ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:362/571)

Keks wytrawny 216

Keks wytrawny Keks zazwyczaj kojarzy się z bakaliami. Jednak nie bardzo wiedziałam jak nazwać dzisiejszy wypiek. Ciasto wytrawne, chleb naszpikowany dodatkami... Został więc keks. Przyrządza się go szybko. Ciasto jest trochę muffinkowe, ale pieczone w jednej formie. A do czego pasuje? Na śniadanie, do wszelakich sałat, do czystych zup, na przyjęcia z zimnym bufetem lub piknik. Składniki na 1 keksówkę(...)sitku zostaną otręby - dodać je z powrotem do obu mąk. Maki wymieszać z ziołami, solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać z mlekiem i kefirem. Do mąki dodać mieszankę mleczną, wymieszać. Następnie dodać oliwę, pokrojone dodatki (pomidory, salami, ser i oliwki) i porwane listki bazylii. Krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki. Piec w 180°C przez

Pełny talerz
Idealne bułeczki do hamburgerów. 187

będzie smakowało tak, jak powinno. Zrobienie pieczywa często kojarzy się z trudnym czasochłonnym procesem... te bułeczki są zupełnym zaprzeczeniem powyższego :) Jedyne, co zajmuję nieco czasu to czekanie aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są przepyszne, mają chrupiącą skórkę i mięciutki puszysty środek- są idealne! Dodatek mleka w proszku sprawia, że mają strukturę niesamowicie zbliżoną do bułek, w których są serwowane burgery(...)instant dodatkowo: mleko sezam/ czarnuszka/ siemię lniane/ mak SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Masło rozpuścić i wystudzić. Połączyć z mlekiem w proszku i drożdżami, odstawić na kilka minut. 2. Do otrzymanego rozczynu wmieszać jajko i sól. Całość przelać do dużej miski. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zacząć wyrabiać ciasto ręką. 3. Ciasto jest gotowe kiedy jest lśniące

DefinicjaSmaku
Szarlotka orzechowa 104

aromatycznych piernikowych przypraw. Ciasto jest bardzo, ale to bardzo kruche z pysznym nadzieniem z duszonych jabłek oraz pianką z białek, a wszystko przykryte deszczykiem tartego ciasta. Przygotowując kruche ciasto, pamiętajcie o pewnej zasadzie, białek dodajemy niewiele lub wcale, gdyż białka powodują, że ciasto twardnieje. Białka możemy wykorzystać właśnie na piankę, która wzbogaci smak naszego ciasta. Jeśli nie przepadacie za szarlotką(...)Print Szarlotka orzechowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Ciasta Cuisine Polska Keyword jablka, orzechy Prep Time 30 minutes Cook Time 42 minutes Total Time 1 hour 12 minutes Servings 20 Calories 271 kcal Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 200 g orzechów laskowych 250 g mąki pszennej 3 żółtka 70 g cukru pudru

SprawdzonaKuchnia.pl
Chałka okrągła z kruszonką 148

przygotowałam w nocy (21.00)  włożyłam do lodówki. Następnego dnia rano wyjęłam wyrośnięte wolno ciasto, odstawiłam na mniej więcej godzinę, żeby się ociepliło.  Następnie podzieliłam na cztery równe części i uformowałam wałeczki do splotu. Składniki: 500 gram mąki + do podsypywania trochę ( dałam 400 gram maki orkiszowej jasnej i 100 gram orkiszowej razowej) 200 ml ciepłej wody 50 gram cukru

AZgotuj!
Bajgle 181

Składniki : • 250 ml letniej wody • 1 jajko • 1 łyżeczka soli • 500 g mąki pszennej typ 550 • 20 g drożdży • 3 łyżki cukru • 60 g oleju kukurydzianego

KUCHNIA POLSKA
Torcik makowy z migdałami 185

Przed samymi świętami propozycja na torcik makowy, który może być alternatywą dla tradycyjnego makowca. Jest pysznie: mamy mak, wiśnie i amaretto, a wszystko to pod puszystą

Bon appetit mon amie
Tradycyjne pszenne bagietki 179

Wielogodzinne wyrastanie i kilkukrotne składanie nadaje bagietkom niesamowitego aromatu z lekko orzechowym posmakiem. Wymagają trochę czasu, dokładnie proces ich wyrastania, minimum godzin: pierwsze wyrastanie 3 godziny, potem trzykrotne składanie ciasta w odstępne 20 minut, kolejne wyrastanie 2 godziny, formowanie i jeszcze godzinka wyrastania, ale naprawdę warto, nawet jeżeli wyjdą tak koślawe jak moje, to gwarantuję, że smak Was zachwyci. Przepis(...)średnie bagietki: 1 kg pszennej maki (to nie jest post sponsorowany przez Basię, poprostu używam tej mąki, i uważam, ze jest to jedna z lepszych mąk do tego typu wypieków) 4 g suchych drożdży instant 700 ml przegotowanej letniej wody łyżeczka soli Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj łyżką wszystkie składniki. Następnie ręcznie zagnieć ciasto, które jest bardzo luźnie

greenscarf
Rafaello na Krakersach 112

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 2 żółtka 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 1/2 l. mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek

Dziś Ja gotuje
PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! 233

wyjmij na blat podziel na dwie części, z każdej zrobimy chałkę. Każdą część ciasta, wyrabiamy na kulkę, dzielimy na 5 części. Każdy rolujemy na wałeczek. Zaplatamy chałkę - ściąga jak to zrobić np.  TUTAJ Zaplecione chałki układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub brązowym cukrem, odstawiamy na 20 minut aby podrosły i pieczemy. CZAS PIECZENIA

SMYKWKUCHNI
Makowiec zawijany 761

Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany  z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Ta pyszna rolada makowa cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowca wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Ten makowiec można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki

AniaGotuje.pl
KOLOROWA BABKA 182

Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej miseczki dodajemy mak, drugiej kisiel a do trzeciej kakao i mieszamy. Formę na babkę o średnicy 23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masy wylewamy na zmianę. aż do wyczerpania. Ciasto pieczemy w 170-180 stopniach C ok. 50 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy

Pani na deser
Wspólne pieczenie i ciasto „Babałuch” 292

ciasto od przyszykowania masy jabłkowej. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i podsmażamy, żeby zmiękły, ale się całkowicie nie rozpadły. Na końcu dodajemy galaretkę (proszek) i mieszamy ciągle podsmażając, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt: – 4 jajka – szklanka cukru – 0,5 szklanki mąki pszennej – 0,5 szklanki maki(...)następnie wykładamy na niego jabłka. Krem budyniowy : – 2 szklanki mleka – 2 szklanki cukru – 2 cukry waniliowe – kostka margaryny ( w temperaturze pokojowej) – 3 łyżki maki pszennej – 3 łyżki mąki ziemniaczanej Pół szklanki mleka odlewamy i wsypujemy do niej mąki. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Resztę zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy

Relaxtime
Bułeczki pszenno-razowe 332

łyżeczka soli 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 1 jajko Z drożdży, cukru, 3 łyżek maki i 1/2 szklanki wody zrobić zaczyn. Ostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski wsypać pozostałe składniki oraz zaczyn i zacząć wyrabiać. Najlepiej użyć robota z końcówką hak. Gdy ciasto wstępnie zarobimy dajemy stopniowo olej kokosowy i dalej wyrabiamy. Robotem ok. 7 minut ręcznie

Delicious Titbits
Placki z fajerki , sodziaki, proziaki. 216

maki Luksusowej Młynomag 500 ml zsiadłego mleka 1 szkl śmietany 12% 4 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka sody szczypta soli 3 jajka Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy luźne ciasto. Wałkujemy lub rozklepujemy na grubość ok pół centymetra, i kroimy na kawałki. Smażymy na smalcu lub oleju lub na patelni żeliwnej zupełnie bez tłuszczu, na złoty kolor

Gotowanie jest łatwe
Ciasteczka owsiano- kakaowe. 172

jajka 2 kopiaste łyżki miękkiego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maki tortowej 1.5 łyżki gorzkiego kakao Gotowa polewa w kartoniku Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem na puch, następnie dodać kakao, płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrobić najlepiej ręką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, maczać ręce w wodzie i formować kulki

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania