ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:371/571)

kajzerki bulki 122

Składniki 3 szklanki maki 3/4 szklanki letniej wody 1 1/2 lyzeczki drozdzy instant 1 1/2 lyzeczki cukru 1 lyzeczka soli 1 jajko 2 lyzki masla  Wykonanie Składniki wymieszać w misce, wyrobic ciasto ,aż bedzie odstawać od scianek miski. Wyrabiac przez 5 minut, pozostawić na okolo 10 minut na odpoczynek ciasta i ponownie, wyrabiać   okolo 5 minut. Ciasto

w mojej kuchni
Domowe bułki maślane 381

wyrośnie dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min.  \ Potem lepimy bułki i wykładamy na blachy do pieczenia. Przykrywamy szmatką na 30 min. do wyrośnięcia. Przygotowujemy mleko z cukrem, mak i pędzel. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy 20-25 min. w 200 st.C  Po upieczeniu

chleba naszego
Chleb w garnku pieczony 189

garnek żeliwny i dobre chęci Spróbujcie !!!!!! 450 g mąki pszennej typ 550( ja użyłam maki pszennej chlebowej) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży 300 g zimnej wody Dzień przed wypiekiem chleba należy przygotować ciasto. Powinno się je pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin. Mąkę wymieszać z solą i cukrem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
PALUCHY WIEDŹMY 150

jajko * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * kilka kropel ekstraktu waniliowego * 3 szklanki maki pszennej * cukier puder i kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego na lukier jako krew * dodatkowo migdały jako paznokcie Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz cukru pudru i barwnika) zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto

Zrób to smacznie
Naleśniki bezglutenowe doskonałe 96

naprawdę przepyszne! Składniki: 70 g mąki owsianej bezglutenowej (klik) 70 g mąki ryżowej 20 g maki kukurydzianej 20 g mąki ziemniaczanej 300 g wody 2 jajka szczypta soli  Wszystkie składniki zmiksuj na gładką i jednolita masę. Rozgrzej teflonową patelnie i wylewaj niewielką ilość ciasta - tylko by zakryć dno. Smaż na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe fantazyjne bułeczki 136

oliwy z oliwek  do smarowania: 1 żółtko+ 1 łyżka wody do posypania: mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane, słonecznik,sól himalajska Drożdże rozpuść w wodzie. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj  sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny

Kuchnia bezglutenowa
Domowe bajgle - przepis 217

wody letniej  1 jajko do posmarowania  ziarna do posypania (mak, sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia  SPOSÓB WYKONANIA :  Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli mąką wchłonęła wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny wody. Przykrywamy

Basia w kuchni
Maślane Rogale Śniadaniowe - Krok po kroku 114

każdym zawinięciu naciągać lekko ciasto oraz wyginać lekko końce rogalika do siebie. Pamiętajmy aby koniec ciasta został pod spodem rogalika ! Kiedy wszystkie rogale mamy już zrobione, odstawiamy je do lekkiego napuszenia, a przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem ( możemy tez posypać je makiem lub sezamem). Pieczemy około 20-25 min w 190 stopniach. Rogale wyśmienicie smakują z dżemem

Gotowanie...to proste !
Placuszki z jabłkami i makiem 124

łyżka cukru pudru 0,5 łyżki oleju 1 jabłko 1 łyżka otrąb 1 łyżka maku szczypta cynamonu Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać kawałki jabłek. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Placuszki doskonale komponują

My simple kitchen
Żytnie placuszki z makiem 96

Presidenta, z tego co się orientuję ma najmniej tłuszczu i kalorii, 92kcal/100g) 30g suchego mielonego maku kilka kropel aromatu migdałowego 30g płatków żytnich zmielonych na mąkę 20g rodzynek BIO 15g mleka Sposób przygotowania: Jajko miksujemy na najwyższych obrotach dodajemy pozostałe składniki, miksujemy odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski śląskie 194

miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki ziemniaczanej jest równa 1/4 masy kartofli. Dodajemy 2 łyżki maki pszennej i 1 jajko. Całość zagniatamy na jednolitą masę. W tym czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę, którą solimy. Dodajemy do niej 2-3 łyżki oliwy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i robimy w nich dziurkę. Wrzucamy do wrzątku. Jak wypłyną

tojestpyszne.blogspot.com
Chlebek z dynią 118

oliwek 1 i 1/2 szklanki wody garść ziaren dyni łuskanych Wykonanie: Zaczyn: 1/2 szklanki maki pszennej 720 przesiać i dać do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, drożdże i szklankę wody letniej. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut, aż zacznie pracować (trochę podrośnie). Ciasto: Resztę mąki pszennej i żytniej przesiać do większej miski. Dać sól i dynie wymieszać. Dodać do tego

Moje pyszne gotowanie
Chlebek z soją 131

godzinki, aż napęcznieje. Następnie ugotować, ale żeby nie była zbyt miękka. Ostudzić. Zaczyn: 1/2 szklanki maki pszennej 720 przesiać i dać do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, drożdże i szklankę wody letniej. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut, aż zacznie pracować (trochę podrośnie). Ciasto: Resztę mąki pszennej i żytniej przesiać do większej miski. Dać sól i soję wymieszać. Dodać

Moje pyszne gotowanie
Kolorowe lamingtony 127

australijski przepis znajdziecie  tutaj , ja go troszkę zmodyfikowałam. Kolorowe lamingtony: Składniki: Oryginalne australijskie ciasto biszkoptowe: o 125 g Kasi/ masla( temp.pokojowa) o 160 g cukru o 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego o 3 jaja o 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki ziemniaczanej) o 1/2 szklanki mleka o skorka z połowy cytryny Utrzeć

Mia Cucina Sofieta
Weekendowa piekarnia #26 - Chleb z serkiem ricotta 98

podwojnej porcji :) skladniki: 100g wody 40g mleka 3,2% 15g masla 5g drozdzy instant 250g maki uniwersalnej 5g soli 90g serka ricotta skladniki powinny miec temperature pokojowa wykonanie: Wszystkie skladniki mieszamy ze soba, a nastepnie wyrabiamy przez okolo 10 minut na omaczonym blacie. Ciasto najlepie wyrabiac recznie. Zagniecione ciasto przelozyc do naoliwione miski i pozostawic do wyrpsniecia na okolo

Przysmaki Karolki
Plum, plum śliwek w cieście tłum - ciasto ze śliwkami 96

takie to wspaniałe, niedzielę osłodzimy sobie ciastem. Pora jest na śliwki. Małe, duże, węgierki, mirabelki, czy co tam w ręce wpadnie. Do dzisiejszej mojej propozycji pasują każde. W zasadzie według tego przepisu można upiec placek z różnymi owocami.  Do przygotowania porcji w formie o średnicy 24 do 26 centymetrów potrzeba: - 250 g maki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łączę z cukrem waniliowym. lekko podgrzewam mleko. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z połową cukru. Następnie do daję mąkę, mleko i olej w trzech porcjach. Do tak utartego ciasta dodaję pianę ubitą ze szczyptą soli i resztą cukru na sztywno. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wylewam 2/3 ciasta. Układam na nie mniej więcej połowę owoców

I tu będę miała takie te
Oszukany arbuz 144

już nie dobre, bo ciasto nie chciało urosnąć..tzn.tylko troszkę urosło..No i powiem tak..pomysł na taką drożdżówkę super, ale w moim wykonaniu do d..y..ale może ktoś się skusi i zrobi takiego oszukanego arbuza..ja na pewno powtórzę i użyję świeżych drożdży.. Pomysł na takiego arbuza znalazłam tutaj  . 370 g maki pszennej 30 g drożdży(...)cukier, połowę ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Dodać resztę mleka, żółtko, mąkę, masło i sól. Wyrobić do połączenia składników.Mniej niż połowę ciasta zabarwić na czerwono. Dokładnie wyrobić, pod koniec dodać rodzynki. Resztę ciasta podzielić na pół i jedną część zabarwić na zielono. Trzecią część ciasta wyrobić bez barwienia. Przykryć i zostawić

Moje domowe kucharzenie
BABKA MARMURKOWA 191

stole świątecznym babka musi znaleźć się obowiązkowo.Dziś podaję przepis na prosta do wykonania babkę marmurkową. Smakuje nie tylko od święta Składniki: kostka masła 20 dag cukru 25 dag maki 6 jajek 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao 1 yżka rodzynek masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Wykonanie: Margarynę ucieramy(...)Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek.  Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy ciemne. Piekarnik nagrzewamy  do 175 st, pieczemy babkę

Z Majeczką w kuchni
Cytrynowa babka z kolorową posypką 110

pozycje. Natomiast lubię też wracać do starych przepisów, które jeszcze pamiętam z kuchni mojej babci. I jednym z nich jest właśnie przepis na ucieraną babkę cytrynową. To bardzo proste ciasto, które uda się każdemu, nie wymaga zbyt wielu składników, ani zbyt długiego czasu przygotowania. Aby nieco je urozmaicić posypałam je wiosenną zieloną posypką, w 100% jadalną, przygotowaną oczywiście w domu(...)jajka 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru Diamant ok. 2 łyżek soku z cytryny Zielona posypka 50 g herbatników zielony barwnik spożywczy ( u mnie Wilton) Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

Kulinarne przygody Gatity
Nocne bułeczki 138

łyżkę cukru 1 łyżeczkę soli 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 1/3 szklanki oleju + trochę do natłuszczenia miski 40 g świeżych drożdży 1 jako do posmarowania bułeczek mak, siemię lniane, sezam, kminek lub co tylko będzie Wam pasowało do posypania Wieczorem na dzień przed podaniem: Drożdże wkruszamy do sporego kubka lub miseczki, zasypujemy je cukrem, dodajemy łyżkę mąki(...)chowamy na noc do lodówki. Rano: Ciasto dzielimy na tyle części, ile bułeczek chcemy uzyskać, formujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min., np. na piekarnik, który rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy dowolnymi dodatkami (ja niestety miałam tylko mielony mak) i pieczemy 25 min. Studzimy na kratce

Ratunku obiad
Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym 157

papierowym ręczniku. Wymieszać masło z makiem i miodem. Uformować wałeczek, owinąć w folię i umieścić w zamrażarce migdały sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Nie jest konieczne użycie migdałów, bez nich pierogi są równie pyszne w misce mąkę zaparzyć wrzątkiem i ostrożnie wymieszać. Dodać miękkie masło i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować, podsypać lekko mąką(...)SMACZNEGO ! Uwagi: Pierogi można podawać z gęstą śmietaną.              Jeśli nie lubisz maku "strzelającego" między zębami proponuję masełko ze zmielonym               makiem (przepis znajdziesz  tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto na białkach z brzoskwiniami 132

starych zapisków. Ciasto te to doskonały i smaczny sposób na wykorzystanie zbędnych białek.  Jest wilgotne, puszyste i długo pozostaje świeże. Możecie użyć dowolnych owoców i pamiętajcie o tym, aby białka były w temperaturze pokojowej. (Ciepłe białko po ubiciu - będzie miało większą objętość niż wyjęte prosto z lodówki.) (2 małe keksówki) 6 białek 250g cukru 160g maki pszennej 1 łyżka(...)sztywną pianę. Resztę cukru, mąki i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i za pomocą łyżki wymieszać z białkami. Na koniec dodać roztopione masło/margarynę i ponownie rozmieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Obrane brzoskwinie pokroić na większe kawałki, delikatnie obtoczyć w mące i ułożyć na cieście. Całość piec około 40-45 minut w 180 stopniach. Przygotować lukier. Cukier

Di gotuje
Zawijany tort z powidłem śliwkowym 202

Zawijane ciasto wygląda bardzo efektownie, a robi się go bardzo prosto i szybko. Zniewala wyglądem, zachwyca smakiem i znika w mgnieniu oka ;) Składniki: Biszkopt: 10 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu  Krem budyniowy: ½  l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼  szklanki cukru(...)żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy. Piecz 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto Delicje 117

stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego z blatów, za pomocą foremki lub np. kieliszka wycinamy kółeczka, w lekkich odległościach od siebie. Krem: 500 ml mleka 160 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 1 kostka masła 250 ml mleka zagotowujemy(...)zostawiamy na później. W otworki wrzucamy czekoladę, orzechy, rodzynki, nakładamy tężejącą galaretkę. Każdy otworek przykrywamy wyciętym kółeczkiem. Całość dekorujemy polewą i posypujemy fantazyjnie czekoladą, rodzynkami i orzechami. The post Ciasto Delicje appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto Góra Lodowa 230

herbaty i rumu, ja z tego zrezygnowałam. Ale Wy jeżeli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu to nie musicie tego pomijać.   Zapraszam!!! Składniki: Biszkopt: 5 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao,   I krem: 3 łyżki maki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 op. cukru waniliowego, 3 łyżki cukru(...)jednej dodajemy 2 łyżki mleka w proszku a do drugiej 2 łyżki kakao. Kremy z mleka w proszku wylewamy na przemian   za pomocą łyżki pomiędzy biszkopty. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy w połowie biszkoptów. Smacznego

Passion of Cooking
Bułeczki pomarańczowe z kardamonem 126

mak do oprószenia  jajko do posmarowania bułeczek W ciepłej wodzie rozetrzeć drożdże, połączyć z łyżką mąki i łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić na 15 minut by zaczyn ruszył. Jajka utrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, skórkę i sok z pomarańczy, sól i kardamon. Wlać rozczyn drożdżowy. Przesiać mąkę. Zagniatając,  stopniowo dodawać roztopione masło. Wyrabiać aż  ciasto będzie(...)podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną lekko mąką stolnicę, rozwałkować na ok. 1 cm grubości i pokroić na paski. Od każdego paska odciąć końcówkę na ogonek. Każdy pasek złożyć na pół i skręcić w spiralkę, zostawiając pętelkę na jednym końcu i wyciągając końce ciasta, formując zajęcze uszy na drugim końcu. Z pozostałego kawałka ciasta uformować kulkę i przykleić ogonek

Delicious Titbits
Rogale maślane..wypiekanie na śniadanie 241

jajko mak Kresto Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przełożyć do miski(...)ciasto było wyrabiane i rosło w automacie do chleba]. Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówka z owocami – bez zagniatania 141

przepisem na pyszną i puszystą drożdżówkę z owocami, to ciasto drożdżowe jest wyjątkowo proste w przygotowaniu bo nie trzeba go zagniatać, a wystarczy jedynie wymieszać łyżką. Polecam wypróbować przepis, drożdżówka jest wyjątkowo pyszna :). Do przygotowania drożdżówki będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm 560 g maki pszennej (typ od 400 do 550 ) 4 żółtka (jajka rozmiar(...)kryształ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Drożdżówka z owocami Przygotowanie: Owoce dokładnie myję, osuszam, przekrawam na pół i usuwam pestki – owoce są gotowe. Do przygotowania ciasta możemy użyć różnych owoców: moreli, brzoskwiń, czereśni, wiśni.. Kruszonka: Na blat wysypuję składniki na kruszonkę i pocierając dłońmi łączę je ze sobą, tak żeby powstały grudki. Tak przygotowaną kruszonkę

Uwaga Babcia Gotuje