ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:366/571)

Bułki pszenne z mąką ziemniaczaną. 116

mąki ziemniaczanej. Piekłyśmy je z dziewczynami z Domowej piekarni.  Przepis z którego korzystałam, znajdziecie na blogu  Dieta Moja Pasja .  Mój przepis minimalnie się różni, ale ciasto wyszło super. Dobrze się z nim pracuje,  nie trzeba podsypywać mąką. Bułeczki są miękkie, nawet na drugi dzień.  Naprawdę polecam. Spróbujcie koniecznie.  Składniki: 250 ml. ciepłej wody(...)drożdżowy i oliwę.  Wyrobić na gładkie ciasto.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części.  Uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch bułek posmarować mlekiem i posypać sezamem, lub makiem.  Zostawić na 15-20 minut

Agusiowe smakołyki
Bułki pszenne 99

wyrabiamy. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na min 2 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek , o grubości około 1,5-2 cm i niedużą szklanką wykrawać krążki. Każdą bułeczkę z wierzchu lekko naciąć, na środku. Można posypać makiem, sezamem, nasionami lub zostawić gładkie. Niech chwilę odpoczną, podrosną. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni. Na dół

gotuj ze mną
Makaron casarecce z sosem bakłażanowo pomidorowym. 79

prosto ze słonecznej Sycylii, dodatkowo makaron robiony własnoręcznie... pycha!  Składniki na makaron; 400 g maki pszennej 2 jajka odrobina soli 2 łyżki oliwy około szklanki ciepłej wody   Mąkę przesiewamy, wbijamy jajka, solimy, dolewamy oliwę i mieszamy. Powoli dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Wodę dolewamy w miarę potrzeby jeśli ciasto tego potrzebuje. Wyrobione, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywczą

Radość kipiąca uśmiechem.
„Przegryzki” , aromatyczne krążki z podpłomyków 120

maki pszennej ( typ 500 ) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 60 ml oleju rzepakowego około 200 – 250 ml gorącej , ale nie wrzącej wody zioła prowansalskie i toskańskie ( lub oregano,bazylia,tymianek,rozmaryn,suszone pomidory i czosnek ) sól najlepiej gruba lub himalajska, ostra papryka do smaku Mąkę , sol ,cukier, olej , umieszczamy w maszynie do wyrabiania ciasta , włączamy i wlewamy gorącą

Ogrodnik w podróży
Ciasto makowo - jabłkowe z bakaliami 102

dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysta masę, następnie dodajemy mak, starte jabłka i bakalie, Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i kaszę mannę, dobrze teraz wszystko razem mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 60 minut. Jak ciasto przestygnie posypujemy cukrem

Camilla w kuchni
Placuszki z mąki owsianej 114

łyżeczki cukru, 1 jajko, ¾ szklanki mleka, olej do smażenia. Sposób przygotowania placuszków z maki owsianej: Mieszam ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier, dodaję jajko i mieszam ciągle stopniowo dodając mleko, aż do powstania gładkiego i jednolitego ciasta. Na rozgrzanej patelni z olejem smażę placuszki z obu stron aż do zarumienienia

Gotuj Się Kto Może
Placki św. Franciszka 144

tygodnika "Niedziela".  Placki są bardzo proste i bardzo postne.  500 g maki około 250 ml mleka pół szklanki rodzynek lub drobno pokrojonego suszu z jabłek lub gruszek płaska łyżeczka soli łyżka zmielonych owoców jałowca           Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie placki grubości 1 cm (w oryginalnym przepisie 2cm). W miarę możliwości wepchnąć

Praktyczna pl
Grissini - włoskie paluszki chlebowe 203

roku. Grissini można także przygotowywać z różnymi dodatkami smakowymi, np. ziołami i posypywać makiem, sezamem, serem.  W wersji deserowej mogą być posypane cukrem cynamonowym i oblane lukrem. Źródło przepisu, filmiki: https://youtu.be/BBRY9IeZ8SI https://youtu.be/Y5vt9hInrBo (j. włoski) Składniki na ciasto (ok. 3 blaszki grissini): 500 g mąki pszennej typ 450-550 np.tortowa, luksusowa, najlepsza będzie włoska mąka

Przepisy na domowy ser i chleb
Rafaello na Krakersach 155

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 2 żółtka 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 1/2 l. mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek

Dziś Ja gotuje
Pierogi bez mięsa z piekarnika. 618

ziemniaki, rozmrożony szpinak, czosnek, sól i pieprz. Mielimy ziemniaki, szpinak, czosnek i przyprawiamy. Następnie wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Farsz możemy schłodzić w lodówce, wówczas lepiej się nakłada. Polepione pierogi przekładamy na blachę i smarujemy jajkiem. Możemy posypać makiem, czarnuszką, ziołami lub nie. Pieczemy w 200 st.C/ 20-25 min.   Pierogi gotowe podajemy gorące

chleba naszego
Pyszne cebulaki bez sera. 163

wrzuciliśmy ziemniaki i wyrabiamy ciasto. Cebulę musimy zeszklić na patelni z odrobiną soli i cukru. Ciasto przesypujemy mąką, wałkujemy na 1,5 cm i szklanką wycinamy bułki. Dnem mniejszej szklanki wyciskamy dołek na farsz. Smarujemy bułki rozbitym jajkiem. Nakładamy wystudzony farsz. Posypujemy makiem, ziołami, ... i wrzucamy do piekarnika. Pieczemy w 200 st.C / 25 min. Smacznego

chleba naszego
Masa makowa 157

mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni. Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać

Ala piecze i gotuje
Ciastka owsiane z dynią 199

dyni 5 łyżek miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka. Ciasto odstawić na co najmniej

Mama Gotuje
IRLANDZKI CHLEB SODOWY 117

350ML.MAŚLANKI   DODATKI: ~~~~~~~~~~~~~~ MOŻE BYĆ-KIEŁBASA CHORIZO -SER GROYER -OLIWKI -MAK(MÓJ JEST Z MAKIEM) -ZIOŁA ESTRAGON -SUSZONE POMIDORY ITP. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ w DUŻEJ MISCE ZROBIĆ DOŁEK W MĄCE,DODAĆ SÓL I DODATKI JAKIE CHCEMY,WLAĆ MAŚLANKĘ,I LEKKO WYROBIĆ( CHWILKĘ TYLKO, ABY CIASTO SIĘ POŁĄCZYŁO ) .MOŻNA ZROBIĆ CHLEBEK OKRĄGŁY LUB BUŁKI.CHLEBEK NACIĄĆ PŁYTKO NA KRZYŻ I LEKKO SPŁASZCZYĆ

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mini pizza z kawiorem z bakłażana- rewelacja. 129

szklankę ciepłej wody, dodajemy pokruszone drożdże i ksylitol. Składniki mieszamy do rozpuszczenia, wsypujemy 3 łyżki maki , mieszamy do połączenia i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy resztę mąki i ciepła wodę , szczyptę soli i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto kolo 10 minut po czym zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczka na około godzinę w ciepłym miejscu

Różowa kuchnia
Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie 216

  Tydzień temu, tak jak pisałam w poście: Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia , rozpoczęła się w Małej Cukierence „Zdrowa Środa

Mała Cukierenka
Muffinki z makiem i lukrem pomarańczowym 118

cukru pudru Wykonanie: W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i mak. W drugiej misce wymieszać resztę składników: olej, mleko, jajko, skórka i sok z pomarańczy. Do miski z suchymi składnikami wlać pozostałe składniki i lekko wymieszać widelcem. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości. Piec

Mama Gotuje
Pomarańczowiec 340

takiego smaku warto poświęcić trochę czasu. Idealne dla pomarańczowych łasuchów, na święta, imprezy, specjalne okazje. Ciasto: 3 pomarańcze 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ja dałam 1) 15 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek maki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 400 g. masła roślinnego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tarta z makiem 250

roku na Wigilię była u nas rolada z makiem, w tym jednak zdecydowałyśmy się z mamą na coś innego. Tarta jest na prawdę bardzo dobra i dodatkowo pięknie wygląda, dlatego pełni też fajną rolę dekoracji :)  Ciasto : ok 300g mąki pszennej 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru 150 g masła odrobinka proszku do pieczenia Dodatkowo : 1 puszka masy makowej

charlotte gotuje
Ciasto z makiem na biszkopcie 250

Bożonarodzeniowe ciasto mojej mamy. SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę: 1 1/2 szklanki maku 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny zapach migdałowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru ponadto orzechy do dekoracji

Darcia w kuchni
Pocałunek murzyna 374

bardzo długo czasu, ale warto - pychota po prostu! POCAŁUNEK MURZYNA trudne ok 2h blaszka 21/26 Składniki: ciasto: * 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej * 1 szklanka cukru pudru * 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% * 1 jajko * 1 łyżka octu * 1 łyżeczka sody * 3 łyżki mielonego maku * 2 łyżki ciemnego kakao * 150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa) Masa

sierotka maRysia w kuchni
Pakieciki z duszonymi jabłkami. 99

trafiło na prażone jabłka z cynamonem. A więc zaczynamy! Składniki; pół szkl. ciepłej wody 1 szkl. maki pszennej 1 szkl. mleka 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki suchych drożdży 1 łyzeczka proszku do pieczenia Farsz: 3 jabłka masło cukier cynamon Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie aby nie było zadnej grudki. Następnie odstawiamy na kilkanaście minut aby nieco podrosło

Radość kipiąca uśmiechem.
lekki biszkopt z białek 207

Delikatny biszkopt z samych białek Mało kto potrafi się oprzeć urokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję Składniki 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek maki tortowej szczypta soli Sposób przygotowania  Do schłodzonych białek  dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem

Miód i pieprz
Chleba naszego pszennego ...... 144

wody 1 białko rozbełtane z niewielką ilością wody olej do wysmarowania formy do posypania: mak, otręby, sezam, słonecznik lub inne ziarna. Przygotowanie Rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Mąkę wymieszać z solą, dodać do droźdży Na oprószonej mąką powierzchni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.   Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 30 - 50 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 129

nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka 80 g cukru

Chocolate Muffin Blog
Najlepsza babka cytrynowa 199

Najlepsza babka cytrynowa w Środkowej Europie ;)   Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie. Składniki 200g maki ziemniaczanej 100g maki pszennej tortowej 200g cukru

Pyry na Gaz
Drożdżowe rogale na śniadanie 160

cały kawałek ciasta jest zrolowany wygiąć go na kształt rogalika pamiętając o tym, aby końcówka ciasta była pod spodem. Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem albo mlekiem i posypać makiem albo sezamem” Przygotowałam dwie blachy, przykryłam papierem do pieczenia. Położyłam na każdej po 6 rogalików

Z Kuchni Do Kuchni
Krakersy z ziarnami 123

szklanka mąki krupczatki 3 łyżki masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka maku 1 łyżeczka ziaren sezamu 1 łyżka kminku 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z sola, dodać masło i stopniowo wodę. Zagnieść jednolite ciasto. Pozostawić ciasto pod przykryciem ok 2 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na kilka części

Na słodko lub wytrawnie
MUFFINKI MAKOWE ( BEZ JAJEK ) 166

Dziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne muffinki! Delikatne, puszyste ciasto wypełnione po brzegi fantastyczną, świeżutką masą makową . Muffinki są bez jajek – także jest

Ostra na Słodko
Bułki pszenne z makiem. Crusty Hard Rolls. Wypiekanie na śniadanie. 218

Na śniadanie świeże, chrupiące bułeczki. Zwykłe, pszenne, ale bardzo smaczne i pachnące. Żeby je przygotować nie trzeba żadnych wielkich umiejętności a jedynie nieco cierpliwości podczas wyrastania

Smaczna Pyza
Oliwkowe knedelki 150

Oliwkowe knedelki Składniki 70 dag ziemniaków 25 dag maki pszennej 1 jajko sól oliwki zielone z marchewka sezam 2 łyżki masła Wykonanie. Ugotowane ziemniaki utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Dodać przesiana mąkę i jajko. Zagnieść ciasto Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć  jedna oliwkę i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrząca wodę

Kulinarny karnet Christophera
Rogaliki krucho drożdżowe z nadzieniem 132

cukru pudru 6 dag świeżych drożdży, szczypta soli na nadzienie marmolada lub np. nutella odrobina maku Przygotowanie: Drożdże, cukier i 1/3 szklanki śmietany wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia  Masło posiekać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn, sól i resztę śmietany - zagnieść ciasto Przykryć folią pozostawić w lodówce do dnia następnego Po wyjęciu ciasta wyrobić je ponownie i rozwałkować

Proste Potrawy
1485. Bułki maślane z miodem 135

lodówki i pozostawić do "ocieplenia" na 1,5 godziny w ciepłym miejscu. 2 faza - ciasto właściwe 403g rozczynu (cała faza poprzednia) 100g maślanki o temp 26-28oC 8 g soli 15g masła 15g miodu  10g mąki żytniej typ 720 290g maki pszennej typ 500 Do rozczynu dodać maślankę i dokładnie wymieszać.Następnie dodać rozpuszczone (nie gorące) masło oraz

Moje domowe kucharzenie
Rainbow cake-elephant :) czyli kolorowy slon 274

unikac jak ognia  No ale czas sie pochwalic Rainbow cake-elephant czyli kolorowy slon Przygotowalam ciasto biszkoptowe, podzielilam do 6 miseczek- dodalam barwniki Pieklam w nagrzanym piekarniku w temp 180C ok 13-15 min Biszkopt: 10 jaj 1.5 szkl cukru 2 lyzeczki maki 3-4 octu zoltka+proszek do pieczenia+ocet- polaczyc. W misce ubic piane , dodac cukier

Smaki Edyty
Tort Makowy z Kremem z Białej Czekolady 246

białkami dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Do masy jajecznej stopniowo wsypujemy mieszankę mąk i maku i musimy delikatnie wymieszać wszystko szpatułką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko samo dno. Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około

Blondynka Gotuje
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 143

Śląsku ciastek robionych ze słoniny,   szpajzy   z kakao oraz z cytryną — pianki z białek, przypominającej ciepłe lody, kulek mlekowych z mleka suszonego i makówek — wigilijnego deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie(...)wypieku jest Wam pewnie obca (mi przynajmniej była). Otóż   kołocz   jest to regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem lub serem i obowiązkowo podaje się z charakterystyczną rwaną posypką (kruszonką), przypominającą rybie łuski

Food Square
Ciasto ,,Błękitna laguna" 106

bardzo ciekawie dzięki wspanialej barwie galaretki. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzone. Zapraszam na przepis😊 Składniki (tortownica o wymiarze 28 cm) :   biszkopt: jajka 5 szt, cukier  3/4 szklanki, m ą ka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: budyń waniliowy 2 szt, mleko 1 L, maka pszenna 3 łyżki, cukier kryształ(...)ubijamy na sztywn ą  piane. Dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Make i proszek przesiewamy, a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto na blaszkę. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy blaszkę i pieczemy w 170 stopniach przez

kulinarne odsłony pati
Danie jednogarnkowe 2 204

szklanki maki - woda lub mleko - szczypta soli Wykonanie - umyte pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju do miekkości. - włożyć sos, dodać czosnek,pokrojone pomidory,wodę i kostkę rosołową.Zamieszać i zostawić do    zagotowania wody. - do miski wybić jajka dodać 1/2 szklani wody, dodać mąkę i sól. Wymieszać.     Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać(...)partiami wodę aż do odpowiedniej gęstości. Ciasto musi  być na      tyle gęste aby po nałożeniu na łyżkę nie zmieniało kształtu. - gotowe ciasto nabierać na łyżeczkę i kłaść na gotujący się sos. - gotować jeszcze ok 2 - 3 minut. Doprawić do smaku sola pieprzem lub chili jak ja to robię     Nadmiar sosu zostanie wchłonięty przez

Eli Gotowanie
Babka Makowa 192

ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. " Składniki 4 jajka 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki ) 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki mleka czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g maku(...)proszkiem do pieczenia i makiem. Dodajemy do masy jajecznej i lekko mieszamy - jedynie do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy na babkę z dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo

Słodkie Przyjemności
Bułki drożdżowe z mięsem i cebulą. 138

posypania sezam, czarnuszka lub mak       Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem i kilkoma łyżkami mleka, w mące robimy wgłębienie i wlewamy do niego drożdże. Miskę odstawiamy na 5-10 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mleka, sól i oliwę, wyrabiamy gładkie ciasto (nie krócej niż 8 minut), oprószamy mąką(...)minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.      Cebule obieramy, kroimy w piórka. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy dalej. Po około 2 minutach doprawiamy solą, majerankiem, papryką i pieprzem, mieszamy i wyłączamy grzanie, studzimy.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części

Rozpustne gotowanie
Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie 172

blogu wariacja na temat   chleba razowego pszenno żytniego , który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową 2000, a  do ciasta dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego słodu żytniego. Dzięki temu chleb nabrał pięknego ciemnego koloru i wyjątkowego smaku i zapachu. Przepis ten jest bardzo prosty, a chleb zawsze się udaje. Pamiętajmy(...)maki żytniej razowej 1,5 łyżeczki soli 50 g ziaren słonecznika 50 g siemienia lnianego 2 łyżki ziaren czarnuszki  2 łyżki  słodu ciemnego żytniego letnia    woda Wykonanie: Rano mieszamy ze sobą składniki obydwu etapów, dodając tyle wody, aby powstało luźne ciasto. Pozostawić 10 minut, aby odpoczęło a następnie przełożyć

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny pieprzowy z oliwą 131

chlebek domowy, delikatny, smaczny i wyjątkowy.  Ciasto z mąki pszennej przygotowane, do którego oliwa z oliwek i pieprz czarny zostały dodane. Jak sami pieczywo sobie upieczemy, to jeszcze ciepły zjeść możemy.  Z masłem najlepiej smakuje i ten zapach, cudowny w domu się czuje.   Składniki: ok. 550 g maki pszennej do drożdżowych wypieków, 20 g świeżych drożdży(...)Przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 15 min do wyrośnięcia. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, całość dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy, żeby ją spulchnić i dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Rada: można sprawdzić smak ciasta, czy jest wystarczająco słone.  Wyrabiamy  ręcznie lub za pomocą robota. Z przygotowanego ciasta przygotowujemy

Moniki Smakołyki
DROŻDŻÓWKI Z SEREM / KRAKOWSKIE DROŻDŻÓWKI 108

maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * ser biały/twaróg – 500 g * żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem

Ostra na Słodko
Pyszny Arbuzowiec 109

Arbuz jeden z moich ulubionych owoców - w tym cieście smakuje rewelacyjnie :) WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT CIEMNY: 6 jajek 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem(...)zblendować. BISZKOPT BIAŁY Z MAKIEM: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku WYKONANIE: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do piany stopniowo dodawać cukier, a następnie wlać ocet. Do piany dodać mąki, delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać na blachę

Dziś Ja gotuje
20 SPOSÓB NA SPĘDZANIE CZASU W DOMU W CZASIE KWARANTANNY + WSPÓLNIE PIECZEMY BUŁECZKI ZWIERZĄTKA 76

przeze mnie. To ciasto drożdżowe jest ciastem idealnym – kto raz go spróbuje, ten z całą pewnością włoży je na stałe do swojego menu. Idealnie nadaje się do wypiekania drożdżówek, bułeczek, strucli, chałek czy też np. pasztecików na słono. Cudownie się formuje, a po upieczeniu jest niesamowicie puszyste i delikatne! Polecam! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże(...)zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę i ponownie wyrabiamy. Z takiego ciasta formujemy dowolne bułeczki! Zobaczcie

Ostra na Słodko
Drożdżowe ciasto z borówkami 202

tyle mam i nic więcej mi do szczęcia nie potrzeba. Przywiozłam ze sobą 4 kg borówek i od razu pomyślałam o najprostszej ich oprawie, czyli o cieście drożdżowym, a że Misiek wygłodzony to zrobiłam je na dużej blaszce. ps. Na dniach, jak ochłonę to opiszę Wam moje Wakacje dokładniej. składniki na dużą prostokątną blachę o wymiarach(...)opcjonalnie kruszonka, zrobiłam ją z maki żytniej, oleju kokosowego, cukru trzcinowego, kardamonu i cynamonu Przygotowanie: Mleko powinno być w temp. pokojowej lub letnie, rozpuśc w nim drożdże z łyżką cukru i odczekaj ze 20 minut az się obudzą. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj miękki olej kokosowy, cukier i zaczym drożdżowy. Zagnieć gładnie ciasto i odstaw do wyrastania

greenscarf
Jagodzianki z borówką amerykańską - pyszne drożdżowki na maślance 135

maka.Po raz pierwszy robilam ciasto drozdzowe na maslance.Jest doskonale,bardzo plastyczne,naprawde godne polecenia.Na drozdzowki jest zawsze dobra pora.Poza tym to najzdrowszy i najmniej kaloryczny slodki dodatek do kawy lub na drugie sniadanie,a te upieczone w domu nie maja sobie rownych.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 14 buleczek a 50 g: 400g maki (200g pszennej 550 i 200 g orkiszowej(...)maslanki 60 g wody 2 zoltka 50 g masla 50 g cukru 1 op.suchych drozdzy 1/3 lyzeczki soli Skladniki na kruszonke: 30 g maki orkiszowej 30 g wiorkow kokosowych 30 g masla 30 g cukru dodatkowo: 1 bialko do posmarowania Wykonanie: maslanke z woda podgrzac w rondelku.Dodac maslo w kawalkach,by zmieklo odwazyc make,dodac sol,cukier,opakowanie suchych drozdzy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!