dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy pieczemy 25 minut. Upieczone ciasto studzimy kroimy

kgwjanczewo
Bułeczki odrywane z cynamonową kruszonką. 236

kubka kawy czy mleka. Składniki : (20 sztuk) Ciasto: 3 i pół szklanki mąki (600g) 1 szklanka mleka (250ml) pół szklanki cukru (110g) 2 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki oleju (60ml)  4 dkg drożdży świeżych szczypta soli  Opcjonalnie 2 garści rodzynek (ok 150g) Kruszonka: 1/4 kostki miękkiego masła (60g) 3/4 szklanki maki (140g) 1/2 szklanki cukru (110g) 3 łyżeczki

Malinowa Kawiarenka
Ciasto truskawkowo kokosowe 254

owoców. Tak, więc dzisiaj zapraszam Was na mega pyszne ciasto. Połączenie smaków jak dla mnie idealne. Ciasto podane na talerzach z kolekcji Raphael i Jupiter z Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku Ale-raj sól szczypta 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blat kokosowy 3 białka (z dużych jajek(...)Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach

Ala piecze i gotuje
Ciasto orzechowe z gruszkami. 84

Dzisiaj przepis na pyszne jesienne ciasto. Ciasto orzechowe z gruszkami. Pyszne i aromatyczne, idealne do kawy. Smacznego! SKAŁDNIKI: 3 gruszki 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 200 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka startego imbiru szczypta soli Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Gruszki obrać(...)pieczenia. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać utarty imbir i zmielone orzechy włoskie. Calosc ponownie wymieszac. Okrągła formę o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto. Gruszki ułożyć na wierzchu ciasta, lekko je wciskając w ciasto . Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego to 180 st. C. Piec do suchego patyczka około 60 minut. Upieczone ciasto przestudzić

Pani M - kuchnia smakowita
Ciastka baletki 197

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo popularne ciasteczka z makiem o nazwie baletki :) Ciasteczka wielu z Was  zapewne kojarzą się

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Waniliowe ciasteczka z suszonymi śliwkami 109

Waniliowe ciasteczka z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi…cudownie kruche…przepyszne! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 190 g masła 3/4 szklanki pokrojonej suszonej śliwki 2/3 szklanki

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasto dziura w płocie 154

Składniki: Beza 6 białek 3/4 szklanki cukru pudru 150g wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Krem budyniowy 6

Pychotkaaa
Jak zrobić racuchy drożdżowe 150

drożdżowe Jak zrobić racuchy drożdżowe Do przygotowania racuchów potrzebne nam będą następujące składniki. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko cukier waniliowy 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na rozczyn: 40 g drożdży ½ szklanki ciepłego mleka 2 łyżki maki 1 łyżka cukru Cukier puder do posypania oraz olej do smażenia Jak zrobić racuchy drożdżowe Drożdże(...)resztę mleka oraz roztrzepane jajko. Stopniowo dolewać ciepłe mleko, zgarniając mąkę do środka, powoli zacząć mieszać składniki łyżką. Jak zrobić racuchy drożdżowe Gdy składniki będą już połączone zacząć wyrabiać ciasto, wtłaczając w niego powietrze. Ciasto będzie nieco rzadkie, wyrabiać tak przez 5-10 minut aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto będzie jednolite i gładkie odstawić przykryte ściereczką, w ciepłe

Podstawy Gotowania
Dieta wątrobowa - ciasto z jabłkami 549

każdemu z nas przyda się przerwa od tłustych i kalorycznych tortów. Dziś prezentuję Wam ciasto z jabłkami czyli klasyk nad klasykiem, bez żółtek, złego tłuszczu i dużej ilości cukru. Składniki: 5 białek 70 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka proszku do pieczenia 70 g maki kukurydzianej łyżka mąki ziemniaczanej -jabłko łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mleka szczypta cynamonu Sposób przygotowania(...)szpatułką a następnie przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłko obieramy, wydrążamy środek a następnie kroimy na cienkie plasterki, które układamy na wierzchu formy lekko wciskając w ciasto. Wierzch posypujemy szczyptą cynamonu i wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy około 40 minut (pod koniec zmieniając ustawienia piekarnika na grzanie dolne) do suchego patyczka - ważne

Słodkie Przyjemności
Chleb żytni z melasą 88

Jeśli jednak posiadacie już ten cenny składnik, pamiętajcie o dokarmieniu go przed przystąpieniem do mieszania ciasta, zakwas musi być aktywny i mocny! Kolejny składnik to mąka żytnia biała typ 720 , dzięki takiej mące chleb będzie lżejszy i bardziej sprężysty niż gdybyśmy użyli ciężkiej maki razowej. Melasa Melasa jest to składnik, który nadaje pieczywu pięknego koloru i niepowtarzalnego smaku. Jak pewne(...)witaminy . Witaminą, która występuje w największym stężeniu jest witamina B6, B1, B2 poza witaminami znajdziemy mnóstwo minerałów wapń, żelazo, miedź, cynk, potas, magnez . Melasy głównie używam jako dodatek do ciast, pieczywa, ale najczęściej do przygotowania pierniczków . Melasa pozyskiwana jest z buraków, trzciny cukrowej, morwy, daktyli… Dzięki jej dodatkowi kolor chleba jest ciemnokawowy, a smak lekko karmelowy. Przygotowanie chleba Chleb

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką 201

wody lub cytryny 4 łodyżki rabarbaru Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski

Kulinarne przygody Gatity
Murzynek z nutellą. 158

Miękkie i wilgotne. Nutella dodaje, fajnego, czekoladowego posmaku. Ciasto wyrosło mi z górką, dlatego zrobiłam dekorację z okruchów. Dzięki temu, murzynek bardzo ładnie się prezentuje. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 4 łyżki nutelli 1/2 szklanki wody 4 jajka 2 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Margarynę, cukier, kakao

Agusiowe smakołyki
Kopytka z majerankiem 150

prostu suche. Trzeba pamiętać, że przeciskamy przez praskę gorące ziemniaki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i odparowania. Dopiero potem dodajemy mąkę i resztę składników. Jeżeli mamy już pięknie wyrobione ciasto pokrojone na zgrabne… można powiedzieć romby  J  wrzucamy na gotującą się wodę i czekamy aż wypłyną do wierzchu,  po czym od razu wyciągamy łyżką cedzakową. Nie przetrzymujemy(...)Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 1 jajko całe - 1 żółtko - pół szklanki maki pszennej - sól - łyżka majeranku Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, zostawić do wystygnięcia i odparowania. Następnie dodać mąkę, jajko, żółtko, posolić lekko, dodać majeranek. Jeżeli ktoś nie lubi ziołowych dodatków spokojnie można je ominąć. Wyrabiamy ciasto dość sprawnie, żeby nie zaczęło kleić się do rąk. Na wysypanej mąką

Kulinarne przemyslenia
Tiropsomo - Greckie bułeczki z serem feta 120

mleko. Zagnieść gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na prostokąt długości ok. 18 cm, szerokości 6 cm a grubości ok. 3 mm Na  rozwałkowane ciasto po środku  położyć ser, zrolować wzdłuż dłuższego boku a następnie rulon zwinąć do środka(...)kształt ślimaka. Gotowe bułeczki posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z woda i posypać ziarnem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C 30 – 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką. 119

smaczne ucierane ciasto. Sezon na śliwki w pełni więc to ciasto będzie właśnie z nimi. Nie ma co pisać, trzeba je upiec. Zapraszam! Składniki; 20 dag masła 20 dag cukru trzcinowego Skworcu 4 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii   Skworcu 22 dag maki pszennej 3 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Skworcu 60 dag śliwek odpestkowanych(...)masy. Dodać jajka, jedno po drugim, następnie wanilie, ucierać. Na końcu dodać suche składniki wymieszać łyżką do połączenia składników. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Wymiary mojej foremki to 25x20cm, Ciasto wyłożyć do foremki. wyrównać. Po wierzchu ułożyć śliwki. Jedna obok drugiej skórką do dołu. Po wierzchu posypać kruszonką. Kruszonka; 6 dag  masła 8 gad mąki pszennej 10 dag cukru

Radość kipiąca uśmiechem.