ważne zawsze wychodzi! Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu 😍. Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Proporcje na formę 25 x 25 cm Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 4 duże jajka 1 szklanka oleju 180 g brązowego cukru 1 spora marchewka 250 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu(...)połączenia się wszystkich składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i z formy i studzimy wraz z papierem na kratce. W międzyczasie szykujemy polewę: w misce miksujemy masło, następnie dodajemy cukier i znowu miksujemy, aż masa będzie
Kulinarne przygody GatityEklerki. Jedne z moich ulubionych przysmaków, zaraz po Pizookie i Pavlovej. Mam na nie prawdziwego smaka przynajmniej od pół roku, postanowiłem w końcu je przygotować. Przeszukując
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukru. Dodajemy 100 g maki i całość energicznie mieszamy lub miksujemy za pomocą robota. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy otręby, kminek i połowę mąki. Całość mieszamy mikserem ok. 4 min. (końcówką świderek, żeby jak najwięcej wprowadzić powietrza). Następnie dodajemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto na jednolita, gładką masę
Moniki SmakołykiOstatnio wspominałam Wam, że lubię ciasta z owocami. A kolejnym ulubionym składnikiem w ciastach jest kokos. Postanowiłam to połączyć i wyszło mi takie ciacho. Do spodu kokosowo makowego wykorzystałam białka po pączkach. Składniki: Blat kokosowo makowy: 4 białka 100 g cukru 250 g kokosu 40 g maku ale-raj Krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy(...)Bita śmietana: 300 ml kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Blat kokosowo makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos, mak i wymieszać silikonową łopatką. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarze 25*25cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Krem budyniowy: Odlać
Ala piecze i gotujeSZARLOTKA SYPANA "TRZY SZKLANKI" Bardzo pyszna, łatwa i prosta w wykonaniu szarlotka, z którą poradzi sobie nawet dzieci. Składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 szklanka kaszy mannej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6-7 jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka 50 g masła lub margaryny okrągła forma do pieczeczenia (tortownica) 20 cm Przygotowanie(...)skorki, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce jarzynowej 4. Do jabłek dodajemy cynamon, mieszamy (ja do jabłek już nie dodaje cukru ponieważ sporo go już jest w cieście, jesli chcecie lub wasze jablka sa bardzo kwasne to w tym moemncie możecie jabłka posłodzić). Wymieszanej jabłka dzielimy na trzy równe części. 5. Formę (ja lubię piec ta szarlotkę
Kulinarnie z Polką na Kresachsię nie spodziewałem. Mąkę udało mi się kupić, więc do roboty - zaprzęgnięty do pracy został zakwas żytni razowy (powinien być starogardzki, ale niech ta drobna zmiana zostanie mi wybaczona). Ciasto prowadzone metodą pięciofazową, w której ważne są czasy trwania każdej fazy, temperatura i proporcje użytej mąki i wody. Podane ilości składników wystarczają na jeden bochenek, który piekłem w prostokątnej foremce(...)rozwojowi bakterii mlekowych oraz wytwarzaniu się dużej ilości kwasu mlekowego. Kwas: cały półkwas 145 g maki żytniej starogardzkiej 145 g letniej wody Po wymieszaniu składników pozostaw pod przykryciem na 3 godziny w temperaturze 28-29 °C. Zachodzi intensywny rozwój drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Ciasto chlebowe: cały kwas. 174 g mąki żytniej starogardzkiej 80 g wody 4 g świeżych drożdży
Grahamka, weka i kajzerkapięknie a to nic innego jak ciasto z owocami, ale po francusku to zaraz jakieś takie bardziej smacznie i w ogóle „ąę”. Składniki (autorska wersja wegańska) pół kilograma twardych czereśni 150 g brązowego cukru 4 banany 150 ml mleka roślinnego 80-100 ml oleju roślinnego (użyłam ryżowego) 200 g maki pszennej Przygotowanie: Czereśnie umyć i wydrylować. Banany(...)niej masę a na wierzchu ułożyć czereśnie. Piec w temp. 190-200 C około 40 minut (pod koniec można na 10 minut włączyć opcję grillowania, żeby było ładnie przyrumienione). Ciasto po upieczeniu przypomina bardzo gęsty budyń i tak ma być Smacznego
greenscarfłyżki bułki tartej sól i pieprz Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 580 g mąki pszennej ( typ 650 ) 2 jaja rozmiar M 330 ml mleka ( 1 i 1/3 szklanki ) 1 łyżeczka cukru 60 g miękkiego masła pół łyżeczki soli Dodatkowo: około 50 g roztopionego masła oraz garść sezamu lub maku do ozdobienia wierzchu pasztecików. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki(...)czasu ,aż odparowała z nich woda. Następnie dodałam masło. Doprawiłam solą i pieprzem. chwilę jeszcze smażyłam. Gdy farsz ostygł dodałam bułkę tartą i wymieszałam. Po tym czasie przygotowałam ciasto. W naczyniu rozkruszyłam drożdże, dodałam cukier, łyżkę mąki ( mąkę wzięłam z tej 580 gram ). Zalałam połową letniego mleka. Suchą ściereczką przykryłam i odstawiłam, aby drożdże wyrosły. Drożdże powinny się spienić
Olcia gotuje!przygotowania, są lekko słodkawe, pyszne. Z poniższe porcji ciasta wyjdzie Wam 12 niewielkich bułeczek wielkości małej dłoni. Bułeczki pszenno-owsiane (jak każde pieczywo) możecie zamrozić, aby mieć je na zaś Oczywiście możecie poszaleć i na wierz bułeczek dodać inne dodatki, jak sezam, czarnuszka czy mak. Mam nadzieję, że chętnie skorzystacie z poniższego przepisu. Zachęcam Was także do sprawdzenia innych przepisów(...)mleka 3,2% 20 g masła 60 g zmielonych płatków owsianych 20 g miodu 1/2 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 320-350 g mąki pszennej + do posypania ciasta 1 jajko płatki owsiane do posypania bułeczek Przepis 1 Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego masło, aby się rozpuściło. 3/4 mleka z masłem łączymy ze zmielonymi płatkami, miodem oraz solą
Kuchnia Bazyliiprosta w wykonaniu strucla drożdżowa z prażonymi jabłkami. Uwielbiam ciasto z jabłkami a podczas wypiekania strucli zapach cynamonu unosił się w całym domu. Takie ciacho z powodzeniem można zrobić z innymi dowolnymi owocami, np. z jagodami czy truskawkami, a na Boże Narodzenie taka strucla z makiem to niebo w gębie :) Do wykonania strucli wykorzystałam jabłka(...)zasypać mąką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. W drugiej misce wsypać mąkę, cukier wanilinowy, wlać letnie mleko, wbić jajko i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Rozwałkować na grubość około 1 cm i kształt prostokąta. Wyłożyć równomiernie jabłka
Zrób to smaczniemaku. Praliny umieścić w lodówce (mogą stać w niej nawet do tygodnia – u nas tyle wytrwała ostatnia pralinka :) WEGAŃSKI BISZKOPT Mąkę orkiszową, owsianą i z ciecierzycy, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol wymieszać razem w dużej misce. Napój roślinny i ocet połączyć. Do suchych składników dodać mleko kokosowe, olej i napój z octem. Całość ma mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego(...)ściąć górę biszkoptu, która popękała (i zjeść :P). Resztę podzielić na dwa równe blaty. Biszkopt celowo jest mało słodki, ponieważ ma być bazą do masy makowej. MASA MAKOWA Mak oraz pokrojone na mniejsze kawałki daktyle zalać wodą i napojem roślinnym. Gotować kilka minut ciągle mieszając i pozostawić do momentu aż daktyle mocno zmiękną. Dodać ksylitol i wszystko zblendować (zwracając
Candy Pandastych w sklepie. Ja dodatkowo znalazłam w Rzeszowie raj. W E’Leclerc jest sklep Plenus na parterze obok Kaktusa. To istny raj dla tych którzy szukają nasion chia, maku, sezamu czarnego i białego i innych obłędnych przypraw. Ja się w tym sklepie zakochałam. Mają ogromny wybór herbat, kaw, suplementów diety, sami zobaczcie asortyment sklepu internetowego, to zrozumiecie mój zachwyt(...)zajdzie taka potrzeba. Ciasto powinno być luźne. Gdy odchodzi od ręki i się ciągnie – jest gotowe. Odstawiamy do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką) na około 1 godzinę. Gdy ciasto urośnie dzielimy je na 8 kawałków. Formujemy z każdego wałeczek. Ten przekładamy na pentelkę jak na poniższym zdjęciu, później zawijamy o kółko dwa końce ciasta. Zlepiamy końce ciasta, układamy bułeczki na blasze
MojaQchnia.plswoim bliskim. Smacznego! SKŁADNIKI: 300 g maki pszennej około 1/2 szklanki cukru pudru 75 g grubo zmielonych orzechów 170 g masła 2 łyżki cukru waniliowego cukier puder do pasypania ciasteczek zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Do miski przesiać make i dodać do niej pozostałe składniki. Całość wyrobić na gładkie, spójne ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do woreczka spożywczego i włożyć
Pani M - kuchnia smakowitakuszą, by po nie sięgnąć. Na zdjęciu jest połowa tych, które wypiekałam 😉 i które zastałam po powrocie z grzybobrania, w czasie którego rogaliki miały stygnąć 😉 B. - dziękuję za wyrobienie ciasta w Twoim "wariacie" 😊 Składniki (na 10 sztuk): 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650 (użyłam 500 g + mąka do podsypania) 270 ml mleka + do posmarowania 30 g rozpuszczonego masła(...)pergaminem blachę. Nie opracowałam metody wałkowania na kształt trójkąta, więc najpierw ciasto podzieliłam na 2 części, potem rozwałkowałam je na cienki prostokąt o szerokości 40 cm. Z prostokąta wycinałam 3 trójkąty, które zwijałam w rogaliki. Resztki ciasta wyrabiałam ponownie, rozwałkowywałam i wycinałam trójkąty. I tak do zużycia ciasta . Po zrobieniu wszystkich rogalików posmarować je mlekiem i wstawić do ciepłego piekarnika
Weekendy w domu i ogrodziemąki ziemniaczanej. Piekłyśmy je z dziewczynami z Domowej piekarni. Przepis z którego korzystałam, znajdziecie na blogu Dieta Moja Pasja . Mój przepis minimalnie się różni, ale ciasto wyszło super. Dobrze się z nim pracuje, nie trzeba podsypywać mąką. Bułeczki są miękkie, nawet na drugi dzień. Naprawdę polecam. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 250 ml. ciepłej wody(...)drożdżowy i oliwę. Wyrobić na gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek posmarować mlekiem i posypać sezamem, lub makiem. Zostawić na 15-20 minut
Agusiowe smakołykiwyrabiamy. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na min 2 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek , o grubości około 1,5-2 cm i niedużą szklanką wykrawać krążki. Każdą bułeczkę z wierzchu lekko naciąć, na środku. Można posypać makiem, sezamem, nasionami lub zostawić gładkie. Niech chwilę odpoczną, podrosną. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni. Na dół
gotuj ze mnąprosto ze słonecznej Sycylii, dodatkowo makaron robiony własnoręcznie... pycha! Składniki na makaron; 400 g maki pszennej 2 jajka odrobina soli 2 łyżki oliwy około szklanki ciepłej wody Mąkę przesiewamy, wbijamy jajka, solimy, dolewamy oliwę i mieszamy. Powoli dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Wodę dolewamy w miarę potrzeby jeśli ciasto tego potrzebuje. Wyrobione, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywczą
Radość kipiąca uśmiechem.maki pszennej ( typ 500 ) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 60 ml oleju rzepakowego około 200 – 250 ml gorącej , ale nie wrzącej wody zioła prowansalskie i toskańskie ( lub oregano,bazylia,tymianek,rozmaryn,suszone pomidory i czosnek ) sól najlepiej gruba lub himalajska, ostra papryka do smaku Mąkę , sol ,cukier, olej , umieszczamy w maszynie do wyrabiania ciasta , włączamy i wlewamy gorącą
Ogrodnik w podróżydużych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysta masę, następnie dodajemy mak, starte jabłka i bakalie, Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i kaszę mannę, dobrze teraz wszystko razem mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 60 minut. Jak ciasto przestygnie posypujemy cukrem
Camilla w kuchniłyżeczki cukru, 1 jajko, ¾ szklanki mleka, olej do smażenia. Sposób przygotowania placuszków z maki owsianej: Mieszam ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier, dodaję jajko i mieszam ciągle stopniowo dodając mleko, aż do powstania gładkiego i jednolitego ciasta. Na rozgrzanej patelni z olejem smażę placuszki z obu stron aż do zarumienienia
Gotuj Się Kto Możetygodnika "Niedziela". Placki są bardzo proste i bardzo postne. 500 g maki około 250 ml mleka pół szklanki rodzynek lub drobno pokrojonego suszu z jabłek lub gruszek płaska łyżeczka soli łyżka zmielonych owoców jałowca Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie placki grubości 1 cm (w oryginalnym przepisie 2cm). W miarę możliwości wepchnąć
Praktyczna plroku. Grissini można także przygotowywać z różnymi dodatkami smakowymi, np. ziołami i posypywać makiem, sezamem, serem. W wersji deserowej mogą być posypane cukrem cynamonowym i oblane lukrem. Źródło przepisu, filmiki: https://youtu.be/BBRY9IeZ8SI https://youtu.be/Y5vt9hInrBo (j. włoski) Składniki na ciasto (ok. 3 blaszki grissini): 500 g mąki pszennej typ 450-550 np.tortowa, luksusowa, najlepsza będzie włoska mąka
Przepisy na domowy ser i chlebSKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 2 żółtka 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 1/2 l. mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek
Dziś Ja gotujeziemniaki, rozmrożony szpinak, czosnek, sól i pieprz. Mielimy ziemniaki, szpinak, czosnek i przyprawiamy. Następnie wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Farsz możemy schłodzić w lodówce, wówczas lepiej się nakłada. Polepione pierogi przekładamy na blachę i smarujemy jajkiem. Możemy posypać makiem, czarnuszką, ziołami lub nie. Pieczemy w 200 st.C/ 20-25 min. Pierogi gotowe podajemy gorące
chleba naszegowrzuciliśmy ziemniaki i wyrabiamy ciasto. Cebulę musimy zeszklić na patelni z odrobiną soli i cukru. Ciasto przesypujemy mąką, wałkujemy na 1,5 cm i szklanką wycinamy bułki. Dnem mniejszej szklanki wyciskamy dołek na farsz. Smarujemy bułki rozbitym jajkiem. Nakładamy wystudzony farsz. Posypujemy makiem, ziołami, ... i wrzucamy do piekarnika. Pieczemy w 200 st.C / 25 min. Smacznego
chleba naszegomielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni. Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać
Ala piecze i gotujedyni 5 łyżek miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka. Ciasto odstawić na co najmniej
Mama Gotuje350ML.MAŚLANKI DODATKI: ~~~~~~~~~~~~~~ MOŻE BYĆ-KIEŁBASA CHORIZO -SER GROYER -OLIWKI -MAK(MÓJ JEST Z MAKIEM) -ZIOŁA ESTRAGON -SUSZONE POMIDORY ITP. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ w DUŻEJ MISCE ZROBIĆ DOŁEK W MĄCE,DODAĆ SÓL I DODATKI JAKIE CHCEMY,WLAĆ MAŚLANKĘ,I LEKKO WYROBIĆ( CHWILKĘ TYLKO, ABY CIASTO SIĘ POŁĄCZYŁO ) .MOŻNA ZROBIĆ CHLEBEK OKRĄGŁY LUB BUŁKI.CHLEBEK NACIĄĆ PŁYTKO NA KRZYŻ I LEKKO SPŁASZCZYĆ
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszklankę ciepłej wody, dodajemy pokruszone drożdże i ksylitol. Składniki mieszamy do rozpuszczenia, wsypujemy 3 łyżki maki , mieszamy do połączenia i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy resztę mąki i ciepła wodę , szczyptę soli i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto kolo 10 minut po czym zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczka na około godzinę w ciepłym miejscu
Różowa kuchniaTydzień temu, tak jak pisałam w poście: Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia , rozpoczęła się w Małej Cukierence „Zdrowa Środa
Mała Cukierenkacukru pudru Wykonanie: W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i mak. W drugiej misce wymieszać resztę składników: olej, mleko, jajko, skórka i sok z pomarańczy. Do miski z suchymi składnikami wlać pozostałe składniki i lekko wymieszać widelcem. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości. Piec
Mama Gotujetakiego smaku warto poświęcić trochę czasu. Idealne dla pomarańczowych łasuchów, na święta, imprezy, specjalne okazje. Ciasto: 3 pomarańcze 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ja dałam 1) 15 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek maki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 400 g. masła roślinnego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieroku na Wigilię była u nas rolada z makiem, w tym jednak zdecydowałyśmy się z mamą na coś innego. Tarta jest na prawdę bardzo dobra i dodatkowo pięknie wygląda, dlatego pełni też fajną rolę dekoracji :) Ciasto : ok 300g mąki pszennej 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru 150 g masła odrobinka proszku do pieczenia Dodatkowo : 1 puszka masy makowej
charlotte gotujeBożonarodzeniowe ciasto mojej mamy. SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę: 1 1/2 szklanki maku 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny zapach migdałowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru ponadto orzechy do dekoracji
Darcia w kuchnibardzo długo czasu, ale warto - pychota po prostu! POCAŁUNEK MURZYNA trudne ok 2h blaszka 21/26 Składniki: ciasto: * 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej * 1 szklanka cukru pudru * 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% * 1 jajko * 1 łyżka octu * 1 łyżeczka sody * 3 łyżki mielonego maku * 2 łyżki ciemnego kakao * 150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa) Masa
sierotka maRysia w kuchnitrafiło na prażone jabłka z cynamonem. A więc zaczynamy! Składniki; pół szkl. ciepłej wody 1 szkl. maki pszennej 1 szkl. mleka 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki suchych drożdży 1 łyzeczka proszku do pieczenia Farsz: 3 jabłka masło cukier cynamon Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie aby nie było zadnej grudki. Następnie odstawiamy na kilkanaście minut aby nieco podrosło
Radość kipiąca uśmiechem.Delikatny biszkopt z samych białek Mało kto potrafi się oprzeć urokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję Składniki 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek maki tortowej szczypta soli Sposób przygotowania Do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem
Miód i pieprzwody 1 białko rozbełtane z niewielką ilością wody olej do wysmarowania formy do posypania: mak, otręby, sezam, słonecznik lub inne ziarna. Przygotowanie Rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Mąkę wymieszać z solą, dodać do droźdży Na oprószonej mąką powierzchni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 30 - 50 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka 80 g cukru
Chocolate Muffin BlogNajlepsza babka cytrynowa w Środkowej Europie ;) Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie. Składniki 200g maki ziemniaczanej 100g maki pszennej tortowej 200g cukru
Pyry na Gazcały kawałek ciasta jest zrolowany wygiąć go na kształt rogalika pamiętając o tym, aby końcówka ciasta była pod spodem. Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem albo mlekiem i posypać makiem albo sezamem” Przygotowałam dwie blachy, przykryłam papierem do pieczenia. Położyłam na każdej po 6 rogalików
Z Kuchni Do Kuchniszklanka mąki krupczatki 3 łyżki masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka maku 1 łyżeczka ziaren sezamu 1 łyżka kminku 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z sola, dodać masło i stopniowo wodę. Zagnieść jednolite ciasto. Pozostawić ciasto pod przykryciem ok 2 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na kilka części
Na słodko lub wytrawnieDziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne muffinki! Delikatne, puszyste ciasto wypełnione po brzegi fantastyczną, świeżutką masą makową . Muffinki są bez jajek – także jest
Ostra na SłodkoNa śniadanie świeże, chrupiące bułeczki. Zwykłe, pszenne, ale bardzo smaczne i pachnące. Żeby je przygotować nie trzeba żadnych wielkich umiejętności a jedynie nieco cierpliwości podczas wyrastania
Smaczna Pyza