ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:368/571)

Zakręcony chlebek czekoladowy 117

łyżeczka soli  50 g cukru  360 g maki  7 g drożdży  2 łyżki kremu czekoladowego  1 łyżka siemienia lnianego, mielonego (pominęłam) Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, poza kremem czekoladowym i siemieniem lnianym. Przy pomocy miksera wrobić elastyczne, gładkie ciasto.Wyrobione ciasto wyłożyć na lekko naoliwiona powierzchnię. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać krem

Moje domowe kucharzenie
Mufiny z masą makową z białego maku 110

się podczas przygotowywania wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych, piaskowych, parzonych i kruchych oraz innych wypieków. Dzięki temu, że mąka pszenna jest bogata w gluten, gwarantuje elastyczność i delikatnie wilgotną konsystencję ciast. Według Babci Szymanowskiej świetnie nadaje się również do zagęszczania sosów i zup. 300 g mąki szymanowskiej Polskie Młyny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej  ( można(...)makowa z białego maku ] Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać.Do drugiej miski wlać wszystkie składniki mokre, jajka rozmieszać z mlekiem za pomocą rózgi lub miksera, dodać rozpuszczone masło, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, niedbale wymieszać łyżką. Mogą być grudki i nierówności.Do foremek wysmarowanych masłem i posypanych mąką, nakładać po łyżce ciasta muffinkowego , na o łyżkę

Moje domowe kucharzenie
WILGOTNE, CYTRYNOWE BABECZKI, SŁODZONE MIODEM Z ORZEŹWIAJĄCYM CYTRYNOWYM KREMEM. 139

szklanki maki 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 cytryna ( sok i otarta z niej skórka) PRZYGOTOWANIE: nagrzewam piekarnik do 180 stopni ucieram mikserem miękkie masło dodaję po jednym jajku, ciągle mieszając partiami, po łyżce dodaję miód dosypuję mąkę wymieszaną z soda oczyszczoną, miksuję dolewam sok i skórkę z cytryny, chwilę mieszam przekładam ciasto do foremek piekę 25 minut

Upiecz sobie babeczkę
Sernik z owocami 172

śmietankowy Wszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Jeśli nie korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotować w syropie jak do babeczek z jabłkami.    Masa twarogowa to: -1 kg twarogu chudego lub półtłustego -5 jajek -1 i 1/3 szklanki cukru -3 łyżki maki ziemniaczanej -10 dkg margaryny -aromat śmietankowy Twaróg mielimy(...)nasz mikser odleciał w niebyt. Jednym słowem mechanizmy utraciły możliwość dalszej pracy. Masę twarogową musieliśmy domiksować ręcznie-łyżką. Należy więc połączyć białka z masą twarogową.    Nasze kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Na ciasto wykładamy niewielką ilość dżemiku, np. z pigwy, na to owoce.    Następnie wykładamy masę twarogową a na niej, ale niekoniecznie - paseczki

Maminek kulinarny
Ciasto Ucierane z Rabarbarem i Truskawkami 131

Pycha. Ciasta ucierane zaliczane są do jednych z najprostszych ciast, więc jeśli wahasz się czy zrobić czy nie to bez obaw, na pewno się uda. Składniki: 100 g świeżych truskawek 300 g rabarbaru 175 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 175 g cukru kryształu + 1 łyżka 3 jajka 275 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po łyżce jogurtu. Ucieramy do połączenia się składników. Formę okrągłą o średnicy 24 cm natłuszczamy masłem i posypujemy mąką (dno i boki). Wylewamy ciasto. Połowę owoców wykładamy na ciasto i wciskamy je na głębokość około 1 cm. Pozostałe owoce wysypujemy na ciasto i tak zostawiamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około

Made By Mom And Son
babeczki z masą makową i orzechową kruszonką 159

składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy

Domowy Smak Jedzenia
Poppy seed sweety for Easter 141

Składniki na ciasto: 4 łyżeczki "Egg free" zamiennika jajka 1 szklanka cukru muscovado (moze byc rowniez cukier puder) 1 szklanka mąki bezglutenowej Shar (tej z ciasteczkiem) 200 g margaryny bez laktozy (Benecol bez laktozy) 1 łyżeczka proszku bezglutenowego do pieczenia 1/2 olejku migdałowego 1/2 opakowania cukru waniliowego Składniki na masę: 1 opakowanie  (0,5 kg) maku zmielonego(...)konsystencji.   Następnie dodać stopniowo zamiennik jaj, kontynuując mieszanie. Na koniec dodać mąke z proszkiem, również dodając stopniowo. Masa jest gładka i pełna powietrza.   Do suchego maku, wlewamy gorące mleko, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w małą kosteczkę skórkę pomarańczy i cytryny. Dodajemy cukier, oraz wyciskamy sok z pomarańczy. Smażymy

Lajtkraft food intolerance
Keks z bakaliami 97

łyżka mąki) *można dodać 1 łyżkę suchego maku *ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladę Lukier:   ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Margarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy wodą i przesypujemy mąką. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej

Smakowy Raj
pyszna drożdżówka z twarogiem i śliwkami z nutą anyżu... 103

Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, anyż mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko letnie 1,5 szklanki, jajka 6 sztuk "M", maka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta twaróg śmietankowy 50 dag, cukier 4 łyżki, jajka 2 sztuki, śmietana 18% 200 gram, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki śliwki 70 dag, puder cukier - ile potrzeba W misie(...)cukier, sól, wlać letnie mleko z olejem rzepakowym i mielony anyż ( gwiazdki anyżu mielę w młynku do kawy i zmielony w słoiczku przechowuję ), wlać roztrzepane jajka. Hakiem robota wyrabiać ciasto drożdżowe z 7 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Twaróg, jajka, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną widelcem rozetrzeć na gładką masę. Forma 28x20 cm z papierem

W Mojej Kuchni Lubię
Łatwy sernik z musem truskawkowym czyli Niedziele Śniadanie odc.84 i poWeekendowe Łakocie odc.124 w jednym 126

temu pokusiłam się o przygotowanie placków z twarogu i były przepyszne!  Kiedy zobaczyłam w "Mamuszce" przepis na to ciasto od razu sobie o nich przypomniałam i wiedziałam, że ciastem, tak jak i syrnikami, będę zachwycona!  Zwarte, lekko słodkawe ale i lekko kwaskowe, wilgotne, serowe po prostu. Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba... no może prócz kubka herbaty(...)cukru, u mnie rafinada po 100 g semoliny i maki pszennej łyżeczk cukru z wanilią garść rodzynek łyżeczka cykaty mus truskawkowy: 200 g truskawek (50 g powinno być zamrożonych) 3 łyżki śmietany kremówki Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera ucieramy wszystkie składniki ciasta i odstawiamy na 15 minut by kaszka (semolina) wchłonęła

Dzieje kuchennej Wiewióry
ROGALIKI ŚNIADANIOWE 131

momentu, aż ciasto stanie się gładkie i wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeśli podczas wyrabiania okaże się, że ciasto jest zbyt suche można dolać do niego jeszcze 20ml ciepłego mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok 1h). Ja zazwyczaj wykorzystuję do tego celu lekko nagrzany wcześniej piekarnik. Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie(...)naciągając przy tym ciasto.  Chodzi o zwinięcie rogalika jak największą ilość razy, bo im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Instruktażowy filmik jak zwijać rogale znajdziemy TUTAJ . Po zwinięciu boki rogalika zaginamy do środka, zwracając jednocześnie uwagę, aby końcówka nawiniętego rogalika zawsze znalazła się pod spodem. Tak uformowane rogale smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem albo sezamem. odstawiamy

Walijskie Pichcenie
Rogaliki z marcepanem półfrancuskie 91

lodówce gotowe ciasto francuskie i ciasto drożdżowe, tak w razie w…, gdy Piotrka najdzie ochota na coś słodkiego, gdy przyjdą niespodziewani goście, albo gdy 11 listopada, oprócz Święta Niepodległości są imieniny Marcina i w naszej Wielkopolsce piecze się z tej okazji rogale marcińskie takie jak w tym przepisie na blogu. Nie miałam białego maku, marcińskie rogale w Niemczech(...)siekane orzechy laskowe, które były idealne do obsypania już upieczonych rogalików po lukrowaniu. Polecam też przepis na rogali ze śliwkami Składniki na 14 rogalików półfrancuskich z marcepanem: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 arkusz ciasta drożdżowego marcepan w kostce cukier puder + sok z cytryny do przygotowania lukru karmelizowane orzeszki laskowe do posypania rogalików Lukier cytrynowy: sok z połowy cytryny + cukier puder

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Proste ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 124

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, który wydobywa się z piekarnika :) Lubicie szarlotki? Musicie spróbować na spodzie drożdżowym!  Składniki: ½ kg mąki, 3 jajka, 15 dag cukru, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 15 dag margaryny, sól do smaku, Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek, tłuszcz do formy. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek maki, 10 łyżek cukru, 10 łyżek oleju, ½ łyżeczki cynamonu(...)jajka utarte z cukrem i wyrabiać przez 10 minut z dodatkiem ciepłego mleka. Następnie wlać stopiony, wystudzony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrobić i odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Wylać gotowe ciasto na przygotowaną blachę i poukładać pokrojone obrane jabłka. Wszystkie składniki na kruszonkę razem wymieszać, posypać ciasto z jabłkami i znowu odłożyć na chwile do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 160 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Bułeczki jogurtowe. 117

masło, ciepłą wodę, jogurt naturalny i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy mikserem z hakiem lub ręcznie, aż będzie odchodziło od ścianek miski, czyli jakieś 7-10 minut. Po tym czasie posypujemy ciasto odrobiną mąki, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy ciasto na około 1 godzinę, żeby ładnie wyrosło (ma podwoić swoją objętość). Jeśli przygotowujemy ciasto wcześniej a chcemy je piec dopiero(...)kilka godzin, czy nawet następnego dnia rano, należy od razu po wyrobieniu ciasto zabezpieczyć folią spożywczą i włożyć do lodówki, a później postępować tak jak poniżej.       Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 16 części i formujemy kształtne, okrąglutkie bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką

Rozpustne gotowanie
Japoński makowiec z musem jabłkowym 175

Idealne ciasto dla fanów makowca pod każdą postacią. W mojej odsłonie w połączeniu z krem śmietanowym oraz orzeźwiającym musem z jabłek z pewnością zachwyci uczestników świątecznego spotkania. Składniki: Makowiec: 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 200g maku 125g masła 350g jabłek startych o grubych oczkach 100g rodzynek 10ml aromatu migdałowego 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na sztywno białka całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy 24 cm (u mnie kształt gwiazdy) wysmarowanej masłem i wyłożoną

Szalona Kuchnia Eweliny