Ciasto rabarbarowo-truskawkowe z kruszonką 144Gotowe w : 2 h Rozmiar blaszki : 32X22 cm. Upał zelżał, więc można zabrać się za ciasto. Dzisiejsza propozycja to ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką. Idealnie wilgotne w połączeniu z dwoma warstwami owoców zachwyci każdego miłośnika słodkości i owoców. Z pełną odpowiedzialnością mogę je również polecić tym, którzy nie są fanami rabarbaru. Dobór owoców jest przypadkowy, ponieważ(...)mąki ziemniaczanej 1/4 szkl soku z cytryny 20 dkg cukru Składniki na ciasto 3 szkl. mąki (szklanka 250 ml) 20 dkg cukru 20 dkg masła 2 jajka 225 ml maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki na kruszonkę 3/4 szkl brązowego cukru 5 dkg maki 5 dkg mielonych migdałów 7,5 dkg masła Krok po Kroku
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Tort marchewkowy z pomarańczowym kremem 316przepyszny! Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 375 g marchwi startej na tarce o grubych oczkach 3 jaja 250 g brązowego cukru (można dać mniej ok. 250 g) 210 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 120 g grubo siekanych orzechów włoskich lub pekan 75 g odsączonego i drobno pokrojonego ananasa z puszki lub świeżego 280 g maki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)serka kremowego (użyłam Delfico - do kupienia np. w Netto) 100 g miękkiego masła skórka starta z 1 pomarańczy ziarenka z 1 laski wanilii 7 czubatych łyżeczek cukru pudru WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C . Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową. Dno i boki nasmaruj olejem. Jajka zmiksuj z cukrem przez około 1 minutę
Słodko-Słony Świat Ilony
Muffiny bananowe z serkiem quark... 177zakupionego w promocyjnej cenie serka quark, okazały się hitem wśród dzieci. Daniel zjadł 4 i jeszcze rzucał łakome spojrzenia w stronę stojacej na blacie tacy... Mnie denerwowała jedna rzecz - ciasto jest dość mokre i mało tłuste, więc jest trudno odkleić papierowe papilotki. Sytuacja poprawia się nieco po przesuszeniu - do następnego dnia zostały może ze 2-3 sztuki i te były(...)75ml oleju 125ml mleka 200g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania - opcjonalnie Rozgrzej piekarnik do 180st C. Przygotuj blaszkę z 12 papilotkami. W sporej misce rozgnieć banana. Wmieszaj jajko, cukier, wanilię, quark, olej i mleko. Wsyp makę i proszek do pieczenia i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Rozdziel ciasto pomiędzy papilotki i piecz
Lejdi of the house
Śląska makówka na Boże Narodzenie + filmik 182Dziś zapraszam na przepis świąteczny - śląską makówkę - genialny słodki rarytas na Boże Narodzenie . To jest tak pyszne , że z powodzeniem przyćmiewa wszystkie inne świąteczne smakowitości . Niby
Kawa z mlekiem
Kutia z makaronem 289U mnie już świątecznie . Przedstawiam przepis na rarytas mojego dzieciństwa - kutię , ale nie taką klasyczną, z pszenicą, ale zmodyfikowaną, z makaronem . To zawsze była najważniejsza potrawa
Kawa z mlekiem
babeczki makowo serowe 192składniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej 50 g masła, miękkiego 1 jajko wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy jajko i miksujemy (jeśli się
Domowy Smak Jedzenia
ucieraniec przekładany makiem i jabłkami ze śmietaną galaretkową... 181Składniki: 1/2 kostki masło lub margaryna, 3 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 400 gram gotowa masa
W Mojej Kuchni Lubię
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 209mnie to nie znaczy, że drugiej osobie uda się upiec podobny chleb . Tak, tak wszystko zależy od mąki…ale jeśli już ma się wprawę co do konsystencji chlebowego ciasta czy jak zrobić chlebowy zakwas , kiedy wiedzieć, że chleb już jest wyrośnięty czy upieczony, jak uzyskać chrupiącą skórkę czy chleb z dziurami jak w szwajcarskim serze… to pozostaje tylko(...)dyni 50 g nasion sezamu 25 g nasion lnianego siemienia 25 g maku Wymieszaj zakwas z wodą, jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj folią i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodaj później nasiona i sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto jest dosyć gęste ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia
codojedzenia
Rolada z czekoladowym kremem 446roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi się w 15 minut i jest idealne. Pięknie się prezentuje i naprawdę jest łatwa w przygotowaniu. Można śmiało zrobić na zbliżające się święta. Przepis na prostą roladę biszkoptową wzięłam ze strony kotlet.tv Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku(...)cukier puder. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, wodę, żółtka i wszystko razem zmiksować. Przygotować formę (40x25 cm), wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować go tłuszczem. Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec około 15 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę podsypaną cukrem pudrem. Zdjąć delikatnie papier do pieczenia, luźno zrolować
pink envelope
Rogale drożdżowe z makiem 222polecenia. Zresztą Mama i ja uwielbiamy ciasto drożdżowe, a skoro to my w domu gotujemy, mamy prawo wybierać...zatem zapraszamy. Składniki: 3 szklanki mąki 5 dag drożdzy 200 g masła 150 ml kwaśnej śmietany 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 2-3 łyżki ciepłej wody Masa makowa: 300 g suchego maku czubata łyżka skórki pomarańczowej(...)cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki masła aromat migdałowy 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: 1 zółtko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Mak zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 1 godzinę. Odsączyć z wody na sitku i przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Dodać rodzynki,skórkę pomarańczową, pokruszone orzechy, roztopione masło, cukier, miód i aromat migdałowy. Wymieszać i schłodzić
Gosia gotuje
Rogaliki drożdżowe 175mąki pszennej 3 jajka 2 żółtka 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 12 g drożdży w proszku 1 kostka margaryny dodatkowo dżem, konfitura, owoce smażone, opcjonalnie mak, sezam, siekane orzechy 1. Do podgrzanego ciepłego mleka dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. 2. Zaczyn przelać do dużej miski, dodać(...)godziny. 3. Delikatnie podzielić ciasto na 6 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pokroić na trójkąty i nakładać ulubione dodatki, najlepiej gęste aby zapobiec wypływaniu podczas pieczenia. Ja użyłam wiśni smażonych oraz gęstych powideł. Zwijać w rogaliki lekko dociskając brzegi aby dodatkowo zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem. Posmarować wierzch białkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami
UgotujmyTo.pl
Jagodowe ciasto jogurtowe-Heidelbeerkuchen 211lato, to ciasto z jagodami.Jagodom doprawdy trudno sie oprzec.Moje ciasto jest mocno jagodowe i przekladane przepysznym kremem jagodowym.Baza kremu jest twarozek,zatem zawiera minimalna ilosc tluszczu.Mozna sie nim bezkarnie objadac.Swietne male co nieco do popoludniowej kawy.Ciasto upieklam w malej foremce o przekroju 20 cm. Skladniki: 200 g maki 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia sol 2 jajka(...)pieczenia i szczypta soli. Jajka z cukrem przy pomocy miksera recznego ubic na puszysta mase.Wmieszac jogurt.Make i 125 g jagod wmieszac przy pomocy szpatulki ,tu bez uzycia miksera,inaczej ciasto ,podobnie jak przy muffinkach bedzie twarde. Mase wylozyc do foremki wylozonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut.Ostudzic na kratce. Gdy ostygnie przciac w poprzek na dwie czesci.Dolna pozostawcie wieksza.Gorna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakręcony chlebek czekoladowy 177łyżeczka soli 50 g cukru 360 g maki 7 g drożdży 2 łyżki kremu czekoladowego 1 łyżka siemienia lnianego, mielonego (pominęłam) Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, poza kremem czekoladowym i siemieniem lnianym. Przy pomocy miksera wrobić elastyczne, gładkie ciasto.Wyrobione ciasto wyłożyć na lekko naoliwiona powierzchnię. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać krem
Moje domowe kucharzenie
Mufiny z masą makową z białego maku 177się podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych, piaskowych, parzonych i kruchych oraz innych wypieków. Dzięki temu, że mąka pszenna jest bogata w gluten, gwarantuje elastyczność i delikatnie wilgotną konsystencję ciast. Według Babci Szymanowskiej świetnie nadaje się również do zagęszczania sosów i zup. 300 g mąki szymanowskiej Polskie Młyny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ( można(...)makowa z białego maku ] Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać.Do drugiej miski wlać wszystkie składniki mokre, jajka rozmieszać z mlekiem za pomocą rózgi lub miksera, dodać rozpuszczone masło, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, niedbale wymieszać łyżką. Mogą być grudki i nierówności.Do foremek wysmarowanych masłem i posypanych mąką, nakładać po łyżce ciasta muffinkowego , na o łyżkę
Moje domowe kucharzenie
WILGOTNE, CYTRYNOWE BABECZKI, SŁODZONE MIODEM Z ORZEŹWIAJĄCYM CYTRYNOWYM KREMEM. 197szklanki maki 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 cytryna ( sok i otarta z niej skórka) PRZYGOTOWANIE: nagrzewam piekarnik do 180 stopni ucieram mikserem miękkie masło dodaję po jednym jajku, ciągle mieszając partiami, po łyżce dodaję miód dosypuję mąkę wymieszaną z soda oczyszczoną, miksuję dolewam sok i skórkę z cytryny, chwilę mieszam przekładam ciasto do foremek piekę 25 minut
Upiecz sobie babeczkę