ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:359/571)

torty 254

tort kokosowo cytrynowy kruchy tort z kremem lawendowy torcik bezowy lekko korzenny z hibiskusem ciasto czekoladowe z jagodami i kremem tort kokosowy z herbatą matcha i białą czekoladą tort czekoladowy z rozmarynem tort makowy z kremem karmelowym tort makowy z kremem śliwkowym  tort - mak, migdały, róża   tort migdałowy z kremem kawowym tort szwarcwaldzki  tort bezowo truskawkowy pavlova

królestwo garów
Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku 174

się jak w raju. W markecie, sprzedającym "świeżo wypiekane" pieczywo z zamrożonych porcji sztucznego ciasta, unosi się sztuczny zapach, cudownie pobudzający nasze zmysły i zabierający nas w podróż w czasie. Do gorącej, chrupiącej skórki chleba pieczonego przez babcię albo do świeżutkich rogali z makiem kupionych po drodze do szkoły w małej piekarni za rogiem. Dla czego mam nie kupować

SzczyptaSmaQ
Tarta limonkowa na spodzie graham 189

kukurydzianej 2 łyżki żelatyny + pół szklanki gorącej wody Ew. aromat cytrynowy Do przesypanej przez sito maki dodajemy skórkę i sok z limonki, sól, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy jajko , mieszamy, dolewamy mleka. Mieszamy na gładka masę, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto wykładamy równomiernie do formy (u mnie

Powiedz dietom nie
Weekendowe bułeczki 169

opakowanie) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli mleko do posmarowania bułeczek zioła, płatki, ziarna, sezam, mak... do posypania Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy do temperatury pokojowej . Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło, mleko, drożdże oraz sól. Przy pomocy miksera lub własnych rąk zagniatamy ciasto. Masę dzielimy na 12 części, formujemy kulki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Zakręcony Widelec
Adwentowe anyżowe "orzeszki" 324

peanuts" Składniki. 2 jajka 10 dag cukru kryształ 10 dag cukru pudru 20 dag maki pszennej 3 łyżki zmielonych migdałów 1/4 łyżeczki pieprzu 2 gwiazdki anyżu  Wykonanie. Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać cukier puder, pieprz, mąkę i zmielone orzechy .Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 2 h w ciepłe miejsce. Na stolnicy oprószonej mąką uformować wałki

Kulinarny karnet Christophera
Bułeczki śniadaniowe 212

rozpuszczone drożdże i resztę składników. Dokładnie wymieszać i wyrobic ciasto.odstawić do wyrośniecia.Następnie ciasto podzielić na 12-16 części i formować bułeczki . Odstawić na 30-35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować mlekiem i posypać dowolnymi ziarnami, makiem itp. Piec około 20 minut w temp. 200 st.C

Moje domowe kucharzenie
Kurczak balti z chlebem pita 410

szklanki letniej wody 3 łyżki oliwy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 szklanki maki 2 łyżeczki suchych drożdży Sposób przygotowania: Drożdże wsypać do letniej wody i odstawić na 5 minut. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Najlepiej zrobić to mikserem z hakami, gdyż ciasto może się nieco kleić. Ciasto przykryć i odstawić

Obiad za dychę
Pieprz do smaku 178

mikstura sie nie zagotowala. Gdy bedzie juz gotowa i lekko przestudzona dodajemy ja do maki. Migdaly nalezy zalac wrzatkiem, a nastepnie przelac zimna woda i obrac ze skorki. Po osuszeniu moigdaly prazymy na suchej patelni. Siekamy w dosc grube kawalki i dodajemy do ciasta. Wszystko dokadnie mieszamy. Ciasto bedzie dosc lepkie. W ksiazce napisano by ciasto podzielic na dwie czesci

Przysmaki Karolki
Eklerki z Waniliowym Creme Patissiere 190

Składniki na około 30 sztuk małych eklerków: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka maki pszennej 4 jajka Wykonanie: W rondelku zagotowujemy wodę z masłem. Na gotującą się mieszankę wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy,aby całość się nie przypaliła (ja szybko rozmieszałam mikserem). Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Takie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia

Blondynka Gotuje
Brioszka dyniowa 210

Brioszka dyniowa Składniki na dwie keksówki: 380 g mąki pszennej 380 g maki manitoba 200 g purèe z dyni* 20 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 2 jajka 100 g miekkiego masła 80 gr cukru Otarta skórka z cytryny dodatkowo: żółtko i łyżka mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko

Mia Cucina Sofieta
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 206

gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko. Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką. W środku kółek nałożyć łyżeczkę konfitury. Całość nakryć drugą częścią ciasta. Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając, aby konfitura znalazła się pod szklanką. Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki(...)skórki cytrynowej  1/3 łyżeczki soli Wykonanie. Mąkę przesiać do miski. W środku maki rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, dolać letnie mleko, przysypać lekko mąką i odstawić na 30min. Jajka wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dodać skórkę cytrynową ,sól i wlać wszystko do mąki z rozczynem. Ciasto wyrabiać  ,aż powstaną pęcherzyki powietrza i utworzy się ładna kula .Odstawić

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto "wiśnie w czekoladzie" 254

tymi dodanymi do ciasta) układając je na górze  i dopiero na nie wylałam czekoladową polewę. Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga (klik) Składniki : 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1 paczka miękkiego  masła (250g) 1 szklanka cukru (220) 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka czubata szklanka mąki pszennej (200g) 4 płaskie łyżki maki ziemniaczanej (40g) 4 łyżki kakao(...)dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając . Gdy wszystkie żółtka będą już połączone z masą maślaną przesiać do niej wszystkie suche składniki i wlać mleko.Utrzeć na jednolite gładkie ciasto. Jest ono dość gęste. Białka ubić na sztywną pianę  i delikatnie za pomocą łyżki wmieszać je do ciasta . Dodać czekoladę. Z wiśni odłożyć kilkanaście sztuk  a pozostałe wymieszać

Malinowa Kawiarenka
Placuszki bananowe na serku wiejskim... 192

bywa zdania na temat nowego dania okazały się delikatnie podzielone. Khodor na przykład pochłaniał jednego za drugim bez narzekania i zbędnych pytań. Sofijka za to jojczyła i wybierała z ciasta malutkie grudki sera domagajac się odpowiedzi na bardzo ważne pytanie: 'Co to do licha jest?!'  Mnie samej bardzo smakowały i zdecydowanie powtarzam eksperyment od czasu do czasu. Oryginalnie zawierały(...)jajka 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 lekko czubate łyżki drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu lub cukru waniliowego spory banan, pokrojony na półplasterki olej do smażenia W sporej misce wymieszaj serek, jajka, makę, proszek do pieczenia, cukier i wanilię. Delikatnie wmieszaj banana. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu

Lejdi of the house
BROWNIE Z BURACZKAMI, RICOTTĄ I BORÓWKAMI + FILMIK 166

pyszniejszych ciast które może przygotować każdy. Należy tylko wymieszać składniki i gotowe. Jest pyszne i nikt nie potrafi się jemu oprzeć a buraczki to tylko zdrowy dodatek do tego ciasta. Ja podałam je z kremem borówkowym co wzbogaciło jego smak. Polecam brownie do kawki lub jako słodką przekąskę(...)gorzkiej czekolady  200 g margaryny  1 szklanka startych, ugotowanych buraczków (  2 buraczki )  1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 szklana maki pszennej 3 jajka

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania