tuńczykiem: 300 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 2 cebule 1 duży por (tylko jasna część) kilka pieczarek 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich (lub innych ulubionych) 200 g tuńczyka (u mnie pieczony w folii) 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 50 g drobno pokrojonego lub startego żółtego sera sól pieprz żółtko do posmarowania sezam lub mak do posypania (niekoniecznie(...)rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, wciskamy kawałki ryby, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około
Rozpustne gotowanieWami przepisami na ciasta, które w tym roku zagościły na moim świątecznym stole:) Pierwszym z nich będzie makowiec, troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag mielonego maku 10 dag cukru(...)czekolady Wykonanie: Biszkopt- Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 30 minut. Gotowe studzę. Masa makowa -Wszystkie składniki mieszam i podsmażam na wolnym
Ciasteczkowy Potwórjeszcze bardziej wyraziste, bo w miejscach gdzie w cieście było go więcej smakowało najlepiej! 💕💕 SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady 200 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 120 g brązowego cukru 4 duże jajka (rozmiar L) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g maki pszennej szczypta soli morskiej 2 łyżeczki płatków chili (można(...)dokładnie. Przesiej mąkę, dodaj sól i płatki chili wymieszaj całość na jednolitą masę. Dołóż wydrylowane czereśnie (małą garstkę zostaw do wysypania wierzchu ciasta). Wymieszaj masę i wylej ją na blachę. Ułóż pozostałe czereśnie. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 35 - 40 minut, tak aby środek pozostał wilgotny
Słodko-Słony Świat Ilonyskładniki Składniki : Ciasto : - 600 g mąki typ 650 - 300 ml letniego mleka 2% - 45 g świeżych drożdży - 160 g cukru - 80 g roztopionego masła min 82 % - 4 żółtka - kilka kropel olejku waniliowego Jabłka : - 2 kg jabłek - sok z połowy cytryny - 2,5 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka masła - kilka łyżek ciemnego cukru - szczypta gałki muszkatołowej ( opcjonalnie ) - łyżka maki ziemniaczanej dodatkowo(...)jedno jajko i kilka łyżek ciemnego cukru do posypania Sposób wykonania : Mąkę wsypać do miski ,z drożdży ,łyżki cukru i kilku łyżek mleka zrobić rozczyn i wlać do maki ,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia, dodać resztę składników i wyrobić przez ok 8 minut ,aż nie będzie się kleiło do rąk . Przykryć i odstawić na godzinę . W tym czasie
Wypieki Renewszystkie składniki to dalej wyrabiam ciasto – najlepiej na posypanej mąką powierzchni – aż zrobi się ono elastyczne i gładkie. Miskę lekko smaruję oliwą i przekładam ciasto do wyrośnięcia. Miskę przykrywam lekko wilgotną (!) ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny aż podwoi objętość. Po tym czasie przekładam ciasto na lekko podsypaną mąką powierzchnię(...)ugniatam aby wypuścić całe powietrze! Dzielę ciasto na małe kawałki bo zrobiłam z ciasta małe chałki i tylko jedną większą. Nie byłam pewna czy uda mi się zaplatanie… ale jakoś poszło! Blaszkę lekko natłuszczam i układam w odstępach chałki. Przykrywam suchą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut aż podwoją objętość. Po tym czasie
UgotujmyTo.plnawet zrobię filiżankę aromatycznej i pysznej kawy. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutki kakaowy biszkopt, krem o smaku chałwowym i lekka kawowa pianka, a dodatkowo w środku biszkopty i czekolada na wierzchu. Same pyszności, więc czego chcieć więcej. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki maki tortowej pół szklanki maki ziemniaczanej 2 lekko kopiaste łyżki(...)Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem
Izabelawkuchnisię chciało. Z pomocą po raz kolejny przyjdzie moje niezawodne ciasto gryczane na zakwasie. Postanowiłem zrobić danie o rodowodzie żydowskim, które podobno pochodzi z Lublina. Tylko, że moją wersję, dostosowując ją do tego co akurat mam na stanie. Oryginalnie jest z makiem. Nie wiem czego symbolem jest mak w kulturze żydowskiej, ale mak zasadniczo jest symbolem płodności
Kryzysowa Książka KucharskaSmaczne i proste ciasto agrestowe. Do ciasta dodałam mąkę kokosową, ale myślę, że można ją zastąpić mąką pszenną wymieszaną z wiórkami kokosowymi Na wierzchu pyszna kokosowa skorupka. Takie połączenie mogę wam z całą odpowiedzialnością polecić. 200 g maki pszennej 75 g mąki kokosowej* 50 g wiórków kokosowych 200 g miękkiego masła 3/4 szkl
Polska Zupadrożdże instant, 10g woda, 340ml miód, 2 łyżki pestki słonecznika, 80g pestki dyni, 80g mak, 20g sezam, 80g len, 60g Przygotowanie Wszystkie mąki, sól i suche drożdże mieszamy w ogrzanej misce. Stopniowo dodajemy letnią wodę, miód i nasiona (odkładamy połowę nasion sezamu do posypania). Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (około 10-15 minut). Odstawiamy na 2 godziny
Gotowanie moimi oczamimargaryny roślinnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia do dekoracji: czekolada deserowa, biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj
Kuchnia bezglutenoważytni na zakwasie przepyszny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400g aktywnego zakwasu żytniego 600g maki żytniej (ja dałam 500 g chlebowej i 100g razowej) 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 400 ml wody Garść siemienia lnianego Sposób przygotowania Składniki mieszamy na gładkie ciasto. Przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni
Mieszam w Garnkuwidelcem, wbijamy jajka oraz dodajemy od razu 1 szklankę mąki i zaczynamy zagniatać ciasto. Ciasto ma się lepić delikatnie, jeśli mocno dosypujemy po-trochu mąki z 1/4 szklanki. 2. Odrywamy kawałki i nakładamy albo całą truskawkę albo kawałki, zalepiamy i układamy na talerz wysypany maka. 3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy od wypłynięcia przez 7-12 minut
Gotowanie...to proste !danie jest banalnie proste. ;-) Zatem zapraszam! Miłego dnia kochani! Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru Odrobina oleju do smażenia kostka sera białego (30 dag) mała puszka masy krówkowej ( u mnie kawowa) Przygotowanie; Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej
Radość kipiąca uśmiechem.łyżki mleka Przygotowanie: 50 ml ciepłej wody mieszamy z drożdżami,cukrem i łyżką maki,odstawiamy na 15 min. Białą cebule rumienimy na oleju. Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn drożdżowy i ok 220 ml ciepłej wody,cebulkę prażoną ,cebulkę podsmażoną razem z olejem,sól,zagniatamy elastyczne ciasto,zostawiamy w natłuszczonej misce do wyrośnięcia ,przykrywamy ściereczką .ok 45 min. po tym czasie ,formujemy
Swojskie jedzonkoglutenu - masła - tłuszczu - drożdży No i wyszło PYSZNE! A MAKROSY GENIALNE! 1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (z biedronki) 100g - suchy mak 250g -3 jabłka -kasza manna (1/2 szklanki) 60g -przyprawa korzenna 5g +słodzik według uznania(dałam
fitolarun.blogspot.comduże cebule, obrane i również starte -duża łyżka jogurtu naturalnego -3 łyżki maki pszennej TYP550 -olej rzepakowy łyżka + do smażenia -sól, pieprz -dwa jajka Ziemniaki cedzimy na sicie, sok odstawiamy na chwilkę. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich mąki i mieszamy do jednolitej konsystencji. Ciasto jajeczne łączymy z ziemniakami, cebula i łyżeczką oleju rzepakowego. Sok po odcedzeniu ziemniaków delikatnie wylewamy
BaRepasPrzykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i uformować bułeczki (u mnie 8 bułeczek które dodatkowo nacięłam), pozostawić je pod przykryciem do napuszenia się. Przed samym pieczeniem należy każdą z bułeczek posmarować jajkiem (ja swoje posypałam dodatkowo makiem) bądź roztopionym masłem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15-20 min. Gotowe bułeczki
Krakowskie smaki Animnie dwie blachy ciasteczek ok 40 sztuk zniknęło w dwa dni ;-) Składniki: 1 szklanka maki pszennej 1,5 szklanki krupczatki 200 g zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli kilka kropel olejku waniliowego Sposób wykonania: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę, żeby się
Na słodko lub wytrawnieprostu pycha!A jaki zapach...Podczas pieczenia unosi sie zniewalajacy zapach czekolady i malin. Ciasto upieklam w foremce 23x30 cm.Zapraszam do przepisu. Skladniki: spod na brownies: 200 g gorzkiej czekolady(75 %) 80 g masla 120 g cukru 2 jajka 1/2 extraktu z wanilii 105 g maki 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej 1/4 lyzeczki soli nalozenie: 240 g twarozku 100 g cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupelnie cholesterolu ( jesli w ich skladzie nie ma zoltek lub smietany) i nie podwyzszaja cholesterolu we krwi,gdy nie ma w nich masla. Ciastka ,w ktorych migdaly zastapiono orzechami,makiem,innymi nasionami lub platkami owsianymi,sa rowniez bardzo cenne pod wzgledem wartosci odzywczych. Maja tez inna wazna zalete,bo w smakowity sposob mozemy spozytkowac pozostale po innnych wypiekach(...)soli 120 g brazowego cukru 200 g marcepanu 200 g mielonych migdalow 120 g maku 30 sztuk oplatkow ( 5 cm srednicy) Wykonanie: Bialka ze szczypta soli ubic na sztywna,lsniaca piane. Dodajac po lyzce cukru ubijac dalej. Marcepan zetrzec na grubych oczkach tarki. Migdaly , mak i marcepan ostroznie przy pomocy szpatulki wymieszac z ubita piana. Na blaszce wylozonej papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!