smak. Wiąże się to z odpowiednia kompozycja rożnych składników, które wydobywają duszę ciasta. Czasami wdaje się nam ,że połączanie niektórych składników ze sobą, nie pasuje i może wyjdzie coś nie tak. A w rezultacie przekonujemy się, że uzyskaliśmy coś pysznego. Tak też myślałam o połączeniu maku i galaretek. Czy to będzie dobre? Spróbujcie sami . Przepis zaczerpnęłam z książki(...)wiśniowa i agrestowa 500 ml. śmietany kremówki 10 dag powideł śliwkowych Przygotowanie biszkoptu makowego Białka ubić z 20 dag cukru na sztywna pianę, małymi porcjami dodawać mak , 2/3 maki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Dokładnie wymieszać i wlać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec 25 min w 180 C. po ostudzeniu przekroić na pół i posmarować powidłami. Na jasny biszkopt
W kuchennym oknie EwySernik jest delikatny, puszysty, słodziutki, mój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny. 1 kg sera twarogowego półtłustego ( ja użyłam wiaderka) 6 jajek duży cukier waniliowy budyń waniliowy lub śmietankowy 2 łyżki maki ziemniaczanej kostka masła (200g) 1 i 1/2 szklanki cukru tłuszcz do posmarowania tortownicy(...)godziny (sprawdzałam patyczkiem). Na koniec posypałam sernik cukrem pudrem. Aby sernik nie opadł trzeba mieć farta, ja stosowałam tricki typu: wszystkie składniki w jednakowej temperaturze, po upieczeniu zostawiłam ciasto w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiach, a i tak jak widać opadł, na szczęście w serniku nie ma zakalca, więc w niczym mu to nie zaszkodziło
Z butelką mleczka w tleCzekoladowe...Pyszne...przekładane kremówką...Musicie zrobić, bo domowe najlepsze.Tradycyjne wz- ki Składniki: 1 kostka margaryny 5 jajek 1,5 szkl maki krupczatki 1 1/3 szklanka cukru 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej pól szklanki wody 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 % 4 pełne łyżki cukru pudru 2 pełne łyżeczki(...)pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. NA sam koniec dodajemy pianę, mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na połowę. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy napęcznieje podgrzać, ąż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Dodać ja do mocno ubitej kremówki z cukrem pudrem. Na dól dajemy jeden
Z Majeczką w kuchnioleju 3 szklanki (500g) maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku - 40g) truskawki - ok pół kg 2 łyżki kisielu truskawkowego (proszku ) Wykonanie: Jajka ubijać z cukrem ,aż masa będzie gęsta , puszysta i wyraźnie zjaśnieje . Nadal ubijając dolewać wodę i olej. Przesiać pozostałe suche składniki i wymieszać . Wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem
Malinowa Kawiarenkamasła (rozpuszczone i ostudzone) -trochę maku do posypania obwarzanków -białko do posmarowania obwarzanków DO OBWARZANIA -1 litr wody -1,5 łyżeczki sody oczyszczonej -pół łyżki miodu Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki-mieszamy. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Dodajemy sól, mąkę,masło lub margarynę (rozpuszczone i przestudzone) wyrabiamy ciasto-jak się klei podsypujemy mąką(...)pieczenia. * w tym momencie obwarzanki nie wyglądają zachęcająco-jak kluski ale tak ma być. Dzięki temu zabiegowi zwanemu "obwarzanie" będą miały chrupiącą skórkę. Następnie obwarzanki smarujemy białkiem i posypujemy makiem. (można serem,sezamem, solą) I wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy na ciemno złocisty kolor. I gotowe :-) Są wspaniałe, bardzo pyszne, łatwe i długo świeże oraz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMini hot dogi w moim wykonaniu to nic innego jak parówki zapiekane w cieście, którego używam do pizzy serowej . Jest to bardzo prosta i smaczna przekąska
Ola la LCHFMoje bułki jak grahamki wyglądają, bo kolorystycznie je przypominają. Jednak ciasto z samej mąki pszennej przygotowałam, ale dużo zmiksowanego, prażonego słonecznika dodałam. To dzięki niemu kolor został zmieniony, a smak pieczywa wzbogacony. Bułki z wyglądu, może nieidealne, ale w smaku przepyszne, genialne. Składniki 10 szt.: 40 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych zwykłych, 400 g mąki pszennej(...)pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, 100 g maki, płatki owsiane i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, zmiksowany słonecznik i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Moniki SmakołykiRóżne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się(...)jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce. • Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makowo-jabłkową, dodać proszek do pieczenia. • Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24×38 cm). • Piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut. • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić
To co kochampudru\ 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 200 g maki pszennej 100 g czekolady 2 łyżki śmietany 50 g wiórek kokosowych WYKONANIE Ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej szybko wyrobić ręką) odstawiamy do lodówki na 2 godziny. z ciasta formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem
W kuchennym oknie EwyCały czas jednak należy uważać by nie przesadzić – a można bo ciasto jest pyszne. Składniki: 250g ugotowanych buraków 200g gorzkiej czekolady 150ml oleju rzepakowego 2 jajka 150g cukru brązowego 300g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu Na kruszonkę: 100g masła 100g cukru 150g maki pszennej 50g kakao w proszku łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania. Ugotowane buraczki pokroiłam(...)masę wlałam do natłuszczonej blaszki i piekłam 15 minut w 180 º C. W tym czasie przygotowałam kruszonkę. Masło utarłam z mąką, dodałam cukier, kakao oraz cynamon. Lekko podpieczone ciasto posypałam równomiernie kruszonką i piekłam jeszcze kolejne 30 minut aż góra była ładnie zarumieniona
wysmienitymąki pszennej i kukurydzianej ciasto zagniecione, z którego małe bułeczki zostały upieczone. Słoneczny kolor kurkumą został wzmocniony, a oliwą z oliwek smak podkreślony. Bułeczki smaczne, radosne idealne nie tylko na wiosnę. Składniki na 8 szt.: 20 g świeżych drożdży, 1 płaska mała łyżeczka, 200 g maki kukurydzianej, ok. 300 g mąki pszennej typ. 405, 250 ml ciepłej wody(...)mieszamy z mąką kukurydzianą. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 min w temp. pokojowej. Następnie dodajemy sól, kurkumę, oliwę z oliwek, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Formułujemy kulę, zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką na ok. 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, dzielimy na 8 części, z których formułujemy bułeczki. Przekładamy je na blachę od piekarnika, podsypaną mąką
Moniki SmakołykiCiasto piernikowe, z dodatkiem skórki pomarańczowej, cukru ze skórką pomarańczową nie tylko na Święta. Składniki: na dużą keksówkę 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 15 g cukru ze skórką pomarańczową, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1/3 szklaki oleju, 100 g skórki pomarańczowej polewa: 100 g gorzkiej czekolady(...)jednej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, mleko, w drugiej suche (maka, cukry, kakao, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika). Łączymy razem i dodajemy skórę pomarańczową. Gęstą masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-45 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy w formie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz
Lena Gotujepostów. Od dzisiaj nadrabiam zaległości. Dzisiaj na słodko- Ciasto amerykańskie lub salceson. Przepis pachnący cynamonem, wypełniony jabłkami i orzechami. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki oleju 5 jajek ok 2 szklanki cukru kryształ 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu 4 szklanki maki pszennej 1 kg. jabłek garść orzechów włoskich cukier puder(...)sodę. Wsypujemy posiekane orzechy, pokrojone w kostkę jabłka Wszystko łączymy masa jest dość gęsta. Na koniec ubijamy pianę z białek, dodajemy szczyptę soli. Sztywną pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około godziny Po upieczeniu wystudzone posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewyznowu upieke.Jest uzalezniajace. Przepis jest troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam! Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej. Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm) 4 jajka 1 szklanka maki 1 niepelna szklanka cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Biala odzielic(...)zoltek i ubic je na sztywna piane.W trakcie ubijania dodawac porcjami cukier.Do piany bialkowej dalej ubijajac dodawac kolejno zoltka.Na koniec lekko wymieszac z maka i proszkiem do pieczenia. Na blaszke wylozona papierem do pieczenia wylozyc mase i piec w temperaturze 180°C 25 minut na jasnozolty kolor. Studzic na kratce. Skladniki na krem budyniowy: 1 budyn waniliowy 1 kostka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupy-kremu, najlepiej soczewicowej... A dzisiejsze ciasto wyszło pyszne. Puchate, cynamonowe, zjadliwe. Miałam nadzieję ocalić i zamrozić kilka kawałków, ale nawet to się nie udało... :) Przepis z bloga Facet na Talerzu . Składniki: (foremka o średnicy 20cm jest idealna) 1/2 szklanki purée dyniowego (puszkowanego, lub domowego*) 2 jajka 150ml oleju 180g maki pszennej 140g drobnego cukru 1 łyżeczka(...)wyłóż papierem do pieczenia. W małej misce wymieszaj sypkie składniki. W drugiej, większej, wymieszaj jajka, olej i dynię. Wsyp sypkie składniki do mokrych i szybko zamieszaj w miarę gładkie ciasto. Przelej do formy i piecz około 35-40 minut do "suchego patyczka", a jeśli wierzch zbytnio się rumieni przykryj kawałkiem folii aluminiowej. Przestudź w foremce, a następnie wyjmij
Lejdi of the house