ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:367/571)

Rolada z czekoladowym kremem 394

roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi się w 15 minut i jest idealne. Pięknie się prezentuje i naprawdę jest łatwa w przygotowaniu. Można śmiało zrobić na zbliżające się święta. Przepis na prostą roladę biszkoptową wzięłam ze strony  kotlet.tv Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku(...)cukier puder. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, wodę, żółtka i wszystko razem zmiksować.  Przygotować formę (40x25 cm), wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować go tłuszczem. Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.  Piec około 15 minut.  Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę podsypaną cukrem pudrem. Zdjąć delikatnie papier do pieczenia, luźno zrolować

pink envelope
Rogale drożdżowe z makiem 162

polecenia. Zresztą Mama i ja uwielbiamy ciasto drożdżowe, a skoro to my w domu gotujemy, mamy prawo wybierać...zatem zapraszamy. Składniki: 3 szklanki mąki 5 dag drożdzy 200 g masła  150 ml kwaśnej śmietany 3 żółtka  1/3 szklanki cukru 2-3 łyżki ciepłej wody Masa makowa: 300 g  suchego maku  czubata łyżka skórki pomarańczowej(...)cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki masła aromat migdałowy 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: 1 zółtko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Mak zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 1 godzinę. Odsączyć z wody na sitku i przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Dodać rodzynki,skórkę pomarańczową, pokruszone orzechy, roztopione masło, cukier, miód i aromat migdałowy. Wymieszać i  schłodzić

Gosia gotuje
Rogaliki drożdżowe 129

mąki pszennej 3 jajka 2 żółtka 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 12 g drożdży w proszku 1 kostka margaryny dodatkowo dżem, konfitura, owoce smażone, opcjonalnie mak, sezam, siekane orzechy 1. Do podgrzanego ciepłego mleka dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. 2. Zaczyn przelać do dużej miski, dodać(...)godziny. 3. Delikatnie podzielić ciasto na 6 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pokroić na trójkąty i nakładać ulubione dodatki, najlepiej gęste aby zapobiec wypływaniu podczas pieczenia. Ja użyłam wiśni smażonych oraz gęstych powideł. Zwijać w rogaliki lekko dociskając brzegi aby dodatkowo zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem. Posmarować wierzch białkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami

UgotujmyTo.pl
Jagodowe ciasto jogurtowe-Heidelbeerkuchen 151

lato, to ciasto z jagodami.Jagodom doprawdy trudno sie oprzec.Moje ciasto jest mocno jagodowe i przekladane przepysznym kremem jagodowym.Baza kremu jest twarozek,zatem zawiera minimalna ilosc tluszczu.Mozna sie nim bezkarnie objadac.Swietne male co nieco do popoludniowej kawy.Ciasto upieklam w malej foremce  o przekroju 20 cm. Skladniki: 200 g maki 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia sol 2 jajka(...)pieczenia i szczypta soli. Jajka z cukrem przy pomocy miksera recznego ubic na puszysta mase.Wmieszac jogurt.Make i 125 g jagod wmieszac przy pomocy szpatulki ,tu bez uzycia miksera,inaczej ciasto ,podobnie jak przy muffinkach bedzie twarde. Mase wylozyc do foremki wylozonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut.Ostudzic na kratce. Gdy ostygnie przciac w poprzek na dwie czesci.Dolna pozostawcie wieksza.Gorna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakręcony chlebek czekoladowy 122

łyżeczka soli  50 g cukru  360 g maki  7 g drożdży  2 łyżki kremu czekoladowego  1 łyżka siemienia lnianego, mielonego (pominęłam) Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, poza kremem czekoladowym i siemieniem lnianym. Przy pomocy miksera wrobić elastyczne, gładkie ciasto.Wyrobione ciasto wyłożyć na lekko naoliwiona powierzchnię. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać krem

Moje domowe kucharzenie
Mufiny z masą makową z białego maku 114

się podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych, piaskowych, parzonych i kruchych oraz innych wypieków. Dzięki temu, że mąka pszenna jest bogata w gluten, gwarantuje elastyczność i delikatnie wilgotną konsystencję ciast. Według Babci Szymanowskiej świetnie nadaje się również do zagęszczania sosów i zup. 300 g mąki szymanowskiej Polskie Młyny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej  ( można(...)makowa z białego maku ] Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać.Do drugiej miski wlać wszystkie składniki mokre, jajka rozmieszać z mlekiem za pomocą rózgi lub miksera, dodać rozpuszczone masło, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, niedbale wymieszać łyżką. Mogą być grudki i nierówności.Do foremek wysmarowanych masłem i posypanych mąką, nakładać po łyżce ciasta muffinkowego , na o łyżkę

Moje domowe kucharzenie
WILGOTNE, CYTRYNOWE BABECZKI, SŁODZONE MIODEM Z ORZEŹWIAJĄCYM CYTRYNOWYM KREMEM. 143

szklanki maki 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 cytryna ( sok i otarta z niej skórka) PRZYGOTOWANIE: nagrzewam piekarnik do 180 stopni ucieram mikserem miękkie masło dodaję po jednym jajku, ciągle mieszając partiami, po łyżce dodaję miód dosypuję mąkę wymieszaną z soda oczyszczoną, miksuję dolewam sok i skórkę z cytryny, chwilę mieszam przekładam ciasto do foremek piekę 25 minut

Upiecz sobie babeczkę
Sernik z owocami 174

śmietankowy Wszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Jeśli nie korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotować w syropie jak do babeczek z jabłkami.    Masa twarogowa to: -1 kg twarogu chudego lub półtłustego -5 jajek -1 i 1/3 szklanki cukru -3 łyżki maki ziemniaczanej -10 dkg margaryny -aromat śmietankowy Twaróg mielimy(...)nasz mikser odleciał w niebyt. Jednym słowem mechanizmy utraciły możliwość dalszej pracy. Masę twarogową musieliśmy domiksować ręcznie-łyżką. Należy więc połączyć białka z masą twarogową.    Nasze kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Na ciasto wykładamy niewielką ilość dżemiku, np. z pigwy, na to owoce.    Następnie wykładamy masę twarogową a na niej, ale niekoniecznie - paseczki

Maminek kulinarny
Ciasto Ucierane z Rabarbarem i Truskawkami 139

Pycha. Ciasta ucierane zaliczane są do jednych z najprostszych ciast, więc jeśli wahasz się czy zrobić czy nie to bez obaw, na pewno się uda. Składniki: 100 g świeżych truskawek 300 g rabarbaru 175 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 175 g cukru kryształu + 1 łyżka 3 jajka 275 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po łyżce jogurtu. Ucieramy do połączenia się składników. Formę okrągłą o średnicy 24 cm natłuszczamy masłem i posypujemy mąką (dno i boki). Wylewamy ciasto. Połowę owoców wykładamy na ciasto i wciskamy je na głębokość około 1 cm. Pozostałe owoce wysypujemy na ciasto i tak zostawiamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około

Made By Mom And Son
babeczki z masą makową i orzechową kruszonką 163

składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy

Domowy Smak Jedzenia
Poppy seed sweety for Easter 145

Składniki na ciasto: 4 łyżeczki "Egg free" zamiennika jajka 1 szklanka cukru muscovado (moze byc rowniez cukier puder) 1 szklanka mąki bezglutenowej Shar (tej z ciasteczkiem) 200 g margaryny bez laktozy (Benecol bez laktozy) 1 łyżeczka proszku bezglutenowego do pieczenia 1/2 olejku migdałowego 1/2 opakowania cukru waniliowego Składniki na masę: 1 opakowanie  (0,5 kg) maku zmielonego(...)konsystencji.   Następnie dodać stopniowo zamiennik jaj, kontynuując mieszanie. Na koniec dodać mąke z proszkiem, również dodając stopniowo. Masa jest gładka i pełna powietrza.   Do suchego maku, wlewamy gorące mleko, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w małą kosteczkę skórkę pomarańczy i cytryny. Dodajemy cukier, oraz wyciskamy sok z pomarańczy. Smażymy

Lajtkraft food intolerance
Keks z bakaliami 101

łyżka mąki) *można dodać 1 łyżkę suchego maku *ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladę Lukier:   ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Margarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy wodą i przesypujemy mąką. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej

Smakowy Raj
pyszna drożdżówka z twarogiem i śliwkami z nutą anyżu... 106

Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, anyż mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko letnie 1,5 szklanki, jajka 6 sztuk "M", maka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta twaróg śmietankowy 50 dag, cukier 4 łyżki, jajka 2 sztuki, śmietana 18% 200 gram, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki śliwki 70 dag, puder cukier - ile potrzeba W misie(...)cukier, sól, wlać letnie mleko z olejem rzepakowym i mielony anyż ( gwiazdki anyżu mielę w młynku do kawy i zmielony w słoiczku przechowuję ), wlać roztrzepane jajka. Hakiem robota wyrabiać ciasto drożdżowe z 7 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Twaróg, jajka, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną widelcem rozetrzeć na gładką masę. Forma 28x20 cm z papierem

W Mojej Kuchni Lubię
Łatwy sernik z musem truskawkowym czyli Niedziele Śniadanie odc.84 i poWeekendowe Łakocie odc.124 w jednym 129

temu pokusiłam się o przygotowanie placków z twarogu i były przepyszne!  Kiedy zobaczyłam w "Mamuszce" przepis na to ciasto od razu sobie o nich przypomniałam i wiedziałam, że ciastem, tak jak i syrnikami, będę zachwycona!  Zwarte, lekko słodkawe ale i lekko kwaskowe, wilgotne, serowe po prostu. Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba... no może prócz kubka herbaty(...)cukru, u mnie rafinada po 100 g semoliny i maki pszennej łyżeczk cukru z wanilią garść rodzynek łyżeczka cykaty mus truskawkowy: 200 g truskawek (50 g powinno być zamrożonych) 3 łyżki śmietany kremówki Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera ucieramy wszystkie składniki ciasta i odstawiamy na 15 minut by kaszka (semolina) wchłonęła

Dzieje kuchennej Wiewióry
ROGALIKI ŚNIADANIOWE 134

momentu, aż ciasto stanie się gładkie i wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeśli podczas wyrabiania okaże się, że ciasto jest zbyt suche można dolać do niego jeszcze 20ml ciepłego mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok 1h). Ja zazwyczaj wykorzystuję do tego celu lekko nagrzany wcześniej piekarnik. Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie(...)naciągając przy tym ciasto.  Chodzi o zwinięcie rogalika jak największą ilość razy, bo im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Instruktażowy filmik jak zwijać rogale znajdziemy TUTAJ . Po zwinięciu boki rogalika zaginamy do środka, zwracając jednocześnie uwagę, aby końcówka nawiniętego rogalika zawsze znalazła się pod spodem. Tak uformowane rogale smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem albo sezamem. odstawiamy

Walijskie Pichcenie