gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko. Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką. W środku kółek nałożyć łyżeczkę konfitury. Całość nakryć drugą częścią ciasta. Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając, aby konfitura znalazła się pod szklanką. Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki(...)skórki cytrynowej 1/3 łyżeczki soli Wykonanie. Mąkę przesiać do miski. W środku maki rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, dolać letnie mleko, przysypać lekko mąką i odstawić na 30min. Jajka wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dodać skórkę cytrynową ,sól i wlać wszystko do mąki z rozczynem. Ciasto wyrabiać ,aż powstaną pęcherzyki powietrza i utworzy się ładna kula .Odstawić
Kulinarny karnet Christopheratymi dodanymi do ciasta) układając je na górze i dopiero na nie wylałam czekoladową polewę. Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga (klik) Składniki : 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1 paczka miękkiego masła (250g) 1 szklanka cukru (220) 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka czubata szklanka mąki pszennej (200g) 4 płaskie łyżki maki ziemniaczanej (40g) 4 łyżki kakao(...)dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając . Gdy wszystkie żółtka będą już połączone z masą maślaną przesiać do niej wszystkie suche składniki i wlać mleko.Utrzeć na jednolite gładkie ciasto. Jest ono dość gęste. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki wmieszać je do ciasta . Dodać czekoladę. Z wiśni odłożyć kilkanaście sztuk a pozostałe wymieszać
Malinowa Kawiarenkabywa zdania na temat nowego dania okazały się delikatnie podzielone. Khodor na przykład pochłaniał jednego za drugim bez narzekania i zbędnych pytań. Sofijka za to jojczyła i wybierała z ciasta malutkie grudki sera domagajac się odpowiedzi na bardzo ważne pytanie: 'Co to do licha jest?!' Mnie samej bardzo smakowały i zdecydowanie powtarzam eksperyment od czasu do czasu. Oryginalnie zawierały(...)jajka 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 lekko czubate łyżki drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu lub cukru waniliowego spory banan, pokrojony na półplasterki olej do smażenia W sporej misce wymieszaj serek, jajka, makę, proszek do pieczenia, cukier i wanilię. Delikatnie wmieszaj banana. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu
Lejdi of the housepyszniejszych ciast które może przygotować każdy. Należy tylko wymieszać składniki i gotowe. Jest pyszne i nikt nie potrafi się jemu oprzeć a buraczki to tylko zdrowy dodatek do tego ciasta. Ja podałam je z kremem borówkowym co wzbogaciło jego smak. Polecam brownie do kawki lub jako słodką przekąskę(...)gorzkiej czekolady 200 g margaryny 1 szklanka startych, ugotowanych buraczków ( 2 buraczki ) 1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 szklana maki pszennej 3 jajka
Kulinarne Fantazje Marioliżółtka • 4 łyżki śmietany • szczypta soli • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Krem • 200 g masła • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • cukier waniliowy • 5 łyżek maku • 100 g orzechów włoskich • 3 łyżki płatków migdałowych Dekoracja • 1 czekolada gorzka • 1 czekolada deserowa • kilka całych migdałów bez skórki • 1 łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Kruszonka • Makę przesiać, wymieszać(...)proszkiem, solą i cukrem. • Masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i rozetrzeć w rękach z mąką. • Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. • Ciasto podzielić na 3 części, aby szybciej się schłodziło i łatwiej było zetrzeć na tarce. • Do jednej części dodać kakao i zagnieść
To co kochammogę to oczywiście przerobiłam go na ciasto. Przy okazji nareszcie udało mi się upiec babkę tak pulchną i wilgotną jak sklepowa. To dodatek alkoholu sprawił, że miała tak wspaniałą konsystencję. Dodatkowo polałam ją lukrem na bazie advocata, żeby jego smak był bardziej wyczuwalny. Rodzince bardzo smakowała. Składniki: 250 g maki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 7 jajek(...)cukrem a następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie jednolita dodać śmietanę, później advocat a na końcu mąki. Powoli zmiksować. Z białek ubić piane i delikatnie wmieszac do ciasta. Podzielić je na dwie części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę pomarańczy. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej najpierw jasne ciasto, następnie ciemne, Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki: 100 g białek 180 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej dodatkowo: bita śmietana owoce wykonanie: Białka ubijamy na sztywno
Domowy Smak JedzeniaPrzepyszna, słodka kandyzowana skórka pomarańczowa to idealny dodatek do świątecznych wypieków, o pączkach już nie wspomnę! Ja skórkę pomarańczową zrobiłam jako aromatyczny
Słodki PomysłPyszna, puszysta babka z makiem. Ostatnio miałam straszną ochotę na słodkości... Praktycznie codziennie zjadałam pół paczki biszkoptów albo i całą. Aż nagle wpadłam na pomysł, żeby je sobie upiec. To było bardzo pouczające. Do porcji biszkoptów, którą zjadłam na raz wsypałam... 3 łyżki cukru. A jak zjadłam te 3 łyżki cukru i to sobie uświadomiłam, to pomyślałam: stop, przecież(...)domowe ciasta. Nie sypię do nich nie wiadomo ile cukru i nie piekę ich codziennie. Raz na tydzień, dwa, trzy... zależy jak tam się ułoży. Poza tym wiem, że nie ma w nich chemii. No i jak mam ochotę na mak, to jak inaczej niby go zjeść? :D A ta babka powstała właśnie dlatego, że miałam ochotę na mak. Taka
Kraina Tysiąca SmakówNiespodziewani goście, a tu nie mam nic słodkiego do kawy. Oto ucieraniec , który każdemu wyjdzie. Składniki każdy w domu ma. -1 szklanka cukru półtorej szklanki maki
Z Kuchni Do Kuchniidealnie.Szczegolnie dla wszystkich lubiacych ciasta nie przeladowane tluszczem i liczacych kalorie.Kolejne ciasto z serii "samo sie robi".Na pewno wyprobuje je z innymi owocami rowniez,dlatego i Wam polecam.Upieklam je w formie na tarte o przekroju 26 cm. Skladniki : Spod: 70 ml mleka 15 g masla 125 maki pszennej 1050 1 zoltko 1 lyzeczka suchych drozdzy ( 10 g swiezych(...)drozdzowym. Kwasna smietane zmiksowac z jajkami,wanilia i cukrem.Masa smietanowo-jajeczna zalac porzeczki. Wstawic do piekarnika i piec 35 minut,az sie zezloci. Studzic na kratce.Zycze smacznego! 1 porcja ciasta to 161 kcal,4 g bialka,4 g tluszczu i 26 g weglowodanow (calosc-12 porcji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozpisywać, bo piekno tego ciasta tkwi w jego prostocie :) pyszne, rozpływające się ustach i pozostające na długo w pamięci BISZKOPT KOKOS I CZEKOLADA <3 Składniki: Biszkopt (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)(22x30): 6 jajek szczypta soli 125g drobnego cukru 150g całego maku 150g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem + dekoracja (bez dekoracji): 700ml mleka kokosowego(...)Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mak, a końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki i piec przez w temp. 180*C przez 25-30 minut do tzw. suchego
Malinowo w kuchnirównież z mlekiem. Smacznego :) Babka z makiem 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Wsypujemy mak, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek(...)delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem. Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z ok. 1/2 dużej cytryny Do cukru powoli wlewamy sok z cytryny i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Lukier nie może być zbyt rzadki, ponieważ spłynie z ciasta
vegetanieukrywam, że jest to najlepszy sernik jaki do tej pory upiekłam, niezwykle aksamitny i pachnący makiem i bakaliami. Na pewno jeszcze upiekę go na świąteczny stół. Tak wszystkim smakował, że znikał tak kawałek po kawałeczku i pochwałom nie było końca. Połączenie sera i maku to najlepszy pomysł. A ja już nie pamiętam kiedy taki sernik piekłam. Użyłam do niego(...)ramach świątecznej współpracy. Masa jest bardzo pyszna i pięknie pachnie, mogę ją Wam polecić. A jeśli macie ochotę na sernik to upieczcie. Słodkich wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy
Izabelawkuchnipolecić pestki dyni BIO firmy Polskie Młyny, która oferuje produkty najwyższej jakości. Polecam zapoznać się z ofertą na stronie http://polskiemlyny.pl/ SKŁADNIKI -mąka pszenna tortowa 400g -maka razowa 100g -125ml mleka -125ml ciepłej wody -30g świeżych drożdży -40g rozpuszczonego masła -2 łyżeczki soli -pół łyżki cukru -pestki dyni-polecam pestki dyni BIO Polskie Młyny(...)ciepłe mleko,cukier oraz mąkę razową, mieszamy i odkładamy na 15 minut do podrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę pszenną, sól,ciepłą wodę,rozpuszczone i przestudzone masło i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy chwilę by było gładkie. Jeśli istnieje taka potrzeba można troszkę podsypać ciasto mąką, jednak nie za dużo, bo wtedy bułeczki nie będą puszyste. Wyrobione ciasto odkładamy na około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku