ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:371/571)

Murzynek orkiszowy z gruszkami 178

wiele przepisow na czekoladowe ciasta,ale przepis na najlepszy murzynek jest tylko jeden. Skladniki na 2 keksowki: 250g masla 1 1/2 szklanki cukru 4 czubate lyzki kakao 6 lyzek mleka lub wody Powyzsze skladniki umiescic w rondelku ,rozpuscic i zagotowac.1/2 szklanki odlac na polewe ponadto: 6 jajek S lub 4 L 1 1/2 szklanki maki orkiszowej jasnej lub kazdej innej(...)wymieszana z proszkiem do pieczenia i wymieszac.Mozna zrobic to  przy pomocy rozgi, bez uzycia miksera .Na koncu dodac ubita piane. Obrac gruszki i pokroic na mniejsze czastki. Wylac ciasto do dwoch keksowek wylozonych papierem do pieczenia i na gorze ulozyc owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C  okolo 40-45 minut,do suchego patyczka. Jeszcze cieple polac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką 188

było zdrowiej i ciekawiej ..;) Składniki: 5 szklanek maki pszennej 550 1,5 szklanka mleka 0,5 szklanki wody -ciepłej 2 paczki suszonych drożdży 7 g 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki masła 1 czubata łyżeczka kurkumy ziarna czarnuszki Na bok, odkładamy nasiona czarnuszki – będą potrzebne później .Składniki na ciasto wsypujemy i wlewamy do miski, lub maszyny

Ogrodnik w podróży
Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną i pieczarkami 2815

Składniki:  500 g mąki pszennej 250 ml mleka 8 g drożdży suszonych instant 2 mniejsze jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej kapusty szczypta majeranku Kamis 1 liść laurowy Kamis 1 cebula 1 łyżka masła Do smaku pieprz mielony Kamis sól morska(...)Robotem z końcówka do wyrabiania drożdżowych ciast zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Prostokąt podzielić na 3 mniejsze prostokąty wzdłuż dłuższego boku. Na dłuższym boku rozłożyć pasek farszu i zwinąć. Posmarować roztopionym masłem i posypać makiem. Pokroić na 5 cm kawałki. Ułożyć

Ala piecze i gotuje
Ciastka pieczarki 210

furorę w necie. Skusiłam się i zrobiłam je . Jak zwykle przepis trochę przekombinowałam , mimo to wyszły przepyszne :) .  Składniki ciastka pieczarki: - 2 szklanki  mąki ziemniaczanej -2 szklanki maki pszennej typ 500 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia -150 g margaryny rozpuszczonej - 3 łyżki oleju  -10  łyżek  ksylitolu zmielonego ( cukier brzozowy dietetyczny ) Kłos - Pol -błonnik kakaowy(...)mąkę pszenną i proszek do pieczenia ( przesiewamy najpierw ). Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jaja. Rozpuszczamy margarynę i dodajemy przestudzona , wlewamy olej. Wsypujemy zmielony ksylitol , dodajemy olejek waniliowy  . Wyrabiamy rękoma ciasto . Dzielimy na mniejsze kawałki i " wałkujemy" jak na kopytka. Kroimy w mniejsze kawałki ( mi wyszło 102 szt). Rękoma formujemy kuleczki kładziemy ja na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Butelkę

Różowa kuchnia
Apple pie w kokilkach 179

Kruche mini szarlotki z jabłkowym musem,  z korzennym akcentem cynamonu i goździków. Łatwe w przygotowaniu i bardzo aromatyczne. Składniki na 5-6 sztuk:     1 szklanka maki     8 dag margaryny     1/4 szk cukru     5 dag smalcu     1 jajo     płaska łyżeczka proszku(...)stronie  www.Skworcu.com.pl   1. Cukier kryształ i waniliowy zmiksować z jajkiem. Dodać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem lub bułką tartą. 3. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze

Apetyczna babeczka
Bajgle. Czas wolny. 136

żółtko 1 łyżka mleka do posypania: sezam, mak, czarnuszka Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozdrabniamy w miseczce, dodajemy ciepłą wodę, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na 15minut w ciepłe miejsce.  Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i robimy wgłębienie, do którego przekładamy rozczyn.  Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, przekładamy do oprószonej(...)mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce (przykryte ręczniczkiem kuchennym) do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 12 równych części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, a następnie palcami w środku robimy otwór (o średnicy mniej więcej 2 cm). Bajgle odstawiamy na oprószonych mąką deskach do krojenia w ciepłej miejsce, możemy

bistro mama
Razowe ciasto z marcepanem i jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.80 174

imprezy urodzinowej Syncia. Przepis podpatrzony w Kornikowej Kuchni . Razowe ciasto z marcepanem i jablkami 2 kwaśne jabłka 1 cytryna 100 g marcepanu 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam) 3 jajka 180 g mąki razowej orkiszowej (u mnie była to mieszanka pół na pól maki pszennej razowej i zwykłej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajku i dalej miksujemy, by składniki dobrze się połączyły. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i dalej miksujemy. Otrzymamy dość gęste ciasto. Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem i wyrównujemy wierzch łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Do ciasta delikatnie wciskamy jabłka naciętą stronę do góry. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cynamonowiec – kuchnia podkarpacka 90

Cynamonowiec – kuchnia podkarpacka Cynamonowiec to klasyczne ciasto na oleju i sodzie oczyszczonej, które wyróżnia się smakiem i wilgotnością. Swój przyjemny brązowy kolor zawdzięcza cynamonowi i sodzie oczyszczonej oraz dodanym do ciasta powidłom śliwkowym. Powidła wpływają również na wilgotność ciasta. Dominującym smakiem jest aromat cynamonowy, przez który lekko przebija się smak powideł. Po upieczeniu ciasto przekłada się kremem budyniowym. Przepis pochodzi(...)się nim Stowarzyszenie „Zawisłocze Pilzneńskie” w Mokrzcu. Cynamonowiec – kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto (brytfanka 25x35 cm): 2 szklanki mąki pszennej 8 jajek 6 łyżek powideł śliwkowych 6 łyżeczek cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju Składniki na masę: 500 ml mleka 2 łyżki maki pszennej 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki budyniu śmietankowego 250 g margaryny

Trzeci talerz
Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami 189

wody 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru 30 g świeżych drożdży Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Do posypania: mak lub sezam Nadzienie: 200 g pieczarek 250 g kiszonej kapusty, ugotowanej, ostudzonej i pokrojonej drobno olej, do smażenia sól i pieprz, rozmaryn i kminek do smaku Ciepłą wodę wymieszać(...)koniec dodając olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Przygotować nadzienie. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na grubej tarce i usmażyć. Dokładnie wymieszać z kapustą, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Ostudzić. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte można odrywać porcje orzecha

Czerwień i błękit
Murzynek z polewą czekoladową. 199

murzynek. Na bazie tego przepisu robiłam ciasto z coca-colą. Ten przepis też nie znacznie różni się od oryginału :) W tej wersji jest bardziej wilgotny i miękki. Pozostaje też dłużej świeży. Składniki: 1 kostka margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek mleka 5 jajek 1 i 1/2 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)powidła. Zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno. Zmiksować na najniższych obrotach miksera. Przemieszać dodatkowo łyżką, żeby ciasto z dna miski ładnie się połączyło. Gotowe ciasto wylać do tortownicy, posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto udekorować polewą. Czekoladę pokruszyć

Agusiowe smakołyki
Wegańskie ciasto cytrynowe 172

wykombinować na Sylwestra, i wykombinowałam kojące żołądek wilgotne ciasto cytrynowe, które idealnie Was ukoi rano, po imprezie w towarzystwie herbatki (jakby nie patrzeć środki na kaca to głównie witamina C) Składniki na małą keksówkę 22×8 cm (dla większej podwoić ilość składników, ja użyłam 4 mini keksóweczek): 300 g maki pszennej 150 ml wegańskiego jogurtu naturalnego *(małe opakowanie jogurtu(...)zetrzyj z sok wyciśnij. Rodzynki zalej 50 ml gorącej wody i zblenduj na gładką masę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski i dodaj pozostałe składniki na ciasto. Dokładnie wszystko wymieszaj, najlepiej za pomocą miksera. Przełóż ciasto co formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50-60 minut w temp. 180 C (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche). Uwaga

greenscarf
Wiśniowa chmurka 273

ciasto :) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej  100g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 3 żółtka 30g cukru pudru Galaretka: 600g wiśni (świeże lub z kompotu) 3 galaretki wiśniowe 500ml gorącej wody Krem: 500 ml kremówki 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej

Smakołyki Asi
Dwa przepisy na chleb żytni (ze śliwką i z kolendrą à la borodiński) 91

żytniej typ 720,  wyrabiamy jednolite ciasto, na końcu dodajemy 50 g śliwki suszonej pociętej na kawałki i wmieszać w ciasto.  Zostawiamy na 45 minut w misce w cieple, potem do foremki 25 cm keksówki i czekamy aż wyrośnie prawie do brzegów co trwa ok 2 godziny.  Troszkę ciasta zostawiamy w misce, rozrabiamy wodą na papkę i przed(...)maki żytniej razowej  2 g tłuczonych w moździerzu nasion kolendry,  mieszamy razem i zalewamy 150 g wrzącej wody.  Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.  Przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia do temp. pokojowej.  Potem jak przestygnie dodajemy pół łyżeczki zaczynu, dokładnie mieszamy i stawiamy razem z zaczynem w cieple. Ciasto: po 18 godzinach od nastawienia zaczynu

Przepisy na domowy ser i chleb
Puszysty Murzynek Na Kwaśnej Śmietanie Z Suszonymi Śliwkami 109

owoców, zatem do dzieła i ciasto na weekend gotowe ! :) Składniki na blaszkę 20 x 10 cm Murzynek: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1 jajko kl L 70 g masła 80 g kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody duża garść śliwek suszonych 1 łyżka maki do obtoczenia śliwek wiórki kokosowe Polewa(...)mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą kakao oraz kwaśną śmietanę i miksujemy na najmniejszych obrotach a następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i obtoczone w mące, po wymieszaniu ciasto przelewamy od razu do foremki . Pieczemy w 180 stop przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy

Gotowanie...to proste !
BUŁECZKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 209

mnie typ 750)  lub 3 szklanki mąki pszennej - 250ml ciepłego mleka (nie gorące) - 80g masła - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - mak, sezam lub inne ziarna do posypania - białko lub jajko do posmarowania bułek Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać troszkę ciepłego (nie gorącego) mleka oraz łyżkę mąki i dokładnie rozprowadzić. odstawić(...)swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść, podzielić na 10-12 części i uformować okrągłe bułeczki dłońmi maczanymi w oleju. Uformowane bułeczki odstawiamy ponownie do wyrastania na ok.30-40 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem (lub całym jajkiem, gdy chcemy by były bardziej rumiane) i posypujemy ulubionymi ziarnami. U mnie mak i sezam. Ja dodatkowo skrapiam jeszcze

Smaczne Zdrowe