Czas świątecznych wypieków czas rozpocząć...u nas tego roku zamiast tradycyjnego makowca pojawi się keks makowy. Składniki; 25 dkg maku trzyykrotniee mielonego, 20 dkg cukru, 6
Anioły w kuchnijasnej 450 g maki orkiszowej( 250 g maki orkiszowej 630 i 200 g maki orkiszowej pelnoziarnistej) 350 - 400 g letniej wody 2 plaskie lyzeczki soli 1 lyzeczka suchych drozdzy-opcjonalnie Wykonanie: Wszystkie skladniki umiescic w misie miksera i hakiem wyrobic ciasto.Bedzie wyraznie widoczny gluten ,a ciasto dosc lepkie.Dodatek wody zalezny jest od rodzaju maki.Pelnoziarnista wymaga dodania wiekszej jej ilosci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Easter cocks and bird. Składniki. 15 dag maki pszennej 80g masła 1/4 szkl. cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia wanilia 2 żółtka Wykonanie. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodać masło i posiekać. Dodać cukier ,żółtka i wanilię. Zagnieść ciasto i wstawić na 30 min do zamrażarki. Ciasto cienko wywałkować i wykrawać za pomocą foremek kurki. Ułożyć na blaszce
Kulinarny karnet Christopherajajka szklanka cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki maki ziemniaczanej Na masę: Duża śmietana 36% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru kilka truskawek Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier a później żółtka. Wsypujemy obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na dużą blachę, musi być płaskie aby łatwo nam było je rolować. Pieczemy
NaKońcuJęzykaksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 60g ksylitolu lub cukru - 1/2 szklanki maku (całego) - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Łącznie ksylitolu (lub cukru) i cukru waniliowego ma być 110g. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki i zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie. Z ciasta uformować dwie kule, które następnie spłaszczyć
Smaczne Zdroweuzylam powidel sliwkowych) wykonanie: Drozdze rozkruszamy, zasypujemy 1 lyzka cukru, 2 lyzkami maki i 0,5 szklanki mleka. Odstawiamy na chwile az rozczyn troche wyrosnie. Zoltka ucieramy z reszta cukru i cukrem waniliowym, dodajemy do nich letnie mleko i zaczyn drozdzowy, make i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Na koncu dodajemy stopiona i przestudzona margaryne. Ciasto wyrabiamy do chwili jak bedzie odchodzic
Przysmaki Karolkipudru. W sam raz do kawy czy herbaty. Składniki : * 30dag maki pszennej * 4 żółtka * 1 jajko * 5 łyżek kwaśnej śmietany * 1 łyżka spirytusu * szczypta soli * cukier puder * olej bądź smalec do smażenia Przygotowanie : Do mąki dodać żółtka, jajko, śmietanę, szczyptę soli i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć na pół godziny
Magiczne Życie Martypierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170 o C | Czas pieczenia: ok. 40 min. Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki ) 5 jajek 3/4 szkl. cukru 2/3 szkl. maki tortowej 1/3 szkl. kakao Krem 3 szkl. mleka 5 czubatych łyżek
coolinarnastrefa.blogspot.comprostu lekkie smaczne ciasto z kaszą manną :) Składniki na blachę 23 x 23 cm lub w nawiasie ( większą blaszkę 24 x 28 cm ) Biszkopt: 4 jajka lub na większą ( 5 jajek ) 1/2 szkl cukru (3/4 szkl cukru) 1 szkl mąki tortowej ( 1 szkl maki tort.) 1 łyżka budyniu w proszku ( 1 łyżka bud w proszk.) 1/2 łyżeczki proszku do piecz(...)wykładamy na biszkopt. 5. Na ta masę wykładamy naszą drugą "czystą" masę i wkładamy do lodówki. 6. Kiedy galaretka zaczyna tężeć. Filetujemy pomarańczę i wykładamy pół księżyce na ciasto. Zalewamy tężejącą galaretką. Żeby galaretka nam nie spływała, możemy zrobić płotek z połówek biszkoptów. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Gotowanie...to proste !mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 75 ml jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 75 ml oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: żółtko mak, sezam, czarnuszka świeże masełko dżem z dzikiej róży Łowicz (lub inne dodatki) Do miski przesiewamy mąkę z solą. Na środku robimy dołeczek. W ciepłym (ale nie gorącym) mleku z dodatkiem łyżeczki(...)miejsce na około 10 minut. Olej delikatnie podgrzewamy. Łączymy z jogurtem. Dodajemy do miski z mąką i wyrośniętym rozczynem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do podrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 10-12 kawałków, którym nadajemy kształt bułeczek (podłużne, okrągłe, jak kto woli
Smaki Na Talerzubądź mąki żytniej typ 720) 57 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 II „NAMACZANKA” 65 g słonecznika łuskanego/pestek dyni/innych ulubionych ziaren 7 g maku (opcjonalnie) 165 g wody 26 g miodu FAZA 3 „GAROWANIE” (DZIEŃ 2: najwygodniej zacząć ok. 16-19, po ok. 10-12h) 1 zaczyn z Fazy 2 („kwas(...)FAZA 2: Zaczyn, czyli „KWAS WŁAŚCIWY” 3 Wymieszaj wszystkie składniki (łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach). 4 Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem np. folią spożywczą. Po tym czasie ciasto powinno podrosnąć i również mieć gąbczastą strukturę. II „NAMACZANKA” 5 Wymieszaj dokładnie składniki aż miód się rozpuści. Odstaw. FAZA 3: „GAROWANIE” 6 Wymieszaj wszystkie składniki (łyżką bądź mikserem na najniższych
A to pestkakruszonką. Proste i bardzo smaczne ciasto, w sam raz na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego :) ok 500 g rabarbaru 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 200 g jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady białej KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanki maki pszennej 1 szklanka wiórków kokosowych(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć całe łodygi rabarbaru. U mnie były dość grube, wiec przekroiłam je dodatkowo na pół. Wyjąć kruszonkę z lodówki i wyłożyć równomiernie na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Kruszonka powinna się ładnie zrumienić. Smacznego :) ♥ Dziękuję za wspólne pieczenie ♥ Dagmara Wąsińska http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/…/krajank… Joanna Seta
https:KKuchniaMniamwaniliowego 3 łyżki maki 1 jajko Sposób przygotowania Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, pozostały cukier, dwa jajka, olej oraz szczyptę soli, mieszamy całość nożem albo drewnianą łyżką, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić
Miód i pieprzMuffiny podobno wychodzą każdemu. Tak słyszałam. Dlatego wpadłam na pomysł przygotowania jednego z lepszych ciast w formie...babeczek! I wiecie co, nie tylko wyszły, ale smakowały przepysznie! Jeżeli tylko macie ochotę przygotować coś na deser dla bliskich osób, albo dla siebie :) to koniecznie wypróbujcie przepis na Muffiny Brownie. Idealnie sprawdzą się w tak deszczowy dzień jak dziś i jutrzejsze święto(...)Dnia Mamy. Serio, najlepsze muffiny jakie jadłam! <3!" Składniki : 200 g masła 200 g czekolady 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1,5 szklanki maki łyżeczka proszku 50 g połamanej czekolady Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej albo mikrofali rozpuszczamy czekoladę razem z masłem. Gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do miski dodajemy
Słodkie Przyjemnościtemu - zawiera sporo oleju palmowego, więc jest nieetyczna. Niestety wspomniany olej jest niemal niemożliwy do uniknięcia, bo jest w składzie ogromnej ilości produktów domowych - od czekolady przez herbatniki, po ciasta i lody. Dlatego bardzo mnie cieszy, i mam nadzieję, że potrwa długo, ostatni supermarketowy trend z liniami oznaczanymi 'nie zawiera oleju palmowego'. Trzeba tylko sprawdzać dokładnie, czego też w miejsce(...)maki opcjonalnie: trochę posieknych orzechów do posypania po wierzchu Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę muffinkowa z 6 papilotkami. Nutellę i jajko wymieszaj dokładnie w misce. Powinna powstać gładka masa. Wmieszaj makę. Rozdziel równomiernie pomiędzy papilotki i posyp orzechami, jeśli używasz. Piecz przez około 10 minut - wetknięty w środek patyczek powinien być wciaż lekko mokrawy i oblepiony czekoladowym ciastem. Zajadaj
Lejdi of the house