ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:347/571)

Mini chlebki razowe z płatkami i słonecznikiem 142

wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą   dla nich najlepszymi dodatkami.  Składniki: 50 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, 450 g maki pszennej razowej, 250 ml letniej wody, 2 łyżki oleju

Moniki Smakołyki
Wegańskie babeczki dyniowe czyli Słodki Czwartek odc.141 145

wierzchu.  Okazało się, że najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji będzie upieczenie z tego samego ciasta babeczek!  Oryginał przepisu znajdziecie  TUTAJ . Ja dokonałam kilku zmian i zapraszam Was na muffinki dyniowe! Weganskie babeczki dyniowe 3/4 dyni Hokkaido 3/4 szkl. mąki orkiszowej 630 1/2 szkl. maki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. brązowego cukru(...)mąki, proszek do pieczenia, przyprawy oraz sól. Do drugiej miski wsypujemy cukier i dodajemy mus z dyni, olej i sok jabłkowy. Mieszamy i dodajemy do suchych składników. Dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do formy na babeczki. Wypełniamy je do 2/3 wysokości. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy 25 minut w temp. 200 st.C. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Waniliowe cupcaks 271

gram cukru wanioliowego 4 jajko  180 gram  maki z proszkiem do pieczenia   szczypta soli  Przygotowanie : Wymieszaj masło cukier i cukier waniliowy dodaj jajka  gdy masa bedzie dobrze wymieszana dodaj szczype soli oraz make i proszek do pieczenia    podziej ciasto na 12 babeczek i piecz 20 minut w temperaturze

cookpl
Babka kakaowa ucierana 146

pierwsze lubię, a po drugie to takie szybkie ciasto do herbaty czy kawy. Oczywiście jeszcze szybciej znika. Po mojej babce już śladu nie ma, ale przepis i zdjęcie pozostało. Może i Wy skusicie się na kakaową babę z polewą. Zapraszam po przepis. Składniki 3 jajka 1 szklanka maki pszennej 100 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka

O kuchni z uczuciem
Najprostsze bułeczki - Crusty Hard Rolls 103

jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania kilka łyżek maku do posypania W przypadku świeżych drożdży przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Następnie uformować kulę i najlepiej włożyć do miski którą(...)wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia  ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 25 minut . Wystudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Bezglutenowy piernik dyniowy 179

względu, iż na pierniczki by zmiękły muszę jeszcze poczekać pokusiłam się, aby z podobnego ciasta upiec piernik. Piernik powstał z małą różnicą bo całkowicie bezglutenowy. Zdjęcie jest zrobione pół godziny po wyjęciu z piekarnika i jak wdać rozwala się. Zawinęłam go w pergamin i po 1,5 godzinie pięknie się kroił, niestety bez możliwości fotografowania gdyż szybko zniknął :) Potrzebne składniki(...)ostygnięcia.  Wszystkie mąki  łączymy  ze sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę   i zmieloną na pastę dynię (malutki kawałek dyni zostawiamy aby ozdobić górę piernika).  Wyrabiamy  ciasto i przekładamy do foremki. Pozostały kawałek dyni ścieramy na tarce na grubych

Łycha smaków
Ciasto z ryżem preparowanym 656

lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy cytryny(...)biszkoptu ponczujemy. Na niego nakładamy ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową i 2/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu, również go ponczujemy i nakładamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami słonecznika.  Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego

Salonik smaków
Seromakowiec z nutą cytryny 143

akcentem. Magię Bożego Narodzenia potęguje dodatkowo słodka ozdoba świątecznej choinki na wierzchu ciasta, czyniąc je piękną dekoracją wigilijnego stołu. Seromakowiec swoim niepowtarzalnym smakiem oraz wyglądem z pewnością zachwyci naszych gości. Składniki: Spód: 400g herbatników blacky 170g masła extra Masa serowo-makowa: 1kg sera w wiaderku 180g suchego maku 1 łyżka budyniu cytrynowego 150g cukru 15g cukru ze skórką cytrynową(...)cukrem cytrynowym na puch, dodać ser z wiaderka, budyń i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, podzielić na dwie części, jedna powinna być nieco większa. Do mniejszej części serowej dodać mak i dokładnie wymieszać. Obie masy na przemian wylać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie wystudzić i wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 186

Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka miksujemy(...)dużej miski, wsypujemy szczyptę soli, w mące robimy dołek. Do maki wlewamy ubite żółtka i drożdżowy zaczyn z mlekiem. Wszystko zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota. Po 10 minutach wyrabiania wlewamy 1/3 masła i dalej zagniatamy. Postępujemy tak aż do zużycia całego masła. Poprzez zagniatanie wprowadzamy do ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Ciasto wyrabiamy do momentu

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z morelami 113

Pyszne ciasto z morelami, które zawsze się udaje. Obecnie sezon na morele jest w pełni więc warto dodać je do ciasta ;). Ciasto bardzo prosto się przygotowuje dlatego też jest idealne na niespodziewanych gości. Polecam wypróbować ten przepis. Naprawdę warto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 kostki masła(...)całość mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli 1 szklanka mąki tortowej, 1/2 szklanki maki ziemniaczanej, żółtka z 4 jajek, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na kocu dodajemy roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejnym krokiem będzie wylanie naszego ciasta na blaszkę (warto ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Myjemy i kroimy

Blog kulinarny S9.PL
Na wysokim obcasie- tort urodzinowy 202

mieć cztery blaty czekoladowego ciasta Przepis na jedną porcję do przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 150 g maki 60 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki proszku sody Formy, lub tortownice wyłóżcie papierem(...)napęczniałą żelatynę i wymieszać.  Syrop kawowy do naponczowania   2 łyżki kawy rozpuszczalnej 120 ml wody 80 g brązowego cukru amaretto do smaku  Wykonanie. Pierwszy blat ciasta czekoladowego położyć na podstawce i nasączyć syropem. Posmarować kremem czekoladowym ganache Przykryć drugim kawałkiem ciasta, nasączyć, posmarować kremem kawowym.  Przykryć kolejnym blatem, nasączyć syropem kawowym i posmarować kremem waniliowym

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
BUŁKI Z MAKIEM 149

mąki pszennej. Dodajemy sól i mak, mieszamy. Do mniejszej miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki mąki i stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy ciepłe (nie gorące!) mleko. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn z drożdży dodajemy do mąki i wyrabiamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem.  Cały czas miksując, dodajemy(...)elastyczne ciasto (10 minut).  Oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i formujemy gruby wałek, który kroimy na 9 równych części, po około 80 g każda. Formujemy zgrabne kulki (podwijając ciasto pod spód

cool and minty
Wegańskie kruche rurki- przepis podstawowy 117

przypadku 10 cm form: 500 g maki pszennej (śmiało można 200 g z tego zamienić na mąkę pełnoziarnistą pszenną lub inną) 250 ml wegańskiego jogurtu natiralnego 200 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w dużej misce i za pomocą łyżki przemieszaj, po czym w miarę szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej oleju

greenscarf
Tort minecraft - wyzwanie 330

cztery blaty czekoladowego ciasta Przepis na jedną porcję  do przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 150 g maki 60 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki proszku sody Formy, lub tortownice wyłóżcie papierem(...)miksując, dodawać masło. Krem powinien być gęsty ale konsystencją przypominać nutelle.  Nie wkładamy do lodówki, chyba że krem jest bardzo rzadki. Wykonanie Na grubej podkładce połóżcie pierwszy kawałek ciasta czekoladowego. Posmarujcie frużeliną truskawkową i na wierzchu kremem z białej czekolady. Przykryjcie kolejnym kawałkiem, i posmarujcie pianką truskawkową. Na wierz pianki poukładajcie borówki i przykryjcie kolejnym kawałkiem ciasta. Posmarujcie frużelina

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
blueberry crisp sky 195

czyli kruche ciasto z borówkami Szaleństwo borówkowe...? nie..... :) Czas przygotowań na piknik, a nie ma nic lepszego jak 25 minutowe cisto do kawy ... Co najważniejsze, że bez wyrzutów sumienia, bo bezglutenowo, bezjajecznie i oczywiscie bezmlecznie :) Składniki: 100 g maki mix bezglutenowej ("Bezgluten") 50 g mąki kokosowej 50 g maki migdałowej(...)Margaryne warto pokroic w mniejsze kawałki. Ugniatamy w misce całość składników aż masa będzie zwarta i gładka. Jeśli ciasto się kruszy - warto dodać troszkę mleka np. migdałowego.   3/4 Ciasta przekładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, i rozwałkujemy

Lajtkraft food intolerance