martwić - mam dziś dla Was zbiór najlepszych, moim zdaniem, pomysłów na świąteczne ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości. Myślę, że przypadną Wam do gustu, mam nadzieję, że przepisy, z których skorzystacie przypadną Wam do gustu :) Polecam! Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec japoński Makowiec czekoladowy Makowiec na biszkopcie Makowa panienka Cycki murzynki Sernik(...)kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Ciasteczka pomarańczowe Torty: Miodownik z orzechami Tort orzechowy Tort keksowy Tort bananowy Tort z topinamburem i czekoladą Tort czekoladowy z solonym karmelem Ciasta i inne słodkości: Moczka Ciasto Lion Pijany kokosowiec Ciasto orzechowe z kremem chałwowym Słonecznikowiec Ciasto z kremem chałwowym Łabędzi puch Ciasto z kiwi i galaretką Brzoskwiniowa kostka Kostka kawowa Ciasto
Domowa cukiernia Ewyjajko pozostałe: mak do posypania 1 żółtko do posmarowania Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę, dodaję mąki pszennej tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam na 30 minut aż zaczyn będzie pracować. Twaróg miksuję. Do zaczynu dodaję mąki resztę, twaróg, jajko, sól, masło roztopione zimne i wyrabiam ciasto mikserem. Ciasto powinno być gęste(...)wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam na deskę podsypaną mąką, dzielę na osiem części i formuję kulki. Układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję żółtkiem, posypuję makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut góra dół. Po upieczeniu studzę na kratce
wesoła kuchniabiałka 3 porządne łyżki cukru pudru łyżka maki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder, mieszamy, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Beza jest gotowa. Szablon: najlepiej wyrysować go na tekturce, ale ja skleiłam ze sobą 4 kartki papieru i też był sztywny. Oczywiście wyciąć. Wykonanie: Szablon przykładamy do rozwałkowanego ciasta i małym nożykiem, lub czymś innym ostrym, wycinamy
Moje pyszne gotowanietylko w dzień Dziecka nasze dzieci są dziećmi :) Drożdżowe ślimaki z truskawkami SKŁADNIKI : 500g maki pszennej typ 500 22g drożdży jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mękę dodajemy cukier, jajko, sól, zalewamy gorącą woda (nie wrzątkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwsypując mąkę. Zagniatamy ciasto ok 10 minut, aż będzie gładkie i jędrne. Miskę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej ciasto, obracamy je by całe się natłuściło. Miskę nakrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy na około godzinę by ciasto urosło. Uderzamy w ciasto by się odgazowało. Dzielimy je na 2 części. Zostawiamy je na 10 minut na omączonej stolnicy. Po tym czasie każdą(...)układamy je na posmarowanej masłem blasze. Smarujemy bułeczki masłem. Przykrywamy papierem i odstawiamy na 40 minut. Nagrzewamy piekarnik do 190 st.C. Bułeczki odkrywamy, możemy posypać je cukrem trzcinowym czy makiem. Wstawiamy blachę z bułkami do pieca na ok 15 minut. Wyjmujemy je i studzimy na blasze
Dzieje kuchennej WiewióryWykonanie: PRZYGOTOWANIE LAVAIN:lavain przygotowac na 12-16 godzin wczesniej w przykrytym pojemniku w temperaturze okolo 21°C.Skladniki:55 g maki chlebowej,70 g wody ,10g zakwsu NAMOCZONE ZIARNO : ziarna zalac woda i przykryc folia spozywcza,aby zapobiec parowaniu.W przypadku bardzo twardych(lamana pszenica,zyto,proso,grube kasze) zalewac wrzatkiem.Uzylam 30g lamanego zyta,30g slonecznika i 20g siemienia lnianego. MIESZANIE(...)godzina DZIELENIE I FORMOWANIE :jesli robimy z 1 porcji ciasta nie mamy co dzielic.Uformowac wobec tego okragly lub podluzny bochenek,w zaleznosci od ksztaltu koszyka jakiego uzyjemy do wyrastania. FERMENTACJA KONCOWA : okolo 1 godziny w temperaturze 24,5°C.Zlozyc chleb i ulozyc w koszyku zlaczeniem do gory.Wierzch posypac maka,a koszyczek przykryc sciereczka kuchenna. PIECZENIE : piec 40-45 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, jajka, drobno posiekane masło, sól. Wlewamy mleko z drożdżami, wyrabiamy. Ciasto ma się zlepić w ładnie odchodzącą od ręki kulkę. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i lekko wyrabiamy. Dzielimy na 8 równych części, kręcimy(...)wyrabiania umieszczamy składniki i puszczamy program Pastry P1. Po skończeniu programu ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na równe części i formujemy bułeczki. Bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zostawiamy do podrośnięcia na 30 min. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około
ladykitchenCzas czytania: 2 min Kawa, domowe dżemy i świeżutkie pachnące własnoręcznie przygotowane rogaliki przyznacie, że to idealne śniadanie! Przygotowanie ciasta uprościłam do minimum, wszystkie składniki na ciasto należy włożyć do miski robota i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Nie ma potrzeby przygotowywania rozczynu nawet, jeśli użyjecie świeżych drożdży. Skórka rogalików po upieczeniu jest chrupiąca, a wnętrze puszyste i delikatne. Sposób(...)mąkę, dodać sól i skórkę z cytryny, jajka i mieszaninę mleczną, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ciasto należy wyrabiać końcówką typu hak. Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z miski, odgazować - kilkakrotnie przerobić tak, aby wyszło z niego powietrze. Podzielić
SprawdzonaKuchnia.plwypróbowania. W końcu, chyba po dwóch latach, doczekał się :) Ciasto jest trochę czasochłonne, gdyż co 2-3 minuty trzeba wykładać nową warstwę, ale naprawdę warto. Nie tylko ładnie wygląda ale też świetnie smakuje. Polecam do kawki. 250 g miękkiego masła 1 szkl cukru 6 jaj 1 szkl maki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia kilka(...)aromat. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i dodawać po 1 łyżce do masy nadal miksując. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. 2 łyżki ciasta rozsmarować na dnie formy (u mnie silikonowa z kominem śr.23cm ale może być zwykła keksówka) i wstawić do piekarnika na górną półkę
Smakołyki Asimnie Helio ) Kruszonka: 80 g maki 40 g masła 40 cukru Wymiar formy 30 cm x 26 cm Na początku rozpuszczamy margarynę, a następnie studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Później dodajemy do nich przesianą mąkę, proszek do pieczenia i margarynę. Ucieramy. Na koniec dodajemy mleko i miksujemy na jednolite ciasto. Przelewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia
PatiGotuje*składniki na ok. 730 g gotowej masy: 250 g suchego maku 80 g cukru brązowego 1 łyżka miodu 35 g orzechów włoskich 20 g migdałów 50
Domowy Smak Jedzeniajajko Mak W misie miksera umieszczamy letnią wodę, olej, wsypujemy mąkę oraz sól. Świeże drożdże rozpuszczamy z cukrem w 3-4 łyżkach wody. Wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy mikserem – hakiem do mas drożdżowych (około 5-6 minut). Ciasto delikatnie musi kleić się do rąk. Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Odstawiamy na godzinę aby wyrosło. Po tym czasie ciasto przekładamy(...)rogala. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdego rogala smarujemy rozmąconym jajkiem, obsypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 25 minut. Pieczemy na funkcji ,,góra-dół
VioletoweKucharzenieskrobi ziemniaczanej (lub 400 g maki pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce wymieszać mus owocowy i mleko. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda. Pokroić na ósemki. Wymieszać z ciastem. Odstawić na 10 min, ciasto ma mieć konsystencję kwaśniej śmietany(...)jabłka (650 g) Szara Reneta 100 g mąki z ciecierzycy, 100 g mąki jaglanej, 50 g mąki ryżowej, 110 g mąki gryczanej, 40 g skrobi ziemniaczanej (lub 400 g maki pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia'; document.write
moj przepis najakie jest Wasze ulubione ciasto? Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej Polskie Młyny 250 gram masła szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 300 gram mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy włoskie, daktyle, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Bakalie mieszamy z łyżka maki w misce, wcześniej siekamy je na mniejsze kawałki
Życie zaczyna się w kuchniresztę mleka. Wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h – 1h 30 minut, aż podwoi swą objętość. Ciasto podzielić na 24 niewielkie części. Z każdej części uformować cienki wałek o długości 30 – 40 cm. Po dwa wałki oplatać wokół siebie, końce złączyć ze sobą(...)sezamem (zamiast sezamu można użyć np. maku). Piec przez 30 minut w 190 stopniach. Krok po kroku: 1. Zrobić rozczyn 2. Utrzeć masło z cukrem i dodać jajka 3. Masę połączyć z drożdżami 4. Przesiać mąkę i wlać masę oraz mleko 5. Zagnieść ciasto 6. Odstawić ciasto do wyrośnięcia
KuchniaWeDwoje.pl