Biszkopt do tego tortu, po upieczeniu, należy rzucić z wysokości ok. 60 cm na blat kuchenny (tę metodę wykorzystałam również przy upieczeniu tortu kajmakowego i byłam bardzo zadowolona z efektów) :) Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty (można go odwrócić do góry nogami, gdyby była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony najlepiej procentami, które dodają charakteru całości. Jak każdy tort (i większość ciast prz... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.
Czytaj dalej...dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że u mnie zmiany się podobają :))), przez jakiś błąd w połączeniu Twój komentarz się nie wyświetla, ale ja zdążyłam go przeczytać i jest w moim archiwum :). pozdrawiam ciepło!
Aaale czekoladowo... A ja kocham wszystkie torty! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Robiłem go i wyszedł trochę za ciężki, według mnie zamiast góry mąki w kremie wystarczą 2 budynie i będzie git. Pozdrawiam
Nie wiem co masz na myśli mówiąc ciężki, sam biszkopt jest bardzo lekki, krem również (może kakao masz "ciężkie"). A czym jest budyń? :) To właśnie mieszanina mąk i innych aromatów tyle, że sztucznych...
A można ten tort zjeść od razu, bez wstawiania go do lodówki na pare dni?Będzie się nadawał?
Ale nie będzie tak smaczny....To ciasto jest nasączone i całość musi się przegryźć razem z kremem i ciastem.
A gdyby się robiło ten krem i ... zamiast tego budyniu co jest w przepisie bym użyła takiego gotowego ze sklepu dr. oektera, to ile go dać do tej masy?Może być gotowy? Bo boje się, że jak zrobie ten z przepisu to zrobią się grudki i będzie nie dobry.
a to kakao rozpuścić w jednej szklance z kawą? , czy osobno dać kakao i osobno rozpuszczoną kawę.Bo jest napisane że rozpuszczona kawa i kakao (nierozpuszczone), a potem jest napisane, że rozpuszczone kakao z kawą....No to o co chodzi?
Mozna wmieszać kakao w masę rozpuszczonej kawy lub dodac od razu do kremu. Kakao łatwiej jest wmieszać w krem niż gdyby dodać granulki rozpuszczonej kawy do kremu.
W przepisie użyłam 3/4 l mleka, tyle potrzeba zatem budyniu (z 3/4 l mleka). Natomiast trudno mi powiedzieć czy uzyskana masa będzie odpowiednio gęsta do kremu. Trzeba wyczuć i w razie gdy budyń z proszku okaze się zbyt rzadki dodac 1 łyżkę mąki pszennej lub ziemniaczanej.