ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:349/571)

Tarta z makiem 310

roku na Wigilię była u nas rolada z makiem, w tym jednak zdecydowałyśmy się z mamą na coś innego. Tarta jest na prawdę bardzo dobra i dodatkowo pięknie wygląda, dlatego pełni też fajną rolę dekoracji :)  Ciasto : ok 300g mąki pszennej 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru 150 g masła odrobinka proszku do pieczenia Dodatkowo : 1 puszka masy makowej

charlotte gotuje
Ciasto z makiem na biszkopcie 303

Bożonarodzeniowe ciasto mojej mamy. SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę: 1 1/2 szklanki maku 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny zapach migdałowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru ponadto orzechy do dekoracji

Darcia w kuchni
Pocałunek murzyna 447

bardzo długo czasu, ale warto - pychota po prostu! POCAŁUNEK MURZYNA trudne ok 2h blaszka 21/26 Składniki: ciasto: * 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej * 1 szklanka cukru pudru * 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% * 1 jajko * 1 łyżka octu * 1 łyżeczka sody * 3 łyżki mielonego maku * 2 łyżki ciemnego kakao * 150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa) Masa

sierotka maRysia w kuchni
Pakieciki z duszonymi jabłkami. 172

trafiło na prażone jabłka z cynamonem. A więc zaczynamy! Składniki; pół szkl. ciepłej wody 1 szkl. maki pszennej 1 szkl. mleka 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki suchych drożdży 1 łyzeczka proszku do pieczenia Farsz: 3 jabłka masło cukier cynamon Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie aby nie było zadnej grudki. Następnie odstawiamy na kilkanaście minut aby nieco podrosło

Radość kipiąca uśmiechem.
lekki biszkopt z białek 261

Delikatny biszkopt z samych białek Mało kto potrafi się oprzeć urokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję Składniki 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek maki tortowej szczypta soli Sposób przygotowania  Do schłodzonych białek  dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem

Miód i pieprz
Chleba naszego pszennego ...... 197

wody 1 białko rozbełtane z niewielką ilością wody olej do wysmarowania formy do posypania: mak, otręby, sezam, słonecznik lub inne ziarna. Przygotowanie Rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Mąkę wymieszać z solą, dodać do droźdży Na oprószonej mąką powierzchni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.   Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 30 - 50 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 184

nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka 80 g cukru

Chocolate Muffin Blog
Najlepsza babka cytrynowa 250

Najlepsza babka cytrynowa w Środkowej Europie ;)   Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie. Składniki 200g maki ziemniaczanej 100g maki pszennej tortowej 200g cukru

Pyry na Gaz
Drożdżowe rogale na śniadanie 214

cały kawałek ciasta jest zrolowany wygiąć go na kształt rogalika pamiętając o tym, aby końcówka ciasta była pod spodem. Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem albo mlekiem i posypać makiem albo sezamem” Przygotowałam dwie blachy, przykryłam papierem do pieczenia. Położyłam na każdej po 6 rogalików

Z Kuchni Do Kuchni
Krakersy z ziarnami 177

szklanka mąki krupczatki 3 łyżki masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka maku 1 łyżeczka ziaren sezamu 1 łyżka kminku 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z sola, dodać masło i stopniowo wodę. Zagnieść jednolite ciasto. Pozostawić ciasto pod przykryciem ok 2 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na kilka części

Na słodko lub wytrawnie
MUFFINKI MAKOWE ( BEZ JAJEK ) 218

Dziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne muffinki! Delikatne, puszyste ciasto wypełnione po brzegi fantastyczną, świeżutką masą makową . Muffinki są bez jajek – także jest

Ostra na Słodko
Bułki pszenne z makiem. Crusty Hard Rolls. Wypiekanie na śniadanie. 285

Na śniadanie świeże, chrupiące bułeczki. Zwykłe, pszenne, ale bardzo smaczne i pachnące. Żeby je przygotować nie trzeba żadnych wielkich umiejętności a jedynie nieco cierpliwości podczas wyrastania

Smaczna Pyza
Oliwkowe knedelki 202

Oliwkowe knedelki Składniki 70 dag ziemniaków 25 dag maki pszennej 1 jajko sól oliwki zielone z marchewka sezam 2 łyżki masła Wykonanie. Ugotowane ziemniaki utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Dodać przesiana mąkę i jajko. Zagnieść ciasto Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć  jedna oliwkę i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrząca wodę

Kulinarny karnet Christophera
Rogaliki krucho drożdżowe z nadzieniem 192

cukru pudru 6 dag świeżych drożdży, szczypta soli na nadzienie marmolada lub np. nutella odrobina maku Przygotowanie: Drożdże, cukier i 1/3 szklanki śmietany wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia  Masło posiekać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn, sól i resztę śmietany - zagnieść ciasto Przykryć folią pozostawić w lodówce do dnia następnego Po wyjęciu ciasta wyrobić je ponownie i rozwałkować

Proste Potrawy
1485. Bułki maślane z miodem 204

lodówki i pozostawić do "ocieplenia" na 1,5 godziny w ciepłym miejscu. 2 faza - ciasto właściwe 403g rozczynu (cała faza poprzednia) 100g maślanki o temp 26-28oC 8 g soli 15g masła 15g miodu  10g mąki żytniej typ 720 290g maki pszennej typ 500 Do rozczynu dodać maślankę i dokładnie wymieszać.Następnie dodać rozpuszczone (nie gorące) masło oraz

Moje domowe kucharzenie