ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:348/571)

Rolada dyniowa z kremem z masła orzechowego 139

dyniowy i krem z masła orzechowego stworzyły doskonałe połączenie smaków. Mimo, iż ciasto jest dosyć słodkie to nie mogliśmy poprzestać na jednym kawałku ;) Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;) Biszkopt: 3 jajka 1 szkl cukru 4 łyżki puree z dyni hokkaido 3/4 szkl maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/4 łyżeczki cynamonu Krem z masłem(...)puszystą i jasną masę. Dodać puree z dyni, wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ok 15 minut  w 180 stopniach. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem, przełożyć na nią gorące ciasto, zwinąć roladę i odstawić do ostygnięcia. Krem: śmietankę ubić z cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Kruszonka 77

Kruszonka – taki zwykły, prosty dodatek, a nadaje ciastu dodatkowy smak . Bez kruszonki ulubione ciasto już nie smakuje tak samo. Moim ulubionym ciastem jest chałka drożdżowa z owocami i kruszonką i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie drożdżowego czymś innym. Najlepsza kruszonka to taka, która utrzymuje swój kształt . Po upieczeniu wygląda tak samo dobrze jak i przed, a przy tym wszystkim(...)prawdę używamy mąkę jaką akurat mamy pod ręką. Do ciast biszkoptowych lepiej jest użyć lżejszą mąkę czyli o niższym typie (mąka tortowa). A do drożdżówki używamy mąkę wrocławską. (nie jest to sztywna reguła). Można stosować też różne kombinacje mąk.  Moim ulubionym połączeniem jest wymieszanie pół na pół maki pszennej i kokosowej.  Można również dodać kakao do mąki pszennej

SmartBake.pl
Ciasto piaskowe z kosteczkami jabłek 62

razem ciasto ucierane, długo utrzymujące świeżość, bardzo aromatyczne. Lekkie, letnie ciasto - do kawki na balkonie, działce, na każdą okoliczność. Można zastosować ten przepis do wszelakich ciast owocowych - truskawkowych, jagodowych, rabarbarowych. Wypiek, który smakuje do ostatniego kawałka. Od razu chciałoby się go piec ponownie, by po prostu gdzieś tam sobie czekał pod ręką. Wyjątkowo cenię ciasta o strukturze zwartej, nie rozsypujące(...)pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20 dag mąki pszennej 8 dag maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy i łyżeczka mąki ziemniaczanej do posypania jabłek Wykonanie: Masło z olejem podgrzewamy w rondelku, studzimy. Jaja ubijamy z cukrami na puch. To ważny etap, od którego zależy puszystość ciasta. Poświęćmy na ubijanie około 10 minut, masa powinna być bardzo gęsta

Kronika Piekarnika
Bułki pszenne 244

mleka do posypania mak  do posypania sezam Kresto Przygotowanie: Wodę, mleko,miód i masło podgrzać do rozpuszczenia się masła. Do letniej masy dodać rozmącone jajko i wymieszać. Do naczynia z robota przesiać mąkę dodać sól, drożdże i wymieszać. Do suchych składników wlać letnią masę i za pomocą końcówki do zagniatania miksować około 5 minut. Ciasto(...)powinno mieć gładką konsystencję i odchodzić od naczynia. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypując mąką. Podzielić na 12 części i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka i posypać makiem lub sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika

Ala piecze i gotuje
BROWNIE Z MAKIEM I MARCEPANEM 104

żółtka) szczypta soli 115g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g maku ( nie mielonego) 135g kulek z marcepanu Polewa: 40 g masła 120 g gorzkiej czekolady W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. cukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, połamaną(...)koniec dodajemy do nich proszek do pieczenia i mieszamy, odstawiamy w drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, odstawiamy do masy żółtkowej dodajemy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy, następnie dodajemy mak i znowu mieszamy, aż   do połączenia się składników, na koniec do masy dodajemy ubitą pianę z białek, całość delikatnie jeszcze raz mieszamy i przekładamy do formy (24x28cm) wyłożonej papierem

Słodkie zapomnienie
Muffinki z czekoladową czapeczką 162

miłośników czekolady i tych, którzy lubią się troszkę pobawić w kuchni! Przepis na ciasto już kiedyś publikowałam, ale dla tych, którym nie chce się szukać przepisu zamieszczę je jeszcze raz :) Muffinki z czekoladową czapeczką     Składniki: 20 dag masła 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag maki pszennej 6 dag cukru 10 dag kakao 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki proszku(...)łączymy ze sobą jajka (całe) i śmietanę.  Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i mieszamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy.  Do kolorowych foremek wlewamy ciasto na 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wstawiamy je do nagrzanego już piekarnika. I czekamy, rokoszując się zapachem czekolady ;) Masa: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy

Lawendowe Niebo
Lemon Curd – czyli bajeczny, krem cytrynowy 80

Kiedy skosztowałam pierwszy raz Lemon Curd , z którym robiłam sernik cytrynowy , od razu się w nim zakochałam. Przyznam szczerze, że wcześniej kompletnie nie rozumiałam zachwytów nad

Moja Delicja
Rafaello na krakersach 308

Rafaello na krakersach to efektowne ciasto bez pieczenia. Idealnie nadaje się na wizytę gości jak i na święta czy też po prostu do popołudniowej kawy. Połączenie wiórek kokosowych i lekko słonych krakersów idealnie się komponuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram wiórków kokosowych 2,5 opakowania krakersów po 175 gram 5 żółtek 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej(...)szklankę mleka mieszamy razem z żółtkami i maka. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy masę jajeczna i mieszamy żeby się nie przypaliło. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Do powstałej masy dodajemy 250 gram wiórek kokosowych i dokładnie mieszamy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spod

Blog kulinarny S9.PL
Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 635

Udanego dnia Wam życzę, u mnie w Rzeszowie pada, więc pogoda trochę średnia :-). Składniki ciasto: 250 g masła miękkiego 150 g cukru (w oryginale 200 g) starta skórka z 1 cytryny 5 jajek L (temp. pokojowa) 150 g mąki pszennej 180 g maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka: 1 kg jabłek (odmiana reneta) 2 łyżki masła 3 łyżki(...)proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na małych obrotach, na końcu dodajemy piane z białek i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy połowę ciasta, na ciasto wcześniej przygotowane jabłka i na jabłka drugą połowę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 40-45 minut. Do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy i możemy posypać cukrem pudrem

kruche babeczki
Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie 191

mąki ziemniaczanej Masa orzechowa: 10 dkg orzechów włoskich 4 jajka 10 dkg cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masę makową z puszki przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i olejek migdałowy, w miarę potrzeby(...)koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki i ubite białka, delikatnie mieszamy, wykładamy na mak i rozsmarowujemy. 4. Masa orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy. 5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy

Kuchnia u Bietki
Przepisy na Boże Narodzenie 561

martwić - mam dziś dla Was zbiór najlepszych, moim zdaniem, pomysłów na świąteczne ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości. Myślę, że przypadną Wam do gustu, mam nadzieję, że przepisy, z których skorzystacie przypadną Wam do gustu :) Polecam! Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec japoński Makowiec czekoladowy Makowiec na biszkopcie Makowa panienka Cycki murzynki Sernik(...)kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Ciasteczka pomarańczowe Torty: Miodownik z orzechami Tort orzechowy Tort keksowy Tort bananowy Tort z topinamburem i czekoladą Tort czekoladowy z solonym karmelem Ciasta i inne słodkości: Moczka Ciasto Lion Pijany kokosowiec Ciasto orzechowe z kremem chałwowym Słonecznikowiec Ciasto z kremem chałwowym Łabędzi puch Ciasto z kiwi i galaretką Brzoskwiniowa kostka Kostka kawowa Ciasto

Domowa cukiernia Ewy
Bułki z twarożkiem 130

jajko pozostałe: mak do posypania 1 żółtko do posmarowania Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę, dodaję mąki pszennej tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam na 30 minut aż zaczyn będzie pracować. Twaróg miksuję. Do zaczynu dodaję mąki resztę, twaróg, jajko, sól, masło roztopione zimne i wyrabiam ciasto mikserem. Ciasto powinno być gęste(...)wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam na deskę podsypaną mąką, dzielę na osiem części i formuję kulki. Układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję żółtkiem, posypuję makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut góra dół. Po upieczeniu studzę na kratce

wesoła kuchnia
Czapeczki Św.Mikołaja 116

białka 3 porządne łyżki cukru pudru łyżka maki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder, mieszamy, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Beza jest gotowa. Szablon: najlepiej wyrysować go na tekturce, ale ja skleiłam ze sobą 4 kartki papieru i też był sztywny. Oczywiście wyciąć. Wykonanie: Szablon przykładamy do rozwałkowanego ciasta i małym nożykiem, lub czymś innym ostrym, wycinamy

Moje pyszne gotowanie
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 122

tylko w dzień Dziecka nasze dzieci są dziećmi :) Drożdżowe ślimaki z truskawkami SKŁADNIKI : 500g maki pszennej typ 500 22g drożdży jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia   PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mękę dodajemy cukier, jajko, sól, zalewamy gorącą woda (nie wrzątkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki