ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:373/571)

BEZGLUTENOWE BROWNIE 126

Zdrowe brownie! Bez białej mąki, masła i dodatku cukru. Coś wspaniałego...móc rozkoszować się obłędnym smakiem ciasta bez wyrzutów sumienia. Biała mąka została wymieniona na mąkę

Kuchnia MagdaLeny
TARTALETKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 185

Tradycyjny farsz do pierogów zapieczony na kruchym cieście w formie mini tart. Te szybkie i chrupiące przekąski doskonale smakują zarówno na ciepło podane z barszczem czerwonym

Ola la LCHF
owsianka na wodzie 137

składniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 2 łyżeczki maku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu

Domowy Smak Jedzenia
Babka cytrynowa 167

Babka ma bardzo intensywny cytrynowy smak i aromat .Polecam na święta Wielkanocne. Składniki: 8 jajek 300 gram maki pszennej 350 gram cukru 1 kostka margaryny sok

Bajeczna Kuchnia
bułeczki dyniowe 174

składniki: 360 g maki 4 łyżki cukru 15 g drożdży puree z dyni 1 jajko 40 g masła 1/ łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka

Domowy Smak Jedzenia
Domowy kisiel czekoladowy 112

Co domowe to domowe! Dużo zdrowsze i smaczniejsze :) Składniki: ½ szklanki mleka, 5 dag cukru, 5 dag maki ziemniaczanej, 2 łyżeczki kakao. Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z

Tradycyjna Kuchnia
Śniadaniowe bułeczki drożdżowe 121

chlebowej) 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 1 jajko 200 ml mleka w pokojowej temperaturze 1 łyżeczka cukru 50 g roztopionego masła 7 g soli do posypania: mak lub sezam dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania po wierzchu  Wykonanie: Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem (nie gorącym! - bo zbyt wysoka(...)składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy bułeczki, około 80 g każda. Układamy

psgotujemy
Paszteciki z tuńczykiem, warzywami i mascarpone 157

podjadania między głównymi daniami i dla młodszych domowników rybno-warzywne. Gdy spodziewamy się dużej ilości gości warto podwoić składniki bo danie szybko znika ;) Składniki na około 18-20 sztuk ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 120 g masła pokrojonego w kostkę 0/5 szklanki śmietany 18% szczypta soli szczypta mielonej słodkiej papryki farsz: 1 puszka tuńczyka mała cukinia(...)pieprzu sól do smaku dodatkowo: roztrzepane jajko łyżka maku Cebulę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy na maśle. Gdy się zeszklą zestawiamy z ognia i dodajemy osączonego tuńczyka, ugotowane warzywa pokrojone w kosteczkę oraz mascarpone, posiekaną natkę i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy ciasto. Drożdże kruszymy i mieszamy ze śmietaną aż się

Mienta blog
Babka piaskowa - adwokatka. 207

Babka powstała przez przypadek, jak wiele ciast, które robię. Akurat zalegał mi likier advocat. Miałam ochotę na zwykłe ciasto, bez kremu. W zeszłym tygodniu było ciasto z bita śmietaną, dlatego zachciało mi się zwykłej babki. Na bazie babki piaskowej zrobiłam babkę z adwokatem. Wyszło całkiem fajnie. Likier nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje delikatnego smaku. Następnym razem do jednej części(...)pszennej 1 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła lub margaryny 1/2 szklanki likieru advocat Wykonanie: Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować, po woli wlewać likier, a następnie roztopiona margarynę. Miksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do keksówki

Agusiowe smakołyki
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 358

kwestii smaku , ale zmodyfikowałam po swojemu. Zapraszam Was dziś na to pyszne ciasto w nowej wersji. Świetnie sprawdzi się na każdej uroczystości, będzie smakowało także podczas nadchodzących świąt. Polecam. Składniki: • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru (100 g) • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Poncz(...)sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier. Miksować do otrzymania gęstej, lśniącej piany. 2. Dodać żółtka, zmiksować do powstania jasnej masy. 3. Na pianę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. 4. Delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. 5. Blaszkę o wymiarach 22x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Wyrównać. 6. Biszkopt piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym

W mojej kuchni
Zdrowa szarlotka 244

przeszukam net pod kątem czegoś zdrowszego niż standardowe ciasto :) Jak zwykle znalazłam kilka przepisów ,zmodyfikowałam po swojemu i wyszła ....pachnąca cynamonem ,mocna krucha a jednak rozpływa się w ustach :) nie jest za wysoka a to sprawia ,że bardziej czujemy pyszny mus jabłkowy :) Składniki : - 150 g mąki pszennej krupczatki - 200 g maki pszennej typ 650 - 100 g zmielonych otrąb pszennych(...)masła - 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej Jabłka ścieramy na grubej tarce i wszystko dusimy na wolnym ogniu do rozgotowania ,studzimy ,do letniej masy dodajemy mąkę i mieszamy. Sposób wykonania ciasta : Wszystkie składniki mieszamy robotem lub  zagniatamy ręcznie, ja wolę robotem bo ręcznie masło za szybko się rozpuszcza . Oddzielamy 1/3 ciasta ,dajemy do woreczka i do lodówki na ok godzinkę

Wypieki Rene
RAFAELLO NA BISZKOPCIE 203

rodzinie przyjemność i się nie myliłam, wszyscy zjedli ciasto z apetytem, co więcej... poprosili o dokładkę :) Składniki na biszkopt: * 4 jajka * 2/3 szklanki cukru * 2/3 szklanki mąki pszennej * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na masę budyniową: * 1 litr mleka * 1 szklanka maki pszennej * 1 szklanka cukru * 1 kostka do pieczenia(...)minimum i do masy jajecznej wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać krótką chwilę, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. Wylać ciasto na blachę (u mnie była to prostokątna 24 na 26 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około 30-35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, następnie rozkroić

Zrób to smacznie
Strudel z jablkami (Apfelstrudel) czyli Slodki Czwartek odc.107 180

Dzisiaj pracuje ze mną Córcia a po pracy może odwiedzimy Muzeum Domków dla Lalek ? Zbliża się kolejny smakowity weekend, planuje już menu na te dni.  Na pewno upiekę ciasto z agrestem, taki jest plan! Tymczasem małe wspomnienie sprzed tygodnia. Małżon oglądał ze mnie program o kulinarnym odkrywaniu Wiednia. Kiedy zobaczył Apfelstrudel o mało nie dostał ślinotoku i stwierdził(...)jabłkami ( Apfelstrudel) 200 g maki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 60 g masła (rozpuszczonego) nadzienie: 600 g jabłek garść rodzynek 2 łyżki cukru łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu W misie miksera lub na stolnicy łączymy mąkę, jajko i 100 ml wody oraz sok z cytryny. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią i chłodzimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki śniadaniowe-pszenno-żytnie 202

zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić(...)kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć . Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i naciąć ostrym nożem. Wierzch posypać makiem i sezamem

Swojskie jedzonko
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 146

mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 40 g drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 1 jajko i odrobinę mleka - do posmarowania sezam, mak, siemię, dynia - do posypania jak kto lubi Wieczorem: Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W kubku rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą(...)Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć. Rano: Ciasto wyłożyć

IMPRESJA SMAKU
Tort makowy kawowy 152

żółtka i cukier. Zmiksuj na puszysto. Dodaj orzechy, a następnie mak. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek i lekko wymieszaj. Formę o średnicy 18 cm posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż masę do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut dłużej(...)Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzony spód przekrój na dwa placki o jednakowej grubości. Przygotuj krem. Masło powinno być miękkie. Ubij jajka z cukrem na parze, aż masa zgęstnieje. Dodaj kawę i ubijaj do rozpuszczenia kawy. Zmiksuj miękkie masło na puszysto. Dodaj po łyżce jajecznej masy i miksuj przez cały czas. Na koniec dodaj alkohol i zmiksuj jeszcze

codojedzenia
Kokosowa babka zebra bez nabiału. 70

smaczna babkę bez jajek, masła i mleka. Idealna dla osób na diecie wegańskiej lub z nietolerancja na nabiał. Smaczna, wilgotna i bardzo prosta w przygotowaniu. SKŁADNIKI: 300 G MAKI PSZENNEJ 400 – 500 ML MLEKA KOKOSOWEGO 3/4 SZKLANKI CUKRU PUDRU 1 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA SZCZYPTA SOLI 1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO 3/4 SZKLANKI OLEJU 100 G WIÓRKÓW KOKOSOWYCH(...)PRZESIAĆ MAKE I CUKIER PUDER. DODAĆ SZCZYPTĘ SOLI, PROSZEK DO PIECZENIA I CUKIER WANILIOWY. CALOSC DOBRZE WYMIESZAĆ. NASTĘPNIE DODAĆ MLEKO KOKOSOWE I OLEJ. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOBRZE WYMIESZAĆ. TAK PRZYGOTOWANE CIASTO PODZIELIĆ NA DWIE, NIEKONIECZNIE RÓWNE, CZĘŚCI. DO JEDNEJ PRZESIAĆ KAKAO A DO DRUGIEJ DODAĆ WIÓRKI KOKOSOWE I DOBRZE WYMIESZAĆ. DO KEKSÓWKI WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA, WLEWAĆ NA PRZEMIAN CIASTO KOKOSOWE

Pani M - kuchnia smakowita