Dzisiaj pracuje ze mną Córcia a po pracy może odwiedzimy Muzeum Domków dla Lalek ? Zbliża się kolejny smakowity weekend, planuje już menu na te dni. Na pewno upiekę ciasto z agrestem, taki jest plan! Tymczasem małe wspomnienie sprzed tygodnia. Małżon oglądał ze mnie program o kulinarnym odkrywaniu Wiednia. Kiedy zobaczył Apfelstrudel o mało nie dostał ślinotoku i stwierdził(...)jabłkami ( Apfelstrudel) 200 g maki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 60 g masła (rozpuszczonego) nadzienie: 600 g jabłek garść rodzynek 2 łyżki cukru łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu W misie miksera lub na stolnicy łączymy mąkę, jajko i 100 ml wody oraz sok z cytryny. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią i chłodzimy
Dzieje kuchennej Wiewióryzagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić(...)kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć . Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i naciąć ostrym nożem. Wierzch posypać makiem i sezamem
Swojskie jedzonkomąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 40 g drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 1 jajko i odrobinę mleka - do posmarowania sezam, mak, siemię, dynia - do posypania jak kto lubi Wieczorem: Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W kubku rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą(...)Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć. Rano: Ciasto wyłożyć
IMPRESJA SMAKUżółtka i cukier. Zmiksuj na puszysto. Dodaj orzechy, a następnie mak. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek i lekko wymieszaj. Formę o średnicy 18 cm posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż masę do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut dłużej(...)Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzony spód przekrój na dwa placki o jednakowej grubości. Przygotuj krem. Masło powinno być miękkie. Ubij jajka z cukrem na parze, aż masa zgęstnieje. Dodaj kawę i ubijaj do rozpuszczenia kawy. Zmiksuj miękkie masło na puszysto. Dodaj po łyżce jajecznej masy i miksuj przez cały czas. Na koniec dodaj alkohol i zmiksuj jeszcze
codojedzeniakroimy. Podsmażamy na oleju, dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek w kształcie prostokąta, nakładamy część farszu, zwijamy i tniemy na kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kminkiem lub makiem i pieczemy w temperaturze 180- 190 % C, przez około 25 minut. Podajemy
Kulinarne Fantazje Marioliciasto! Jednak wtedy, jak na złość, mama przestała je piec i przerzuciła się na ciasto “Delicje“. Taka mnie spotkała kara za wybrzydzanie ;). Nie popełniajcie mego błędu i korzystajcie z przepisu kiedy tylko możecie! Składniki na skubaniec (forma 23 x 34 cm): 600 g maki pszennej 300 g miękkiego masła (może być margaryna), pokrojonego w kostkę 6 żółtek (jajka
Słodki Pomysłwyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą / Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał Zostawiamy w keksówkach na 20 min. Posypujemy czym chcemy, ja posypałam makiem. Piec w 200 *C przez 1 godz. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek na kratkę
Proste Potrawydrożdże i dodać miód. Wymieszać. Można odstawić na kilka minut, ale nie koniecznie. Wsypać obie maki, dodać sól, wlać piwo i olej. Wszystko wymieszać mikserem z hakami. Wierzch posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Jeszcze raz delikatnie zagnieść. Można odrobinę podsypać mąką. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebków można posmarować mlekiem
Agusiowe smakołykisztuk) 250g opakowanie serka quark (oryginalnie gładki twaróg z wiaderka) 5 łyżek maki 2 jajka 2 łyżki miodu olej do smażenia Wymieszaj dokładnie jajko z twarogiem (łyżką, nie mikserem, bo masa będzie zbyt rzadka), dodaj mąkę i miód. Powinno powstać gęste ciasto. Wykładaj je łyżką na rozgrzany olej i smaż placuszki z obu stron na rumiano. Odkładaj na chwilę
Lejdi of the houseDrożdżaka piekła moja babcia,uwielbiałam to pyszne ciasto do tego kubek gorącego mleka. Teraz ja piekę dla mojej rodziny i znajomych. Składniki: jaj 5 szt drożdże 100g cukier 1 szklanka olej 3/4 szklanki mleko 1 szklanka maka pszenna typ 500 5 szklanek cukier waniliowy 16 g rodzynki 150 g Lukier cytrynowy: sok z jednej cytryny cukier puder 1 szklanka Wykonanie
Różowa kuchniaEuropie i Stanach Zjednoczonych, najczęściej używana do kanapek. Składniki: 4 g cukru 450 gram maki pszennej typ 650 60 g oliwy 6 g soli 3 g suszonych drożdży 350 g wody Przygotowanie: W wodzie rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże, sól, oliwę i mąkę. Ciasto mieszamy łyżką. Przykrywamy ciasto talerzem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 8-12 godzin. Powinno podwoić swoją
Życie zaczyna się w kuchnimogą najeść się dwie osoby Owsiane placuszki z makiem i śliwkami porcja dla jednej osoby 40 g mąki kokosowej 2 łyżki ziaren maku pół łyżeczki proszku do pieczenia jajko 200 ml maślanki 4 śliwki miód + olej rzepakowy do smażenia Do miseczki przesiej mąkę owsianą i kokosową, dodaj proszek dopieczenia i mak. W drugim naczyniu wymieszaj jajo z maślanką. Składniki(...)płynne dodaj do składników suchych, całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Następnie wykładaj na nią niewielkie ilości ciasta. Na każdym placuszku połóż plasterki śliwki (lekko wciśnij je ciasto). Smaż ok. 3 minut na wolnym ogniu. Gotowe placuszki ułóż na talerzu, polej je ulubionym miodem i podawaj od razu po przyrządzeniu Smacznego
365 dni dookoła kuchniparówki, ser żółty... można również dodać cebulkę, czosnek, paprykę, czy jakieś inne dodatki. -- Ciasto dzielimy, wałkujemy na 0,5 cm grubość i wycinamy kółka jak na pierogi. Do tak przygotowanych "kółek" wkładamy kiełbasę i ser, potem zawijamy i już. Smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy, tak przygotowane możemy upiec. Wkładamy do piekarnika
chleba naszegozmieniłam. Razowe kopytka smażone z kapusta kopytka: 1 kg mączystych ziemniaków, ugotowanych 200 g maki pszennej zwykłej 50 g mąki pszennej razowej jajko sól, pieprz Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy z pozostałymi składnikami. Z ciasta formujemy na omączonej stolnicy wałek, tniemy go na małe kopytka. Gotujemy je w osolonej wodzie
Dzieje kuchennej Wiewióry