skrobi ziemniaczanej (lub 400 g maki pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce wymieszać mus owocowy i mleko. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda. Pokroić na ósemki. Wymieszać z ciastem. Odstawić na 10 min, ciasto ma mieć konsystencję kwaśniej śmietany
moj przepis namasa śmietanowa była zwarta. Najlepiej jak zostawimy ciasto w lodówce na całą noc. Następnym razem zrobię z dodatkiem żelatyny i wrzucę przepis, żebyście mogli porównać która wersja bardziej Wam pasuje :) Piekłam w blaszce 32 cm. na 23 cm. Składniki: Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku(...)cukier. Dodać żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować chwilę mikserem na najniższych obrotach, następnie wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, 25-30 minut. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Górną część ciasta obrócić wierzchem do dołu. Wtedy będziemy
Agusiowe smakołykimaślane bułeczki ! Są przepyszne! Można je zjeść same lub z dżemem czy konfiturą. Składniki: na 7-8 bułek ok 150 ml ciepłego mleka, 100 g masła, 2 szklanki maki + do podsypania 15 g drożdży świeżych, pół szklanki cukru, 1/3 szklanki cukru + łyżeczka, 1 jajko, szczypta soli dodatkowo: + jajko i łyżka mleka cukier perlisty Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy(...)mąki i wyrabiamy wraz z masłem, jajkiem, cukrem oraz solą przez kilka minut, aż masa będzie elastyczna. Formujemy kulkę. Odstawiamy przykryte ściereczką na półrotej godziny. Po tym czasie ciasto podsypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Dzielimy na 7-8 części. Przekładamy do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut - ciasto jeszcze
Lena Gotujemiodu ½ szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 5 goździków (dodajemy je do gotowania, później należy je wyciągnąć) 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko Przygotowanie: Rozgrzewamy miód w rondelku na małym ogniu, dodajemy do niego masło, cukier, kakao, przyprawę do piernika(...)rozpuszczą i odstawiamy do wystygnięcia. (Gdy masa będzie zimna- wyciągamy i wyrzucamy goździki) Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Dokładnie zagniatamy ciasto, jeżeli jest za bardzo lepkie , należy dosypać mąki. Dobrze zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na ok. 5 milimetrów, wykrawamy
The Sweet Damselbezgraniczną! Mogłabym je przygotowywać codziennie i chyba nigdy nie brakło by mi pomysłów zarówno na dodatki do niego, jak i na sposób zwijania. I pomyśleć, że kiedyś uciekałam od ciasta drożdżowego! Dziś przygotowałam dla Was mini bułeczki, takie mini drożdżówki z nadzieniem serowym – na słodko oczywiście! Z dodatkiem prawdziwej wanilii! Bułeczki są niesamowicie puszyste i delikatne. Idealnie smakują zarówno(...)zimno! Są świetnym pomysłem na słodką przekąskę, jak i leniwe śniadanie z kubkiem ulubionej kawy. Koniecznie spróbujcie! Mnie zachwyciły! Czy zachwycą i Was? Dajcie znać! SKŁADNIKI : ( ok. 25 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * wanilia ( ziarna ) – 1 szt NADZIENIE
Ostra na SłodkoCiasto przekładamy na blaszkę do pieczenia (23x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Krem: kostka masła 700 ml mleka 3 żółtka 4/5 szklanki cukru cukier wanilinowy ( 8 g ) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym dodajemy maki(...)galaretka brzoskwiniowa Brzoskwinie obieramy, kroimy i zagotowujemy. Gdy zmiękną blendujemy na mus i dodajemy rozpuszczoną w szklance wody galaretkę. Odstawiamy do zgęstnienia Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe herbatniki Złożenie ciasta: Na przestygnięty orzechowy spód wykładamy połowę masy, a na nią układamy równomiernie herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto do lodówki by mus stężał. Na musie smarujemy resztę
Cynamonowe szczęściedłuższego czasu. W zasadzie zastanawiam się dlaczego ? Ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu. To także, taki powrót do smaków z dzieciństwa. Polecam wypróbowanie przepisu, bo naprawdę warto. No bo kto nie lubi Napoleonek :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie krakresów 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej sok z połowy cytryny(...)cytryny, dokładnie rozmieszać. Krem wylać na krakersy, dokładnie rozprowadzić po całości. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z krakersów. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Wierzch ciasta posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia w opałachmasła 220 g cukru pudru 6 jaj 220 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g gorzkiego kakao 4 łyżki mleka szczypta soli 200 g gorzkiej czekolady 500 g wiśni (najlepiej świeże, mogą też być z kompotu, uważajcie z mrożonymi mogę zbytnio rozwodnić ciasto) cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Masło roztapiamy i lekko schładzamy 2. Piekarnik nagrzewamy
Słodki Kompromiswałeczka ciasta nikt nie kręcił wokół własnej osi po to, żeby potem skleić jego końce. Uproszczono tę technikę - piekarz palcem robił dziurkę w środku surowej pękatej bułeczki. Tak narodził się nowojorski "bagle" (od słowa bejgl). Drożdżowa bułeczka z małą dziurką jest przed pieczeniem obgotowana w wodzie z sodą i miodem (lub cukrem), a potem otoczona sezamem, makiem, cynamonem - wszystkim(...)Your Bagel? . Niniejszym czuję się uświadomiona :) Składniki na 12 sztuk bułeczek: ZACZYN: 20g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 300ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" CIASTO: 500g mąki pszennej - u mnie typ 650 1 łyżeczka soli DO SMAROWANIA: 1 łyżka oleju - posmarować wyrobione ciasto przed wyrastaniem 1 jajko - posmarować już sparzone bajgle przed pieczeniem DO POSYPANIA
Grunt to przepis!Pieczywo wypiekam niemalże codziennie. Ostatnimi były to chleby, wczoraj miałam jednak ochotę upiec bułeczki. Proste, typu graham, ze słonecznikiem i niezbyt trudne w przygotowaniu. Zależało mi na tym by ciasto fajnie się formowało. Udało się i otrzymałam 8 cudnie puszystych, delikatnych, rumianych bułeczek pszenno-orkiszowych :) Podałam je na śniadanie w towarzystwie hummusu. Tym razem w wersji z pomidorami suszonymi. Przepis(...)maki orkiszowej pełnoziarnistej 100 ml mleka (może być roślinne) 120 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży po 1 łyżeczce soli i cukru łyżka masła rozbełtane jajko do posmarowania dowolne nasiona do posypania W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 5 minut by ruszyły. Dodajemy mleko i masło a następnie dosypujemy mąkę i sól. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta. Pamiętajcie aby bakalie przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Ja nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez tego wypieku, a keksu nie wyobrażam sobie bez miękkiej skórki pomarańczowej. Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 250 gram(...)Bakalie mieszamy z łyżka maki w pojemniczki, wcześniej siekając je na mniejsze kawałki. Miękkie masło ucieramy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Do ucieranej masy dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodajemy trawę cytrynową, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy oprószone mąką bakalie i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej
Życie zaczyna się w kuchnijednej strony to zasługa przepisu, a z drugiej, no cóż - użyłam produktów pochodzących z gospodarstwa - masełko, śmietanę, mleko, jaja i niełuskaną soczewicę dostałam oczywiście od mojej teściowej :) Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 30 g świeżych drożdży, 3 łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru Na farsz(...)szklanki zielonej lub brązowej soczewicy, 1 cebula, 2 duże ziemniaki, 2 jajka, 1 duża cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz, odrobina przyprawy uniwersalnej Dodatkowo: 1 jajo, siemie lniane lub mak Sposób przygotowania: Soczewicę oczyścić i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Jajka ugotować
Nie tylko w kuchniwody 2 łyżeczki soli (ja dałam jedną) Maki wsypać do miski zrobić wgłębienie, wlać drożdże rozpuszczone w 3 łyżkach wody, przykryć ściereczką, odczekać 10 min aż drożdże ruszą. W Pozostałej wodzie rozpuścić sól. Do drożdży (z mąką stopniowo dodawać wodę, cały wyrabiając. Przełożyć na blat oprószony mąką. Wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk, około
moj przepis namiodem lub syropem klonowym i z owocami. Ciasto na placki warto przygotować wcześniej, najlepiej na noc, aby mogło odstać. Dzięki temu placki będą idealnie puszyste. Nie wszyscy lubią smak koziego nabiału, wówczas kozi jogurt możemy zastąpić jogurtem z mleka krowiego. Składniki 250 ml kefiru 2 jajka 20 g roztopionego masła 200 g maki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Mieszamy, aż składniki się połączą i otrzymamy gładka i jednolitą masę. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Olej na patelni najlepiej rozprowadzić pędzelkiem lub nasączonym olejem ręcznikiem papierowym. Nakładamy ciasto po 1 łyżce i smażymy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Gotowe placki podajemy z łyżką jogurtu koziego, świeżymi figami oraz orzechami włoskimi. Całość polewamy miodem. Smacznego
Tajemnice Smakuwody 2 łyżeczki soli (ja dałam jedną) Maki wsypać do miski zrobić wgłębienie, wlać drożdże rozpuszczone w 3 łyżkach wody, przykryć ściereczką, odczekać 10 min aż drożdże ruszą. W Pozostałej wodzie rozpuścić sól. Do drożdży (z mąką stopniowo dodawać wodę, cały wyrabiając. Przełożyć na blat oprószony mąką. Wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk, około
moj przepis na