ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:374/571)

Bułeczki śniadaniowe-pszenno-żytnie 197

zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić(...)kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć . Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i naciąć ostrym nożem. Wierzch posypać makiem i sezamem

Swojskie jedzonko
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 144

mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 40 g drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 1 jajko i odrobinę mleka - do posmarowania sezam, mak, siemię, dynia - do posypania jak kto lubi Wieczorem: Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W kubku rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą(...)Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć. Rano: Ciasto wyłożyć

IMPRESJA SMAKU
Tort makowy kawowy 143

żółtka i cukier. Zmiksuj na puszysto. Dodaj orzechy, a następnie mak. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek i lekko wymieszaj. Formę o średnicy 18 cm posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż masę do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut dłużej(...)Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzony spód przekrój na dwa placki o jednakowej grubości. Przygotuj krem. Masło powinno być miękkie. Ubij jajka z cukrem na parze, aż masa zgęstnieje. Dodaj kawę i ubijaj do rozpuszczenia kawy. Zmiksuj miękkie masło na puszysto. Dodaj po łyżce jajecznej masy i miksuj przez cały czas. Na koniec dodaj alkohol i zmiksuj jeszcze

codojedzenia
Kokosowa babka zebra bez nabiału. 60

smaczna babkę bez jajek, masła i mleka. Idealna dla osób na diecie wegańskiej lub z nietolerancja na nabiał. Smaczna, wilgotna i bardzo prosta w przygotowaniu. SKŁADNIKI: 300 G MAKI PSZENNEJ 400 – 500 ML MLEKA KOKOSOWEGO 3/4 SZKLANKI CUKRU PUDRU 1 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA SZCZYPTA SOLI 1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO 3/4 SZKLANKI OLEJU 100 G WIÓRKÓW KOKOSOWYCH(...)PRZESIAĆ MAKE I CUKIER PUDER. DODAĆ SZCZYPTĘ SOLI, PROSZEK DO PIECZENIA I CUKIER WANILIOWY. CALOSC DOBRZE WYMIESZAĆ. NASTĘPNIE DODAĆ MLEKO KOKOSOWE I OLEJ. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOBRZE WYMIESZAĆ. TAK PRZYGOTOWANE CIASTO PODZIELIĆ NA DWIE, NIEKONIECZNIE RÓWNE, CZĘŚCI. DO JEDNEJ PRZESIAĆ KAKAO A DO DRUGIEJ DODAĆ WIÓRKI KOKOSOWE I DOBRZE WYMIESZAĆ. DO KEKSÓWKI WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA, WLEWAĆ NA PRZEMIAN CIASTO KOKOSOWE

Pani M - kuchnia smakowita
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK 78

kroimy. Podsmażamy na oleju, dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek w kształcie prostokąta, nakładamy część farszu, zwijamy i tniemy na kawałki.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kminkiem lub makiem i pieczemy w temperaturze 180- 190 % C, przez około 25 minut.  Podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
SKUBANIEC / PLEŚNIAK z wiśniami 238

ciasto! Jednak wtedy, jak na złość, mama przestała je piec i przerzuciła się na ciasto “Delicje“. Taka mnie spotkała kara za wybrzydzanie ;). Nie popełniajcie mego błędu i korzystajcie z przepisu kiedy tylko możecie! Składniki na skubaniec (forma 23 x 34 cm): 600 g maki pszennej 300 g miękkiego masła (może być margaryna), pokrojonego w kostkę 6 żółtek (jajka

Słodki Pomysł
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 125

wyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego  Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą / Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał Zostawiamy w keksówkach na 20 min. Posypujemy czym chcemy, ja posypałam makiem. Piec w 200 *C przez 1 godz. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek na kratkę

Proste Potrawy
Chleb na piwie. 173

drożdże i dodać miód. Wymieszać. Można odstawić na kilka minut, ale nie koniecznie. Wsypać obie maki, dodać sól, wlać piwo i olej. Wszystko wymieszać mikserem z hakami. Wierzch posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Jeszcze raz delikatnie zagnieść. Można odrobinę podsypać mąką. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebków można posmarować mlekiem

Agusiowe smakołyki
Miodowe serniczki z patelni... 116

sztuk) 250g opakowanie serka quark (oryginalnie gładki twaróg z wiaderka) 5 łyżek maki 2 jajka 2 łyżki miodu olej do smażenia Wymieszaj dokładnie jajko z twarogiem (łyżką, nie mikserem, bo masa będzie zbyt rzadka), dodaj mąkę i miód. Powinno powstać gęste ciasto. Wykładaj je łyżką na rozgrzany olej i smaż placuszki z obu stron na rumiano. Odkładaj na chwilę

Lejdi of the house
Drożdzak z rodzynkami 137

Drożdżaka piekła moja babcia,uwielbiałam to pyszne ciasto do tego kubek gorącego mleka. Teraz ja piekę dla mojej rodziny i znajomych. Składniki: jaj 5 szt drożdże 100g cukier 1 szklanka olej 3/4 szklanki mleko 1 szklanka maka pszenna typ 500 5 szklanek cukier waniliowy 16 g rodzynki 150 g Lukier cytrynowy: sok z jednej cytryny cukier puder 1 szklanka Wykonanie

Różowa kuchnia
Ciabatta 164

Europie i Stanach Zjednoczonych, najczęściej używana do kanapek. Składniki: 4 g cukru 450 gram maki pszennej typ 650 60 g oliwy 6 g soli 3 g suszonych drożdży 350 g wody Przygotowanie: W wodzie rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże, sól, oliwę i mąkę. Ciasto mieszamy łyżką. Przykrywamy ciasto talerzem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 8-12 godzin. Powinno podwoić swoją

Życie zaczyna się w kuchni
Owsiane placuszki z makiem i śliwkami 141

mogą najeść się dwie osoby Owsiane placuszki z makiem i śliwkami porcja dla jednej osoby 40 g mąki kokosowej 2 łyżki ziaren maku pół łyżeczki proszku do pieczenia jajko 200 ml maślanki 4 śliwki miód + olej rzepakowy do smażenia Do miseczki przesiej mąkę owsianą i kokosową, dodaj proszek dopieczenia i mak. W drugim naczyniu wymieszaj jajo z maślanką. Składniki(...)płynne dodaj do składników suchych, całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Następnie wykładaj na nią niewielkie ilości ciasta. Na każdym placuszku połóż plasterki śliwki (lekko wciśnij je ciasto). Smaż ok. 3 minut na wolnym ogniu. Gotowe placuszki ułóż na talerzu, polej je ulubionym miodem i podawaj od razu po przyrządzeniu Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Bułki z kiełbaską... 156

parówki, ser żółty...  można również dodać cebulkę, czosnek, paprykę, czy jakieś inne dodatki. -- Ciasto dzielimy, wałkujemy na 0,5 cm grubość i wycinamy kółka jak na pierogi. Do tak przygotowanych "kółek" wkładamy kiełbasę i ser, potem zawijamy i już. Smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy, tak przygotowane możemy upiec. Wkładamy do piekarnika

chleba naszego
Razowe kopytka smażone z kapustą 156

zmieniłam. Razowe kopytka smażone z kapusta kopytka: 1 kg mączystych ziemniaków, ugotowanych 200 g maki pszennej zwykłej 50 g mąki pszennej razowej jajko sól, pieprz Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy z pozostałymi składnikami. Z ciasta formujemy na omączonej stolnicy wałek, tniemy go na małe kopytka. Gotujemy je w osolonej wodzie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bliny orkiszowo gryczane 137

mleka 10 g drożdży pół szkl mąki luksusowej Młynomag 3/4 szkl maki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag pół szkl mąki gryczanej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy , następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż ciasto będzie miało konsystencję gęstniejącej śmietanki, (gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki) Smarujemy patelnię smalcem i smażymy bliny na wielkość patelni

Gotowanie jest łatwe
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 94

ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól, cukier, 100 g maki  i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na  15 min. Następnie dodajemy płatki owsiane, 50 g siemienia, dokładnie mieszamy, stopniowo dajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto

Moniki Smakołyki
Grahamkowe ciasteczka 118

szkl maki graham z Młynomag 150 g masła 2 łyżki śmietany pół szkl cukru pół łyżeczki cynamonu ćwierć łyżeczki imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta chili 1 łyżeczka sody Ciasto zagnieść, w razie potrzeby podsypać mąką, Formować małe kuleczki i spłaszczać nieco. Piec w temp 180 st z termoobiegiem

Gotowanie jest łatwe
Śliżyki wileńskie 137

mleko z drożdżami i zarobić ciasto. zagniecione odłożyć w ciepłe miejsce pod ściereczką. Kiedy wyrośnie, formować wałeczki i kroić małe kopytka, upiec w piekarniku w temp 170 st ok 20 min. aż się przyrumienią. mak do kluseczek 1 szklanka maku 0.5 szklanki cukru 3 łyżki miodu pół szkl mleka garść rodzynek garść bakalii mieszanych Mak wsypać do 2 szklanek wrzącej(...)godz, wylać na sito i odcedzić. Pozostawić do czasu aż woda dobrze osiąknie. Odsączony mak dwukrotnie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem.  Utrzeć mak z cukrem i miodem dodać opłukane rodzynki i posiekane drobno bakalie i wymieszać dolewając przed samym podaniem mleko. tak przygotowanym makiem zalać śliżyki i odstawić przed podaniem na ok 2 godziny by trochę wciągnęły

Gotowanie jest łatwe
Pomarańczowe babeczki z makiem 156

Obiecałam synkowi, że jeszcze dziś upieczemy babeczki z makiem dlatego bierzemy się do pracy.  Pomarańcze w domu są - są, mak jest - jest, kefir był w promocji - kupiony, a pozostałe składniki są nieodłącznym elementem domowych zapasów. Przepis jak i poprzednie dwa pochodzi z bloga mojewypieki.com, ale tym razem postanowiłam nic nie zmieniać - no może poza polewą z białej czekolady(...)Dodajemy jajka, wbijamy pierwsze - miksujemy, wbijamy drugie - miksujemy, dodajemy ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy oraz mak i miksujemy znowu. Na koniec wsypujemy na przemian mąkę i kefir - mieszamy łyżką do połączenia składników. Papierowe papilotki wkładamy do blaszki na muffiny, nakładamy po 1,5 łyżki ciasta i pieczemy w 170 stopniach przez około 20 minut.  Babeczki są mięciutkie, delikatne

apetytnapieczenie
torty 208

tort kokosowo cytrynowy kruchy tort z kremem lawendowy torcik bezowy lekko korzenny z hibiskusem ciasto czekoladowe z jagodami i kremem tort kokosowy z herbatą matcha i białą czekoladą tort czekoladowy z rozmarynem tort makowy z kremem karmelowym tort makowy z kremem śliwkowym  tort - mak, migdały, róża   tort migdałowy z kremem kawowym tort szwarcwaldzki  tort bezowo truskawkowy pavlova

królestwo garów
Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku 131

się jak w raju. W markecie, sprzedającym "świeżo wypiekane" pieczywo z zamrożonych porcji sztucznego ciasta, unosi się sztuczny zapach, cudownie pobudzający nasze zmysły i zabierający nas w podróż w czasie. Do gorącej, chrupiącej skórki chleba pieczonego przez babcię albo do świeżutkich rogali z makiem kupionych po drodze do szkoły w małej piekarni za rogiem. Dla czego mam nie kupować

SzczyptaSmaQ
Tarta limonkowa na spodzie graham 143

kukurydzianej 2 łyżki żelatyny + pół szklanki gorącej wody Ew. aromat cytrynowy Do przesypanej przez sito maki dodajemy skórkę i sok z limonki, sól, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy jajko , mieszamy, dolewamy mleka. Mieszamy na gładka masę, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto wykładamy równomiernie do formy (u mnie

Powiedz dietom nie