ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:374/571)

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK 83

kroimy. Podsmażamy na oleju, dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek w kształcie prostokąta, nakładamy część farszu, zwijamy i tniemy na kawałki.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kminkiem lub makiem i pieczemy w temperaturze 180- 190 % C, przez około 25 minut.  Podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
SKUBANIEC / PLEŚNIAK z wiśniami 241

ciasto! Jednak wtedy, jak na złość, mama przestała je piec i przerzuciła się na ciasto “Delicje“. Taka mnie spotkała kara za wybrzydzanie ;). Nie popełniajcie mego błędu i korzystajcie z przepisu kiedy tylko możecie! Składniki na skubaniec (forma 23 x 34 cm): 600 g maki pszennej 300 g miękkiego masła (może być margaryna), pokrojonego w kostkę 6 żółtek (jajka

Słodki Pomysł
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 128

wyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego  Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą / Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał Zostawiamy w keksówkach na 20 min. Posypujemy czym chcemy, ja posypałam makiem. Piec w 200 *C przez 1 godz. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek na kratkę

Proste Potrawy
Chleb na piwie. 176

drożdże i dodać miód. Wymieszać. Można odstawić na kilka minut, ale nie koniecznie. Wsypać obie maki, dodać sól, wlać piwo i olej. Wszystko wymieszać mikserem z hakami. Wierzch posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Jeszcze raz delikatnie zagnieść. Można odrobinę podsypać mąką. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebków można posmarować mlekiem

Agusiowe smakołyki
Miodowe serniczki z patelni... 119

sztuk) 250g opakowanie serka quark (oryginalnie gładki twaróg z wiaderka) 5 łyżek maki 2 jajka 2 łyżki miodu olej do smażenia Wymieszaj dokładnie jajko z twarogiem (łyżką, nie mikserem, bo masa będzie zbyt rzadka), dodaj mąkę i miód. Powinno powstać gęste ciasto. Wykładaj je łyżką na rozgrzany olej i smaż placuszki z obu stron na rumiano. Odkładaj na chwilę

Lejdi of the house
Drożdzak z rodzynkami 151

Drożdżaka piekła moja babcia,uwielbiałam to pyszne ciasto do tego kubek gorącego mleka. Teraz ja piekę dla mojej rodziny i znajomych. Składniki: jaj 5 szt drożdże 100g cukier 1 szklanka olej 3/4 szklanki mleko 1 szklanka maka pszenna typ 500 5 szklanek cukier waniliowy 16 g rodzynki 150 g Lukier cytrynowy: sok z jednej cytryny cukier puder 1 szklanka Wykonanie

Różowa kuchnia
Ciabatta 168

Europie i Stanach Zjednoczonych, najczęściej używana do kanapek. Składniki: 4 g cukru 450 gram maki pszennej typ 650 60 g oliwy 6 g soli 3 g suszonych drożdży 350 g wody Przygotowanie: W wodzie rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże, sól, oliwę i mąkę. Ciasto mieszamy łyżką. Przykrywamy ciasto talerzem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 8-12 godzin. Powinno podwoić swoją

Życie zaczyna się w kuchni
Owsiane placuszki z makiem i śliwkami 149

mogą najeść się dwie osoby Owsiane placuszki z makiem i śliwkami porcja dla jednej osoby 40 g mąki kokosowej 2 łyżki ziaren maku pół łyżeczki proszku do pieczenia jajko 200 ml maślanki 4 śliwki miód + olej rzepakowy do smażenia Do miseczki przesiej mąkę owsianą i kokosową, dodaj proszek dopieczenia i mak. W drugim naczyniu wymieszaj jajo z maślanką. Składniki(...)płynne dodaj do składników suchych, całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Następnie wykładaj na nią niewielkie ilości ciasta. Na każdym placuszku połóż plasterki śliwki (lekko wciśnij je ciasto). Smaż ok. 3 minut na wolnym ogniu. Gotowe placuszki ułóż na talerzu, polej je ulubionym miodem i podawaj od razu po przyrządzeniu Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Bułki z kiełbaską... 160

parówki, ser żółty...  można również dodać cebulkę, czosnek, paprykę, czy jakieś inne dodatki. -- Ciasto dzielimy, wałkujemy na 0,5 cm grubość i wycinamy kółka jak na pierogi. Do tak przygotowanych "kółek" wkładamy kiełbasę i ser, potem zawijamy i już. Smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy, tak przygotowane możemy upiec. Wkładamy do piekarnika

chleba naszego
Razowe kopytka smażone z kapustą 163

zmieniłam. Razowe kopytka smażone z kapusta kopytka: 1 kg mączystych ziemniaków, ugotowanych 200 g maki pszennej zwykłej 50 g mąki pszennej razowej jajko sól, pieprz Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy z pozostałymi składnikami. Z ciasta formujemy na omączonej stolnicy wałek, tniemy go na małe kopytka. Gotujemy je w osolonej wodzie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bliny orkiszowo gryczane 139

mleka 10 g drożdży pół szkl mąki luksusowej Młynomag 3/4 szkl maki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag pół szkl mąki gryczanej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy , następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż ciasto będzie miało konsystencję gęstniejącej śmietanki, (gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki) Smarujemy patelnię smalcem i smażymy bliny na wielkość patelni

Gotowanie jest łatwe
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 101

ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól, cukier, 100 g maki  i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na  15 min. Następnie dodajemy płatki owsiane, 50 g siemienia, dokładnie mieszamy, stopniowo dajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto

Moniki Smakołyki
Grahamkowe ciasteczka 118

szkl maki graham z Młynomag 150 g masła 2 łyżki śmietany pół szkl cukru pół łyżeczki cynamonu ćwierć łyżeczki imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta chili 1 łyżeczka sody Ciasto zagnieść, w razie potrzeby podsypać mąką, Formować małe kuleczki i spłaszczać nieco. Piec w temp 180 st z termoobiegiem

Gotowanie jest łatwe
Śliżyki wileńskie 142

mleko z drożdżami i zarobić ciasto. zagniecione odłożyć w ciepłe miejsce pod ściereczką. Kiedy wyrośnie, formować wałeczki i kroić małe kopytka, upiec w piekarniku w temp 170 st ok 20 min. aż się przyrumienią. mak do kluseczek 1 szklanka maku 0.5 szklanki cukru 3 łyżki miodu pół szkl mleka garść rodzynek garść bakalii mieszanych Mak wsypać do 2 szklanek wrzącej(...)godz, wylać na sito i odcedzić. Pozostawić do czasu aż woda dobrze osiąknie. Odsączony mak dwukrotnie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem.  Utrzeć mak z cukrem i miodem dodać opłukane rodzynki i posiekane drobno bakalie i wymieszać dolewając przed samym podaniem mleko. tak przygotowanym makiem zalać śliżyki i odstawić przed podaniem na ok 2 godziny by trochę wciągnęły

Gotowanie jest łatwe