ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:373/571)

Bajgle 140

ciepłej wodzie i mleku. Dodajemy po kolei wszystkie suche składniki oraz 1 jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręcznie lub w robocie planetarnym z końcówką hak. Ciasto powinno być po wyrobieniu gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta, które ponownie dzielimy na 2 części i zwijamy w wąskie, długie wałeczki. Powstałe wałeczki skręcamy(...)sobą i zaplatamy w okrąg. Smarujemy drugim roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubą solą, sezamem, czarnuszką lub makiem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach

Życie zaczyna się w kuchni
Mazurek chałwowy 120

składniki się połączą i zagotowujemy. Lekko studzimy. Następnie przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy pokruszonymi sezamkami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mazurek czekoladowo – orzechowy → Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą → Mazurek z makiem i bakaliami → Mazurek czekoladowo – marcepanowy → Mazurek kawowy Artykuł Mazurek chałwowy pochodzi

Oryginalny smak
Muffinki pół-razowe, z jogurtem kokosowym i brzoskwiniami... 157

180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. W dużej misce wymieszaj maki, cukier i proszek do pieczenia. Wrzuć pokrojone brzoskwinie i jeszcze raz dobrze wymieszaj. W osobnej misce, lub niewielkim dzbanku, roztrzep widelcem mokre skladniki. Wlej mieszankę mokra do suchej i szybko wymieszaj. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki i piecz około 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw

Lejdi of the house
Naleśniki jaglane. Jagielniki?... 159

szklanki wody 1 szklanka maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), lub szklanka maki + łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta soli 3 łyżki oleju 3 jajka olej do smażenia Do kielicha blendera wsyp kaszę, wlej mleko i wodę, olej i wbij jajka. Wsyp makę. wszystko dokładnie zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję w okolicy jogurtu naturalnego.  Na niewielkiej, najlepiej nieprzywierajacej, patelni

Lejdi of the house
Makowiec selerowo-marchewkowy 156

tyle, by nie zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu Porcje 8 Składniki 1/2 szklanka seler naciowy tarty 1/2 szklanka marchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia 4 łyżeczka mak 2/5 szklanka erytrol lub inne słodziwo 1/4 szklanka olej kokosowy Sposób przygotowania Selera obieramy

Kucharzyca
Serowe ciasteczka na słono. 200

Serowe ciasteczka do chrupania. Edyta Guhl. Mistrzostwa Europy są w pełnym toku i gdybyście zgłodnieli podczas kibicowania, przygotowałam serowe ciasteczka do chrupania. Posypane sezamem, kminkiem, solą

dolcevitainmykitchen
owsianka na wodzie z prażonym jabłkiem 176

składniki: 4 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka maku 2 łyżeczki rodzynek ok. 5-7 orzechów laskowych

Domowy Smak Jedzenia
Leon ciasto siostry Anastazji 4288

większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia Placek miodowy: 300 g maki 150 g margaryny

Słodkości i nie tylko
Swojskie bułeczki 178

ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godz do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C, przez

kgwjanczewo
Bułeczki dyniowe z czarnym sezamem 164

wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat podsypany mąką i zagnieść ponownie. Odciąć z ciasta 12 równych kawałków i uformować bułeczki. Uformowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostwić do napuszenia wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać czarnym sezamem, makiem, czarnuszką - czym lubisz piec w 200`C 16-18 minut. Studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jaglana makowa panienka 195

dobreee wyszło! znalazłam je na jednej z moich ulubionych stron kulinarnych KOTLET.TV mniam! smakowo i konstrukcyjnie przypomina biszkopt z makiem, ale taki zdrowy biszkopt ;) Składniki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
BUŁKA GRAHAM ---roll, loaf 175

wyrabiać ciasto obroty 10C ,czas 1,5 minutyWyrobione ciasto wyjąć.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia,podzielic na osiem części .Z,  każdej uformowac bułeczkę.-ja od razu robię bułki i wtedy pozostawiam do wyrośnięcia.Posmarowac  żółtkiem i posypac makiem.U mnie bez smarowania żółtkiem i posypania makiem..Do środka dałam czarnuszke i sezam.Wstawic do ciepłego piekarnika ,na okolo 20 minut

w mojej kuchni
Żołędziowe paluchy :) 146

mąki żołędziowej - 1 płaska łyżeczka soli - 1 łyżka oleju rzepakowego - do posypania: sezam, mak - żółtko z wodą do posmarowania Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i po upływie czasu dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut. Następnie wałkujemy na średnią grubość i tniemy paski

Zdrowie na języku :P
Crumble porzeczkowo-jabłkowe 137

cieplejsze dni, dzięki połączeniu kwaśnego i słodkiego smaku, no i oczywiście ciepła ciasta i chłodu lodów. Koniecznie wypróbujcie!" Składniki na 9 sztuk: 5 jabłek Szklanka porzeczek ( świeżych/mrożonych) łyżka cukru brązowego łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki cukru białego Na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki maki kukurydzianej 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru brązowego Sposób

Słodkie Przyjemności
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 185

niedogodność pozbawia go wielu wigilijnych potraw. U nas robi się kluski z makiem, kutię i inne cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi niż wszystkie. Pozwólcie, że wam przedstawię PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM, SUSZONYMI ŻURAWINAMI I ORZECHAMI Ciasto na pierogi: 1kg przesianej mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka

ladykitchen