ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:351/571)

Ciasteczka owsiane makowo - sezamowe 184

łyżeczka proszku do pieczenia ½ cukru 3 jajka 100 g miękkiego masła 5 łyżek sezamu  4 łyżki maku  Sposób Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem zmiksować. Na nasmarowaną tłuszczem blachę nakładać łyżeczką porcje ciasta, spłaszczając je ręką i formując ciasteczka.   Przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury

Kuchenne aromaty
Drożdżówki z kruszonką 158

kakao w zimny jesienny wieczór. Czy może być coś lepszego? Składniki: ciasto: 300  g mąki + 2 łyżki 80 g cukru + łyżka 30 g drożdży świeżych 150 ml mleka +łyżka mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50 g masła kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g maki lukier: 1/4 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody Przygotowanie: Mleko podgrzewamy(...)miękką masę. Można dodać max2 łyżki mąki więcej, ale masa nie może być zbita i twarda! Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki. Ponownie odstawiamy je przykryte ściereczką na 20 minut, aby jeszcze wyrosły

Lena Gotuje
Kluski leniwe z makiem 140

makiem 250 g twarogu 1/2 szkl. pszennej mąki razowej 1/4 szkl. maki kukurydzianej (u mnie ziemniaczanej) 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego (z agawy, lub miodu) 1 jajko 2 łyżki maku sól Ser rozdrabniamy widelcem i zagniatamy z pozostałymi składnikami. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wlewamy kilka kropli oleju. Z ciasta

Dzieje kuchennej Wiewióry
ciasto snikers wg s. Anastazji 462

upieczeniu brzegi ciasta delikatnie okrawamy ciasto od blaszki, wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 5 żółtek 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 2 i 1/2 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 400 g masła, o temperaturze pokojowej wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem(...)Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Dzielimy na 3 równe części. dodatkowo : polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na jednym cieście kruchym rozsmarowujemy 1/3 kemu, układamy ciasto kokosowe, rozsmarowujemy krem, układamy ciasto orzechowe, rozsmarowujemy krem i układamy ciasto kruche. Całość delikatnie obciążamy deseczką i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Kluski z kaszy gryczanej z truskawkami w sosie truskawkowym 129

poprzedniego Składniki 1 torebka ugotowanej prażonej kaszy gryczanej  1 jajko  ok 1 szklanki maki ziemniaczanej  500 g truskawek (miałam mrożone )  cukier cukier waniliowy Sposób przygotowania 1.  • Do miski włożyć ugotowana kaszę dać jajko  i mąkę ziemniaczaną wyrobić ciasto 2.  • Z powstałego ciasta odrywać kawałek formować spłaszczyć włożyć truskawkę i zlepić kluskę

W królestwie smaków Beaty
Biszkopt z masą czekoladową 145

Bardzo dobre ciasto, które zasmakuje każdemu. Pyszny biszkopt ze znakomitą masą sprawi, że rodzina będzie nim zachwycona. Polecam wypróbować. A do zrobienia go serdecznie polecić mogę mak firmy BackMit. Jest doskonały, a jak same opakowanie mówi: NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI.   TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20   Biszkopt z masą czekoladową Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru(...)łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżka maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOP CAPPUCCINO 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżka kawy CAPPUCCINO 1 łyżeczka proszku do pieczenia KOKOS GOTOWANY 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 15 dag kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Gotuję Testuję
Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu) 139

scala chlebek. Dodajemy ziarna słonecznika, siemię lniane (zmielone i w całości), orzechy laskowe, nasiona chia, czarnuszkę, mak i sól. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy do napęcznienia na około 30 minut. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto.   Chlebek pieczemy w 170 stopniach C przez 55-60 minut. Studzimy. Kroimy po wystudzeniu. Próba rozkrojenia chlebka jeszcze

Pyry na Gaz
Mini chałki 150

objętości. Łączymy następnie z mąką, olejem, jajkami, resztą cukru i przyprawami. Wyrabiamy mikserem przez parę minut gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy podwoi objętość, lepimy z niego chałki do środka wkładając rodzynki. Smarujemy śmietanką i posypujemy np. kruszonką / sezamem / makiem / grubym cukrem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu warto chałki przykryć ściereczką, dzięki czemu będą

Wrzosowa Polana
Wiejski chleb francuski na zakwasie 83

pszenna, 145g mąka żytnia, 10g woda, 90ml Składniki na chleb zaczyn mąka chlebowa (typ 750-1050), 805g maka żytnia, 40g woda, 560ml sól, 18g Przygotowanie Wieczorem dzień wcześniej przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Rano przygotowujemy ciasto chlebowe. Mąkę chlebową i żytnią mieszamy z wodą, zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę. Po godzinie dodajemy sól

Gotowanie moimi oczami
Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu 4335

Proste, szybkie, zdrowe, bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki – Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą . Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i

Moja Delicja
Babka ucierana 329

Jedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy. Składniki; 20 dkg mąki pszennej, 5 dkg maki kartoflanej, 10 dkg masła, 12 dkg cukru pudru, sok z

Anioły w kuchni
Kilka dni. Kruche. O smaku chałwy. 97

łyżeczki cukru z wanilią) 2 szklanki mąki opcjonalnie 1 łyżka zmielonej kawy lub garść maku Masło utrzeć z cukrem i tahini, dodać mąkę wymieszaną z przyprawami - jeśli ich używacie (ja tym razem postawiłam jedynie na smak chałwy), zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja do formowania użyłam specjalnej drewnianej foremki.  Piec 13 min. w temperaturze

KUCHARNIA
Simmit- tureckie obwarzanki 152

rąk kuleczki) Wyrabiałam do czasu wchłonięcia masła przez ciasto. Odstawiłam do wyrastania na 2 godziny. Nastęnie podzieliłam ciasto na 12 części. Z każdej formowałam wałeczek o długości 20-23cm, po czym sklejałam jego końce. Wierzch obwarzanków posmarowałam mlekiem i posypałam makiem. Po około 45 minutach wyrastania wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 230 stopni

Zapiski Młodej Żony
Drożdżowe paluszki z kminkiem i serem 223

Przepis na te pyszne paluszki dostałam od siostry. Są fantastyczne - w sam raz do barszczyku. Można je posypać wedle uznania: kminkiem, tartym żółtym serem, mieloną papryką, gruboziarnistą solą, makiem itp. Bardzo długo zachowują świeżość, wystarczy je tylko trzymać w szczelnym pojemniku. Przed podaniem można je podgrzać w mikrofali - pychotka. Podane składniki pozwolą przygotować bardzo dużo takich paluszków - ja zazwyczaj(...)świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 szklanka śmietany Do posypania (np):  kminek tarty żółty ser mak mielona papryka sól gruboziarnista Sposób wykonania: 1. Mąkę posiekać ze smalcem. 2. Drożdże rozpuścić w części śmietany. Wszystkie składniki zagnieść z rozczynem. 3. Ciasto rozwałkować na 4 mm, pokroić w paski radełkiem lub nożem. 4. Posmarować paluszki rozmieszanym jajkiem, posypać wedle uznania

Kuchnia domowa Ani
Pełnoziarniste ciasteczka z jagodami goji 109

bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wykrawania ciasteczek. SKŁADNIKI: 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g pestek słonecznika WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, podajemy cukier, masło i żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy

Pyry na Gaz
Mintaj w pikantnym cieście 115

Składniki: 500 g kostek lub filetów mintaja (lub jakiejkolwiek innej białej ryby) ok. 1 szklanki maki chili w proszku (według uznania) 1 jajko sól ok. 1/3-1/2 szklanki mleka Wykonanie: Rybę doprawiamy solą Z mąki, jajka i mleka przygotowujemy gęste ciasto. Doprawiamy solą i chili. Rybę obtaczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron tak aby ciasto

IMPRESJA SMAKU
Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe 119

Wykonczenie:2 lyzki maku lub sezamu,1 zoltko rozbeltane z 1 lyzka mleka Wykonanie: Mleko podgrzac razem z woda rozana.Wszystkie skladniki wymieszac w misie robota,az do uzyskania gladkiego,nie lepiacego sie ciasta.Mise przykrycfolia s pozywcza i umiescic na noc w lodowce. Rano wyjac przygotowane ciasto z lodowki i pozostawiamy do ocieplenia 20-30 minut. Wyrzucic ciasto na blat(...)natomiast zawinac pod spod. Buleczki ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc sciereczka i pozostawic do napuszenia. Gdy podwoja objetosc posmarowac rozbeltanym zoltkiem z 1 lyzka mleka i posypac makiem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 220 ° C. Piec 20 -23 minuty. Studzimy na kratce.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie wg Hamelmana 163

widac na zdjeciach urodziwy i smakowal wysmienicie.Jedynym problemem bylo dosc klejace ciasto,takze niezbyt komfortowe bylo skladanie ciasta chlebowego.Kolejny smaczny chlebek z dodatkiem lamanego zyta,ktore w polaczeniu z zytnim zakwasem powoduje,ze chleb dlugo pozostaje swiezy. Skladniki na 1 bochenek: maka chlebowa -290 g prazone ziarno slonecznika-90 g woda-210 g drozdze instant

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CHLEB RAZOWY 157

minut na blacie, nastepnie wyjmujemy chleb odkładamy na kratkę do wystygnięcia. wypiek w piekarniku:, do miski wsypujemy maki,dodajemy cukier, olej , sól na koniec w zagłebienie dodajemy drożdże. Wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach 10 minut, następnie na najwyzszych 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką,odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto formujemy na kształt prostokąta,wkładamy do blaszki chlebowej, powinno zajmować 1/2 wysokości

Z Majeczką w kuchni
Bułeczki pszenne z sezamem 215

rzepakowego, żółtko do posmarowania, 60 g sezamu. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g maki. Odstawiamy  pod przykryciem na 10 min. Mąkę mieszamy z 50 g sezamu i solą. Olej i mąkę dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ciasto dzielimy

Moniki Smakołyki
Mini serniczki bezglutenowe 205

Bezglutenowe mini bananowe serniczki..Moje serniczki nie są bardzo słodkie więc jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta zwiększcie ilość cukru... Składniki: 2 kostki białego sera każda po 200g 3 jajka 2 łyżki cukru 1 banan 1 budyń waniliowy 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 serek homogenizowany waniliowy lub naturalny czekolada bezglutenowa polecam Goplana śmietanka 36% male opakowanie Ser mielimy lub miksujemy

NaKońcuJęzyka
Świąteczne mini keksy 146

Dzień dobry! Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami? Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja z makiem? Coś jeszcze? Tak! Keks! Keks wypełniony po brzegi bakaliami :-). W tym roku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako

Pora coś zjeść
Białe noce w Sankt Petersburgu ---Notti bianche a San Pietroburgu 147

Białe noce w Sankt Petersburgu-czyli Pluszki , rosyjskie bułeczki   bułeczki,  mogą być  z serem, orzechami,makiem, , cynamonem lub po prostu z Waszym ulubionym dżemem...  Są przepyszne. Przepis z tej strony   ,bardzo polecam! Składniki na 16 bułeczek: 325 ml letniego mleka 50 g roztopionego masła 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej(...)poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem. Nadzienie makowe: roztopione masło cukier mak (suchy) Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem. lub nadzienie serowe

w mojej kuchni
Drożdżowiec z jabłkami i pistacjami 131

Ciasto drożdżowe  świetnie smakuje  z jabłkami, kandyzowanymi skórkami i pistacjami.  Imbir z ciastem zmieszałam, kurkumy szczyptę dodałam, by po upieczeniu kolor był słoneczny, a smak bajeczny.  Składniki na tortownicę o średnicy 30 cm: 500 g mąki, 40 g świeżych drożdży, 200 ml ciepłe mleko ok. 40°C, 1 jajo, 100 g cukru białego, 75 g stopionej(...)którego wkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wlewamy mleko i dodajemy 100 g maki wymieszaną z kurkumą. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy pozostałą cześć mąki, margarynę, cukier, jajo, imbir i wyrabiamy rękoma na pulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce

Moniki Smakołyki
Makowiec na spodzie z bananowego brownie 114

Przepis na idealnie świąteczne ciasto. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu to ten należy do idealnych! :) Składniki: Bananowe brownie: 4 banany  1/3 szklanki oleju  1/2 szklanki mąki  100 gram czekolady deserowej  1/2 szklanki cukru pudru  2 jaja  Masa makowa: 2 szklanki suchego maku  litr mleka  1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny(...)kandyzowanej papaji  Dodatkowo: 100 gram czekolady deserowej  migdały  Masa makowa Mak gotuję w mleku z cukrem przez minimum 20 minut- do wyparowania całego płynu. Miksuję ugotowany mak za pomocą blendera. Dobrze zmiksowany powinien zmienić barwę na nieco jaśniejszą. Dodaję Amaretto, sok z pomarańczy oraz jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszam. Dodaję bakalie, kandyzowane owoce i mieszam ponownie

Mango Papaja
Biało-czarna babka z zatopionymi wiśniami 248

Odwiedziny w moim rodzinnym domu zawsze są bardzo słodkie. To fakt, że cała moja rodzina uwielbia słodycze, a w ty ciasta. Dlatego taki deser jest podstawą każdego dnia i odrobiny słodyczy do kawy. Ze względu na dużą ilość wiśni powstało trochę nowych przepisów, a w tym babka czarno - biała z zatopionymi wiśniami.  Składniki:  5 jajek 1,5 szklanki(...)mąki pszennej 200 g wydrylowanych świeżych wiśni odrobina maki do obtoczenia wiśni  czekolada do polania oraz wiśnie do dekoracji Przygotowanie : białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas miksując dodaj powoli żółtka, następnie olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Ciasto podziel na dwie równe części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao

Niezły Młynek