ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:357/571)

Pszenne bułki z prażonym słonecznikiem – udawane grahamki :) 119

Moje bułki jak grahamki wyglądają, bo kolorystycznie je przypominają. Jednak ciasto z samej mąki  pszennej przygotowałam,  ale dużo zmiksowanego, prażonego słonecznika dodałam. To dzięki niemu kolor został zmieniony, a smak pieczywa wzbogacony. Bułki z wyglądu, może nieidealne, ale w smaku przepyszne, genialne. Składniki 10 szt.: 40 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych zwykłych, 400 g mąki pszennej(...)pomocą blendera.   Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, 100 g maki, płatki owsiane  i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na  15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, zmiksowany słonecznik i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto.  Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy

Moniki Smakołyki
Szarlotka japońska 101

Różne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się(...)jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce. • Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makowo-jabłkową, dodać proszek do pieczenia. • Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24×38 cm). • Piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut. • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić

To co kocham
Ciasteczka orzechowe 167

pudru\ 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 200 g maki pszennej 100 g czekolady 2 łyżki śmietany 50 g wiórek kokosowych WYKONANIE Ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy  (najlepiej szybko wyrobić ręką)  odstawiamy do lodówki na 2 godziny. z ciasta formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem

W kuchennym oknie Ewy
Zaskakujące oraz wyśmienite ciasto buraczano – czekoladowe z cynamonową kruszonką 148

Cały czas jednak należy uważać by nie przesadzić – a można bo ciasto jest pyszne. Składniki: 250g ugotowanych buraków 200g gorzkiej czekolady 150ml oleju rzepakowego 2 jajka 150g cukru brązowego 300g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu Na kruszonkę: 100g masła 100g cukru 150g maki pszennej 50g kakao w proszku łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania. Ugotowane buraczki pokroiłam(...)masę wlałam do natłuszczonej blaszki i piekłam 15 minut w 180 º C. W tym czasie przygotowałam kruszonkę. Masło utarłam z mąką, dodałam cukier, kakao oraz cynamon. Lekko podpieczone ciasto posypałam równomiernie kruszonką i piekłam jeszcze kolejne 30 minut aż góra była ładnie zarumieniona

wysmienity
Bułeczki pszenno kukurydziane 112

mąki pszennej i kukurydzianej ciasto zagniecione, z którego małe bułeczki zostały upieczone. Słoneczny kolor kurkumą został wzmocniony, a oliwą z oliwek smak podkreślony.  Bułeczki smaczne, radosne idealne nie tylko na wiosnę. Składniki na 8 szt.: 20 g świeżych drożdży, 1 płaska mała łyżeczka, 200 g maki kukurydzianej, ok. 300 g mąki pszennej typ. 405, 250 ml ciepłej wody(...)mieszamy z mąką kukurydzianą. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 min w temp. pokojowej. Następnie dodajemy sól, kurkumę, oliwę z oliwek, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Formułujemy kulę, zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką na ok. 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, dzielimy na 8 części, z których formułujemy bułeczki. Przekładamy je na blachę od piekarnika, podsypaną mąką

Moniki Smakołyki
Pomarańczowe ciasto piernikowe 116

Ciasto piernikowe, z dodatkiem skórki pomarańczowej, cukru ze skórką pomarańczową nie tylko na Święta. Składniki: na dużą keksówkę 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 15 g cukru ze skórką pomarańczową, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1/3 szklaki oleju, 100 g skórki pomarańczowej polewa: 100 g gorzkiej czekolady(...)jednej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, mleko, w drugiej suche (maka, cukry, kakao, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika). Łączymy razem i dodajemy skórę pomarańczową. Gęstą masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-45 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy w formie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz

Lena Gotuje
Salceson, ciasto amerykańskie: 135

postów. Od dzisiaj nadrabiam zaległości. Dzisiaj na słodko- Ciasto amerykańskie lub salceson. Przepis pachnący cynamonem, wypełniony jabłkami i  orzechami. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki oleju  5 jajek ok 2 szklanki cukru kryształ 1  cukier  waniliowy 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu 4 szklanki maki pszennej 1 kg. jabłek garść orzechów włoskich cukier puder(...)sodę.  Wsypujemy posiekane orzechy, pokrojone w kostkę jabłka Wszystko łączymy masa jest dość gęsta. Na koniec ubijamy pianę z białek, dodajemy szczyptę soli. Sztywną pianę dodajemy  do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około godziny  Po upieczeniu wystudzone  posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO  Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 145

znowu upieke.Jest uzalezniajace. Przepis jest troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam! Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej. Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm) 4 jajka 1 szklanka maki 1 niepelna szklanka cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Biala odzielic(...)zoltek i ubic je na sztywna piane.W trakcie ubijania dodawac porcjami cukier.Do piany bialkowej dalej ubijajac dodawac kolejno zoltka.Na koniec  lekko wymieszac z maka i proszkiem do pieczenia. Na blaszke wylozona papierem do pieczenia wylozyc mase i piec w temperaturze 180°C 25 minut na jasnozolty kolor. Studzic na kratce. Skladniki na krem budyniowy: 1 budyn waniliowy 1 kostka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszkowana dynia jest zawszew sezonie... Czyli ciasto dyniowe latem... 116

zupy-kremu, najlepiej soczewicowej... A dzisiejsze ciasto wyszło pyszne. Puchate, cynamonowe, zjadliwe. Miałam nadzieję ocalić i zamrozić kilka kawałków, ale nawet to się nie udało... :)      Przepis z bloga Facet na Talerzu . Składniki: (foremka o średnicy 20cm jest idealna) 1/2 szklanki purée dyniowego (puszkowanego, lub domowego*) 2 jajka 150ml oleju 180g maki pszennej 140g drobnego cukru 1 łyżeczka(...)wyłóż papierem do pieczenia. W małej misce wymieszaj sypkie składniki. W drugiej, większej, wymieszaj jajka, olej i dynię. Wsyp sypkie składniki do mokrych i szybko zamieszaj w miarę gładkie ciasto. Przelej do formy i piecz około 35-40 minut do "suchego patyczka", a jeśli wierzch zbytnio się rumieni przykryj kawałkiem folii aluminiowej.  Przestudź w foremce, a następnie wyjmij

Lejdi of the house
Ciasto z nadzieniem twarogowo - makowym 191

jajko.Dodać mak i płatki owsiane.Miękkie masło (temperatura pokojowa)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukier,masło i mąkę zagnieść.Zrobić z niego kruszonkę.Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.Na papier wyłożyć połowę kruszonki.Na nią wyłożyć nadzienie i znów posypać resztą kruszonki i startą skórką z cytryny.Piec w temperaturze 175°C ok.30 min,aż ciasto będzie rumiane

kulinarnajamka.blogspot.com
Rolada biszkoptowa z jabłkami. 145

szybkie w przygotowaniu.Wystarczy pokrojone jabłka zalać ciastem biszkoptowym, upiec i zwinąć w roladę. Ciasto gotowe :) Mojej rodzince bardzo smakowało, myślę, że i Wam posmakuje. Na naszym stole na pewno będzie częstym gościem :) Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 3-4 jabłka 3 łyżki cukru(...)dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko chwilką do połączenia składników. Ja jeszcze dodatkowo mieszam łyżką żeby wmieszać ciasto z dna miski. Gotowy biszkopt wylać na jabłka i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 20-25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto przełożyć na ściereczkę papierem

Agusiowe smakołyki
Pyszne ciasto z nektarynką i galaretką 208

Kolejne pyszne ciacho do kawki czy herbaty. Tym razem biszkopt upieklam z dodatkiem mąki kokoswej. A maka jest oczywiście od Klos Pol, firmy zktorą już jakiś

Ewa w kuchni
śliwki pod kruszonką 189

składniki: 20 szt śliwek 100 g maki 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki cukru 50 g masła (miękkiego) 20 g czekolady gorzkiej 1/2 – 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowiec z czerwoną porzeczką 136

cukru + łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka maki pszennej Razem zagnieść palcami na okruchy Wykonanie: Do miski wkładać po kolei roztrzepane jajka, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, cukier, olej oraz na samym końcu mąkę. Wszystko połączyć na jednolitą masę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na spokojnie 3 godziny. Po tym czasie zamieszać ciasto, wyłożyć   na wyłożoną papierem blaszkę

W garach u Gosi
Maślane rogale śniadaniowe 159

niż sklepowe! :) 8 dużych rogali: * mąka pszenna- 650 g * masło-100 g * mleko- 250 ml * świeże drożdże- 25 g * jajka- 3 szt. * cukier trzcinowy- 2 łyżki * sól- 1/2 łyżeczki * mak- do posypania Mąkę przesypać do miski, zrobić zagłębienie, w którym należy przygotować rozczyn z drożdży, 150 ciepłego mleka oraz cukru (wymieszać pokruszone drożdże z cukrem oraz mlekiem), zakryć ściereczką(...)rozczynem, wbić 2 jajka (3cie zostawić do posmarowania rogali), dodać szczyptę soli i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto (najlepiej hakiem). Ciasto ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości, czyli około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z czego każdą rozwałkować (na lekko podsypanym mąką blacie) na kształt okręgu o średnicy około

Kraina Miodem Płynąca