Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Biszkopt do tego tortu, po upieczeniu, należy rzucić z wysokości ok. 60 cm na blat kuchenny (tę metodę wykorzystałam również przy upieczeniu tortu kajmakowego i byłam bardzo zadowolona z efektów) :) Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty (można go odwrócić do góry nogami, gdyby była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony najlepiej procentami, które dodają charakteru całości. Jak każdy tort (i większość ciast prz... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu coolinarnastrefa.blogspot.com

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

15 przepisów na karpia

15 pysznych przepisów na świątecznego karpia

Czytaj dalej...

Sałatki na Święta Bożego Narodzenia - najlepsze przepisy!

Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.

Czytaj dalej...

Autor

coolinarnaStrefa

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

czekoladowa, pieczenie, tort, torty, kakao, mąka, biszkopt, krem, cukier, budyń, ciasta z kremami, polewa czekoladowa, do pracy, mak, ciasto, kokosowe, polewa, ciasto z kremem, ciasta czekoladowe, ciasto czekoladowe, boże narodzenie, jajko, ciasto na boże narodzenie, krem czekoladowy, ciasto kakaowe, ciasto z makiem, ciasto kokosowe, ciasta tortowe, puszyste ciasto, ciasto z kawą

Inne przepisy z coolinarnastrefa.blogspot.com

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Karolaa, 29 kwietnia 2013 21:08:24

Wygląda pięknie!

W kuchni Uli, 29 kwietnia 2013 23:00:43

cudowny! dawno nie widziałam tak pięknego

Salvador Dali, 29 kwietnia 2013 23:15:30

ale genialnie ozdobiony! mmm.. cud, miód, malina!

W kuchni Uli, 29 kwietnia 2013 23:45:09

dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że u mnie zmiany się podobają :))), przez jakiś błąd w połączeniu Twój komentarz się nie wyświetla, ale ja zdążyłam go przeczytać i jest w moim archiwum :). pozdrawiam ciepło!

Nashelly, 30 kwietnia 2013 00:54:32

Aaale czekoladowo... A ja kocham wszystkie torty! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Medeja, 30 kwietnia 2013 05:29:13

What a beautiful cake! The decoration looks just lovely.

gin, 2 maja 2013 20:53:18

Łał, wygląda niesamowicie, cudo!

Anonymous, 21 sierpnia 2013 14:33:35

Robiłem go i wyszedł trochę za ciężki, według mnie zamiast góry mąki w kremie wystarczą 2 budynie i będzie git. Pozdrawiam

COOLinarna Strefa, 21 sierpnia 2013 19:19:34

Nie wiem co masz na myśli mówiąc ciężki, sam biszkopt jest bardzo lekki, krem również (może kakao masz "ciężkie"). A czym jest budyń? :) To właśnie mieszanina mąk i innych aromatów tyle, że sztucznych...

Sarenka, 1 stycznia 2014 18:45:02

prze-pię-kny ;D

Anonymous, 2 lutego 2014 14:21:58

cudnyyy ..... :)

Anonymous, 2 lutego 2014 14:24:07

Tam w kremie pisze : 1/2 masła ... jakiego masła? w kostce?

COOLinarna Strefa, 2 lutego 2014 14:37:30

Oczywiście kostki, już dopisuję w przepisie.

Anonymous, 8 lutego 2014 20:59:00

Dzięki :)

Anonymous, 8 lutego 2014 21:58:08

A można ten tort zjeść od razu, bez wstawiania go do lodówki na pare dni?Będzie się nadawał?

COOLinarna Strefa, 9 lutego 2014 10:34:22

Ale nie będzie tak smaczny....To ciasto jest nasączone i całość musi się przegryźć razem z kremem i ciastem.

Anonymous, 11 lutego 2014 20:34:57

A gdyby się robiło ten krem i ... zamiast tego budyniu co jest w przepisie bym użyła takiego gotowego ze sklepu dr. oektera, to ile go dać do tej masy?Może być gotowy? Bo boje się, że jak zrobie ten z przepisu to zrobią się grudki i będzie nie dobry.

Anonymous, 11 lutego 2014 20:49:57

Bez proszku do pieczenia?

Anonymous, 11 lutego 2014 20:57:11

a to kakao rozpuścić w jednej szklance z kawą? , czy osobno dać kakao i osobno rozpuszczoną kawę.Bo jest napisane że rozpuszczona kawa i kakao (nierozpuszczone), a potem jest napisane, że rozpuszczone kakao z kawą....No to o co chodzi?

COOLinarna Strefa, 11 lutego 2014 22:22:48

Biszkopty piecze się bez proszku do pieczenia. :)

COOLinarna Strefa, 11 lutego 2014 22:27:55

Mozna wmieszać kakao w masę rozpuszczonej kawy lub dodac od razu do kremu. Kakao łatwiej jest wmieszać w krem niż gdyby dodać granulki rozpuszczonej kawy do kremu.

COOLinarna Strefa, 11 lutego 2014 22:29:42

W przepisie użyłam 3/4 l mleka, tyle potrzeba zatem budyniu (z 3/4 l mleka). Natomiast trudno mi powiedzieć czy uzyskana masa będzie odpowiednio gęsta do kremu. Trzeba wyczuć i w razie gdy budyń z proszku okaze się zbyt rzadki dodac 1 łyżkę mąki pszennej lub ziemniaczanej.

Anonymous, 21 lutego 2014 12:37:57

ale przecież bez proszku do pieczenia nie wyrośnie :)